Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Сервис за проверка на факти
во медиумите
Говор на омраза, дискриминација, поттикнување на насилство
(нивно препознавање и ...
Главни цели
• Засилување на капацитетите на македонските
граѓани да препознаваат медиумски
манипулации и спинови
• Помош н...
Саморегулација
• СПФМ - преку содржините, како и преку
активностите на проектот да се врши и
саморегулација во професијата...
Алатки на сајтот
• proverkanafakti.mk /мак/алб/анг/
• Рецензии
- Да/ вести, извештаи, стории
- Не/ коментари, колумни, инт...
Алатки на сајтот
• Новинарски лекции
- Осврти на трендови
- Стручни написи од професијата
- Осврти врз ТВ Дневник на нацио...
Елементи на рецензиите
– истражувачки прашања
1. Вистинитост
- Присуство на фактите
- Точност на фактите
- Одржливост на ф...
Елементи на рецензиите
– истражувачки прашања
5. Коментирање
- Присуство
- Одвоено/интегрирано
6. Плагијат
- Делумна или ц...
Статистика
Видови написи Година Објавени Читања
Просек
читања
Анализи
2014
92 159,624 1,735
Рецензии 800 424,285 530
Новин...
Проверка на факти
Изигрување на јавниот интерес
Карактерни атентати
R
Review / Article
Позитивни примери
Спин и манипулација - наслов
Бесмислици
Пуч/Прислушување
Новинарски лекции
Медиумски анализи
Колумни
Новинарскиот кодекс за говорот
на омраза
10.
Новинарот нема свесно да создава ниту преработува информации
што ги загрозува...
Тужби против новинари според Законот за граѓанска
одговорност за клевета и навреда
Феномени и техники на дискриминација
во медиумите и нивно одбегнување
• Стереотипи
• Говор на омраза
• Дискредитација
• Ма...
Рецензија
Рецензија
Рецензија
Рецензија
USAID Media Strengthening in Macedonia Project
Media Fact-Checking Service Component, implemented by Metamorphosis.
• Пове...
Вежба1
Вежба2
Вежба3
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите

Сервис за проверка на факти во медиумите - Презентација на Владимир Петрески

 • Inicia sesión para ver los comentarios

Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка на факти од медиумите

 1. 1. Сервис за проверка на факти во медиумите Говор на омраза, дискриминација, поттикнување на насилство (нивно препознавање и избегнување во рамки на саморегулацијата во новинарската професија) Скопје, 07. октомври 2015
 2. 2. Главни цели • Засилување на капацитетите на македонските граѓани да препознаваат медиумски манипулации и спинови • Помош на новинарите во имплементацијата на професионалните стандарди со обезбедување он-лајн алатки и ресурси за јавна едукација и подигање на свеста • Намена: да се засили побарувачката кај граѓаните за професионални и објективни вести и информации базирани врз факти.
 3. 3. Саморегулација • СПФМ - преку содржините, како и преку активностите на проектот да се врши и саморегулација во професијата • ЗНМ - Суд на честа/Кодекс • Совет за етика на медиумите во Македонија
 4. 4. Алатки на сајтот • proverkanafakti.mk /мак/алб/анг/ • Рецензии - Да/ вести, извештаи, стории - Не/ коментари, колумни, интервјуа • Избор за рецензирање - Релевантни написи од релевантни медиуми - Релевантни написи од не толку релевантни медиуми - Широко читани написи кои можеби не се релевантни • Предлози на читатели (45% - 45% - 10%)
 5. 5. Алатки на сајтот • Новинарски лекции - Осврти на трендови - Стручни написи од професијата - Осврти врз ТВ Дневник на национални ТВ - Интервјуа со новинари/уредници • Медиумски анализи - Анализа на актуелниот медиумски дискурс - Дискриминација, говор на омраза, медиумски манипулации • Медиумски колумни
 6. 6. Елементи на рецензиите – истражувачки прашања 1. Вистинитост - Присуство на фактите - Точност на фактите - Одржливост на фактите 2. Извори на информации - Присуство - Вид (анонимни/именувани) - Релевантност - Број - Плурализам (еднострани/повеќестрани) 3. Содржајност - Сеопфатност - Прикривање информации 4. Пристрасност - Вистинитост - Прикажување на вистината - Извртување на вистината - Лага - Баланс во прикажување на страните - Видови пристрасност
 7. 7. Елементи на рецензиите – истражувачки прашања 5. Коментирање - Присуство - Одвоено/интегрирано 6. Плагијат - Делумна или целосна копија - Наведен изворот и авторот 7. Квалитет на насловот - Информативен/Креативен /Сензационалистички /Соодветен/ Јасен 8. Фотографија - Да/Не - Соодветна - Дали манипулира - Автор има/нема 9. Говор на омраза - Навредлив говор и дискредитација - Говор на омраза - Поттикнување насилство - Дискриминација - Типови дискриминација 10. Оптимизиран за веб
 8. 8. Статистика Видови написи Година Објавени Читања Просек читања Анализи 2014 92 159,624 1,735 Рецензии 800 424,285 530 Новинарски лекции 114 250,143 2,194 Колумни 24 105,405 4,391 Вкупно: 1,030 939,457
 9. 9. Проверка на факти
 10. 10. Изигрување на јавниот интерес
 11. 11. Карактерни атентати
 12. 12. R
 13. 13. Review / Article Позитивни примери
 14. 14. Спин и манипулација - наслов
 15. 15. Бесмислици
 16. 16. Пуч/Прислушување
 17. 17. Новинарски лекции
 18. 18. Медиумски анализи
 19. 19. Колумни
 20. 20. Новинарскиот кодекс за говорот на омраза 10. Новинарот нема свесно да создава ниту преработува информации што ги загрозуваат човековите права или слободи, нема да говори со јазикот на омразата и нема да поттикнува на насилство и дискриминација по која било основа (национална, верска, расна, полова, социјална, јазична, сексуална ориентација, политичка...). 11. Новинарот ќе се придржува и на општо прифатените општествени стандарди на пристојност и почитување на етничките, културните и религиозните различности во Македонија.
 21. 21. Тужби против новинари според Законот за граѓанска одговорност за клевета и навреда
 22. 22. Феномени и техники на дискриминација во медиумите и нивно одбегнување • Стереотипи • Говор на омраза • Дискредитација • Малициозна врамувачка контекстуализација • Колатерална дискриминација • Емпатичност и етика • Познавање на системот на човекови права • Користење извори • Цитирање и користење на изјави • Фокус, аспект и избегнување на преекспонирање • Опрема • Јазик и стил • Свесност за контекст
 23. 23. Рецензија
 24. 24. Рецензија
 25. 25. Рецензија
 26. 26. Рецензија
 27. 27. USAID Media Strengthening in Macedonia Project Media Fact-Checking Service Component, implemented by Metamorphosis. • Повеќе информации на • http://proverkanafakti.mk • info@metamorphosis.org.mk Презентацијава е објавена под лиценцата Криејтив комонс Наведи извор – без адаптирани дела. Оваа презентација е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Презентацијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на презентацијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб- страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).
 28. 28. Вежба1
 29. 29. Вежба2
 30. 30. Вежба3

×