Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Amb el reciclatge no hi ha prou.docx

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 3 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Más reciente (20)

Anuncio

Amb el reciclatge no hi ha prou.docx

  1. 1. Data: Nom: Assignatura: Català Activitat: Comprensió Lectora AMB EL RECICLATGE NO HI HA PROU! Encara que des de fa anys el focus de la sostenibilitat sembla estar centrat principalment en el reciclatge, la veritat és que aquesta pràctica (o hàbit) sembla que NO ens està acostant, o almenys prou, a aquest tan necessari estil de vida sostenible i compatible amb el nostre planeta. I prova d'això és que cada any acaben en les nostres mars uns 12 milions de tones d'escombraries, la qual cosa ens ha portat a pronosticar que el 2050 hi haurà més plàstic que peixos en els oceans. Aquesta dramàtica situació, exemplificada principalment per la contaminació deguda als plàstics, ens porta a qüestionar les eines i procediments dels quals disposem en l'actualitat per a reduir les conseqüències que estem patint nosaltres i l'entorn. Però… què és un model insostenible? Si ens fixem en gran part de materials o utensilis que utilitzem diàriament com a embalatges, recipients, embolcalls i petits objectes, en el millor dels casos, després del seu ús, acaben en un contenidor per a ser reciclats. No obstant això, el seu reciclatge és molt ineficient i no aconsegueix els propòsits desitjats. Si ens fixem en el cas dels envasos gairebé el 80% d'ells, acaben en abocadors, incinerats o llançats al medi ambient. Tal arriba a ser l'impacte d'aquests abocaments que fins i tot les poblacions lluny de la mar contribueixen a la contaminació per plàstic dels oceans, ja que els sistemes de clavegueram i depuradores acaben canalitzant tot el flux de residus plàstics fins a les mars. En els últims 50 anys, l'augment vertiginós del nostre consum ens ha conduït a una sobreexplotació dels recursos del Planeta i al fet que la petjada ecològica hagi augmentat gairebé un 190%, la qual cosa suposa que gairebé s'hagi triplicat. Si donem un cop d'ull a la història, podem apreciar com hem estressat els límits de la naturalesa i, literalment, ens estem menjant el planeta: la nostra demanda de recursos necessita més d'un planeta i mig per a satisfer-se. Per a no conformar-nos i poder evitar aquest negre futur, és necessari que adoptem urgentment un estil de vida sostenible que qüestioni la manera en què produïm, triem i consumim els recursos.
  2. 2. Data: Nom: Assignatura: Català Activitat: Comprensió Lectora El pas definitiu seria la implantació del model basat en l'economia circular, on i d'una vegada per sempre la paraula residu o deixalla desaparegui, i s’allargui la vida útil dels productes i es reciclin els residus per fabricar nous productes. 1. Què vol dir el títol? a) Que les persones no reciclem prou. b) Que les persones han de fer més accions, a banda de reciclar. c) Que s’han de reciclar tots els productes que consumim. d) Que cal reduir el cost dels productes perquè tothom tingui prou diners per poder reciclar. 2. Què vol dir “compatible” (paraula destacada al text)? a) Que és adequat. b) Que és negatiu. c) Que és il·legal. d) Que és segur. 3. Marca el sinònim de pronosticar (paraula destacada en el text): a) Anunciar. b) Publicar. c) Decidir. d) Predir. 4. Marca quin problema o problemes descriu el text: L’encariment dels productes bàsics durant els últims anys. La contaminació de rius i mars a causa dels plàstics. L’ús inapropiat de les noves tecnologies.
  3. 3. Data: Nom: Assignatura: Català Activitat: Comprensió Lectora L’augment excessiu del consum. 5. Descriu amb les teves paraules el significat de la frase següent: “la nostra demanda de recursos necessita més d'un planeta i mig per a satisfer-se”. 6. Segons el text, la solució als problemes actuals és… a) Ocupar un altre planeta. b) Protegir el medi aquàtic. c) Reduir el consum i reciclar. d) Prohibir l’ús del plàstic d’un sol ús.

×