FITXA D’ACTIVITATS TAC I MÚSICA


Professor/a: Mònica Díaz Insa

Centre: CEIP Sant Esteve – Localitat: Castellar del Vallé...
Per competències bàsiques s’entén la capacitat de posar en pràctica de
manera integrada aquells coneixements adquirits, ap...
Recursos que s’utilitzen:
- Eines TIC: els blogs:
xtecblogs: http://blocs.xtec.cat/
Crea el teu blog: http://blocs.xtec.ca...
Explicarem el mètode que seguirem per penjar en el blog els diferents articles.
Cada grup escriurà el seu article en un do...
fraseig, el tempo...

Després continuaran el seu treball del blog. En aquesta sessió hauran d’acabar
l’article, així que a...
feina programada.
Les sessions van anar molt justes i vam fer una més, degut a problemes
informàtics.
Què et va sorprendre...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Descoberta Del Rock

560 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
560
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
4
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Descoberta Del Rock

  1. 1. FITXA D’ACTIVITATS TAC I MÚSICA Professor/a: Mònica Díaz Insa Centre: CEIP Sant Esteve – Localitat: Castellar del Vallés Context educatiu • Castellar del Vallés (l’escola es troba dins del poble) • Tipologia d’alumnat: nivell socio econòmic mitjà • Tipologia d’alumnat: Immigració baixa • Tipologia d’alumnat: AMPA implicada en les activitats de l’escola. TÍTOL DE L’ACTIVITAT: Descoberta del Rock Nivell educatiu i curs: Cicle Superior 6è Nombre d’alumnes: 50 Característiques generals: Les classes de música es fan en grup partit, de tal manera que disposen d’un ordinador per parella. El nivell musical és adequat a l’edat. Objectius actitudinals, socials (actituds, valors i normes): - Col·laborar en el manteniment de l’ordre i tenir cura del material de l’aula de música. - Valorar el resultat del treball col·lectiu com a suma de les aportacions individuals. - Utilitzar les TIC com a eina de recerca d’informació i elaboració del treball personal i de grup. Objectius procedimentals i conceptuals: - Saber buscar i seleccionar informació a la xarxa. - Adquirir el vocabulari específic dels blogs. - Escriure un petit text sobre l’època del rock, els instruments, agrupacions... - Saber utilitzar diferents materials en un mateix espai a la xarxa. - Analitzar l’estructura formal del rock and roll. - Exposar oralment els resultats de la recerca. Objectius competencials:
  2. 2. Per competències bàsiques s’entén la capacitat de posar en pràctica de manera integrada aquells coneixements adquirits, aptituds i trets de la personalitat que permeten resoldre diferents situacions. Inclou tant els sabers, com les habilitats i les actituds, inclou el “saber ser o estar”. Amb aquesta unitat tenim presents les següents competències:. Competència Comunicativa: els alumnes expressaran oralment i amb el suport audiovisual el seu treball Competència Artística i cultural: Coneixeran una època, les manifestacions culturals i artístiques del moment. Competència del coneixement i interacció amb el món: actualitza el conjunt de competències per fer un ús responsable dels recursos naturals, tenir cura del medi ambient. Competència tecnològica: Desenvoluparan l’habilitat d’utilitzar diferents suports per tal de tractar la informació i transmetre-la. Competència social i ciutadana: Aquesta competència integra coneixements, habilitats i actituds que permeten participar, prendre decisions, triar com comportar-se en determinades situacions i responsabilitzar-se de les eleccions i decisions adoptades. Competència d’aprendre a aprendre: Aprendran a aprendre i comunicar-se. Hauran de ser autònoms en la recerca d’informació. Aprendre a aprendre implica disposar d’habilitats per conduir l propi aprenentatge i, per tant, ésser capaç de continuar aprenent de manera cada vegada més eficaç i autònoma d’acord amb els propis objectius i necessitats . Continguts que es tractaran - Musicals - Escriptura d’un petit text per a descriure l’època del rock, els instruments, agrupacions... - Anàlisi i estructura formal d’un ball. - Exposició dels resultats d’una recerca. - Tecnològics - Recerca i selecció d’informació a la xarxa. - Adquisició del vocabulari específic dels blogs. - Inserció de diferents materials en un mateix espai a la xarxa. - Utilització dels recursos informàtics - Educació Física - Realització d’una coreografia de rock. Temporalització: 4 sessions d’una hora cada una. . Agrupament dels alumnes: s’agrupen per parelles.
  3. 3. Recursos que s’utilitzen: - Eines TIC: els blogs: xtecblogs: http://blocs.xtec.cat/ Crea el teu blog: http://blocs.xtec.cat/index.php?a=new Funcionament dels blogs: http://blocs.xtec.cat/index.php?a=help - Unitat de Programació: “El blogrock” - Altres: CD Elvis: Jailhouse rock Professorat implicat: Especialista de música, d’informàtica i d’educació física. Descripció de l’activitat que han de realitzar els estudiants: - Aquest és el primer any que tenim a l’escola la dotació d’ordinadors a l’aula de música. A l’escola també s’està treballant en un projecte anomena “Sant Esteve en verd” on no només treballem la manera de fer una escola més sostenible, sinó que també, conscienciar-nos amb la millora del medi ambient. Tot això ens fa reflexionar i decidim entre tots que els treballs proposats a l’aula de música ja no els farem sobre paper sinó que aprofitarem els recursos que tenim a l’aula i els penjarem per internet a través de la creació d’un blog. Amb aquest treball no només estalviarem fulls sinó que també aprendrem a crear un blog, buscar informació, inserir diferents materials en un mateix lloc de la xarxa i aprendre la historia i els instruments del rock and roll. - Des de l’àrea d’informàtica fem un treball paral·lel, ja que l’especialista els hi ha ensenyat ja a utilitzar diferents recursos de la xarxa, buscar informació, imatges, crear documents, guardar-los en carpetes...això permet que el treball de l’aula de música sigui més àgil i així podem aprofitar més les sessions. ACTIVITATS Sessió 1 - Presentació. Què és un blog? El mestre farà aquesta pregunta als alumnes per veure el coneixement que tenen. Presentarem a través del projector algun blog d’altres escoles perquè tinguin alguna mostra i així poder explicar les diferents parts que podem incorporar. Aquesta vegada el tema el decideix la mestra per tal de poder seguir la programació. El tema serà el rock and roll. El treball es farà per parelles ( i un trio) i deixaré que escullin ells els grup.
