Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Глобално затоплување

4.843 visualizaciones

Publicado el

 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Глобално затоплување

 1. 1. ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛУВАЊЕ
 2. 2. Како настанало Глобалното Затоплување <ul><li>Горењето на фосилни горива со цел да се обезбеди енергија и да се ослободат големи количества на гасови во атмосферата (главно CO2 ), доведува до „ефект на стаклена градина“. Тоа значи дека сончевата светлина може да пројде, но топлината која што ја емитира е апсорбирана од Земјата, што доведува до глобално затоплување. </li></ul>
 3. 3. Статистички податоци <ul><li>1. Нивото на CO2 се зголемува постојано. Во текот на последниот век тоа се зголемило за цели 30%. </li></ul><ul><li>2. Земјата станува се пожешка. Статистиките покажуваат дека од 19 век па до денес просечната температура е зголемена за 0.6°C. Сите четири најжешки години откако почнале да се регистрираат овие податоци се во 1990-тите. </li></ul><ul><li>3.Најважно, дел од поларните санти мраз може да се стопи и тоа да доведе до покачување на нивото на водата во морињата, кое што веќе е покачено помеѓу 10 и 25 цм во последните 100 години. Тоа значи дека областите кои што се наоѓаат на помала надморска височина, па дури и цели држави, како Бангладеш, можат да исчезнат под морето. </li></ul>
 4. 4. Уништување на шумите <ul><li>„ Уништувањето на шумите предизвикува далеку поголеми штети отколку што тоа го прават авионите, возилата и фабриките. Запирањето на сечењето на шумите е најбрзото и најевтиното решение за глобалното затоплување“, наведува „Индепендент“. </li></ul><ul><li>Во извештајот се почучува и дека во тропските шуми, кои покриваат 7% од територијата на земјата, се наоѓаат 50% од флората и фауната на планетата. </li></ul>
 5. 5. Сечење на шумите
 6. 6. Средната температура на земјата е покачена за 0,5 степени последниов век. Биле правени испитувања како природните процеси влијаеле на климата во минатото И како човековите активности влијаат на загревање на Земјата денес.
 7. 7. Планетата многу потопла
 8. 8. П ланетата била многу потопла- пред 75 милиони год. Средната темп. на земјата била 5-6 степени повисока. Скоро секаде климата била топла И влажна. - поранешн а географија :пред 75 мил. Год. Континентите не се наоѓале на денешните позиции И плитките континентални мориња покривале големи копнени површини. Индија и Азија не биле поврзани , Ј америка и Африка биле поблиску исто ка ко и Австралија и Антарктикот. - Диносауруси и алигатори -докази за потопла замја- фосили на тираносаурус биле најдени на север во Азија и Америка што укажува на зими кои биле многу поблаги од денешните. Алигаторите не живеат во ладни области. Во САД нивната граница е нешто посеверно од Голфскиот брег. Но фосили од алигатори од пред 7 мил год се најдени во Северна Канада што индицира на многу потопла клима.
 9. 9. Зошто било потопло? <ul><li>- Атмосферата содржела повеќе ј. диоксид - гас кој ј а заробува топлината, имало повеќе активни вулкани И лава која исфрла ј. диоксид , повеќе копно е под вода- ова ја намалува можноста за развој на природни системи кои би го отстранувале ј.диоксид во атмосферата.Земјата апсорбирала повеќе топлина од сончевото зрачење: океанските струи ја дистрибуирале тполината околу земјата порамномерно отколку денес ; имало мала покривка од снег И лед која би ги рефлектирала сончевите зраци; поларните региони кои биле без лед впивале повеќе од сончевата енергија </li></ul>
 10. 10. Зошто било постудено? <ul><li>- Нивото на ј.диоксид, гасот што ја задржува топлината, е смалено. -Многу угасени вулкани ќто допринеле за тоа -Копнените мориња исчезнале, повеќе планини се формирани, а појавени се и нови растенија. Овие промени ги зголемиле можностите со кои некои природни системи го отстранувале ј. диоксид од атмосферата. -Земјата апсорбира помалку топлина: континентите бавно се движеле кон сев. Полутопка , а земјата задржува помалку топлина -Како се ладела планетата снегот и мразот растеле со што се рефлектирало повеќе сончево зрачење и се зголемува глобалното заладување. </li></ul>
