Letersia dhe artet e tjera

EGLI TAFA
EGLI TAFAEGLI TAFA
PROJEKT
TEMA: “ LIDHJA E LETËRSISË
ME ARTET E TJERA”
LËNDA:GJUHA SHQIPE
 Të dimë se cilat janë të përbashkëtat midis letërsisë dhe arteve të
tjera si:muzika,piktura,kinematografia etj.
 Të njohim disa vepra artistike(piktura,muzikale,filma) të
frymëzuara nga vepra të ndryshme letrare.
OBJEKTIVAT
 Raportet midis degëve të ndryshme të artit gjatë zhvillimit të tyre historik gjithnjë kanë
ndryshuar. Letërsia, si veprimtari krijuese, me anë të së cilës krijohet vepra letrare si
burim kënaqësie dhe e njohjes së veçantë, që në kohët e lashta është lidhur me disa arte
si, me muzikën, pikturën etj. Midis këtyre arteve ekzistojnë raporte marrëse dhe
dhënëse. Ajo që e dallon letërsinë nga këto arte është gjuha të cilën artet e tjera s’e
kanë. Ndikimet e ndërsjella midis arteve i shohim që në lashtësi. Kështu, p.sh. në
lashtësi muzika e shoqëronte lirikën, kurse me rastin e recitimit, përcillej me muzikë
edhe kënga epike; edhe disa vepra muzikore nuk janë krejt të pavarura nga teksti
gjuhësor letrar (opera etj.). Po kështu raportet e letërsisë me artet e tjera shihen edhe në
aspektin e trajtimit të një objekti. Kjo ndodh kur një vepër pikturale ose muzikore mund
të jetë objekt frymëzimi i një vepre letrare. Ky raport midis letërsisë dhe muzikës ose
pikturës shihet edhe në disa periudha të zhvillimit të letërsisë në përgjithësi e të poezisë
në veçanti. Kjo vërehet më së miri në poezinë e simbolistëve, të cilët kujdes të veçantë i
kanë kushtuar elementit muzikor në poezinë e tyre. Insistimi i simbolostëve në
elementet dhe efektet muzikore në poezi e ka ndryshuar vetë natyrën e poezisë, e cila,
duke u shërbyer me fjalët, muzikën dhe ngjyrat, dëshiron të jetë e afërt me të gjithë
shqisat. Ndenja e unitetit dhe lidhjet e ngushta midis arteve i kanë ndriçuar shumë
poetikat dhe teoritë e shumë epokave në zhvillimin e arteve. Megjithatë, fjala, gjuha,
mbeten fusha kryesore e letërsië.
LETËRSIA DHE ARTET E TJERA
O malet' e Shqipërisë e ju o lisat' e gjatë!
Fushat e gjëra me lule, q'u kam ndër mënt dit' e natë!
Ju bregore bukuroshe e ju lumenjt' e kulluar!
Çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pylle të gjelbëruar!
Do të këndonj bagëtinë që mbani ju e ushqeni,
O vendëthit e bekuar, ju mëndjen ma dëfreni.
Nga piktura mund të vijë frymëzimi për të shkruar një poezi.Nga njëra anë
kemi një peisazh fshati, kurse nga ana tjetër disa vargje të poemës Bagëti e
Bujqësi të Naim Frashërit.
 Të parat marrëdhënie të muzikës me letërsinë kanë qenë si të ndërsjella.Një situatë më
e drejtpërdrejtë e marrëdhënieve të muzikës me letërsinë konstatohet në historinë e
muzikës shqiptare, e konkretisht në një pjesë të saj, që lidhet me zhvillimin e këngës
patriotike në vitet e Rilindjes. Shkrimtarë si Asdreni, M.Grameno, Th.Mitko, V.Pasha
etj. çuditërisht muzikojnë* vetë poezitë e tyre, ndërkohë që edhe një pjesë e madhe e
muzikës vokale të krijuar në këtë kohë u vu në shërbim të drejtpërdrejtë të përhapjes së
gjuhës dhe letërsisë shqipe.Tani është e qartë se në llojin e tyre, shkrimtarët kanë luajtur
një rol të rëndësishëm në gjallërimin e konceptit mbi muzikën si pjesë e kulturës në
përgjithësi dhe e asaj kombëtare në mënyrë të veçantë. Kuptohet që detyra e tyre nuk
është e njëjtë me detyrën e profesionistit të muzikës, por thjesht një detyrim që mund të
lindë nga shtrati i përbashkët i këtyre dy arteve, nga vetëdija e njëjtë e trashëguar nga
folk-etnosi, si dhe nga veçoritë e konceptimit të muzikës nga ana e secilit prej tyre. Si
thoshte Naim Frashëri:Pa qasuni të këndojmë /se na plasi buz’ e shkretë.
LETËRSIA DHE MUZIKA
Muzikojnë*-I japin melodi
Nga poezi tw ndryshme mund tw
krijohen kwngw tw reja.
 Përshtatja e një libri letrar në film është praktikë shumë e hershme. Është e
vërtetë që letërsia e ka ndikuar shumë në kinema.Interesante është se shumica
e regjisorëve që praktikonin përshtatjen e romanit në film, nuk këmbëngulnin
që filmi t’i ngjante romanit. Një nga kritikët e rëndësishëm që është marrë me
këtë problematikë, është George Bluestone. Ai pohonte se nëse ne flasim për
përshtatjen e një vepre letrare në film fjalë për fjalë, atëherë kjo do të ishte
qesharake. Sipas tij vështërsia kryesore është lidhja e imazhit që transmeton
libri me imazhin që na e ofron filmi.
LETËRSIA DHE KINEMAJA
Pamje nga sheshxhirimi I filmit “Harry Potter” I bazuar nw
romanin me tw njwjtin titull nga autorja J.K.Rowling.
PUNOI:EGLI TAFA
1 de 9

