Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Projekt Per lenden Informatike Viti 1

37.019 visualizaciones

Publicado el

 • Inicia sesión para ver los comentarios

Projekt Per lenden Informatike Viti 1

 1. 1. Lenda:InformatikTema:Lindja dhe evolimi kopjuteritKlasa: 10BMesues: Albert Çupi Punon:Dritan Spahiu
 2. 2. Historia : Microsoft DOSViti Eventi Microsoft blen të drejtat e QDOS nga Seattle Produkte Kompjuterike (SCP) për $ 25.000 më 271981 korrik, 1981.1981 MS-DOS 1.0 u leshua ne Gusht, 1981.1982 MS-DOS 1.25 u leshua ne Musht , 1982.1983 MS-DOS 2.0 u leshua ne Mars, 1983.1984 Microsoft prezanton MS-DOS 3.0 për PC IBM AT dhe MS-DOS 3.1 për rrjetet.1986 MS-DOS 3.2 u leshua ne Prill, 1986.1987 MS-DOS 3.3 u leshua ne Prill, 1987.1988 MS-DOS 4.0 u leshua ne Korik, 1988.1988 MS-DOS 4.01 u leshua ne Nentor, 1988.1991 MS-DOS 5.0 u leshua ne Qershor, 1991.1993 MS-DOS 6.0 u leshua ne Gusht, 1993.1993 MS-DOS 6.2 u leshua ne Nentor, 19931994 MS-DOS 6.21 u leshua ne Mars, 19941994 MS-DOS 6.22 U leshua ne Prill, 1994
 3. 3. Historia : Microsoft WindowsViti Eventi1983 Bill Gejts njofton Microsoft Windows 10 nëntor 19831985 Microsoft Windows 1.0 është paraqitur në 20 nëntor 1985 dhe është shitur fillimisht për $ 100,00.1987 Microsoft Windows 2.0 u lirua 9 dhjetor 1987 dhe është shitur fillimisht për $ 100,00.1987 Microsoft Windows/386 ose Windows 386 është futur 9 dhjetor 1987 dhe është shiturfillimisht për $ 100,00.1988 Microsoft Windows/286 ose Windows 286 është futur qershor, 1988 dhe është shiturfillimisht për 100,00 $. Microsoft Windows 3.0 u lirua May, 22 1990. Microsoft Windows version 3.0 të plotëështë me çmim në $1990 149,95 dhe versioni upgrade ishte çmim në 79,95 $. Pas vendimit të saj për të mos zhvilluar sistemet operative bashkëpunojmë me IBM,Microsoftchanges emrin1991 e OS / 2 për Windows NT.1991 Microsoft Windows 3.0 për Windows 3.0a me multimedia u lirua tetor, 1991. Microsoft Windows 3.1 u lirua prill, 1992 dhe shet më shumë se 1 milion kopjebrenda dy muajve të parë për1992 lirimin e saj.1992 Microsoft Windows për grupet e punës 3.1 u lirua tetor, 1992.
 4. 4. 1993 Microsoft Windows NT 3.1 u lirua 27 korrik 1993.1993 Microsoft Windows 3.11, një update të Windows 3.1 është lëshuar 31 dhjetor 1993.1993 Numri i përdoruesve të licencuar të Microsoft Windows tani arrin në më shumë se 25milion.1994 Microsoft Windows për grupet e punës 3.11 u lirua shkurt, 1994.1994 Microsoft Windows NT 3.5 u lirua 21 shtator 1994.1995 Microsoft Windows NT 3.51 u lirua 30 Maj 1995.1995 Microsoft Windows 95 u lirua 24 gusht 1995 dhe shet më shumë se 1 milion kopjebrenda 4 ditëve.1995 Microsoft Windows 95 Service Pack 1 (4.00.950A) është lëshuar 14 shkurt 1996.1996 Microsoft Windows NT 4.0 u lirua 29 korrik 1996. Microsoft Windows 95 (4.00.950B) aka OSR2 me FAT32 dhe mbështetje MMXështë lëshuar 241996 gusht 1996.1996 Microsoft Windows CE 1.0 u lirua nëntor, 1996.1997 Microsoft Windows CE 2.0 u lirua nëntor, 1997.1997 Microsoft Windows 95 (4.00.950 C) aka OSR2.5 është lëshuar 26 nëntor 1997.1998 Microsoft Windows 98 u lirua qershor, 1998.1998 Microsoft Windows CE 2.1 u lirua korrik, 1998.
