Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Konsten att blogga

630 visualizaciones

Publicado el

Ett seminarium för kommunicera i Gävle om hur du kan bli en bättre bloggare.

Publicado en: Redes sociales
 • There is a useful site for you that will help you to write a perfect and valuable essay and so on. Check out, please ⇒ www.HelpWriting.net ⇐
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí
 • Enough is a enough! Is this going to be the day you finally do something about your health? It is a lot easier than you think to be able to shed off unwanted weight. See how you can get started today with 1 minute weight loss routines! ▲▲▲ http://ishbv.com/1minweight/pdf
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí
 • Sé el primero en recomendar esto

Konsten att blogga

 1. 1. Konsten att blogga MED ANNA HELLQVIST
 2. 2. - Det är väl ingen konst att blogga!
 3. 3. Det här ska vi prata om idag  Syfte  Mål  Planering
 4. 4. En blogg är ett utmärkt sätt för dig att skapa ditt eget personliga varumärke.
 5. 5. Tänk dig att det här är ett projekt Sätt dig ner och precisera syftet med din blogg! Ha ett klart och tydligt mål! Sätt det på papper! Som med alla projekt så kan detta ändras med tiden. En projektplan är sällan helt fast utan se det som ett levande dokument.
 6. 6. Hur ser dina mål ut? Mål utan handling = Drömmar ……………….. Handling utan mål = Tidsfördriv ……………….. Hmmm
 7. 7. Mål med handling ……………….. ……………….. - Förändrar världen!
 8. 8. Gör upp en plan för ditt innehåll Formulera ditt syfte När du väl har syftet klart för dig kommer det också att vara tydligt för dem som ska ta del av innehållet. Sätt realistiska mål Det är roligt att göra innehåll och det är bra med höga ambitioner. Men det är till exempel ingen idé att ha målsättningen att uppdatera bloggen med en ny, välskriven berättelse varje dag, om du inte har de resurser som krävs för att genomföra det. Starta i det lilla och gör det riktigt bra i stället.
 9. 9. Målgrupp och budskap  Vad har du för målgrupp?  Om du tycker att du har flera målgrupper gör då en lista och prioritera från 1 – ??  När du har målgrupperna klara - fundera på vilket budskap du vill få ut till respektive målgrupp. Det är okej att ha flera målgrupper. Men dela upp dem och sätt inte ihop alla i en enda stor massa utan koncentrera dig på var och en. En i taget. När du väl vet vad du har för målgrupp måste du bestämma dig för vilket budskap du vill ge. Vad vill du säga och på vilket sätt vill du säga det på din blogg?
 10. 10. Planera dina inlägg  Avsätt en heldag!  Brainstorming och kom på ”ämnen” du vill skriva om  Välj ett ämne och klura sedan ut 10 inlägg om detta. Notera bara idén till varje inlägg med en mening och jobba vidare på den senare men ta fram alla 10 idéerna först.  Gör du en ”serie” kan det också vara bra att avsluta med en "cliffhanger"  Tagga och lägg i kategorier så blir det lättare för följarna att hitta på din sida Tänk på att du inte måste ha all kunskap själv, leta upp vad andra skriver, googla, skriv och länka och koppla till dig själv. Det finns mycket information där ute på nätet och ett inlägg behöver inte vara långt!
 11. 11. 5 tips för att hitta innehåll till din blogg 1. Använd dig av Google alerts. https://www.google.se/alerts 2. Kolla in vad som är de mest delade nyheterna i sociala medier Gå in på http://www.socialanyheter.se/ lite då och då eller välj att prenumerera. 3. Se igenom dina egna inlägg – är det något där som du kan utveckla eller skriva om igen? 4. Bygg upp en idébank. Om du använder dig av WordPress kan du leta upp ”verktyg” i den vänstra panelen. Där under finns det ett verktyg som heter ”Blogga det här” under tillgängliga verktyg. Lägg till det i din webbläsare så kan du lätt spara intressanta artiklar eller annat du läser och antingen blogga direkt eller lägga som utkast och redigera senare. 5. Varför inte fråga en vän eller dina följare vad de skulle vilja att du bloggade om.
 12. 12. En blogg om Kaffe  Vad har ni för syfte och mål med bloggen  Fundera på vilken målgrupp/målgrupper som din blogg riktar sig till  Ta fram förslag på ämnen och försök komma på 10 inlägg utifrån något ämne
