Projectes 2015 2016

181 visualizaciones

Publicado el

Presentació de l'experiència pilot

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
181
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
104
Acciones
Compartido
0
Descargas
0
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Projectes 2015 2016

 1. 1. PROJECTES 2016
 2. 2. Què és un projecte? Un projecte transversal és el procés d’ideació, planificació i execució d’un producte final a càrrec de tots els alumnes d’una promoció. L’ aprenentatge basat en projectes és una metodologia que involucra els alumnes de manera activa en l’aprenentatge de coneixements i habilitats a través del plantejament d’un repte o l’elaboració d’un producte complex.
 3. 3. ROLS INDIVIDUALS TASQUES GRUPALS PRODUCTE ÚNIC TREBALL COOPERATIU Procés Producte
 4. 4. Durant nou sessions de dues hores, els nostres alumnes no seguiran la distribució horària en matèries, sinó que treballaran plegats en la ideació, disseny, planificació i realització d’un producte final. Aquest treball intens en un projecte ens requerirà sortir del centre, contactar amb persones expertes, realitzar enregistraments, filmar, prendre dades, etc.
 5. 5. Treball en equip Tota la organització i execució es conduïda per l’equip docent. El professorat prepara les fases del projecte i els materials necessaris, organitza l’horari lectiu ad hoc, contacta amb les persones que ens puguin assessorar i treballa conjuntament.
 6. 6. EL GRUP COOPERATIU El treball cooperatiu que serveix de base als nostres projectes és una versió adaptada de la tècnica del puzzle (Jigsaw). Utilitzem, doncs, dos tipus d’agrupaments: el grup base i el grup d’experts. Els equips base són l’element fonamental de l’estructura d’aprenentatge cooperativa.
 7. 7. EQUIPS BASE Cada grup està format per 4 o 5 alumnes, reflex de la diversitat dels alumnes de la classe, que es divideixen en quatre rols experts. Cada membre de l’equip té una part de responsabilitat en la elaboració del producte final, tot i que no necessàriament ell ha de realitzar aquesta part sol. La seva composició, per tant, és heterogènia.
 8. 8. FORMACIÓ DELS EQUIPS Per formar els equips de composició heterogènia, cal distribuir els estudiants del grup classe en tres sub-grups:
 9. 9. ORGANITZACIÓ Formació dels equips de base Organització interna dels equips: càrrecs i funcions. Compromisos personals i objectius de l’equip. L’autoavaluació de l’equip. Les eines didàctiques per a l’organització i gestió dels equips: el pla de l’equip i el quadern de l’equip.
 10. 10. Tots els membres del grup tenen un objectiu comú i explícit. Cada membre del grup té la responsabilitat d’aprendre i de que aprenguin tots els membres de l’equip. Les diferents tasques es reparteixen entre els seus membres, portant-les com més bé millor. S’han de coordinar per completar la tasca d’equip.
 11. 11. És important anar formant les habilitats socials necessàries per a treballar en grup, ja que són imprescindibles perquè l’equip funcioni i s’assoleixi el resultat esperat. Tots els membres han de contribuir per a l’èxit de l’equip i això també s’ha d’aprendre. Per això l’elaboració del producte s’acompanya d’activitats de formació d’equip o de reflexió sobre el treball en equip.
 12. 12. Les habilitats socials i de petit grup s’han d’ensenyar a l’alumnat, no es poden donar per suposades. Per això, cada grup base té un professor que els orienta respecte al contingut de la seva part i els ajuda a resoldre els conflictes que van sorgint al llarg del desenvolupament del treball.
 13. 13. ELS ROLS Cada membre d’un equip té assignat un paper, complementari al dels altres membres. A cadascú li importa el que fan els altres i el que els passa.  És necessari que cadascú dugui a terme, amb responsabilitat i eficàcia, la funció que se li ha encomanat.
 14. 14. EL PAPER DEL PROFESSORAT El professorat guia el procés. Per una part assessora els grups pel que fa al contingut i tutoritza el treball dels grups assignats. Cada professor té la tutoria de dos o tres grups base. Per altra part, és el responsable de la formació i acompanyament dels grups experts. Quan es treballa en grups experts, el docent es troba amb els experts de cada grup base que tenen el mateix rol.
 15. 15. AVALUACIÓ L’avaluació té tres grans àmbits: l’aprenentatge individual, el procés grupal i el producte final. Aquesta avaluació es realitza durant el projecte i al final, entre els alumnes i entre l’equip de professors.
 16. 16. Calendari DE TREBALL Reunions inicials Projecte 1r ESO 3, 10 i 17 de desembre 14 de gener Projecte 3r ESO 14 i 21 de desembre 11 i 18 de gener Conjuntes 25 de novembre 30 de novembre Projecte 2n ESO 3, 10 i 17 de desembre 14, 18 de gener
 17. 17. Reunions de seguiment Projecte 1r ESO 21, 28 de gener 4, 11, 18 i 25 de febrer 3, 10 i 17 de març Projecte 3r ESO 25 de gener 1, 8, 22 i 29 de febrer 7 i 14 de març Calendari DE TREBALL Projecte 2n ESO 25 de gener 1, 8, 22 i 29 de febrer 7 i 14 de març
 18. 18. Calendari DE TREBALL Reunions de tancament i avaluació Final 13 d’abril Projecte 2n ESO 7 d’abril Projecte 3r ESO 4 d’abril Projecte 1r ESO 7 d’abril
 19. 19. Calendari d’aplicació Tots els dijous d’11:30h a 13:20h Des del 21 de gener fins al 17 de març Presentació final el dia 18 de març Dues sessions prèvies dimecres a l’hora de tutoria (data a concretar)

×