Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
El CANAL D’URGELL
  Aida Mases Serra, Xavier Jové
 Riart, Jordi Clavé Camats i Eva Agut
         Botines
QUÈ ÉS EL CANAL
D’URGELL?
El Canal d'Urgell és una
infraestructura hidràulica
destinada bàsicament al
reg, que porta aigua...
LOCALITZACIÓ
Aquesta infraestructura es
troba situada al marge
esquerre del Riu Segre. El seu
punt d'inici és al riu Segre...
•  En el segle XVIII abundaren les iniciatives i
                    projectes per a la construcció de...
• L'any 1853 la concessió es va
                  cedir, finalment, a l'empresa Girona
         ...
• L'obra més important és el
Característiques     Canal Principal amb una
Tècniques         llargada de 144,2...
Organització I         • La Comunitat General constituir el
                  24 de desembre de ...
•  Per realitzar una gestió eficient de l'aigua la
Organització II            Comunitat General de Regants del...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

El Canal D’Urgell

1.066 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Viajes, Tecnología
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

El Canal D’Urgell

 1. 1. El CANAL D’URGELL Aida Mases Serra, Xavier Jové Riart, Jordi Clavé Camats i Eva Agut Botines
 2. 2. QUÈ ÉS EL CANAL D’URGELL? El Canal d'Urgell és una infraestructura hidràulica destinada bàsicament al reg, que porta aigua des del riu Segre als camps de cultiu situats a diferents termes municipals de les comarques de l'Urgell, Pla d'Urgell, Noguera, Segrià i Garrigues, amb una superfície regada total d'unes 70.000 hectàrees i donant servei a uns 77.000 habitants.
 3. 3. LOCALITZACIÓ Aquesta infraestructura es troba situada al marge esquerre del Riu Segre. El seu punt d'inici és al riu Segre aigües avall de la localitat de Ponts i després de recórrer uns 144 km. finalitza el seu recorregut a la localitat de Montoliu de Lleida Montoliu de Lleida Ponts
 4. 4. • En el segle XVIII abundaren les iniciatives i projectes per a la construcció del Canal. Esmentarem entre els seus promotors al HISTÒRIA I comerciant barceloní en Jaume de Duran i al Regar la plana d'Urgell és una ministre Marqués de la Ensenada que encarregà idea que data de temps un projecte a l'enginyer Bernardo Lana. En immemorial. aquest projecte es parla per primera vegada de la construcció d'un segon Canal de Els àrabs construïren les quot;subvencióquot;, a derivar del Segre, avall de la sèquies dels pobles de la confluència del Noguera Pallaresa. ribera del Segre. Els reis Carles I i Felip II, ordenaren la construcció • Esment especial mereix l'intervenció de la Junta d'un canal d'abast suficient de Comerç de Barcelona, la qual encarregà per regar tota la plana. El rei diversos projectes en aquest segle, i en el Felip II ordenà que fessin següent, per a la construcció del Canal d'Urgell. l'estudi de la construcció d'un En aquesta època trobem projectes i estudis en canal per al reg de la plana els que intervingueren els enginyers Tomàs d'Urgell i dels beneficis que el Desprat, Pere Llopart, Joan Cherta, Joan Soler mateix comportaria, però van Faneca, i el fill d'aquest, Tomàs Soler, sota la fracassar. direcció del qual s 'iniciaren, fins i tot, alguns treballs l'any 1817.
 5. 5. • L'any 1853 la concessió es va cedir, finalment, a l'empresa Girona Germans, Clavé i Cia, la qual la HISTÒRIA II traspassà, tot seguit, a la Societat Nous projectes i noves obres Anònima Canal d'Urgell. iniciades sota la direcció de • Acabat el termini de la concessió, el l'arquitecte Antoni Ministeri d'Obres Públiques va instruir Sellés, foren interromputs expedient per determinar si el Canal l'any 1833. d'Urgell havia de revertir a l'Estat, com Els anys 1847 i 1850 el deia el RD de 3 de novembre de Govern de l'Estat atorgà les 1852, o bé als regants, tal com primeres concessions per a la disposava la Llei d'aigües vigent. Per construcció del Canal, entre Ordre Ministerial de 10 d'agost de 1964 es resolgué, d'acord amb el dictamen les quals cal assenyalar la del del Consell d'Estat, que els regants senyor d'Urgell havien de constituir una Salamanca, i, posteriorment, l Comunitat General que seria titular a a del senyor Ferrer Valls. perpetuïtat de la concessió de l'aprofitament de les aigües i de la totalitat de les obres precises per al reg.