Recomendados

ANALIZE ..."ZONJA BOVARI " por
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "#MesueseAurela Elezaj
107.2K vistas29 diapositivas
Gazeta e shkolles por
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.1K vistas12 diapositivas
Fizika ne jeten e perditshme por
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
169.7K vistas37 diapositivas
Llojet e teksteve por
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
113.7K vistas10 diapositivas
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.8K vistas9 diapositivas
Kimia ne jeten e perditshme por
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.6K vistas14 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.1K vistas9 diapositivas
Yndyrat dhe sheqernat por
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatVilma Kafexhiu
31K vistas7 diapositivas
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.4K vistas30 diapositivas
Luftrat e skenderbeut (1) por
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)Alesia 06
17K vistas17 diapositivas
iliada analize , Analize e Iliades por
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
106K vistas23 diapositivas
Te drejtat e njeriut por
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
63.9K vistas17 diapositivas

La actualidad más candente(20)

Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.1K vistas
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K vistas
Luftrat e skenderbeut (1) por Alesia 06
Luftrat e skenderbeut (1)Luftrat e skenderbeut (1)
Luftrat e skenderbeut (1)
Alesia 0617K vistas
iliada analize , Analize e Iliades por ssuseree34b8
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8106K vistas
Te drejtat e njeriut por Donart Geci
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
Donart Geci63.9K vistas
Pulebardha por EsliSula1
PulebardhaPulebardha
Pulebardha
EsliSula15.7K vistas
Hebrenjtë në Shqipëri por DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vistas
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.4K vistas
Kimia ne mbrojtje te mjedisit por Klarisa Klara
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara16.5K vistas
Lasgush por nonavet
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet31.5K vistas
Filozofia gjate shekullit XVII por Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vistas
problemet e respektimit te te dr por Donalda Kellezi
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te dr
Donalda Kellezi8.1K vistas
Mjedisi dhe njeriu por Klarisa Klara
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
Klarisa Klara29.1K vistas
Sëmundjet gjenetike por XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vistas
Komunizmi ne Shqiperi por Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K vistas

Destacado

Letersia dhe Folklori !!!! por
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!#MesueseAurela Elezaj
38.8K vistas16 diapositivas
Projekt letersi por
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersianndos
67.5K vistas11 diapositivas
Muzika popullore ne trevat shqiptare por
Muzika popullore ne trevat shqiptareMuzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptareInternet VloraAlb
10.6K vistas6 diapositivas
Projekt Letersi por
Projekt LetersiProjekt Letersi
Projekt LetersiMehmet Emiri
12.9K vistas5 diapositivas
укр. народнI традицiї por
укр. народнI традицiї укр. народнI традицiї
укр. народнI традицiї ZHOIPPO
491 vistas27 diapositivas
Jeho, këngë shqiptare libri por
Jeho, këngë shqiptare libriJeho, këngë shqiptare libri
Jeho, këngë shqiptare librizymer mehani mehani
257 vistas57 diapositivas

Destacado(20)