 5. 5. Në tetor të vitit 1998 Microsoft bëri të ditur se njoftime të ardhshëm të Windows NTnuk do të ketë inicialet1998 e NT dhe se edicionin e ardhshëm do të jetë Windows 2000.1999 Microsoft Windows 98 SE (Edicioni i dyte) u lirua 5 maj 1999.1999 Microsoft Windows CE 3,0 u lirua 1999.2000 Më 4 janar në CES Bill Gates shpall versionin e ri të Windows CE do të quhet Pocket PC.2000 Microsoft Windows 2000 u lirua 17 shkurt 2000.2000 Microsoft Windows ME (Millenium) të lëshuar 19 qershor 2000.2001 Microsoft Windows XP është lëshuar 25 tetor 2001.2001 Microsoft Windows XP 64-Bit Edition (2002 Version) për sistemet Itanium është lëshuar 28 mars 2003.2003 Microsoft Windows Server 2003 është lëshuar 28 mars 2003.2003 Microsoft Windows XP 64-Bit Edition (Version 2003) për Itanium 2 sistemeve është lëshuar më 28 mars, 2003.2003 Microsoft Windows XP Media Center Edition 2003 është lëshuar më 18 dhjetor,2003.2004 Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 është lëshuar më 12 tetor, 2004.2005 Microsoft Windows XP Professional x64 Edition është lëshuar më 24 prill, 2005. Microsoft njofton të sistemit të ardhshëm operativ, koduar "Longhorn" do të quhetWindows Vista më 232005 korrik, 2005.2006 Microsoft lëshon Microsoft Windows Vista në korporatat më 30 nëntor, 2006.2007 Microsoft lëshon Microsoft Windows Vista dhe Office 2007 për publikun e gjerë 30 janar 2007.2009 Microsoft liron Windows 7 22 tetor 2009.
 6. 6. Historia : Procesori kompjuteritViti Eventi 1971 Intel paraqet mikroprocesor të parë, Intel 4004 më 15 nëntor, 1971. 1972 Intel prezanton procesorin 8.008 më 1 prill, 1972. Chip Intel mikroprocesor përmirësuar është futur 1 prill 1974, 8080 të bëhet një standard në industrinë e 1974 kompjuterëve. 1976 Intel prezanton procesorin 8085 në mars 1976. 1976 Intel 8086 është futur 8 qershor 1976. 1979 Intel 8088 është lëshuar më 1 qershor, 1979. 1979 Motorola 6800, një 8-bit procesor është liruar dhe është zgjedhur më vonë si procesor për Apple Macintosh. 1982 Intel 80.286 është futur 1 shkurt 1982. 1985 Intel prezanton 80.386 parë në tetor 1985. 1987 Procesori SPARC është futur parë nga Sun. 1988 Intel 80386SX është futur. 1991 AMD prezanton familjes AM386 mikroprocesor mars. Intel prezanton chip Intel 486SX në prill në përpjekjet për të ndihmuar të sjellë një procesor më të ulët me 1991
 7. 7. 1992 Intel lëshon chip 486DX2 2 mars me një aftësi të dyfishuar orë që gjeneron shpejtësi të lartë operative. Intel Pentium processor lëshuar më 22 mars 1993. Procesori është një 60 MHz processor, përfshin 3.11993 milionë transistorëve dhe shet për $ 878,00.1994 Intel lëshon gjeneratën e dytë të Intel procesorë Pentium më 7 mars, 1994.1995 Intel Pentium Intel prezanton Pro në nëntor. Intel njofton disponueshmërinë e MHz Pentium 150 me autobus 60MHz dhe 166 MHzautobus