Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad

Előítéletek a pszichiátriával kapcsolatban.ppt

  1. Előítéletek a pszichiátriával kapcsolatban
  2. Gyakori mítoszok a betegekkel kapcsolatban A pszichiátriai betegek deviánsok, gyenge akaratúak, erkölcsileg megbízhatatlanok, érzelmileg labilisak, lusták, tudatlanok. A legtöbb pszichiátriai beteg veszélyes és ijesztő. A pszichiátriai beteg nem képes életével kapcsolatos önálló, ésszerű döntésre. Ha a pszichiátriai beteg visszautasítja, hogy antipszichotikumot szedjen, ez irracionalitásának jele, s egyben a kötelező intézeti kezelés indokoltságának a bizonyítéka. A pszichiátriai betegség tényét a laikusok is könnyen fel tudják ismerni, hiszen az „őrült” viselkedés jellemzői jól ismertek. A „bolond”, „őrült”, „félnótás” szavak használata elfogadott, míg máshol hasonlóan pejoratív szavak használata súlyosan sértő, diszkriminatív. A pszichiátriai betegeket be kell zárni, távoli, zárt intézetekben kell őket tartani, mert jelenlétük veszélyes a társadalomra. A bűncselekményt elkövető elmebetegek kényszergyógykezelése csak arra jó, hogy az ilyen emberek megússzák a jogosan kiszabható büntetést. Sok a visszaélés ilyen esetekben, olyanokat is elmebetegnek tekintenek és nem büntethetőnek nyilvánítanak ilyenkor, akiknek valójában börtönben lenne a helyük.
  3.  Az előítélet olyan kedvezőtlen attitűd valamivel szemben, amely a dolog tendenciáit tekintve szélsőségesen sztereotipizált,érzelmi töltéssel rendelkezik, s csak igen nehezen változik meg ellentétes információ hatására.  A pszichiátriai stigmatizáció egyfajta hibás képzettársítás: a mentális betegségek vélt összekapcsolása valamiféle szégyellnivaló, megbotránkoztató dologgal.  Hajlamot feltételez az ösztönbűnözésre, az erőszakos cselekedetekre.
  4. Az előítélet káros hatásai  A megbélyegzettség sokféle rejtett terhet generál  gátakat emel a pszichiátriai ellátás résztvevői közé,  a megfelelő ellátás elutasítását eredményezi,  késlelteti a gyógyulást,  megkülönböztetésekhez vezet a forráselosztásban  A pszichiátriai beteg sokszor más megítélés alá esik mint a szomatikus beteg.
  5.  Címkézés – diagnózis  Sztereotípiák  Filmek ( pl. Hannibal Lecter pszichopata gyilkos, a mentális betegség démonikus megszállottságként való ábrázolása pl. Ördögűző )  Bulvár lapok - néhány, mentális beteg által elkövetett erőszakos cselekedetre összpontosítanak.  Mentális betegség = erőszak  Antistigma küzdelem:  Levélírási kampány  stigmákról készült publikációk  a mentális zavarokkal élő emberek egyre rokonszenvesebb ábrázolásai is megtalálhatóak  Híres bélyegviselők
  6.  2001-ben végzett közvéleménykutatás (TÁRKI) szerint a megkérdezett szkizofréniában szenvedő betegek 62%-a tapasztalt már diszkriminációt, megkülönböztetést betegsége miatt.  A legnagyobb hátrányt a munka és a családi kapcsolatok terén tapasztalták.
  7. Mit tehet az ápoló?  Az előítélet és a megbélyegzés, a tudatlanság és mítoszok talaján alakul ki.  Tartsd mindig szem előtt a következő gondolatokat, amikor az emberekkel, az elmebetegségről beszélsz:  Az elmebetegségek hátterében, mindig van egy határozott biológiai komponens.  Az elmebetegség kihat a gondolkodásra, viselkedésre, érzésekre, és ítélőképességre.  Az érintett személyek teljesítőképessége nagy ingadozást mutat.  Az elmebetegségek nem fertőzőek, vagy veszélyesek.  Az elmebetegség, nagyon széles körben elterjedt betegségnek tekinthető.  Az orvostudomány nem tud sokat az elmebetegségről. Nem ismert a betegséget kiváltó tényező, a gyógymód, vagy a megelőzés lehetősége.  Vannak olyan idők, amikor a kezelések tompíthatják a betegség tüneteit, bizonyos betegeknél, csak úgy, mint a rákos megbetegedések, vagy cukorbetegség eseteiben.  Az elmebetegség nagyon súlyosnak tekinthető, ami gyakran krónikus formát ölt.  Az elmebetegségek hatalmas érzelmi és anyagi terhet rónak a családokra és az államra.  Szánalmasan kevés pénz áll a kutatás, és a kezeléshez szükséges tárgyi feltételek támogatására.
  8. Mit tehet a beteg?  Ön döntheti el, kinek beszél betegségéről, és milyen részletességgel.  Vegyen részt megfelelő kezelésben!  Legyen olyan emberek között, akik támaszt nyújtanak!  Fejezze ki nyíltan elvárásait!  Ne tekintse magát a betegségével egyenlőnek!  Ossza meg tapasztalatait!  Csatlakozzon egy támogató csoporthoz!
  9. Küzdelem a stigmatizáció ellen  A társadalom pszichiátriával kapcsolatos ismereteinek növelése.  Nyitott kapuk a pszichiátrián.  AZ ELFOGADÁS ELŐSEGÍTÉSE (USA tanulmány)  A továbbiakban is bővítsd ismereteidet, és mások ismeretét.  Hozzáállásodból sugározzon annyi elfogadás és együttérzés, amennyi csak tőled telik.  Vegyél részt az Elmebetegek Konföderációjának országos, megyei, vagy helyi ülésein.  Aktívan reagálj a médiában, barátok és rokonok szájából elhangzó előítéletekkel színezett, helytelen információkra.  Írj levelet a törvényhozó szerveknek, egyetértésedet fejezve ki a ráfordított támogatások növelése, az egészségügyi helyzet javítása, stb. terén.  Vállalj önkéntes munkát olyan ügynökségeken, melyek az elmebetegségben szenvedők érdekében hajtanak végre feladatokat, illetve csatlakozz olyan segélyező-csoportokhoz, melyek családok és barátok megsegítésére szerveződtek.  Ajánld fel segítségedet olyan családoknak, ahol hasonló problémákkal küszködnek.  Vess be minden olyan különleges adottságot vagy rejtett tartalékot, amivel rendelkezel (írói adottság, filmkészítés, képzőművészet) annak érdekében, hogy megismertesd az emberekkel az elmebetegséget, és kivívd együttérzésüket.
Publicidad