Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
SI TA RUAJME SHQISEN E TE DEGJUARIT NGA ZHURMA ?
PUNOI: KLARISA KARABOJA KLASA: VIII A
 Cdo lloj ndotje e shkaktuar nga zhurma e
cila arrin shkallën mbi 85 decibel, e cila
mund të lë pasoja afatgjate tek shën...
Nga vijne keto zhurma ?
 Ndotja akustike është kthyer në një tipar
të zakonshëm të jetës moderne.
 Fatkeqësisht, në shum...
Klasifikimi
ZHURMATE LARTA :
• Dihet se zhurmat e larta mund
të shkaktojnë dëmtim
permanente të shëndetit tonë.
Njerëzit q...
Disangaefektetnegativetëzhurmavenë
shëndetinenjeriut
 Dhimbje dhe lodhje në dëgjim
 Dëmtim të sistemit të dëgjimit
 Pro...
 Tek femijet,ndotja akustike ndikon negativisht
ne aftesite e tyre per te lexuar dhe mesuar.Ne
klasat me ndotje akustike ...
Efektet e ndotjes akustike tek bimet
 Ndotja akustike ndikon ne produktivitetin dhe
rritjen e bimeve.
Efektet e ndotjes akustike tek
materialet
 Ndertesat dhe materialet mund te demtohen
nga ekspozimi ndaj valeve ultra/infr...
 Vdekje te specieve te ndryshme te balenave.
 Humbje te degjimit perkohesisht ose perjetesisht.
 I ben kafshet te komun...
Me cfare matet zhurma?
Matesi i tingullit eshte nje
instrument I cili perdoret per te
matur nivelin e tingujve ne
natyre. ...
 Zbutja e zhurmave mund te behet permes
barrierave,kufizimit te shpejtesise se
mjeteve,vendosjes se ligjeve kunder zhurma...
“The SoundTube” ne Melbourne,Australi eshte
dizenjuar per te ulur zhurmen nga makinat qe
kalojne ne autostrade pa prishur ...
 Nje person vendos kufje gezofi per tu mbrojtur nga
ndotja akustike gjate punes.
Ne mund te mbrohemi nga ndotja akustike ...
Si te keni parasysh qe paisjet elektrike ti bleme
me dB te ulet , per te mos shkarkuar probleme ?
 Ne frigoriferë, ngrirë...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?

16.497 visualizaciones

Publicado el

Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?

Publicado en: Salud y medicina
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2F4cEJi ❶❶❶
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí
 • Dating direct: ❤❤❤ http://bit.ly/2F4cEJi ❤❤❤
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí

Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?

