Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
El món romà 1r b
El món romà 1r b
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 62 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Anuncio
Anuncio

Más reciente (20)

El món romà 1 rc

 1. 1. EL MÓN ROMÀ ALUMNES 1R C TREBALLCOL.LABORATIUALUMNES DE 1R C INS NARCÍSOLLER
 2. 2. Índex  L’origen històric. -Mapa de la Península Itàlica s.VIII a.C. -Que va passar? -Els origens llegendaris -Lloba que va salvar Ròmul i Rem  L’època de la monarquia. -Què va passar? -A què es dedicaven?
 3. 3. L’origen històric  1r mil·leni a.C.-Península Itàlica-ocupada per: -El centre->Llatins -El Nord->Etruscos -El Sud->Grecs
 4. 4. Mapa de la Península Itàlica s. VIII a.C. Verd- domini cartaginès Rosa- domini etrusc Groc- domini grec
 5. 5. Que va passar? *Al s. VIII a.C. tribus llatines s’apleguen a la riba del riu Tíber, lloc fàcil de defensar i ben comunicat pel comerç. S’establiren al turó Palatí. * Per protegir-se d’inundacions i enemics els llatins ocupen els 7 turons, on van formar la ciutat que va acabar sent Roma. *Els romans es dedicaven a l’agricultura i ramaderia, però com era un lloc de pas, va convertir-se en un enclavament comercial.
 6. 6. Els orígens llegendaris -Els romans explicaven que Ròmul i Rem fundaren roma l’any 753 a.C. Ròmul i Rem bessons fills del Déu Mart i Rea Sílvia . Abandonats de recent nascuts, però es salvaren per una lloba. De grans fundaren una ciutat allà on la lloba els salvà.
 7. 7. Lloba que salvà a Ròmul i Rem.
 8. 8. L’època de la monarquia  Roma va ser governada per una monarquia.  El Rei era el que més manava en aquella època i dirigia l’exercit amb l’ajuda del sonat. -Roma va tenir 7 reis, els 3 últims eren etruscos, un poble que va dominar el territori del laci.
 9. 9. Què va passar?  Sota la influència etrusca, Roma es va agrandir s’hi va construir; temples, ponts…  El Rei tul·li va fer construir una muralla al voltant dels 7 turons.
 10. 10. Aquè es dedicaven?  Durant aquesta etapa els romans vivien de l’agricultura i la ramaderia però també d’artesans i comercials.
 11. 11. EXERCICIS
 12. 12. Qui van ser Ròmul i Rem?
 13. 13. VERITAT O FALS: • La fundació de Roma va ser governada per una monarquia? • Roma va tenir 6 reis? •El rei Servi Tul.li va construir un temple? •Els tres ultims reis van ser llatins?
 14. 14. La Roma Republicana
 15. 15. La Roma Republicana ➲ Patricis i Plebeus Els Patricis constituien una minoria de families aristocratiques que es consideraven descendents dels fundador de Roma. Eren el propietaris de les terres, del bestiar i governaven la ciutat. Els Plebeus constituien el grup de qui havien arribat a la ciutat despres d'haver estat fundada. Molt mes nombrosos que els patricis, en formaven part pagesos, artesans i comerciants.
 16. 16. La Lluita per la Igualtat ➲ Als primers temps de la Republica els patricis van crear un govern aristocratic: eren ells qui elaboraven i qui coneixien les lleis, els qui impartien justicia i el que monolitzaven tots el carres public. Els plebeus estaven esclossos de tots aquets drets, pero havien de pagar impostos i servir a l'exercit. ➲ Durant dos-cents anys els plebeus lluitaren per tenir els mateixos drets politics que els patricis. Al començament del segle V a.C. Van obtenir el dret d'elegir un representant, el tribu de la plebs.