 11. 11. Планетата постудена
 12. 12. Климатски фактори <ul><li>делови од климатската сложувалка За веродостојна слика на климата од минатото научниците мора да комбинираат докази од многу извори. Трагајќи по климатските фактори научниците ги испитуваат глечерите, океанските и езерските длабочини, годовите на дрвјата и пештерите. Користејќи ги можат да ја реконструираат промената на темп. Врнежите, вегетацијата, нивото на гасови во атмосферта. Со бушење на глечерите се добива увид за 2 важни гаса ј.диоксид и метан , кои ја задржуваат топлината. Утврдено е дека во последните 100 год. Нивото на истите е највисоко во однос на последните 220 000 год. Ова е резултат на индустриската активност уништување на шумите и агрикултурата. Кога нивото на ј.д. И метан е ниско климата е студена И обратно. </li></ul>
 13. 13. Климатски фактори
 14. 14. Привремено заладување <ul><li>Гасовите ослободени 1991 од планината Пинатубо на Филипините формираа честички високо од атм. , кои го блокираа сончевото зрачење И ја заладија климата за неколку години додека да повторно паднат на земјата. За подолг временски период ова заладување нема да има влијание на затоплувањето ( 1-3,5 ) за наредните 100 години. </li></ul>
 15. 15. Привремено заладување
 16. 16. Ефектот на стаклена градина <ul><li>Сончевите зраци минуваат низ стакленикот И го задреваат тлото во внатрешноста. Толплината од тлото ја затоплува внатрешноста на стакленикот бидејќ и стаклата го оневозможуваат нејзиното губење. Како атмосферата ја задржува топлината : Сончевите зраци минуват низ атм. И ја загреваат површината на Земјата. Топлината се искачува од тлото и ја загрева и атм. Гасовите од атм. Апсорбираат дел од топлината И повторно ја рефлектираат на површината. Овој процес на затоплување е познат како ефект на стаклена градина Животот зависи од ефектот на стаклената градина Тој ја одржува средната темп. На земјата на околу 15 степени . Ако нема гасови кои ја задржуваат топлината темп. Би била - 18 степени - недоволно за повеќето животни форми. Поголем дел од топлинската радијација би се губел во вселената. </li></ul>
 17. 17. Ефект на стаклена градина
 18. 18. ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛУВАЊЕ Е ПРОБЛЕМ <ul><li>Непријатни изненадувања:Некои од начините на кои Земјата може да одговори на глодалното затоплување може да бидат постепени, а други пак нагли. Со понатамошно зголемување на количини те на гасовите од с.г. може И да се изненадиме И со понекоја непријатност. Метанот кој бега: како што се затоплува Арктикот, големи количини на метан кој е сега замрзнат под океанот И земјата може да се ослободи И премине во воздухот. Поради неговите својства може да се очекува И побрзо затоплување на Земјата. </li></ul>
 19. 19. Глобалното затоплување е проблем
 20. 20. Глобалното затоплување влијае на природата <ul><li>Промените во температурата, врнежите И дистрибуција на растенијата можат многу да влијаат на миграцијата, исхраната И размножувањето на многу животински видови , од инсекти до слоновите. Сигурни скривалишта за дивите животни: При постепено менување на климатските услови животните имаат можност да се адаптираат но кога промената настапува наеднаш тогаш голем број од видовите немаат можност да се адаптираат И исчезнуваат. Денешниот пораст на темп. Е рапиден што им оневозможува на многу раст. И жив. видови да се адаптираат што значи се наоѓаат на работ на егзистенцијата. </li></ul>
 21. 21. Глобалното затоплување влијае на природата
 22. 22. ИЗРАБОТИЛЕ : <ul><li>Силвија Лозанова </li></ul><ul><li>Александар Нешковски </li></ul><ul><li>Магдалена Кузевска </li></ul>

×