Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 10 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Más reciente (20)

Anuncio

Lucian blaga

  1. 1. Lucifericul filosof al culturii românești Lucian Blaga
  2. 2. Blaga este un geniu. S-a afirmat ,ca atare, in două mari domenii: literatură (prin poezie, teatru, proză) și în filosofie( prin trei mari sisteme filosofice : Trilogia cunoașterii, Trilogia valorilor și Trilogia culturii).
  3. 3. Pax magna (Poemele luminii, 1919) De ce-n aprinse dimineţi de vară mă simt un picur de dumnezeire pe pământ şi-ngenuchez în faţa mea ca-n faţa unui idol? De ce-ntr-o mare de lumină mi se-neacă eul ca para unei facle în văpaia zilei? .
  4. 4. De ce în nopţi adânci de iarnă, când sori îndepărtaţi s-aprind pe cer şi ochi de lupi prădalnici pe pământ, un glas îmi strigă ascuţit din întuneric, că dracul nicăiri nu râde mai acasă ca-n pieptul meu?
  5. 5. Pe semne - învrăjbiţi de-o veşnicie Dumnezeu şi cu Satana au înţeles că e mai mare fiecare dacă-şi întind de pace mâna. Şi s-au împăcat în mine: împreună picuratu-mi-au în suflet credinţa şi iubirea şi-ndoiala şi minciuna.
  6. 6. Filosofia și-a constituit-o ca o replică la filosofia evoluționistă a lui Henri Bergson. Ideile din filosofie le-a folosit și în literatură ( EU nu strivesc corona de minuni a lumii, Luntrea lui Caron, Meșterul Manole)
  7. 7. De-a lungul vieții a avut mai multe ocupații : diplomat, profesor universitar, librar și bibliotecar (după ce a fost demis de comuniști din funcția de profesor universitar, în 50
  8. 8. Blaga a inspirat generații de intelectuali români (vezi Cercul literar de la Sibiu). El continuă să fascineze noi generații prin geniul său.
  9. 9. Bibliografie http://ro.wikipedia.org/wiki/Lucian_Blaga

×