 1. 1. SI TA RUAJME SHQISEN E TE DEGJUARIT NGA ZHURMA ? PUNOI: KLARISA KARABOJA KLASA: VIII A
 2. 2.  Cdo lloj ndotje e shkaktuar nga zhurma e cila arrin shkallën mbi 85 decibel, e cila mund të lë pasoja afatgjate tek shëndeti i njeriut, dhe pengon jetën normale quhet ndotje akustike.
 3. 3. Nga vijne keto zhurma ?  Ndotja akustike është kthyer në një tipar të zakonshëm të jetës moderne.  Fatkeqësisht, në shumicën e rasteve në shtëpitë tona, në punë, madje edhe gjatë pushimeve, zhurmat e padëshirueshme ndikojnë negativisht cilësinë e jetës tonë.  Dihet se zhurmat e larta mund të shkaktojnë dëmtim permanente të shëndetit tonë. Njerëzit që janë subjekt i niveleve të larta të zhurmës, p.sh. në diskoteka dhe koncerte muzikore, mund të vuajnë nga humbja e dëgjimit si rezultat i dëmtimit të shkaktuar në sistemin e dëgjimit nga tinguj me intensitet të lartë. Dëmtime të ngjashme mund të ndodhin si rezultat i fishekzjarrëve dhe i të shtënave me armë.
 4. 4. Klasifikimi ZHURMATE LARTA : • Dihet se zhurmat e larta mund të shkaktojnë dëmtim permanente të shëndetit tonë. Njerëzit që janë objekte të niveleve të larta të zhurmës, p.sh. në diskoteka dhe koncerte muzikore, mund të vuajnë nga humbja e dëgjimit si rezultat i dëmtimit të shkaktuar në sistemin e dëgjimit nga tinguj me intensitet të lartë. Dëmtime të ngjashme mund të ndodhin si rezultat i fishekzjarrëve dhe i të shtënave me armë. ZHURMAT E MODERUARA: • Përveç këtyre niveleve të larta të zhurmës, edhe zhurmat e moderuara të shkallës 85 decibel ose dhe pak më të ulta, si tingulli i alarmit të orës ose i kositëses së barit, mund të dëmtojë dëgjimin. Dëgjimi mund të preket nga zhurma të moderuara nëse jemi subjekt i tyre për një periudhë të gjatë kohore.
 5. 5. Disangaefektetnegativetëzhurmavenë shëndetinenjeriut  Dhimbje dhe lodhje në dëgjim  Dëmtim të sistemit të dëgjimit  Probleme psikologjike(agresivitet, padurueshmëri)  Pengojnë përqëndrimin  Frenim në shpejtësinë e komunikimit  Shqetësime në gjumë  Efektet kondiovaskulore  Ndryshime në sistemin hormonal dhe imunitar  Ndikojnë negativisht në tretje  Rritja e tensionit etj.
 6. 6.  Tek femijet,ndotja akustike ndikon negativisht ne aftesite e tyre per te lexuar dhe mesuar.Ne klasat me ndotje akustike nxenesit tregojne performance me te ulet sesa nxenesit e nje klase pa ndotje akustike. Efektet tek femijet
 7. 7. Efektet e ndotjes akustike tek bimet  Ndotja akustike ndikon ne produktivitetin dhe rritjen e bimeve.
 8. 8. Efektet e ndotjes akustike tek materialet  Ndertesat dhe materialet mund te demtohen nga ekspozimi ndaj valeve ultra/infrasonike.
 9. 9.  Vdekje te specieve te ndryshme te balenave.  Humbje te degjimit perkohesisht ose perjetesisht.  I ben kafshet te komunikojne me me shume ze te larte, i quajtur ndryshe si “Efekti Lombard”  I ben “Zebra Finch”-et (zog australian) me pak besnik ndaj prinderve.  Humbje peshe dhe prani me te larte te kortizoleve ne gjak. Efektet e ndotjes akustike tek kafshet
 10. 10. Me cfare matet zhurma? Matesi i tingullit eshte nje instrument I cili perdoret per te matur nivelin e tingujve ne natyre. Perdoret gjeresisht ne fushen e ndotjes akustike duke ndihmuar ne percaktimin e sasise se te gjitha llojeve te zhurmes.
 11. 11.  Zbutja e zhurmave mund te behet permes barrierave,kufizimit te shpejtesise se mjeteve,vendosjes se ligjeve kunder zhurmave etj.Zhurma e shkaktuar nga aeroplanet mund te ndalohet duke perdorur motore me te qete dhe duke udhetuar ne orare te caktuara. Zbutja e zhurmave
 12. 12. “The SoundTube” ne Melbourne,Australi eshte dizenjuar per te ulur zhurmen nga makinat qe kalojne ne autostrade pa prishur estetiken e rruges.
 13. 13.  Nje person vendos kufje gezofi per tu mbrojtur nga ndotja akustike gjate punes. Ne mund te mbrohemi nga ndotja akustike edhe duke perdorur aspirina.
 14. 14. Si te keni parasysh qe paisjet elektrike ti bleme me dB te ulet , per te mos shkarkuar probleme ?  Ne frigoriferë, ngrirës, furra, lavatriçe dhe larëse enësh ka etiketë energjetike qe përdoruesit të informohen mbi konsumin e energjisë elektrike të pajisjes .Nëse lexohet etiketa me kujdes, kupton lehtësisht që pajisjet elektroshtëpiake me konsum te ulët, të cilat kushtojnë pak më shumë se të tjerat, përbëjnë një kursim të sigurt! Në etiketën energjetike janë vendosur 7 shigjeta të ngjyrosura, ku çdonjëra nga të cilat i përket niveleve te ndryshme të eficencës. A-ja tregon nivelet më të ulëta të konsumit, G-ja ato më të lartat, dhe germat e tjera tregojnë nivelet e ndërmjetme. Gjithashtu, etiketa energjetike të jep të tjera informacione të dobishme. Por etiketa energjetike të tregon jo vetëm konsumin në kwh/vit, por dhe zhurmën që ai shkakton si dhe volumin e pranishëm për ushqimet. Niveli I zhurmës ka shumë rëndesi nese do ishte në vlera më të ulta. Një vlerë më e ulët do të thotë pajisje më e qetë që nuk do t'ju shqetësojë në aktivitete e ndryshme të përditshmerisë, por nuk do te sjellin probleme shendetsore .

×