me 66 MHz më 41996 janar.1997 Intel Pentium II është paraqitur më 7 maj, 1997.1999 Intel lëshon Celeron 366 MHz dhe 400 MHz procesorë më 4 janar.1999 Intel Pentium III 500MHz është lëshuar më 26 shkurt, 1999.1999 Intel Pentium III 550 MHz është lëshuar më 17 maj, 1999.1999 Intel Pentium III 600 MHz është lëshuar më 2 gusht, 1999.1999 Intel Pentium III 533B dhe 600B MHz është lëshuar më 27 shtator, 1999.1999 Intel Pentium III Coppermine është futur seri e parë më 25 tetor, 1999.2000 Më 5 janar AMD liron 800 MHz procesor Athlon.2000 Intel lëshon Celeron 533 MHz me një procesor 66 MHz autobus më 4 janar.2000 Intel shpall më 28 gusht që do të kujtojnë 1,3 GHz Pentium procesorë të saj III për shkak të një anomali2001 Më 3 janar Intel liron 800 MHz procesor Celeron me një autobus 100 MHz.
 8. 8. Më 9 tetor 2001 AMD shpall një skemë të re e quajtur. Në vend të identifikimit tëprocesorë me shpejtësi të2001 tyre orën XP AMD do të mbajnë monikers e 1800 +, 1700+, 1600 + dhe 1500 +, me çdo numër më të vogël modeli që përfaqëson një shpejtësi të ulët orë.2002 Intel lëshon Celeron 1.3 GHz me një autobus 100 MHz dhe 256 kB e cache të nivelit2.2003 Intel Pentium M është futur në mars.2006 Intel lëshon Duo E6320 processor Core2 (4m Cache, 1.86 GHz, 1066 MHz FSB) 22 prill 2006. Intel prezanton 2 Duo procesorë Intel2006 Core E6300 Duo me Core2 Processor (2MCache, 1.86 GHz, 1066 MHz FSB) 27 korrik 2006.2007 Intel lëshon Duo E4300 processor Core2 (2M Cache, 1.80 GHz, 800 MHz FSB) 21 janar 2007.2007 Intel lëshon Duo E4400 processor Core2 (2M Cache, 2.00 GHz, 800 MHz FSB) 22 prill 2007.2007 Intel lëshon Duo E4500 processor Core2 (2M Cache, 2.20 GHz, 800 MHz FSB) 22 korrik 2007.2007 Intel lëshon Duo E4500 processor Core2 (2M Cache, 2.20 GHz, 800 MHz FSB) 22 korrik 2007.2007 Intel lëshon Duo E4600 processor Core2 (2M Cache, 2,40 GHz, 800 MHz FSB) 21 tetor 2007.2008 Intel lëshon Duo E4700 processor Core2 (2M Cache, 2,60 GHz, 800 MHz FSB) 2 mars 2008.2008 Intel lëshon Core 2 Duo E7200 (Cache 3M, 2,53 GHz, 1066 MHz FSB) më 20 prill,2008.2008 Intel lëshon Duo E7300 processor Core2 (3M Cache, 2,66 GHz, 1066 MHz FSB) 10 gusht 2008.2008 Intel lëshon Duo E7400 processor Core2 (3M Cache, 2,80 GHz, 1066 MHz FSB) 19 tetor 2008.2009 Intel lëshon Duo E7500 processor Core2 (3M Cache, 2,93 GHz, 1066 MHz FSB) 18 janar 2009 Intel lëshon Duo E7600 processor Core2 (3M Cache, 3,06 GHz, 1066 MHz FSB) 31 Maj 2009
