Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Bab 9 - Bahan Buatan Dalam Industri Tingkatan 4

Harap bahan ini akan membantu anda semua..Jangan lupa komen dan kongsi pandangan dan idea anda semua ;)

Audiolibros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo
 • Sé el primero en comentar

Bab 9 - Bahan Buatan Dalam Industri Tingkatan 4

 1. 1. DISEDIAKANOLEH: HARJAGDEESKAURA/P JAGJEETSINGH (4 SAINS1) SMK ENGKUHUSAIN (2015)
 2. 2. (A) ASID SULFRIK.  Asid sulfrik , H2H04 ialah suatu asid dwibes yang tidak meruap  Asid sulfrik pekat adalah cecair yang likat dan tidak berwarna.  Bahan kimia yang biasanya digunakan di dalam makmal sekolah
 3. 3.  KEGUNAAN ASID SULFRIK. Pengasilan baja Pembuatan gentian sintetik Menggelap kan warna pada bahan kulit Pembuatan cat Sebagai elektrolit dalam bateri kereta Pembuatan detergen
 4. 4.  Dibuat secara industri melalui Proses Sentuh.  Bahan mentah yang digunakan : ialah sulfur, udara dan air.  Melibatkan 3 peringkat : Sulfur Sulfur Dioksida Sulfur Trioksida Asid Sulfrik.
 5. 5. pembentukan sulfur dioksida. Penghasilan gas sulfur dioksida (SO2) dilakukan dengan menggunakan cara Penghasilan sulfur di udara: S(p) + O2(g) SO2(g)
 6. 6. pembentukan sulfur trioksida. Sulfur dioksida, (SO2) dan gas oksigen, (O2) dialirkan ke atas vanadium(V) oksida, V2O5. Vanadium(V) oksida, V2O5 adalah mangkin. Pada suhu 450C-500C dan di bawah tekanan 1 atm. Penghasilan gas sulfur trioksida, SO3. 2SO2(g) + O2(g) 2SO3(g)
 7. 7. pembentukan oleum.  Mula-mula, Sulfur trioksida yang terhasil dilarutkan dalam asid sulfrik pekat untuk menghasilkan oleum, H2S2O7 sejenis cecair likat. SO3(ce) + H2SO4(ce) H2S2O7
 8. 8. pencairan oleum.  Kemudian,oleum dicairkan oleh isi padu air yg sama banyak.  Asid sulfrik pekat (98%) akan dihasilkan. H2S2O7(ce) + H2O(ce) 2H2SO4(ce)
 9. 9.  Peringkat 3 dan 4: tindak balas yang setara dengan mencampurkan sulfur trioksida, (SO3) secara langsung ke dalam air.  Sulfur trioksida tidak dilarutkan secara terus di dalam air kerana: i. Gas sulfur trioksida mempunyai keterlarutan yang rendah dalam air. ii. Apabila melarut dalam air, banyak haba terbebas yang akan mengewapkan asid sulfrik untuk membentuk kabus asid halus yang sukar dikondensasikan. SO3(g) + H2O(ce) H2SO4(ce)
 10. 10. PUNCA BERLAKUYA PENCEMARAN ALAM DISEBABKAN OLEH SULFUR DIOKSIDA..
 11. 11. BAHAN API FOSIL… i. Contoh bahan api fosil : {Petroleum.} ii. Mengandungi sulfur iii. Sulfur dioksida dihasilkan apabila bahan api fosil dibakarkan.
 12. 12. KESAN SULFUR DIOKSIDA TERHADAP ALAM SEKITAR.
 13. 13. PENCEMARAN UDARA . Disebabkan oleh gas dari kilang yang membebaskan sulfur dioksida ke atmosfera apabila bahan api seperti petrol dan diesel lalu mencemarkan udara. Merupakan gas yang beracun dan berasid. Pernafasan udara yang mengandungi gas sulfur dioksida mengakibtkan : i. Bronkitis ii. Penyakit peparu. iii. Asma iv. Kerengsaan pada mata v. Gangguanpadasystempernafasan.
 14. 14. HUJAN ASID Sulfur dioksida, SO2 larut dalam air menghasilkan asid sulfurus, H2SO3.  Sulfur dioksida bertindak balas dengan oksigen menghasilkan asid trioksida. Sulfur trioksida melarut dalam air hujan menghasilkan asid sulfrik. Kedua-dua asid sulfurus dan asid sulfrik mengakubatkan hujan asid. SO2 + H2O H2SO3 2SO2 + H2O H2SO4 2SO2 + O2 2SO3
 15. 15. TANAH MENJADI TIDAK SUBUR (KERING KONTANG) POKOK MATI ATAU TIDAK SUBUR. HIDUPAN AKUATIK MATI. KEROSAKAN BANGUNAN. GANGGUAN KESIHATAN. KEROSAKAN BAHAN BINAAN.
 16. 16. (9.2) : AMMONIA DAN GARAMNYA.
 17. 17. PENGGUNAAN AMMONIA. ASIDNITRIK. • Dihasilkan melalui pengoksidaan ammonia apabila platinum digunakan sebagai pemangkin. BAJASINTETIK. • Dihasilkan melalui peneutralan antara gas ammonia dan asid. AGENPENYEJUK. • Ammonia digunakan sebagai agen penyejuk dalam peti sejuk. • Takat lebur yang rendah • Sangat tidak menentu
 18. 18. PENGGUNAAN AMMONIA. DETERGEN. • Apabila ammonia bertindak balas dengan minyak, bahan pencuci yang dihasilkan MENGELAKKAN PEMBEKUANSUSUGETAH. • Susu getah boleh disimpan untuk tempoh yang lebih lama sebelum mengeksport ke negara- negara lain. BAHANLETUPAN. • Tindak balas asid nitrik • Toluena menghasilkan bahan letupan
 19. 19. PENGGUNAAN AMMONIA. KAINSINTETIK. • Ammonia digunakan untuk sintesis kain sintetik MELUKISDANMEWARNA. • Reaksi asid nitrik dan sebatian organik boleh menghasilka n pelbagai jenis pewarna
 20. 20. Ammonium bertindak balas dengan asid sulfrik melalui peneutralan untuk menghasilkan ammonium sulfat. Ammonium bertindak balas dengan asid nitrik melalui peneutralan untuk menghasilkan ammonium nitrat Ammonium bertindak balas dengan karbon dioksida pada suhu 200C dan tekanan 200 atmosfera untuk menghasilkan urea. 2NH3(ak) + H2SO4(ak) (NH4)2SO4(ak) AMMONIUM SULFAT.. AMMONIUM NITRAT.. NH3(ak) + HNO3 (ak) NH4NO3(ak) UREA.. 2NH3 + CO2 CO(NH2)2 + H2O