Projekt letersi por anndos
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersi
anndos67.5K vistas
Muzika popullore ne trevat shqiptare por Internet VloraAlb
Muzika popullore ne trevat shqiptareMuzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptare
Internet VloraAlb10.6K vistas
Projekt Letersi por Mehmet Emiri
Projekt LetersiProjekt Letersi
Projekt Letersi
Mehmet Emiri12.9K vistas
укр. народнI традицiї por ZHOIPPO
укр. народнI традицiї укр. народнI традицiї
укр. народнI традицiї
ZHOIPPO491 vistas
Masonet por EGLI TAFA
MasonetMasonet
Masonet
EGLI TAFA1.9K vistas
Projekt edukat por EGLI TAFA
Projekt edukatProjekt edukat
Projekt edukat
EGLI TAFA2.3K vistas
Krahasim neoklasicizmi-rilindja por Natty S
Krahasim neoklasicizmi-rilindjaKrahasim neoklasicizmi-rilindja
Krahasim neoklasicizmi-rilindja
Natty S5.5K vistas
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat por An An
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatNdikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
An An13.2K vistas
Shkrimi i vjetër shqip por Alush Kryeziu
Shkrimi i vjetër shqipShkrimi i vjetër shqip
Shkrimi i vjetër shqip
Alush Kryeziu3.4K vistas
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar por Xhoana Pepa
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar
Xhoana Pepa3.4K vistas
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku por Monika Pahumi
M.p letërsia filobiblike gjon buzukuM.p letërsia filobiblike gjon buzuku
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku
Monika Pahumi10.1K vistas
Greqia e lashte por Lahe Isufaj
Greqia e lashteGreqia e lashte
Greqia e lashte
Lahe Isufaj37.5K vistas
Kohet dhe instrumente te ndryshem por Aldrin Pashku
Kohet dhe instrumente te ndryshemKohet dhe instrumente te ndryshem
Kohet dhe instrumente te ndryshem
Aldrin Pashku2.2K vistas
Tema:Qyteti antik i Romes por Jetmira Sula
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i Romes
Jetmira Sula15.8K vistas
Bota antike GREKE dhe ROMAKE por Altin Emiri
Bota antike GREKE dhe ROMAKEBota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKE
Altin Emiri24.8K vistas
Gjuha shqipe dhe huazimet por Klea Vyshka
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimet
Klea Vyshka30.7K vistas

Similar a Letersia dhe artet e tjera

dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci por
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradecidokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradecimikaela basha
6.7K vistas27 diapositivas
Rexho mulliqi por
Rexho mulliqiRexho mulliqi
Rexho mulliqiErhan Luma
2K vistas11 diapositivas
Diploma master1 por
Diploma master1Diploma master1
Diploma master1EdmondQenani
353 vistas69 diapositivas
lasgush poradeci por
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeciornela rama
45K vistas15 diapositivas
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO... por
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...Marjan DODAJ
9.4K vistas976 diapositivas
Ndre Mjeda - 2015 por
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
18.2K vistas43 diapositivas

Similar a Letersia dhe artet e tjera(20)

dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci por mikaela basha
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradecidokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
mikaela basha6.7K vistas
lasgush poradeci por ornela rama
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
ornela rama45K vistas
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO... por Marjan DODAJ
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Marjan DODAJ9.4K vistas
Ndre Mjeda - 2015 por Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K vistas
Festivali yne popullor por Klarisa Klara
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullor
Klarisa Klara3.5K vistas
Dritëro agolli por briken paja
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
briken paja743 vistas
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” por #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj50.2K vistas
POETET SHQIPTARE.pptx por 313klevis
POETET SHQIPTARE.pptxPOETET SHQIPTARE.pptx
POETET SHQIPTARE.pptx
313klevis8 vistas
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani) por Dajana Gjini
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
Dajana Gjini11.1K vistas
Shkrimtare te shquar shkrimtar por Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.4K vistas
Jeronim de rada por Diana Lamaj
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
Diana Lamaj2.6K vistas
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre por Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.8K vistas