 6. 6. • L'obra més important és el Característiques Canal Principal amb una Tècniques llargada de 144,2 Canal d'Urgell al seu kms, aquest canal inicia el pas per seu recorregut al riu Segre Bellpuig, comarca de l'Urgell. aigües avall de la localitat de Ponts i finalitza al mateix riu Encara que sempre es parla en singular, com al terme municipal de es fa referència al Montoliu de Lleida. recull històric parlar • Amb aquesta infraestrcutura del Canal d'Urgell es reguen 49.490 fiques que significa parlar de dos representen unes 70.242 canals, i de quatre habitants. sèquies principals.
 7. 7. Organització I • La Comunitat General constituir el 24 de desembre de 1964, i el dia 17 de novembre de 1965, l'aleshores Un cop acabat el termini de la concessió otorgat per la seu President, senyor Josep Solans seva construcció, el Serentill, rebia solemnement el Ministeri d'Obres Públiques Canal d'Urgell de mans del Ministre va instruir expedient per d'Obres Públiques, Don Federico determinar si el Canal d'Urgell havia de revertir a Silva Muñoz., i un any més tard, el l'Estat, o bé als regants. El 19 d'octubre de 1966, es va fer conflicte va acabar amb l'acte d'entrega del Canal Auxiliar l'Ordre Ministerial de 10 tingué lloc el dia 19 d'octubre de d'agost de 1964 que resolgué que els regants 1966, representant a d'Urgell havien de constituir l'Administració el senyor Enginyer una Comunitat General que Director de la Confederació seria titular a perpetuïtat Hidrogràfica de l'Ebre, Don Joaquin de la concessió. de l'aprofitament de les aigües Blasco Roig, i a la Comunitat de i de la totalitat de les obres Regants, el seu President precises per al reg.
 8. 8. • Per realitzar una gestió eficient de l'aigua la Organització II Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell té un reglament d'usos d'aquesta aigua. Posteriorment la resolució de Com a punt destacat d'aquest reglament cal fer data 2 de setembre de 1991, el esment que a causa de la gran extensió de l'àrea regable, aquesta es va dividir en vint-i-una Ministeri d'Obres Públiques col·lectivitats o comunitats ordinàries declarà constituïda a favor de distribuïdes en tres zones: alta, mitjana i baixa. la Comunitat General de • Aquestes col·lectivitats gaudeixen de plena Regants dels Canals d'Urgell la personalitat jurídica pròpia en l'àmbit de les concessió d'aigua del riu seves competències, i es regeixen per les seves respectives Ordenances i Reglaments, sempre Segre, reconeguda pels RD de que no vagin en contradicció amb els de la 3 de novembre de 1852 i de 29 Comunitat General. de setembre de 1928 amb uns • A l'actualitat la seu administrativa de la cabals màxims a derivar de 33 Comunitat General de Regants dels Canals m³/s pel Canal Principal d'Urgell es troba a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, edifici construït entre el 1867 i el d'Urgell i de 8 m³/s pel Canal 1876, obre de Domènec Cardenal, que era el lloc Auxiliar, amb destinació al on es dirigien les obres de construcció, i es troba reg, proveïment de poblacions situada a la localitat de Mollerussa. i usos industrials Els drets d'aquesta concessió es mantindran fins el dia 1 de gener de l'any 2061, d'acord amb allò que disposa la Llei d'aigües de 2 d'agost de 1985.

×