  4. 4. Explicarem el mètode que seguirem per penjar en el blog els diferents articles. Cada grup escriurà el seu article en un document word, l’enviarà per e-mail a la mestra, un cop corregit els hi tornaré i en la última sessió els penjarem tots. Podran veure com es penja a través de la pantalla i després cada grup es penjarà el seu. (farem un copia/enganxa, explicarem com ho poden fer un altre dia directament des del blog) És important dir que a l’article han de posar un títol, una fotografia o vídeo, el text i el nom dels alumnes que l’han fet. Els temes que triïn hauran d’estar relacionats amb el rock, poden escollir instruments d’una banda de rock, parlar de músics de l’època, com Elvis Presley, de la historia del rock... Deixarem una estona perquè entre les parelles parlin i decideixin el tema que volen treballar. La mestra els ajudarà per tal de que no es repeteixin. Al final de la sessió escoltarem: Jailhouse rock, cantat pe l’Elvis Presley. Sessió 2 Durant aquesta sessió deixarem que els alumnes segueixin treballant amb els seus articles. 20 minuts abans d’acabar tornarem a escoltar l’audició del dia passat: Jailhouse rock, però aquest cop veurem el vídeo a través del projector, el baixarem del youtube: http://es.youtube.com/watch?v=zRu3tw9fYxE <object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/zRu3tw9fYxE&hl=es"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/zRu3tw9fYxE&hl=es" type="application/x- shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object> Descobrirem l’esquema del rock, portarem el compàs i visualitzarem el ball. http://es.youtube.com/watch?v=EEGqWDc0U6E&feature=related <object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/EEGqWDc0U6E&hl=es"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/EEGqWDc0U6E&hl=es" type="application/x- shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object> Sessió 3: Començarem la sessió treballant l’esquema de la cançó Jailhouse rock, veurem la seva estructura, les frases que té, portarem la pulsació i tornarem a portar el compàs. A la sessió d’educació física començaran a inventar-se un ball amb aquesta música, per això és important que tinguin clara l’estructura de les frases, el
  5. 5. fraseig, el tempo... Després continuaran el seu treball del blog. En aquesta sessió hauran d’acabar l’article, així que adjuntaran el document i me l’enviaran al correu electrònic per poder corregir-lo. A la pròxima sessió podrem posar els articles en el blog. Sessió 4: Cada grup ens presentarà el seu article i al final els penjarem. Després escoltarem el so dels instruments que formen una banda de rock. Més importants: Baix, bateria, guitarra elèctrica. Els hi proposem si sabrien buscar el so dels instruments a través de l’ordinador, el primer grup que en trobi un l’escoltem i si cal el projectem. AVALUACIÓ En aquesta unitat, haurem d’avaluar tant la part musical com la part més informàtica. Els dos blocs els avaluarem amb la mateixa importància. És important veure com els alumnes aprenen a ser cada cop més autònoms i saben utilitzar l’ordinador com a eina pedagògica i com a suport per els seus estudis i formació. L’avaluació és farà de manera sistemàtica i a través dels resultats obtinguts al final del blog, així com l’interès i l’esforç de cada un. NOTES ORGANITZATIVES Tot i que els grups es fan lliurament tindrem en compte els alumnes amb més dificultats per tal de poder ajudar-los en tot moment i crear en ells un bon ambient de treball sense que suposi un gran esforç l’ús de les TAC i el tractament de la informació. S’haurà de fer coordinacions amb la mestra d’educació física i la d’informàtica per tal de poder assolir tots els objectius de la programació. AVALUACIÓ CONTEXTUAL DE L’ACTIVITAT REALITZADA Objectius assolits: Els objectius programats han estat assolits. Què prova que va funcionar bé? La creació del blog, que té com a títol Musiquem. Què sembla que no va funcionar? És inevitable que sempre falli algun ordinador a l’aula o que la xara d’internet no funcioni en aquell moment, per això és bo tenir sempre un altra tipus de
  6. 6. feina programada. Les sessions van anar molt justes i vam fer una més, degut a problemes informàtics. Què et va sorprendre? La capacitat dels alumnes per assolir els conceptes informàtics de manera positiva. Vaig trobar-me amb el problema de l’espai web, i en el moment de posar el vídeo vaig haver de penjar-lo des del youtube, ara ja tinc el meu espai web demanat per la pròxima vegada i així poder penjar els meus vídeos. Altres aspectes importants de l’activitat: L’experiència els hi ha agradat. Han creat el seu blog, tot ho han fet ells i s’han motivat tant per trobar informació com per penjar-la en el seu blog. Canvis que el professorat farà en la activitat la propera vegada: - Recomanar per avançat pàgines d’internet d’on poden treure informació. - Faré jo els grups de treball, ja que alguna parella quedava descompensada i els hi va costar. - Proposta: Ens coordinarem juntament amb l’especialista d’anglès per fer un blog conjunt. Entrevistes a músics en angles...,

×