Publicidad

Утицај религије на српског војника.pptx

Mateja32
26 de Feb de 2023
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad

Утицај религије на српског војника.pptx

 1. Утицај религије на српског војника Матеја Николић, Нађа Милић, Дана Дрињаковић и Александра Бакић 3-5
 2. Слика обичног српског војника у току рата Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких вршњака. Пореклом је био из мањег места у унутрашњости које је ретко напуштао чак и ради одлазка у оближња села. Српски војник се након Албанске голготе и Крфа нашао на Солунском фронту где је најзначајније догађаје бележио у свом дневнику. Њихова сведочанства иако су подлегала стереотипима и генерализацији, представљала су вредна историјска сведочанства, и говоре јасно из угла посматрања једног обичног српског војника.
 3. Слика обичног српског војника у току рата Српски војник био је изузетно поносан на своје сељачко порекло и често га је истицао. Целог живота се бавио земљорадњом, и живео је у породичној задрузи од три генерације. У кући поред родитеља су га чекали и супруга и деца, јер се српски војник већ у својим двадесетим годинама остварио као родитељ и супруг. Поседоао је основно или најчешће никакво образовање.
 4. Српски војник-сујеверан и традиционалиста Српски војник је сујеверан и традиционалиста. Посебно је сујеверје било његов снажан покретач, дубоко укорењено у свакодневном животу једног обичног српског сељака. Било је пуно примера сујеверја међу српским војницима. Неки примери су ти да није узимао драгоцености са тела убијеног бугарског војника, носи амајлију коју му је мајка дала или ручно рађени крстић, верује у снове и тумачи их, слави славу и велике хришћанске празнике чак и у току рата. Још неки од примера били су ти да је избегавао жене током рата, јер је веровао да доносе несрећу, и да је био једини од Европљана који је приликом операције одбијао анестезију, јер је веровао да ће му скратити живот.
 5. Српски војник-побожан Српски војник је побожан и верује у божју правду: верује да ће казна стићи све оне које чине злочине. Носи слику своје породице и икону своје крсне славе, и радо их показује својим саборцима. Српски војник је храбар, искусан, пожртвован и одан борац. Лако је прилагодљив свим приликама и неприликама, јер је познато од давнина да српски сељак не ужива луксуз и богатство.
 6. Стереотипи и веровања српског војника Српски војник је имао бројне стериотипе и веровања о својим саборцима различите националности. На Солунском фронту било је много народа, са којима је српски војник по први пут дошао у додир. Српски војник је припаднике неких националности јако ценио и уважавао, док неких других и није. Два народа чије суборце српски војник ценио, и гајио симпатије према њима били су Руси и Французи. Русе су српски војници називали браћом, и доста су се поистовећивали са њима. Имали су пуно сличних карактеристика. Српски војник је Русе називао “старо словенска браћа”. Српски војници су изузетно ценили и поштовали Французе. Називали су их својом “мајком”, јер су им они највише помагали и највише их спасавали.
 7. Српски и француски коморџија заједно
 8. Стереотипи и веровања српског војника Српски војник је Шкоте описивао коа “жене у сукњама”. Шкоти су са својим традиционалним килтовима оставили снажан утисак на српске војнике. Српски војник није гајио симпатије према Енглезима и Италијанима. Италијани су били на последњем месту српског уважавања, и сматрани су “лоповима”. Енглезе нису волели, сматрали су да су антипатични и уображени.
 9. Српски војник је посебно био зачуђен женама које возе аутомобиле. То су биле британске лекарке које су возиле амбулантна кола. Сама појава аутомобила је за српског војника била чудна.
 10. Сусрет српског војника са људима црне расе Када су се српски војници први пут сусрели са француским колонијалним војницима црне расе, били си уплашени јер их до тад нису сретали. Прво су држали дистанцу од њих, али су војници црне расе ускоро добили њиове симпатије. Они су се питали зашто им је кожа црна. Међутим такође су размишљали о томе да ли они мисле зашто су они бели. Сматрали су да су нормални и да су се “такви родили”. Српски војници их никад нису осуђивали и прилазили им са расистичке стране.
 11. Касније су кружиле приче како су војници црне расе били људождери. Приче су стизале са свих страна о томе како су они канибали, и како једу главе убијених бугарских војника.
 12. Снови и њихово тумачење Важан фактор у животу српског војника током рата били су снови у које су они веровали и које су тумачили. Веровали су да они могу предвидети смрт, срећу, рат итд… Често су изазивали судбину, ризикујући своје животе, зато што им се у сну јавило да још увек неће умрети. У то време широко су били распрострањени предсказивачи и гатаре. Веровали су у звезде и комете, и сматрали су да оне могу предсказати рат, да ли ће он дуго или кратко трајати итд…
 13. На основу сећања и дневничких бележења српски војника из Првог светског рата потврђују се претпоставке да су сујеверна веровања израженија у кризним временима, а посебно у ратовима. Може се предпоставити да су наредни велики рат и бурна друштвена превирања у двадесетом веку утицала на то да сујеверје код Срба и даље остане снажно.
 14. КРАЈ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ
Publicidad