Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Деца на интернету

537 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
  • Inicia sesión para ver los comentarios

  • Sé el primero en recomendar esto

Деца на интернету

  1. 1. - Podrazumeva fizičku, psihičku i moralnu bezbednost maloletnih lica tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na Internetu (surfovanje, četovanje, korišcenje društveno-socijalnih mreža, online igrice). Cilj je zaštiti decu od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja Interneta i podići nivo svesti i znanja o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na decu i dokle smeju da se upuštaju u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica.
  2. 2.  Zloupotreba Interneta se ne odnosi samo na najčešću asocijaciju koja se javlja u vezi sa ovim terminom - pornografiju, već se odnosi i na veb-sajtove sa štetnom tematikom – poput samoubistava, anoreksije, otmica, abortusa, nacizma, droge, itd. Sajtovi sa „korisnim“ savetima i nekredibilnim tekstovima, takođe su veoma opasni, utoliko više što ne privlče veliku pažnju, ali mnogo utiču na maloletnike, što dovodi do posledica koje se kreću u rasponu od fizičkih povreda do bolesti, pa čak i smrti.
  3. 3.  Trafiking  Krađa  Blud  Sugestija  Vršnjačko nasilje
  4. 4.  Trgovina belim robljem je oblik trgovine ljudima u kome se žrtva navodi na prisilan rad najčešće u prostituciji.  Krađa- je vrsta zloupotrebe maloletnika preko interneta. Moguće je iskoristiti informacije o brojevima kreditnih kartica.  Blud- jedan od najrasprostranjenijih oblika zloupotrebe dece. Napadi uglavnom počinju druženjima na forumima i u Chat sobama, sistemom lažnog predstavljanja "lovaca".
  5. 5.  Sugestija- oblik napada sa ciljem da se žrtva navede na samopovreĎivanje, svesno ili nesvesno. Ciljnu grupu ovakvih sajtova čine u najvećoj meri devojčice tinejdžerskog uzrasta.  Vršnjačko nasilje- Vršnjačkim nasiljem putem interneta naziva se podsticanje grupne mržnje, napadi na privatnost, uznemiravanje, praćenje, vreĎanje, nesavestan pristup štetnim sadržajima i širenje nasilnih i uvredljivih komentara.
  6. 6.  Najbolja zaštita jeste da u svakom momentu znate sta vaše dete radi na Internetu. Postoje softveri koji beleže šta je sve radjeno na računaru, adrese koje su posećivane i sve to snima u odredjene log fajlove sa tekstom koje je vaše dete kucalo (chat programi, dopisivanje, fejsbuk itd) tako da ćete uvek biti u toku šta vaše dete radi.
  7. 7.  Stvaraj sebi bezbedne profile.  Pri četovanju i slanju brzih poruka koristi veb-sajtove za mlade, najbolje one koje imaju nekoga ko nadgleda sadržaj u sobi za četovanje.  Nemoj slati poruke, fotografije ili drugi material koji nekome može naškoditi.  Fotografije šalji samo osobama kojima veruješ.  Nauči kako da odbijaš i blokiraš poruke nepoznatih osoba.  Ignoriši nepoznate osobe, koji hoće da uspostave kontakt sa tobom.  Ne prihvataj sastanke sa nepoznatim osobama, iako su tvoji drugovi sa Interneta.  O eventualnim sastancima uvek obnavesti roditelje, opreznost se isplati.  Ukoliko ništa ne radiš na Internetu, isključi se.  Putem veb kamere komuniciraj samo sa osobama koje poznaješ. Čim prestaneš da je koritiš,isključi je.
  8. 8. Ivana Šanta IV -2

×