 13. 13. Behöver du hålla dig uppe hela natten? Nu lanserar skräckfilmsfestivalen Elmsta 3000 "världens starkaste kaffe". http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2015/11/09/de-gor-varldens-starkaste-kaffe--ger-skakningar- och-angest/ P4: Dubbla filter - hälften så gott? Smakar kaffet annorlunda om du kokar det med två filter? Så lyder frågan och baristan Daniel Remheden har svaret. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6299309 Byter ut kaffet - växten yerba mate, som växer vilt i Sydamerika, innehåller koffein och används i en teliknande dryck. Studier har visat att drycken bland annat kan förbättra vår benhälsa och motverka sjukdomar. http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/9-halsovanor-att-sno---fran-hela-varlden/?bullet=6  Kaffe blandas med språkinlärning – I cirka tre veckor har Dalarnas Studentkår drivit språkcaféer i Falun och Borlänge. Aktiviteterna är en möjlighet för de som vill slipa på sina verbala färdigheter. http://www.dt.se/dalarna/falun/kaffe-blandas-med-sprakinlarning Kaffets ursprung och historia. Många tror att kaffet kommer från Sydamerika, antingen Colombia eller Brasilien, och idag stämmer den uppfattningen ganska bra, mycket av dagens kaffe odlas där. Men kaffeträdet kommer ursprungligen från Afrika. Myten säger att en herde fann kaffets uppiggande egenskaper efter att ha sett sina getter bete sig alldeles spattigt efter att ha ätit frukterna från kaffeträdet. http://www.kaffefakta.se/kaffehistoria.aspx
 14. 14. Hur ofta ska du skriva på bloggen?  Bestäm dig för att göra minst ett inlägg i veckan – gärna samma dag varje vecka  Blir inläggen långa så dela hellre upp dem i två delar och lägg ut två dagar den veckan. Dina läsare ska både hinna och orka läsa.  Berätta gärna för dina följare när nästa inlägg kommer och en hint om vad det ska handla om.
 15. 15. Analysera ditt innehåll och förbättra Använd dig av Google analytics Du kan testa din webbsidas rankning på sökord.se. På den här sidan kan du själv testa och se hur du ligger till med dina tre viktigaste sökord på de tre mest använda sökmotorerna i Sverige. Testa din webbsidas läsbarhetsindex (LIX) med Lix räknaren. Det kan användas för att få uppfattning om hur lätt eller svår en text är att läsa.
 16. 16. Länka, länka och återigen länka  Ett bra sätt att sprida sin blogg och sitt budskap är att länka till andra sidor.  Så fort du skriver något så finns det alltid andra sidor där dina läsare kan få mer information – bjud på det!  I gengäld får du chansen att din blogg bli uppmärksammad och länkad till från andra.  Men tänk på att inte länka till vad som helst eller hur som helst. Sådant fungerar inte i längden. Var seriös i ditt länkande.  Om man vill kan man även förtydliga länkarna genom att lägga dem samlade sist också. Under en rubrik som du döper till "länkar" En webbplats eller blogg som länkar till andra och får länkar tillbaka hamnar ofta högre upp i sökmotorer som Google.
 17. 17. SEO står för Search Engine Optimazation Det innebär kort och gott att du optimerar din hemsida för sökmotorer. Optimeringen betyder att du gör det lätt för Google att indexera och avgöra vad du har för innehåll på din sida. Om du vill ha många besökare så är Google din största källa för att dina besökare ska hitta dig. Att din sida är sökoptimerad gör att den hamnar högt upp bland sökresultaten och är din sida indexerad får du även rätt besökare – alltså de/den som verkligen är intresserad av ditt innehåll. Helt lätt är det kanske inte men .. Det finns en hel del information på nätet om sökoptimering men jag tycker att du ska börja med det som Google själv tillhandahåller och läsa in dig där. Där hittar du riktlinjer, Googles grundhandbok om sökoptimering och andra goda råd. https://support.google.com/webmasters/answer/35291?hl=sv
 18. 18. Plugin för SEO i wordpress Fördelen med WordPress är att det finns en del plugins som kan göra det lättare för dig, även med SEO. Vilken som passar dig bäst kan variera beroende på vilket tema du har. Bästa rådet är helt enkelt att googla och prova dig fram. Ett tips är dock att läsa den där lilla texten där det står ”testat med ditt tema”. Då är chansen större att de funkar ihop. Ett plugin kan du lätt ta bort om det inte passar dig så var lite modig!
 19. 19. Ska man ta semester från sin blogg? Nej, varför ska du göra det? Har du en blogg har du ett visst ansvar, mot dig och mot dina följare. Visst är det så att dina följare också har semester och kanske inte sitter vid datorn, men det kan lika gärna vara så att det är just nu som de har tid att läsa och vill läsa dina inlägg. Om du har gjort upp en plan för ditt innehåll och din blogg är det bara att sätta sig ner och börja skapa ett antal tidsinställda inlägg. Fyra veckors semester = minst fyra inlägg.
 20. 20. Några tips på hur andra hittar din blogg  Gästblogga hos andra och genom nätverkande  Var aktiv, läs och kommentera andra bloggar MEN lägg aldrig din webbadress i kommentaren om det inte efterfrågas!  Dela i andra sociala medier – dina och i grupper  Dela automatiskt på Twitter genom http://twitterfeed.com  Lägg till adressen till din blogg i din signatur på mejlen
 21. 21. Frågor på det?
 22. 22. www.annahellqvist.com EN BLOGG OM SKRIVANDE OCH MARKNADSFÖRING I SOCIALA MEDIER

×