Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Per una #Transparenciafons a les Administracions Públiques

945 visualizaciones

Publicado el

Com assolir un accés complet i precís a la informació que disposa cada organització pública? Com alfabetitzar a la ciutadania en el nou dret d'accés a la informació? Quin paper juguen els arxius? En què ajuden els sistemes de gestió documental? Això i molt més a càrrec d'Olga Tàpias i Joan Soler.

Publicado en: Datos y análisis
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Per una #Transparenciafons a les Administracions Públiques

 1. 1. Transparència 100% i accés permanent a la informació Xerrada-debat on aprendrem com funciona un arxiu municipal i com sol·licitar tota la informació a l’ajuntament Joan Soler Jiménez Olga Tàpias Sanchez Tiana, 14 de març de 2015
 2. 2. Transparència  Article 2.a) Llei 19/2014 diu:  Proactiva  Permanent i actualitzada  Comprensible  Accés ampli i fàcil  Facilitar la participació
 3. 3. Quina Transparència?
 4. 4. Quina Transparència?
 5. 5. Accés a la Informació  Portal de la Transparència (Art.5.4):  Prèvia selecció i reelaboració.  Obligació legal limitada i incompleta.  Orientada a l’acompliment d’indicadors.  Organitzat per juristes i tecnòlegs.
 6. 6. Accés a la Informació  Sistema de Gestió Documental:  Art.7.1 LAD, 10/2001  Sistemes integrals d’informació preferentment organitzats per SGD (art.5.2).  Les AAPP han d’establir un SGD per fomentar la interoperativitat (art.19.3).  Ordenar segons el quadre de classificació documental (art.6.1.d)
 7. 7. Accés a la Informació  On és la passivitat?  Esforç de reorganització interna a nivell d’organigrama i de processos.  Esforç a treball interdisciplinari i coordinat entre agents implicats.  Necessitat de Transparència a Fons.
 8. 8. #Transparènciafons  Voluntat política per entendre que la transparència és sempre activa i un continuum d’accions proactives, fiables i honestes.  No a la política d’indicadors de transparència i de foto amb premis.
 9. 9. #Transparènciafons  Comprendre organitzativament que cal revisar tots els sistemes de producció documental i de gestió de la informació.
 10. 10. #Transparènciafons  Creació d’un HUB intern destinat a dotar d’informació de qualitat la pròpia organització i, sobretot, al ciutadà.  Equip de juristes, tecnòlegs, gestors documentals i direcció estratègica.  Incloure la participació de ciutadans en una mesa de revisió de la informació que es publica.
 11. 11. #Transparènciafons  Establir un marc coherent de publicació de la informació.  Portal de Transparència + Portal Open Data + Seu Electrònica= Ordenats segons el QdC.  Incorporar registre d’eliminació documental, l’esquema de metadades descriptives, catàlegs i inventaris ja realitzats, quadre de seguretat i accés.
 12. 12. #Transparènciafons  Principi de TRAÇABILITAT:  Si vols confiança, assegura que la informació publicada té un origen cert a l’interior de l’organització, que sigui veritable font d’autenticitat i fiabilitat.
 13. 13. Arxiu municipal  Edifici  Servei  Fons documental Arxiver-gestor de documents
 14. 14. Arxiu municipal Funcions  Rebre documentació classificada, descrita i ordenada.  Organitzar / controlar els dipòsits i els servidors  Avaluar  Difusió Finalitat  Preservació  Localització  Accessibilitat  Eliminació L’ARXIVER FA UN SERVEI AL CIUTADÀ
 15. 15. Implementar un Sistema de Gestió Documental  Establir terminis en el procediment  Unificar criteris  Saber donar resposta: transparents i accessibles
 16. 16. Implementar un Sistema de Gestió Documental Instruments de descripció Quadre de classificació Inventaris i catàlegs Quadres de seguretat i accés Quadre de tria i conservació Manual del SGD Sistemes de recuperació de la informació Bases de dades Gestors de documents TIANATIANA
 17. 17. TIANA
 18. 18. QUADRE DE CLASSIFICACIÓ DE TIANA TIANA
 19. 19. Legislació i normativa •Procediment administratiu Llei 30/92 de Règim jurídics de les Administracions Públiques i procediment administratiu Llei 9/1993 de Patrimoni Cultural català Decret 76/1996, que regula el sistema general de gestió de la documentació administrativa •Llei d’arxius i documents de Catalunya Llei 10/2001 d’arxiu i documents •Documentació electrònica i protecció de dades Llei orgànica 15/1999 de protecció de dades de caràcter personal Llei 5/2002 de l’ACPD Llei 59/2003 de signatura electrònica Llei 11/2007 d’accés electrònic als ciutadans als serveis públics •Avaluació i tria documental Decret 117/1990 sobre avaluació i tria de doc de AAPP Decret 13/2008 sobre accés, avaluació i tria de documents •Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental Cal tenir coneixement de la legislació vigent per saber actuar

×