Publicidad

Lectia 7 Baterii.pdf

19 de Jan de 2023
Lectia 7 Baterii.pdf
Lectia 7 Baterii.pdf
Lectia 7 Baterii.pdf
Próximo SlideShare
Lectia 10 Ce se intampla cu DEEE dupa colectare.pdfLectia 10 Ce se intampla cu DEEE dupa colectare.pdf
Cargando en ... 3
1 de 3
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad

Lectia 7 Baterii.pdf

  1. In fiecare lectie, se urmaresc mai multe obiective: - VOCABULAR: Fixarea unui cuvant / mai multor cuvinte in vocabularul elevilor - CONCEPTE: Intelegerea unor concepte legate de mediu si protejarea acestuia - ACTIVITATI efective care sa intareasca partea teoretica a lectiilor Despre deseurile de baterii si acumulatori (DBA) 1. VOCABULAR: - baterie = sursa de energie electrica nereincarcabila - acumulator = sursa de energie electrica reincarcabila - DBA = deseuri de baterii si acumulatori 2. PARTEA TEORETICA A LECTIEI: Lectia poate incepe cu un slideshow in care elevii vad diverse imagini cu baterii si acumulatori: baterii cilindrice, rotunde, acumulatori de mai multe feluri. Profesor: „In aceste imagini putem vedea baterii de diverse tipuri si acumulatori. Pentru ce sunt ele utile?” Profesorul asteapta raspunsul, iar dupa ce copiii incep conversatia, se va incepe prezentarea lectiei. Bateriile si acumulatorii sunt surse de energie electrica generata prin transformarea directa a energiei chimice si pot fi: 1. Baterii si acumulatori portabili 2. Baterii si acumulatori industriali Definitie: baterie = sursa de energie electrica nereincarcabila acumulator = sursa de energie electrica reincarcabila Bateriile si acumulatorii portabili sunt folosite in viata noastra de zi cu zi, ajutandu-ne sa incarcam si sa folosim echipamente utile: radio, ceas, cantare, jucarii, etc. Ele pot fi de mai multe feluri, marimi si forme: cilindrice, rotunde, dreptunghiulare. Atunci cand bateriile si acumulatorii se descarca, ele devin DESEURI DE BATERII SI ACUMULATORI, pe scurt, DBA. Definitie: DBA = deseuri de baterii si acumulatori De ce colectam si reciclam DBA-urile? Din doua motive foarte importante (tineti minte? Aceleasi motive pentru care reciclam DEEE- urile!): 1. DBA-urile contin substante periculoase pentru mediu si sanatatea noastra, precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu.
  2. 2. DBA-urile contin materii prime pretioase care se pot recicla! De exemplu: nichelul, cobaltul si argintul. Asadar, nu mai irosim resurse! Cum procedam cu DBA-urile? ASA DA! Ca sa fim siguri ca bateriile vechi nu ajung sa poleze mediul, poti face urmatoarele lucruri: 1. Poti colecta bateriile si acumulatorii uzati acasa, intr-un recipient 2. Atunci cand ai deja destule materii in recipient, adu-le la scoala si pune-le in recipientul cu Ecoterrianul sau du-le la un magazin care colecteaza astfel de deseuri (cam in toate super si hipermarketurile) 3. Povesteste si prietenilor tai ce poti face cu DBA-urile! ASA NU! • Nu arunca bateriile la gunoi sau in natura! Ele vor pierde substantele toxice si acestea vor otravi pamantul si apa! • Nu pastra in casa bateriile uzate. Se irosesc materii prime importante! 3. ACTIVITATEA PRACTICA Profesorul le da copiilor de facut, pana la lectia urmatoare, urmatorul proiect: - Fiecare copil va face o fisa pe care va desena trei tipuri de baterii si acumulatori pe care ii are in casa - Apoi, pentru fiecare tip, copilul va cauta pe internet detalii despre compozitia celor 3 tipuri de baterii: substante continute, atat toxice cat si reciclabile. LECTII INVATATE: - Ce inseamna DBA - Care sunt DBA-urile - De ce e bine sa predam spre reciclare BDA-urile La finalul lectiei, copiii vor primi fise de fixare a lectiei, care vor cuprinde rezumatul lectiei si cateva intrebari de fixare. Exemplu: De sunt DBA-urile? DBA-urile sunt deseuri de baterii si acumulatori. Bateriile si acumulatorii portabili sunt folosite in viata noastra de zi cu zi, ajutandu-ne sa incarcam si sa folosim echipamente utile: radio, ceas, cantare, jucarii, etc. Ele pot fi de mai multe feluri, marimi si forme: cilindrice, rotunde, dreptunghiulare. De ce colectam DBA-urile? 1. Pentru ca ele contin substante periculoase pentru mediu si sanatatea noastra.
  3. 2. Pentru ca ele contin substante pretioase care pot fi refolosite. Cum procedam cu DBA-urile? - Nu le aruncam la cosul de gunoi sau in natura! - Nu le pastram in casa! - Le predam spre reciclare in magazine si mall-uri! INTREBARI: 1. Ai in casa echipamente care contin baterii sau acumulatori? Numeste-le! ............................................................................................................. .......................................................................................................... 2. Ce inseamna DBA-uri? .......................................................................................................... 3. Ce faci cu DBA-urile? .......................................................................................................... Pentru a primi punctajul, scoala va trebui sa trimita fotografii din primite cu activitatea lor practica.
Publicidad