 9. 9. Historia: Hard Disk DriveYear Event 1890 Herman Hollerith zhvilluar një metodë për makina për të për të regjistruar dhe informacion kartat dyqan ontopunch që do të përdoret për regjistrimin e SHBA. Ai më vonë formoi kompania ne e dimë si IBMtoday. 1946 Freddie Williams aplikon për një patentë në katodë-ray tub e tij (KRRT) ruajtjenpajisjen në dhjetor.Pajisje që më vonë u bë i njohur si tub Williams është i aftë përruajtjen mes 512 dhe 1024 pjesë të të dhënave. 1946 Tub Selectron aftë për ruajtjen 256 pjesë të informacionit fillon zhvillimit. 1950 Para se të përdorni disqe, njësive të ruajtjes përdoren bateri magnetike të referuara si daulle makina apo daulle- kujtesës kompjutera. E para makinë komerciale daullesështë zhvilluar nga Associates Research Inxhinierike të Mineapolis dhe të përdorura nga ERA Marinës së SHBA 110. Makina Drum u përdorën gjatë viteve 50 e hershme. 1956 Më 13 shtator 1956 305 RAMAC IBM është kompjuteri i parë që do të transportoheshin me një disk hard disk që përmbante 50 24- inch platters dhe ishte në gjendje të magazinimin e 5 milion karaktere dhe peshonte një ton. 1959 Chucking Grinder Co. fillon duke punuar në disk drives.. 1961 Chucking Grinder Co. leviz te Walled Lake Michigan dhe behet Bryant Computer Products, nje dege e Ex-Cello Corp. 1961 IBM prezanton IBM 1301 storage njësi disk 2 qershor 1961, të aftë për ruajtjen 28 milionë karaktere 1962 Më 11 tetor 1962 IBM paraqiti ruajtjen IBM 1311 disk drive, e cila ruhet. 1973 Anijet IBM hard disk 3340 Winchester drive me dy spindles dhe një kapacitet prej30MB. Kjo makinë ishte makinë e parë për të shfrytëzuar teknologjinë Winchester. 1980 Seagate prezanton hard ST506 hard disk, hard disk drive e parë të zhvilluar përmicrocomputers 1980 I pari hard disk drive Gigabyte është paraqitur nga IBM dhe peshonte £ 550 me një çmim prej $ 44.000. 1986 SCSI origjinale, SCSI-1 është zhvilluar. 1990 SCSI-2 aprovohet. 1996 SCSI-3 aprovohet.
 10. 10. Viti Eventi Historia : Unix,Linux Bell Labs gjeti kishin nevojë për një sistem operativ për qendrën e tyre kompjuterike që në atë kohë ishte duke punë të ndryshme grumbull. Sistemi operativ BESYS u krijua në Bell Labs, për tu1957 marrë me këto nevoja. Bell Labs u miratimin e tretë pajisje kompjuterike prodhimit dhe vendosën tëbashkojnë forcat me General Electric dhe MIT për të krijuar Multics (InformacioneMultiplexed dhe1965 Shërbimi Computing). Deri në muajin prill 1969, AT & T bëri një vendim për të tërhequr Multics dhe shko meGECOS. Kur Multics është tërhequr Ken Thompson dhe Dennis Ritchie e nevojshmepër të rishkruar një sistem operativ, në mënyrë që të luajnë udhëtimit hapësirë ​në një tjetër makinë të vogël (një dhjetor PPD-7 [Programuar Të dhënat e kujtesësProcessor 4K për programet1969 e përdoruesit). Rezultati ishte një sistem që një kolegpunning quajtur UNICS (Informacione UNiplexed dhe Shërbimi Computing) - një Multics zhburrnohem.1969 Summer 1969 Unix u zhvilluar.1969 Linus Torvalds lindi. Edicioni i parë i lëshuar Unix 1971/11/03.Edicioni i parë i "MANUAL Unixprogramues [nga] K. Thompson [dhe] Ritchie DM." Ai përfshin mbi 60 komanda si: b(hartojë program B), boot (sistem reboot), cat (fotografi lidh); chdir (ndryshimdirectory e punës); chmod (akses ndryshimi mode); chown (ndryshim pronari), CP(file kopje ); ls (përmbajtjen directory lista); mv (veprim1971 ose riemërtoj file); roff (iktekst), wc (merrni numërimin e fjalës), i cili (i cili është një sistem). Gjëja kryesore të humbur ishte tuba.1972 Edicioni i dytë i lëshuar Unix 6 dhjetor 1972.1972 Ritchie rishkroi B dhe i bëri thirrje të reja gjuhën C.1973 Unix ka qenë instaluar në 16 vende (të gjitha brenda AT & T / Western Electric), ai u zbulua publikisht në një konferencë në tetor.1973 Edicioni i tretë i Unix lëshuar shkurt 19731973 Forth edicionin e Unix lëshuar nëntor 19731974 Edicioni i pestë i Unix lëshuar qershor 1974 Thompson shkoi në UC Berkeley për të mësuar për një vit, Bill Joy ardhur si student iri i diplomuar. Frustruar me ed, Joy zhvilluar një em shumë tipare editor.19741975 Edicionin e gjashtë të Unix lëshuar Maj 19751975 Bourne shell eshte futur fillon duke u shtuar mbi.1977 1BSD lëshuar në fund të 19771978 2BSD lëshuar në mes të 19781979 Shtatë edicionin e Unix lëshuar Jan 19791979 3BSD lëshuar në fund të 19791979 SCO themeluar nga Doug dhe Larry Michels si porting Unix dhe kompania konsulente.1980 4.0BSD lëshuar tetor 19801982 SGI prezanton IRIX.1983 SCO jep sistemin e saj të parë të paketuara Unix të quajtur SCO XENIX Sistemit Vpër Intel procesor 8086 dhe 8088 me bazë në PC.1983 Sistemi operativ GNU është shpallur të parë nga Richard Stallman 27 shtator 1983.1984 Ultrix 1.0 u lirua.1985 Edicioni i tetë i Unix lëshuar shkurt 19851985 Manifesti i GNU është botuar në numrin 1985 mars të Journal Dr Dobb së. ProjektiGNU fillon një vit e gjysmë më vonë.
 11. 11. 1986 HP-UX u leshua.1986 Edicionin e nëntë të Unix lëshuar shtator 19861987 Sun dhe AT & T të hedhë themelet për informatikë të biznesit në dekadën e ardhshme me një aleancë për të zhvilluar Unix Sistemit V Release 4.1988 HP-UX 2,0 lëshuar.1988 HP-UX 3,0 lëshuar.1989 Anijet SCO SCO Unix Sistemit V/386, produktin e parë vëllimi tregtar i licencuar ngaAT & T për shfrytëzimin e markës tregtare Sistemit Unix.1989 HP-UX 7.u leshua.1989 Edicioni i dhjetë i Unix lëshuar tetor 19891990 AIX shkurtër për ekzekutiv i avancuar Interactive hyri e para në treg nga IBMFebruary1990.1991 Sun Solaris 2 zbulon mjedisin operativ, tuned posaçërisht për multiprocessingsymetric.1991 Linux është paraqitur nga Linus Torvalds, student në Finlandë.1991 HP-UX 8.0 u leshua.1991 BSD/386 kodin ALPHA parë të lëshuar për njerëzit jashtë BSDI 12/xx/19911992 HP-UX 9.0 u leshua.1993 NetBSD 0.8 u leshua 04/20/19931993 FreeBSD 1.0 u leshua ne dhjetor19931994 Red Hat Linux u prezantua.1994 Caldera, Inc është themeluar në vitin 1994 nga Ransom Dashuria dhe ndez Bryan.1994 NetBSD 1.0 u leshua 10/26/19941995 FreeBSD 2.0 u leshua 01/xx/1995 SCO merr teknologji Unix Sistemeve burim