Más de EGLI TAFA

Albania (English Version) por
Albania (English Version)Albania (English Version)
Albania (English Version)EGLI TAFA
1.6K vistas23 diapositivas
Dominimi i botes pj3(perandria osmane) por
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)EGLI TAFA
2.6K vistas24 diapositivas
Perandoria bizantine por
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantineEGLI TAFA
4.6K vistas93 diapositivas
Perandoria romake por
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romakeEGLI TAFA
2.1K vistas13 diapositivas
Fiskultur por
FiskulturFiskultur
FiskulturEGLI TAFA
22.2K vistas12 diapositivas
Kombetarja shqiptare e futbollit por
Kombetarja shqiptare e futbollitKombetarja shqiptare e futbollit
Kombetarja shqiptare e futbollitEGLI TAFA
2.3K vistas33 diapositivas

Más de EGLI TAFA(20)

Albania (English Version) por EGLI TAFA
Albania (English Version)Albania (English Version)
Albania (English Version)
EGLI TAFA1.6K vistas
Dominimi i botes pj3(perandria osmane) por EGLI TAFA
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
EGLI TAFA2.6K vistas
Perandoria bizantine por EGLI TAFA
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantine
EGLI TAFA4.6K vistas
Perandoria romake por EGLI TAFA
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romake
EGLI TAFA2.1K vistas
Fiskultur por EGLI TAFA
FiskulturFiskultur
Fiskultur
EGLI TAFA22.2K vistas
Kombetarja shqiptare e futbollit por EGLI TAFA
Kombetarja shqiptare e futbollitKombetarja shqiptare e futbollit
Kombetarja shqiptare e futbollit
EGLI TAFA2.3K vistas
DOMINIMI I BOTES por EGLI TAFA
DOMINIMI I BOTESDOMINIMI I BOTES
DOMINIMI I BOTES
EGLI TAFA853 vistas
Lufta II boterore por EGLI TAFA
Lufta II boteroreLufta II boterore
Lufta II boterore
EGLI TAFA6.4K vistas
Universi por EGLI TAFA
UniversiUniversi
Universi
EGLI TAFA1.2K vistas
Shqiperia pj5 e fundit por EGLI TAFA
Shqiperia pj5 e funditShqiperia pj5 e fundit
Shqiperia pj5 e fundit
EGLI TAFA717 vistas
Lufta i boterore por EGLI TAFA
Lufta i boteroreLufta i boterore
Lufta i boterore
EGLI TAFA5.8K vistas
Shqiperia pj4 por EGLI TAFA
Shqiperia pj4Shqiperia pj4
Shqiperia pj4
EGLI TAFA423 vistas
Atomi por EGLI TAFA
AtomiAtomi
Atomi
EGLI TAFA15.3K vistas
Shqiperia pj3 por EGLI TAFA
Shqiperia pj3Shqiperia pj3
Shqiperia pj3
EGLI TAFA964 vistas
Shqiperia pj2 por EGLI TAFA
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
EGLI TAFA2K vistas
Shqiperia PJ1 por EGLI TAFA
Shqiperia PJ1Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1
EGLI TAFA1.5K vistas
Unikatil por EGLI TAFA
UnikatilUnikatil
Unikatil
EGLI TAFA340 vistas
Trekendeshi i bermudes por EGLI TAFA
Trekendeshi i bermudesTrekendeshi i bermudes
Trekendeshi i bermudes
EGLI TAFA697 vistas
Skenderbeu por EGLI TAFA
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
EGLI TAFA4.4K vistas