 17. 17.  La República romana es va formar gràcies a: ----L'augment de la riquesa. ----Un exèrcit nombrós i eficaç.  Qualsevol ciutadà entre 17 o 60 anys era un soldat i si no s'incorporava perdia la ciutadania.  DIVERSES ETAPES: · Al 500 i al 250 a.C. van conquerir la península Itàlica. · Al 264 i el 162 a.C. es van enfrontar en les Guerres Púniques amb Cartago era la que dominava el Mediterrani. Van guanyar els romans i van imposar el seu domini.  Al S. II a.C. i II d.C. conquesten:  1. Grècia 2. El Mediterrani Oriental 3.Hispània 4.Gàl.lia 5.Britània cap a Occident 6.Províncies d'Europa central.
 18. 18.  Surgeix entre el 133 i el 44 a.C  Va tenir lloc a Roma.  Estava organitzat per governar una ciutat, pero no un imperi.  La república, que era representada pel Senat, va deixar pas a un govern imperial regit per un emperador.  Aquest canvi va provocar: Ampliació de les terres per conquerir. Que van generar conflictes socials i guerres civils entre militars.
 19. 19.  Riqueses desigualtats socials  Alguns es van enriquir.  Altres es van arruïnar.  Plebe conflictes socials  Revoltes Grac y Espartac.  Durant tres anys va plantar cara a les legions romanes.
 20. 20.  Els magistrats i el Senat van donar poder als Camps Militars van provocar Guerres Civils.  L’any 48 a. C Juli Cèsar va ser proclamat director perpetu i va assumir els màxims poders.  Els partidaris i militars van assassinar a Juli Cèsar a la porta del Senat de Roma.  Aquest va ser el primer pas per proclamar l’imperi.
 21. 21.  S’augmenta la riquesa V F  Es van enfrontar en les guerres civils V F  Dominaven el mediterrani V F  Hi havien exercits V F
 22. 22. Fet per:Hafssa Chlouchi, Hayat el Jaghdal, i
 23. 23. Desprès de la mort de Juli Cèsar el seu fill adoptiu Octavi va fer una gerra i va guanyar. Es va convertir en l'home mes poderós de Roma. L’any 27 a.C va guanyar el títol d’Agust que significa”excels”. Va ser qui va convocar el senat, qui reunia els comicis, qui detectava totes les lleis. Era consol i emperador ,tota una persona sola. Es va convertir en la primera autoritat religiosa. Quan es va morir va ser divinitzat ( apoteosi) i s’organitzà el culte imperial.
 24. 24. L’emperador no era hereditari, la majoria passaven de pare a fill. El Senat, els magistrats i els comicis continuaven existint però l’emperador designava directament tots els càrrecs importants. Els territoris es van incorporar a l’imperi es van organitzar en províncies, al davant de cada província hi havia un governador, ajudat per una sèrie de funcionaris. Per fer complir les ordres de l’emperador es va crear el Consell Imperial.
 25. 25. El període pax romana, conflicte social ni guerres exteriors, garantia la pau. Creixement de les ciutats i el comerç, prosperitat econòmica, producció agrícola i artesana, fluïdesa del comerç. L’Imperi es va adoptar la llengua i la cultura llatina(romanització). Roma va esdevenir una gran capital. La unificació cultural i religiosa de tots els habitants de l’imperi.
 26. 26. Qui va ser el fill de Juli Cèsar? Que va fer Octavi Agust? Quin títol tenia el consell imperial? Que va passar en la Pax romana? Perquè servia el consell Imperial? Que quina feina feia l’emperador?
 27. 27. Juli Cèsar va ser el pare de Octavi August. Octavi August va ser l’home mes poderós de Roma. Les ciutats es deien polis. L’emperador designava directament els càrrecs importants de l’Imperi . El consell imperial era on es reunien els governadors i l’emperador.
 28. 28. ANNA ORTEGA GUILLEM PONCE ESTHER AIS MARINA EGEA
 29. 29. LA PROSPERITAT AGRICOLA I COMERCIAL • Les explotacions agrícoles: • L’activitat agrícola es va desenvolupar i va progressar a totes les terres de l’imperi. Els romans van introduir l'arada, el moli de gra, les premses d’oli i del vi, sistemes nous de regadiu i l'ús d’adob. • Un terç de les terres conquerides eren confiscades per Roma i constituïen l'ager publicus. Una part era lliurada per substituir i formaven les anomenades colònies agrícoles. • També eren habituals els latifundis. Aquestes terres les treballaven majoritàriament homes, dones i nens en règim d’esclavitud.