të biznesit nga Novell Corporation (e cila kishte fituar atë nga laboratore Unix AT & T-1995 së System). SCO gjithashtu merrUnixWare sistemit operativ nga Novell 2.1995 HP-UX 10.0 released.1995 4.4 BSD Lite Version 2 shpërndarjen e vërtetë përfundimtar nga 06/xx/1995 CSRG1996 KDE është filluar të zhvilluar nga Matthias Ettrich1997 HP-UX 11,0 lëshuar.1997 Caldera anijet OpenLinux Standard 1.1 5 maj 1997, duke ofruar të dytë në linjëOpenLinux Caldera e produktit1998 IRIX 6.5 gjenerata e pestë e Unix SGI është lëshuar 6 korrik 1998.1998 SCO jep UnixWare sistemit 7 operativ.1998 Sun Solaris sistemi operativ 7 lirua.1998 FreeBSD 3.0 u leshua 10/16/19982000 FreeBSD 4.0 u leshua 03/13/2000 Caldera Systems Inc njofton se Systems Caldera ka hyrë në marrëveshje për të blerëSCO Software Divizioni Server dhe Divizioni i2000 Shërbimeve Profesionale.2001 Linus Torvalds version liron 2.4 të kodit burim të Linux kernel më 4 janar.2001 Microsoft fotografi një padi kundër trademark Lindows.com në dhjetor.2004 Lindows ndryshon emrin në Linspire 14 prill 2004.
 12. 12. Kompjuteri I pare mekanik ose konceptiI kompjuterik automatik  Në 1822, Charles Babbage vendosur dhe filloi zhvillimin Engine Diferenca,konsiderohet të jetë i pari motori automatike kompjuterike që ishte në gjendje tëinformatikë disa grupe të numrave dhe të bërë një kopje të vështirë të rezultateve.Për fat të keq, për shkak të financimit ai nuk ishte në gjendje të përfundojë një version të plotë në shkallë funksionale të kësaj makine. Megjithatë, në qershor të 1991Shkencës në Londër Muzeu përfunduar Engine Diferenca Nr 2 për vitin dyqind vjetorin e lindjes Babbage dhe më pas përfundoi mekanizmin e shtypjes në vitin 2000.Më vonë në 1837 Charles Babbage propozuar kompjuterin e parë tëpërgjithshmemekanike, Engine analitike.Engine analitike përmban njënjësi Logic Aritmetike(ALU), kontrollin bazë rrjedhjen, dhe memorie eintegruar dhe është i pari me qëllim të përgjithshëm koncept kompjuter. Për fat tëkeq për shkak të çështjeve financimin e këtij kompjuteri është kurrë ndërtuaredhe duke Charles Babbage ishte gjallë.Megjithatë, në vitin1910 Henry Babbage, Charles Babbage djali i vogël ishte në gjendje të përfundojë njëpjesë të kësaj makine dhe ishte në gjendje për të kryerllogaritjet bazë.
 13. 13. Kompjuteri I pare I programueshem Z1 krijuar fillimisht nga Zuse Konrad Gjermanisë në prindërit e tij jetojnë dhomë në1936-1938 është konsideruar të jetë e para elektro- mekanike kompjuterprogramueshëm binare dhe kompjuteri i parë me të vërtetë funksionale.
 14. 14. Kompjuteri elektrik I pare I programueshem Kolos ishte i pari kompjuter programueshëm elektrike z hvilluar nga Lule Tommy dhedemonstruar të parë në dhjetor 1943.Kolos ishte krijuar për të ndihmuar Breakersbritanike kodin lexuar mesazhet e koduara gjermane.