Letersia dhe artet e tjera

 • 1. PROJEKT TEMA: “ LIDHJA E LETËRSISË ME ARTET E TJERA” LËNDA:GJUHA SHQIPE
 • 2.  Të dimë se cilat janë të përbashkëtat midis letërsisë dhe arteve të tjera si:muzika,piktura,kinematografia etj.  Të njohim disa vepra artistike(piktura,muzikale,filma) të frymëzuara nga vepra të ndryshme letrare. OBJEKTIVAT
 • 3.  Raportet midis degëve të ndryshme të artit gjatë zhvillimit të tyre historik gjithnjë kanë ndryshuar. Letërsia, si veprimtari krijuese, me anë të së cilës krijohet vepra letrare si burim kënaqësie dhe e njohjes së veçantë, që në kohët e lashta është lidhur me disa arte si, me muzikën, pikturën etj. Midis këtyre arteve ekzistojnë raporte marrëse dhe dhënëse. Ajo që e dallon letërsinë nga këto arte është gjuha të cilën artet e tjera s’e kanë. Ndikimet e ndërsjella midis arteve i shohim që në lashtësi. Kështu, p.sh. në lashtësi muzika e shoqëronte lirikën, kurse me rastin e recitimit, përcillej me muzikë edhe kënga epike; edhe disa vepra muzikore nuk janë krejt të pavarura nga teksti gjuhësor letrar (opera etj.). Po kështu raportet e letërsisë me artet e tjera shihen edhe në aspektin e trajtimit të një objekti. Kjo ndodh kur një vepër pikturale ose muzikore mund të jetë objekt frymëzimi i një vepre letrare. Ky raport midis letërsisë dhe muzikës ose pikturës shihet edhe në disa periudha të zhvillimit të letërsisë në përgjithësi e të poezisë në veçanti. Kjo vërehet më së miri në poezinë e simbolistëve, të cilët kujdes të veçantë i kanë kushtuar elementit muzikor në poezinë e tyre. Insistimi i simbolostëve në elementet dhe efektet muzikore në poezi e ka ndryshuar vetë natyrën e poezisë, e cila, duke u shërbyer me fjalët, muzikën dhe ngjyrat, dëshiron të jetë e afërt me të gjithë shqisat. Ndenja e unitetit dhe lidhjet e ngushta midis arteve i kanë ndriçuar shumë poetikat dhe teoritë e shumë epokave në zhvillimin e arteve. Megjithatë, fjala, gjuha, mbeten fusha kryesore e letërsië. LETËRSIA DHE ARTET E TJERA
 • 4. O malet' e Shqipërisë e ju o lisat' e gjatë! Fushat e gjëra me lule, q'u kam ndër mënt dit' e natë! Ju bregore bukuroshe e ju lumenjt' e kulluar! Çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pylle të gjelbëruar! Do të këndonj bagëtinë që mbani ju e ushqeni, O vendëthit e bekuar, ju mëndjen ma dëfreni. Nga piktura mund të vijë frymëzimi për të shkruar një poezi.Nga njëra anë kemi një peisazh fshati, kurse nga ana tjetër disa vargje të poemës Bagëti e Bujqësi të Naim Frashërit.
 • 5.  Të parat marrëdhënie të muzikës me letërsinë kanë qenë si të ndërsjella.Një situatë më e drejtpërdrejtë e marrëdhënieve të muzikës me letërsinë konstatohet në historinë e muzikës shqiptare, e konkretisht në një pjesë të saj, që lidhet me zhvillimin e këngës patriotike në vitet e Rilindjes. Shkrimtarë si Asdreni, M.Grameno, Th.Mitko, V.Pasha etj. çuditërisht muzikojnë* vetë poezitë e tyre, ndërkohë që edhe një pjesë e madhe e muzikës vokale të krijuar në këtë kohë u vu në shërbim të drejtpërdrejtë të përhapjes së gjuhës dhe letërsisë shqipe.Tani është e qartë se në llojin e tyre, shkrimtarët kanë luajtur një rol të rëndësishëm në gjallërimin e konceptit mbi muzikën si pjesë e kulturës në përgjithësi dhe e asaj kombëtare në mënyrë të veçantë. Kuptohet që detyra e tyre nuk është e njëjtë me detyrën e profesionistit të muzikës, por thjesht një detyrim që mund të lindë nga shtrati i përbashkët i këtyre dy arteve, nga vetëdija e njëjtë e trashëguar nga folk-etnosi, si dhe nga veçoritë e konceptimit të muzikës nga ana e secilit prej tyre. Si thoshte Naim Frashëri:Pa qasuni të këndojmë /se na plasi buz’ e shkretë. LETËRSIA DHE MUZIKA Muzikojnë*-I japin melodi
 • 6. Nga poezi tw ndryshme mund tw krijohen kwngw tw reja.
 • 7.  Përshtatja e një libri letrar në film është praktikë shumë e hershme. Është e vërtetë që letërsia e ka ndikuar shumë në kinema.Interesante është se shumica e regjisorëve që praktikonin përshtatjen e romanit në film, nuk këmbëngulnin që filmi t’i ngjante romanit. Një nga kritikët e rëndësishëm që është marrë me këtë problematikë, është George Bluestone. Ai pohonte se nëse ne flasim për përshtatjen e një vepre letrare në film fjalë për fjalë, atëherë kjo do të ishte qesharake. Sipas tij vështërsia kryesore është lidhja e imazhit që transmeton libri me imazhin që na e ofron filmi. LETËRSIA DHE KINEMAJA
 • 8. Pamje nga sheshxhirimi I filmit “Harry Potter” I bazuar nw romanin me tw njwjtin titull nga autorja J.K.Rowling.