 30. 30. EL TREBALL DELS ESCLAUS • Aquella gent tenia las pell marcada de dalt a baix per les fuetades, tenien lletres gravades al front, el cap mig rapat, els peus amb anelles; desfigurats pel seu color pàl·lid.
 31. 31. LES RELACIONS COMERCIALS • Durant els primers segles del imperi va augmentar la producció agrícola entre les províncies romanes • Hispània exportava vi. • Àfrica exportava oli, vori, or, animals i esclaus. • Germània i el Bàltic exportaven pells, ambre i esclaus. • La Índia i Xina exportaven productes de luxe com per exemple: pedres precioses, seda i perfums.
 32. 32. LES RELACIONS COMERCIALS II • Els romans havien construït una xarxa de calçades que unien roma. • L'existència de la moneda utilitzable arreu del imperi va ajudar al desenvolupament comercial. • Per demostrar que tenien el poder l’emperador gravava la seva efígie a les monedes.
 33. 33. Peguntes: • Quines van ser les aportacions tècniques dels romans en l’agricultura? • Que eren les colònies agrícoles i els latifundis? • Qui treballava a la terra i en quines condicions? • Quines diferencies veien entre les condicions de vida dels pagesos i els esclaus? • Que era una vila romana? Qui hi vivia? • Quin era el principal mitja de transport utilitzat per els romans? Com es representa en pintura? • Quin altre element ajuda a desenvolupar-ne el comerç? • Quina moneda feien servir els romans per comerciar? Busca una imatge i enganxa- la en aquesta pagina.
 34. 34. EXERCICIS
 35. 35. • A causa de que tenien marques els esclaus? • Que exportava Hispania? • Que exportaven l’Índia i la Xina?
 36. 36. ¿V o F? • Hispania exportava vi. • Africa exportava pedres precioses. • La xina exportava oli. • Els romans van introduir l’arada, el moli de gra, el tractor, les premses d’oli i del vi. • Els romans van construïr una xarxa de calçades que unien roma.
 37. 37. LA CRISI DE L’IMPERI ROMÀ FET PER: Santi Moore i Raúl Morejón,
 38. 38. Segle III: L’imperi entra en crisi · L’imperi va entra en crisi amb la manca d’esclaus ·Els atacs germànics van desfer la seguretat de les muralles
 39. 39. Segle III: El Cristianisme · Al començament del s. III, Constantí, un general que volia ser emperador, guanyà el nom de emperador l’any 312 d.C. ·Pensant que el cristianisme li va portar sort es va tornar Cristià i al segle IV, Teodosi la va fer oficial.
 40. 40. Segle III - IV: La divisió de l’imperi · Al finals del segle III l’emperador va dividir el seu imperi en dos per facilitar la defensa i donà el poder als seus fills. Eren dos imperis anomenats “Imperi D’orient” i “Imperi Occident”. L’imperi D’orient era més ric que L’occident,
 41. 41. Segle III – IV: La fí de L’imperi Occident · A finals del S. III, pobles germànics van travessar la frontera de l’imperi occidental i s’hi van instalar. · Al començament del segle V, hi va haver una onada d’invasions que van posar fi a l’imperi. Un cap bàrbar va matar Ròmul Augústul, l’emperador que al moment tenia 10 anys. La fi de l’Antiguitat I començament de L’edat Mitjana
 42. 42. Activitats: 1. Per què es produeix una crisi a L’imperi Romà?
 43. 43. Activitats: 1. Per què es produeix una crisi a L’imperi Romà? Per la manca d’esclaus
 44. 44. Activitats: 2. Per quina raó Teodosi va dividir L’imperi Romà en dues parts? Que va pasar aleshores?
 45. 45. Activitats: 2. Per quina raó Teodosi va dividir L’imperi Romà en dues parts? Que va pasar aleshores? Per facilitar la defensa de L’Imperi. Que el poder estaba dividit entre els seus fills.