 15. 15. Kompjuteri I pare dixhital  Shkurtër për Atanasoff-Berry Computer, ABC ka filluar duke u zhvilluar nga ProfesorJohn Vincent Atanasoff dhe studentëve të diplomuar Cliff Berry në vitin 1937 dhe vazhdoi të zhvillohet deri në vitin 1942 në Kolegjin Shtetëror Iowa (tani Iowa State University).ABC ishte një kompjuteri elektrike që përdoren tuba vakum për llogaritjendigjitale duke përfshirë matematikës binare dhe logjika Boolean dhe nuk kishte asnjëCPU. Më 19 tetor, 1973, Federale e SHBA Gjyqtari Earl R. Larson nënshkruarvendimin e tij që e patentës ENIAC nga Eckert dhe Mauchly ishte e pavlefshme dhe e quajti Atanasoff shpikësi i kompjuterit elektronik dixhital.ENIAC u shpik nga J. Presper Eckert dhe John Mauchly në Universitetin ePensilvanisë dhe filloi ndërtimin në vitin 1943 dhe nukishte përfunduar deri në 1946.Ajo zënë rreth 1.800 metra katrorëdhe përdorur rreth 18.000 tuba vakumi, peshongati 50 ton. Edhepse gjykatësi vendosi që kompjuteri ABC ishte kompjuteri i parëdixhitale,shumë ende e konsiderojnë ENIAC të jetë kompjuterin e parë digjital,sepse ajo ishte plotësisht funksionale.
 16. 16. Kompjuteri I pare qe permban nje program Kompjuter në fillim britanik i njohur si EDSAC është konsideruar të jetë parakompjuteri qe ruan nje programi elektronik.Kompjuteri kryer ll llogaritjen e tij të parë më 6 maj, 1949 dhe është kompjuter që u zhvilloi ndeshjen e parë grafike kompjuterike.
 17. 17. Kompania e pare kompjuterike Kompania e parë kompjuteri ishte Kompania elektronike Kontrollet dhe u themelua në 1949 nga J. Presper Eckert dhe John Mauchly, individë që ndihmuan në krijimin ekompjuterit ENIAC.Kompania u quajt më pas të EMCC ose Eckert-MauchlyComputer Corporation dhe lëshuar një seri të kompjuterëve mainframe nën emrinUNIVAC.
 18. 18. Kompjuteri I pare komercjal Në 1942, Konrad Zuse filloje te punoje ne Z4, e cila më vonë u bë kompjuteri i parë komercial, pasi duke u shitur për Eduard Stiefel një matematikan i InstitutitFederal Zviceran të Teknologjisë Zyrih më 12 korrik, 1950.
 19. 19. Kompjuteri I pare PC Më 7 prill 1953 IBM paraqiti publikisht 701, kompjuteri i parë i saj elektrike dhe kompjuterin e parë masive prodhuar. Më vonë IBM futur kompjuteri i parë i saj personal të quajtur IBM PC në vitin 1981.Kodi kompjuteri ishte ende emri dhe nganjëherë referuar si Acorn dhe kishte një procesor 8088, 16 KB e kujtesës, e cila ishte expandable në 256 dhe duke shfrytëzuar MS-DOS.
 20. 20. Kompjuteri I pare me RAM MIT fut një makinë Shakullinë më 8 mars, 1955, një kompjuter revolucionar që ishte kompjuteri i parë dixhitale me RAM kryesore magne tike dhe me grafika ne kohe reale.
 21. 21. Kompjuteri I pare transistor TX-O (kompjuter Transistorized Eksperimentale) është kompjuteri i parë transistor që të demonstrohet në Massachusetts Institute of Technology në vitin 1956.
 22. 22. Minikompjuteri I pareNë vitin 1960, Digital Equipment Corporation leshoi kompjuterin e pare PPD PPD-1.
 23. 23. Kompjuteri I pare mass-marketNë vitin 1968, Hewlett Packard filloi marketingun e parë masive PC-të tregtohet,9100A HP.
