Publicidad

2n trimestre 13 14. 1a par tppt

28 de Apr de 2014
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad
Publicidad

2n trimestre 13 14. 1a par tppt

 1. FEM TRAMPESL’HORT A L’HIVERN CURS 13-14 1ª PART
 2. QUÈ LI PASSA A LA TERRA DE L’HORT? 1ª: Els pilonets de terra engrunada al voltant de les plantes, provenen dels túnels que excaven els talpons.
 3. Observem uns “pilonets” de terra al voltant de les plantes, la terra és fina i està amuntegada. • HIPÒTESIS: • Algú s’ha entretingut a fer muntanyetes de terra. • Hi ha talps. • Són nius de formigues. • Poden ser cucs de terra. • Segurament que són talpons.
 4. PER QUÈ HI HA VERDURES QUE ES MOREN?
 5. Observem que al costat dels pilots de terra hi ha cols que la seva tija està trencada, la planta ja no és viva. Algunes tenen les fulles colgades de terra. • HIPÒTESIS: • Algú ha tallat les plantes. • Un animal s’ha menjat la tija o l’arrel.
 6. QUI VIU A L’HORT?
 7. A l’hort ara hi tenim, maduixers, escaroles, apis, porros, cols, coliflors i bròquils. També hi ha alguna planta d’espinacs. En aquest temps observem pocs animals. Ens disposem a investigar... Qui ha vingut a viure al nostre hort? • HIPÒTESIS: • talps, cucs de terra, talpons o formigues.
 8. INVESTIGUEM… • Què en sabem dels talps, dels cucs de terra, dels talpons i de les formigues?
 9. • IMATGES DE TALPS: http://www.youtube.com/watch?v=C_Wx0B9ZdVU • IMATGES DE TALPONS: • http://www.youtube.com/watch?v=7pfLC-75Sxk • IMATGES DE FORMIGUES: http://www.youtube.com/watch?v=GhvHIhX3gSU • IMATGES DE CUCS DE TERRA: http://www.slideshare.net/jfreixas/els-cucs-11512966
 10. FORMIGUERS
 11. FORATS I RASTRES DE TALPONS
 12. FORATS I RASTRES DE TALPS
 13. EXCREMENTS DEL CUC DE TERRA
 14. EL CUC DE TERRA http://www.glogster.com/patins/el-cuc-de-terra/g-6lloksr2pa1ck6amn1ee8a0 S’alimenta dels residus que troba al sòl. S’empassa la terra i els seus excrements són uns pilonets de terra, més neta, amb una textura arrodonida, com petits cilindres.
 15. LES FORMIGUES Les formigues són uns insectes que viuen en colònies. A cada colònia hi ha una reina que és l’única femella que pot pondre ous. Hi ha moltes obreres, les cries i els mascles. Tot el formiguer està organitzat per viure de manera social, on cada una de les formigues té la seva feina i col•labora amb la resta del grup. Fan els seus nius sota terra, estan ben organitzades. A l’hivern no tenen activitat.
 16. ELS TALPS Són petits mamífers que viuen sota terra, tenen el pèl curt i els permet moure’s per les galeries que excaven cap endavant i endarrere. Excaven els túnels buscant aliment, sobretot cucs, llimacs, larves d’insectes i aranyes. Dins les galeries hi tenen un espai per fer-hi el niu i un altre que els serveix de rebost.
 17. ELS TALPONS El talpó és un mamífer, un petit rosegador, semblant a un ratolí però amb el cos més corpulent, la cua peluda i més curta, el cap una mica més arrodonit, i els ull i les orelles més petits. Acostuma a viure en camps i horts, sota terra, on excava galeries buscant arrels, bulbs o tubercles, per alimentar-se. Només surt a l’exterior per començar un altre forat quan no troba menjar. La terra que treu de les galeries és ben engrunada i l’acumula a la superfície en forma de pilonets.
 18. Quins d’aquests animals poden haver arribat al nostre hort? Nom Com és? De què s’alimenta? Costums Com són els pilonets de terra que fa? Cuc de terra Té el cos allargat, amb anells, sense potes. La pell sempre humida. És invertebrat. Ingereix grans quantitats de terra, aprofita els residus, les partícules orgàniques que hi ha barrejades a la terra. Viu sota terra. Quan la terra és molt humida surt a la superfície. Remou la terra i l’oxigena. Beneficiós per l’hort. Són els excrements dels cucs apilonats. Quan expulsa la gran quantitat de terra que s’ha empassat surt en forma de petits cilindres. Formi- gues Són insectes petits, socials. Té la boca ben desenvolupada, poden mastegar i llepar. Tenen 6 potes S’alimenten del nèctar de les flors, de llavors, fulles, restes d’animals i excrecions líquides dels pugons. Viuen en colònies molt ben organitzades. Hi ha una reina, les obreres, les cries i els mascles. A l’hivern no tenen activitat. Els seus nius tenen forma de volcà i estan amuntegats un al costat de l’altre. A l’hivern no observem nius de formigues, fan vida dins el formiguer. Talp És un petit mamífer que viu sota terra i té el pèl curt. S’alimenta de cucs, llimacs, larves d’insectes i aranyes. És carnívor. Passa la major part de la vida sota terra. Excava túnels i galeries, hi té zones de descans. Es mou amb rapidesa. Les muntanyetes de terra són grans poden arribar a mig metre d’alçada. Talpó És un mamífer petit, de pèl lluent, potes curtes i cua curta. Les ungles de les potes de davant adaptades a l’excavació. Dents grans i afilades. Menja arrels, bulbs i tubercles. És vegetarià. Gairebé tota la seva activitat la du sota terra, on excava galeries. Surt a l’exterior per iniciar un nou túnel. Viuen en colònies. S’observen molts pilonets un al costat de l’altre, tenen la terra engrunada.
Publicidad