 46. 46. Activitats: 3. Qui va ser l’últim emperador romà? Quan comença L’Edat Mitjana?
 47. 47. Activitats: 3. Qui va ser l’últim emperador romà? Quan comença L’Edat Mitjana? Ròmul Augústul. Quan el van matar.
 48. 48. Fi
 49. 49. L'imperi Roma
 50. 50. Societat Urbana  Els Grups Socials Dos grans grups: Els Homes lliures y els esclaus, Els homes lliures podien ser Ciutadans o Estrangers ( Els estrangers no tenien drets politics ), La majoria de homes lliures no havien de pagar impostos, Tenien drets politics i le lleis el protegien.  Els Privilegiats Format per senador, Alts carecs de l'imperi i el plebs molt rics. Tenien bona posicio els plebeus que es dedicaven a els negocis i els que ocupaven carrecs intermedis eren els cavaller o equites.
 51. 51. Societat Urbana  La Plebs Per sota del privilegiat hi havia la plebs formada per una gran massa de pagessos i assalariats urbans.  Esclaus i lliberts Els esclaus eren molt nombrossos, sobretot despres de les conquestes romanes. Feien les feines mes dures, pero tambe s'ocupaven de l'ensenyament i tasques administratives.
 52. 52. Una Societat Urbana  Les ciutats Romanes La societat romana va ser profundament urbana. A mes, les ciutats (urbes) eren el lloc de residencia de les autoritats i de l'adminitracio, el centre economic on es duien a terme les activitats artesanes i comercials. Les ciutats van contribuir a la romanitzacio de l'imperi, es a dir, van ajudar a difondre-hi la llengua, els costums, les lleis i les formes de vida dels romans.
 53. 53. Una Societat Urbana  Les ciutats Romanes La societat romana va ser profundament urbana. A mes, les ciutats (urbes) eren el lloc de residencia de les autoritats i de l'adminitracio, el centre economic on es duien a terme les activitats artesanes i comercials. Les ciutats van contribuir a la romanitzacio de l'imperi, es a dir, van ajudar a difondre-hi la llengua, els costums, les lleis i les formes de vida dels romans.
 54. 54. Els Origens del Cristianisme  Origen A Palestina, una zona de l'orient proxim sota domini roma, hi habitaven majoritariamente hebreus, que professaven el judaeisme, una religio que afirma que nomes hi ha un sol deu, Jahve. Els hebreus esperaven l'arribada d'un sol salvador el messies. Al segle 1 d.C. Va sorgir en aquesta regio el cristianisme, una nova religio monoteista fonamentada en els ensenyaments de Jesus de Natzaret.
 55. 55. El Missatge de Jesus  Jesus va neixer a Betlem en temps de l'emperador August. Quan tenia treinta anys va començar a predicar la Bona Nova i es va envoltar de dotze deixebles. Es poclama fill de Deu i es seus seguidors el van reconeixer com Messies.  Va predicar una religio universal basada en l'amor a Deu i al Proïsme, en el perdo de les ofenses i en la renuncia dels bens terrenals. Complint aquets principis, els esser humans es poden salvar i assolir la vida eterna en el regne de Deu.  Els dirigents de jueus consideraven a Jesus un impostor, l'acusaren de propagar una doctrina perillosa i van pressionar el governador roma, perque el comnes. Jesus va morir crucificat a trenta-tres anys y els seus seguidor afirmaven que va ressucitar als tres dies.
 56. 56. La Difusio del Cristianisme  Els primers cristians s'organitzaven en comunitats i el conjunt de totes formava l'Esglesia, que significa reunio de tots el cristians. Cada comunitat eligia un responsable, el bisbe.  Per esdevenir Cristia s'havia de fer un aprenentatge i ser batejat. La nova religio no va tenir gaires adeptes entre els jueus, pero es va difondre entre el gentils de tot l'imperi roma, tant gent modesta com persones acomodades. La rao d'aquest exit del cristianisme era l'esperança que oferia quan proclamava que les bones accions serien recompensades en un altra vida despres de la mort. A mes, predicava noves normes de conducta basades en la igualtat, la solidaritat i la caritat.

×