 24. 24. Workstation I pare Edhe pse nuk shiten workstation I parë konsiderohet të jetë Alto Xerox, prezantuar në vitin 1974.Kompjuteri ishte revolucionar për kohën e saj dhe ka përfshirë një kompjuter plotësisht funksionale, me ekranin, dhe miun.Kompjuter operiv si shumë kompjutera sot shfrytëzojn dritaret, menytë dhe ikonat si një ndërfaqe me sistemin esaj operativ.
 25. 25. Mikroprocesori I pareINTEL prodhoi mikroprocesorin e pare,inteli 4004 Ne 15 Nentor 1971
 26. 26. Kompjuteri I pare personal Në vitin 1975, Ed Roberts shpiku termin e kompjuterit personal, kur ai futi Altair8800. Edhe pse kompjuteri i parë personal është konsideruar nga shumë të jetë Kenback-1, e cila u prezantua të parë për $ 750 në vitin 1971.Kompjuter mbështetur në një seri të ndizet për inputting të dhënave dhe të dhënat e prodhimit duke u kthyer në dhe jashtë një seri e dritave. Micral është konsideruar të jetë e para komerciale jo- kuvendit kompjuter.Kompjuter të përdorur procesor Intel 8008 dhe shitur për $ 1750 në vitin 1973.
 27. 27. Laptopi I pare IBM 5100 është kompjuteri i parë portativ, i cili u lirua në shtator 1975.Kompjuteripeshonte £ 55 dhe kishte një pesë inch ekran CRT, drive kasetë, 1.9MHz procesorpalme, dhe 64KB RAM. Në foton në të djathtë, është një reklamë e IBM 5100 të marra nga një çështje 1975 nëntor të Amerikës shkencore. Kompjuterin e parë të vërtetë portativ, ose laptop është konsideruar të jetë I Osborne, i cili u lirua në prill të 1981.Osborne unë u zhvillua nga Adam Osborne dhe peshonte£ 24, kishte një ekran 5-inch, 64 KB e kujtesës, dy 5 1 / 4 "floppy drives, dhe një modem. Divizioni i IBM PC (PCD) më vonë lëshuar portativ IBM në vitin 1984, është parëkompjuter portativ që peshonte në të 30 £. Më vonë në vitin 1986, IBM ZHPB njoftoi se është kompjuteri i parë laptop, PC konvertueshme, peshon 12 £. Së fundi, në vitin 1994, IBM ThinkPad IBM paraqiti 775CD, fletore e parë me një integruar CD-ROM.
 28. 28. Kompjuteri I pare AppleSteve Wozniak dizenjoi Apple-in e pare I njohur si kompjuteri Apple 1 ne 1976.
 29. 29. Kompjuteri I pare multimedja Në vitin 1992, Tandy Radio bëhet një nga kompanitë e para për lirimin e një kompjuteri bazuar në standardin MPC me futjen e saj e M2500 XL / 2 dhe M4020kompjutera SX.
 30. 30. Kompani te tjera gjigande/te para kompjuterike Compaq - Në mars 1983, Compaq lëshuar kompjuterin e saj të parë dhe i pari 100%IBM kompatibil kompjuter "Compaq Portable.“ Dell - Në vitin 1985, Dell futur kompjuterin e tij të parë, "PC Turbo." Hewlett Packard - Në vitin 1966, Hewlett Packard lëshuar kompjuterin e saj të parë të përgjithshëm, "HP- 2115." NEC - Në vitin 1958, NEC ndërton kompjuterin e tij të parë "NEAC 1101." Toshiba - Në vitin 1954, Toshiba paraqet kompjuterin e tij të parë, "TAC" kompjuterindixhital.
 31. 31. Foto te Kompjuterave nder vite
 32. 32. Mausi I pare Tastjera e pare Ekrani I pareLaptopi I pare Disketa e pare Loja e pare
 33. 33.  Keto ishin disa informacjone ne lidhje me kompjuterin Lindja,zhvillimi,programet,kompanite, pjeset,foto etj… FUND  Punoi: Dritan Spahiu

×