Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
PENSWASTAAN 3:
Sebuah Majlis Perbandaran hendak menaik taraf stesyen keretapi dan hendak
manyatukannya dengan stesyen bas....
PROJEK KERETA API
 projek tersebut diletakkan di bawah dasar penswastaan.
 Dapat meningkatkan kecekapan agensi dan syari...
Mengurangkan Bebanan Kewangan Kerajaan
 Suatu ketika dahulu, pihak Kerajaan telah membelanjakan ribuan juta ringgit dalam...
Meninggikan Kecekapan Dan Penghasilan Kerja serta Menggalakkan Pertumbuhan
Ekonomi Dan Kekesanan Negara..
 Pencapaian keb...
RUJUKAN
 https://ms.wikipedia.org/wiki/Penswastaan_di_Malaysia
 http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/ekonomi/1377-dasa...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Penswastaan

237 visualizaciones

Publicado el

PROJEK KERETA API

Publicado en: Educación
  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Penswastaan

  1. 1. PENSWASTAAN 3: Sebuah Majlis Perbandaran hendak menaik taraf stesyen keretapi dan hendak manyatukannya dengan stesyen bas. Akan tetapi ia tiada dana kewangan untuk menjalankan projek sebesar itu. Apa yang ada ialah tanah seluas 20 ekar di sekeliling stesyen keretapi tersebut. Cadangkan bagaimana hendak menjalankan projek tersebut. NURUL AIDA BINTI MOHAMMAD NUIN A148756
  2. 2. PROJEK KERETA API  projek tersebut diletakkan di bawah dasar penswastaan.  Dapat meningkatkan kecekapan agensi dan syarikat yang kurang berdaya maju.  Setengah agensi kerajaan pula amat menarik dan menguntung dengan itu, Kerajaan tidak perlu meminjam dari sumber luar untuk meningkatkan sumber kewangan kerana pelabur tempatan sendiri boleh melabur dalam syarikat yang diswastakan.  Projek menaik taraf stesyen keretapi ini boleh dilaksanakan dengan adanya Dasar Penswastaan ini.  Bila projek ini diswastakan, maka syarikat-syarikat swasta akan bertanggungjawab melaksanakan projek ini dan golongan inilah yang akan menyediakan tapak bagi pembangungan projek. Hal ini bertepatan dengan objektif Dasar Penswastaan itu sendiri.
  3. 3. Mengurangkan Bebanan Kewangan Kerajaan  Suatu ketika dahulu, pihak Kerajaan telah membelanjakan ribuan juta ringgit dalam sektor kesihatan, pertahanan, air, api, jalan keretapi, pelabuhan, lapangan terbang dan sebagainya, dan perbelanjaan tersebut terus meningkat dari masa ke semasa dan kadar pulangan balik kepada Kerajaan adalah lambat dan sangat rendah.  Kerajaan juga terpaksa menyelenggarakan perkhidmatan dan pelaburan-pelaburan tertentu.  Jumlah emolumen merupakan satu item yang terbesar iaitu lebih satu pertiga daripada keseluruhan perbelanjaan mengurus.  Perbelanjaan dalam bentuk pindahan juga telah meningkat dengan pesatnya sejak akhir-akhir ini dan sekarang telah menjadi hampir setengah daripada perbelanjaan mengurus.
  4. 4. Meninggikan Kecekapan Dan Penghasilan Kerja serta Menggalakkan Pertumbuhan Ekonomi Dan Kekesanan Negara..  Pencapaian kebanyakan daripada perusahaan awam yang terlibat dalam bidang perdagangan dan perindustrian masih tidak memuaskan walaupun mereka mempunyai kedudukan monopolistik dan menikmati berbagai sokongan Kerajaan.  Dengan mengswastakan beberapa perkhidmatan Kerajaan yang tertentu, serta dengan kepakaran dan peluang yang lebih baik yang boleh di beri oleh pihak swasta, adalah dijangka perkhidmatan tersebut dapat di tingkatkan dengan lebih baik lagi.  Harta-harta atau kekayaan yang dimiliki oleh negara masih belum diusahakan sepenuhnya. Halangan-halangan yang terdapat dalam sektor awam tidak menggalakkan penggunaan sumber-sumber kekayaan negara ini dengan cekap dan sepenuhnya.  Lebih banyak syarikat swasta yang dapat di wujudkan yang dengan secara tidak langsung dapat meninggikan pertumbuhan ekonomi negara. Di samping itu, pihak Kerajaan pula dapat mengecap nikmat bersama dengan mengutip cukai pendapatan dari syarikat-syarikat yang berkenaan.  Penswastaan mula mendapat perhatian yang wajar di Malaysia mulai pertengahan tahun 1983 apabila Y.A.B. Perdana Menteri melancarkan Dasar Persyarikatan Malaysia yang juga telah menyentuh peranan pihak swasta dalam pembangunan dan pengurusan negara.  Penswastaan adalah bertentangan dengan pemiliknegaraan (nationalization), iaitu satu proses yang menambahkan pemilikan dan penguasaan Kerajaan dalam ekonomi. Pada dasarnya, penswastaan melibatkan beberapa kepentingan atau pelaburan kerajaan yang tertentu kepada sektor swasta.
  5. 5. RUJUKAN  https://ms.wikipedia.org/wiki/Penswastaan_di_Malaysia  http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/ekonomi/1377-dasar-penswastaan- negara.html

×