 21. 21. PROSES OSTWALD. Dalam proses ostwald itu , ammonia ditukar menjadi asid nitrik melalui 3 peringkat. STAGE 1 • ammonia dioksidakan kepada nitrogen monoksida gas di hadapan platinum sebagai pemangkin. • 4NH3 + 5O2 4NO + 6H2O STAGE 2 • nitrogen monoksida seterusnya dioksidakan kepada nitrogen dioksida. • 2NO + O2 2NO3 STAGE 3 • nitrogen dioksida larut dalam air untuk menghasilkan asid nitrik. • 2NO2 + H2O HNO3 + HNO2
 22. 22. SIFAT–SIFAT AMMONIA. GAS YANG TIDAK BERWARNA DAN BERBAU SENGIT. BERTINDAK BALAS DENGAN GAS HIDROGEN KLORIDA: WASAP PUTIH AMMONIA KLORIDA. PENEUTRALAN SANGAT MELARUT DALAM AIR.
 23. 23. PEMBUATAN AMMONIA SECARA IN D U STR I… PROSES HABER…
 24. 24. BAJA AMMONIUM. Tumbuh-tumbuhan memerlukan unsur nitrogen protein yang diserap oleh tumbuhan dalam bentuk ion nitrat yang larut dalam air. Mengandungi ion ammonium yang dapat ditukarkan kepadaion nitrat oleh bakteria yang hidup dalam tanah. BAJA FORMULA PERATUS JISIM NITROGEN, % Ammonium nitrat NH4NO3 35.0 Ammonium sulfat (NH4)2SO4 21.2 Urea CO(NH2)2 46.7
 25. 25. (9.3) : ALOI • Campuran dua atau lebih unsur dengan komposisi yang tertentu di mana juzuk utama ialah logam. SIFAT-SIFAT FIZIKAL LOGAM TULEN . Mulur. Mudah dibentuk Ketumpatan yang tinggi. takat didih yang tinggi. konduktur yang baik.
 26. 26. SUSUNAN ATOM DI DALAM LOGAM. Logam Bersifat Mulur. Logam Boleh Ditempa.
 27. 27. SUSUNAN ATOM DI DALAM ALOI. Atom mempunyai saiz yang berbeza. Menggangu susunan atom. Menghalang lapisan atom daripada bergelongsor di atas satu sama lain.
 28. 28. EKPERIMEN UNTUK MENGKAJI KEKERASAN ALOI DAN LOGAM TULENNYA.
 29. 29. TUJUAN PENGALOIAN. MENAHAN KAKISAN : Lapisan oksida di atas permukaan logam. MEMBAIKI RUPA LOGAM : Aloi mengekalkan kekilauan atas permukaan logam MENAMBAHKAN KEKERASAN : : Penambahan karbon kepada logam ferum : Penambahan magnesium. : Penambahan stanum kepada kuprum.
 30. 30. KEGUNAAN ALOI. CUPRO-NICKEL. PEWTER. TEMBAGA BESI
 31. 31. GANGSA. KELULI TAHAN KARAT. DURALUMIN. KELULI MANGAN.
 32. 32. 9.4 POLIMER SINTETIK.  POLIMER : Molekul berantai panjang yang terbina daripada banyak ulangan unit kecil yang dinamakan monomer. Dibahagi kepada 2 jenis : I. POLIMER SEMULA JADI : Polimer yang wujud di alam semula jadi dalam tumbuhan dan haiwan.  CTH : (protein, karbohidrat dan getah asli.) protein karbohidrat getah asli
 33. 33. II . POLIMER SINETIK : Polimer yang dibuat dalam makmal melalui kaedah kimia. POLIMER SINTETIK. NAMA MONOMER. PENGGUNAAN. Politena. Etana Beg pembungkus, bekas plastik dan cawan plastik. Polivinil. (PVC) Kloroetana (vinil klorida) Batang pai, baju hujan, penebat dawai elektrik, kasut dan beg. Polipropena. Propena Botol plastik dan perabot plastik. Polistirena. Feniletana (stirena) Bahan pembungkus dan penebat haba. Perspeks. Metil-2-metilpropenoat (metil metakrilat) Menggantikan kaca dalam tingkap kapal terbang, lampu kereta dan kanta kereta lutsinar Nilon. Asid heksanadioik dan heksanadiamina Membuat tali, stoking, permaidani, baju dan payung terjun Terilena Asid benzenadikarboksilik dan etanadiol. Membuat pakaian dan jala ikan. Getah stirena- butadiena Stirena dan butadiena Membuat tayar kenderaan.
 34. 34. KESAN PEMBUANGAN POLIMER SINTETIK KE ATAS ALAM SEKITAR. Plastik yang tersumbat akan menyebabkan air tidak dapat mengalir dengan terus. Ini juja akan membunuh semua hidupan akuatik PENCEMARAN AIR Pencemaran udara Plastik yang dibuang merata- rata tempat meningkatkan kadar pencemaran tanah. Ini juga mengakibatkan tanah menjadi tidak sesuai bagi aktiviti PENCEMARAN TANAH.
 35. 35. CARA – CARA MENGURANGKAN PENCEMARAN YANG DISEBABKAN OLEH POLIMER SINTETIK. • KITAR SEMULA. • TERBIODEGRADASI. • PENGGANTIAN • PENUKARAN. • PENGGUNAAN SEMULA.
 36. 36. 9.5 – KACA DAN SERAMIK A) KACA : - Bahan rumah tangga. : - Bahan pembinaan. : - Radas saintifik. : - Alatan industri. B) SERAMIK : - Bahan binaan : - Bahan hiasan. : - Cip mikro. : - Penebat haba. : - Bidang perubatan dan pendidikan. 9.5 – KEGUNAAN KACA DAN SERAMIK.  KACA : kaca silika terlakur yang terdiri daripada silicon dioksida sahaja.  SERAMIK : Bahan buatan yang dibuat daripada silica, aluminat dan feldspar.
 37. 37. SIFAT-SIFAT SERAMIK.  1. Keras, kuat tetapi rapuh.  2. Takat lebur tinggi dan kekal stabil pada suhu tinggi.  3. Penebat haba dan elektrik yang baik.  4. Tahan kakisan dan tahan lusuh.  5. Tidak reaktif secara kimia.  6. Tidak mudah berubah bentuk apabila dimampatkan.
 38. 38. 9.6 – BAHAN KOMPOSIT.  Bahan yang mengandungi dua atau lebih jenis bahan yang bergabung bersama untuk membentuk satu bahan baru dengan sifat fizikal yang lebih baik daripada bahan asalnya.
 39. 39. EKSPERIMEN UNTUK MENGHASILKAN BAHAN KOMPOSIT.

  Sé el primero en comentar

  Inicia sesión para ver los comentarios

 • AimuniAini

  Mar. 4, 2018
 • AirilHijjaz

  Apr. 17, 2018
 • UmmuMardhiah1

  May. 10, 2018
 • NurnailahzatulAqilah

  Jun. 6, 2018
 • NurulHidayati134

  Jun. 18, 2018
 • zarithsofea8

  Jun. 20, 2018
 • AlBani4

  Jul. 17, 2018
 • JaneRynna

  Jul. 23, 2018
 • EvaVanessa

  Sep. 4, 2018
 • yee.meei

  Sep. 30, 2018
 • ArdhisyaNaylee

  Jan. 8, 2019
 • MevalinaCera

  Mar. 5, 2019
 • zarinamohdnawi

  May. 10, 2019
 • IdaSalinaIbrahim

  Aug. 14, 2019
 • AzmHkimi

  Aug. 14, 2019
 • IntanAmiranabila

  Sep. 1, 2019
 • WanFaisalWanFarid

  Sep. 4, 2019
 • shahierailyana

  Sep. 14, 2019
 • MuhammadFarhanHaikalSazali

  Oct. 1, 2019
 • ChehHanSeum

  Sep. 25, 2020

Harap bahan ini akan membantu anda semua..Jangan lupa komen dan kongsi pandangan dan idea anda semua ;)

Vistas

Total de vistas

56.116

En Slideshare

0

De embebidos

0

Número de embebidos

47

Acciones

Descargas

373

Compartidos

0

Comentarios

0

Me gusta

31

×