Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Que fan els cargols al pati

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
CARGOLS
CARGOLS
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 16 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (19)

Similares a Que fan els cargols al pati (20)

Anuncio

Más reciente (20)

Que fan els cargols al pati

 1. 1. QUÈ FAN ELS CARGOLS AL PATI? MINIPROJECTE 2.3 NTICEDU Consultor: Manel Aguirre Autores: Míriam Peiró i Esther Gallego
 2. 2. QUÈ FAN ELS CARGOLS AL PATI? És dijous i, després de tres dies plovent, els alumnes d’infantil surten al pati durant l’estona d’esbarjo. Tots estan molt contents i tenen moltes ganes de córrer, saltar, jugar a futbol... , però els grans (els de P5) són els primers en adonar-se que han de vigilar a on trepitgen perquè el pati està ple de cargols. N’hi ha de totes mides i colors. MARIA: Vigila Pau, que trepitges un cargol! PAU: Eh?..., és veritat, mira que bonic! Te les banyes molt llargues! MARIA: I si l’agafem i juguem amb ell? PAU: D’acord, però vaig a buscar una galleda per ficar-lo. GRETA: Jo també he trobat un cargol, però és el fillet perquè és petit. JOSE: Yo he pisado uno sin querer... MIGUEL: Si los pisamos les rompemos su casa. MESTRA: Què heu trobat nois? NORAH: Cargols, hi ha moltíssims!! Ens els podem quedar a la classe? MESTRA: Què penseu la resta? Potser els cargols prefereixen estar al pati. MARTÍ: I per què estan al pati? Els altres dies no hi eren. A partir de la conversa en el pati, la mestra inicia un debat a l’aula. El tema dels cargols desperta un interès tan gran entre els nens, que, entre tots, decideixen investigar sobre aquests animals.
 3. 3. QUÈ SABEM DELS CARGOLS? Per tal de poder investigar al voltant dels cargols, decidim posar en comú els nostres coneixements previs sobre aquests simpàtics animalets. D'aquesta manera, iniciem una conversa col·lectiva en la que la participació és força activa. El resultat és el següent: ARNAU: Els cargols surten quan plou! IRENE: Potser perquè tenen sed i volen beure aigua. BIEL: Els cargols saben nedar? GRETA: Els grans sí, però els petits encara no han aprés. DYLAN: Els cargols floten amb la closca. MARTÍ: No floten! La closca es la seva casa i s'amaguen quan fa fred o volen dormir. SARA: Jo he tingut cargols a casa i mengen enciam i col. MIGUEL; Potser també mengen pa. MARIA: Pa no mengen perquè no tenen dents per a mossegar-lo. PAU; I com mosseguen la herba? JOSÉ: Porque sí que tienen dientes. Y dos ojos en las banyes. DANIEL: I les banyes s'amaguen quan les toques amb els dits. Però no els hi fan mal. NORAH: I quan s'arrosseguen treuen unes babes i fan un caminet. BIEL; I si els agafes fan cosquillas. IRATI; I també es poden menjar, però a mi no m'agraden. ÀLEX: Mi madre come caracoles. ALBA: A mi no me gustan. MAX: Crec que posen ous petits. GRETA: Els ous els posen els peixos, que ens ho van explicar a l'aquari.
 4. 4. QUÈ VOLEM SABER DELS CARGOLS? La conversa anterior ens ha plantejat alguns dubtes més sobre els cargols i la seva presència al pati de l'escola. Així que, decidim definir el nostre camp d'actuació i acotem els temes que volem treballar en el nostre projecte a través d'una pluja d'idees i d'una votació posterior. Cliqueu en els requadres COM ES DEFENSEN QUANTES BANYES TENEN PER A QUÈ FAN SERVIR LA CLOSCA COM CAMINEN ON VIUEN QUÈ MENGEN COM NEIXEN
 5. 5. QUANTES BANYES TENEN? Hem buscat moltes imatges de cargols a GOOGLE i hem arribat a la conclusió de que els cargols tenen: Tornar a l'esquema I per a què en volen 4? Hem demanat la col·laboració de les famílies i, tots plegats, hem descobert que: ·Els tentacles llargs són els ulls del cargol i, ·Els tentacles curts els utilitza per a ensumar i palpar.
 6. 6. Tornar a l'esquema PER A QUÈ FAN SERVIR LA CLOSCA? Els nens i nenes de P5 tenien molt clar que la closca es la casa del cargol, on s'amaga per dormir o quant te fred. Però la closca amaga coses molt importants com: ·EL COR ·ELS PULMONS ·L'APRELL DIGESTIU També hem observat que les closques dels cargols poden ser de diferents colors, formes i grandàries.
 7. 7. COM CAMINEN? Per saber com caminen els cargols hem realitzat una experiència molt interessant amb els cargols que tenim a la classe. 1.- Fiquem els cargols en una safata amb aigua i colorant per tenyir les seves baves. 2.- Els dipossitem en uns papers blancs de dibuix. 3.- Observem els rastre que deixen. També hem pogut comprovar que els cargols s'adapten a tot tipus de superfícies. Mireu, mireu... Tornar a l'esquema I fins i tot es poden aguantar cap per vall!! No us ho creieu?
 8. 8. Tornar a l'esquema COM ES DEFENSEN? Si fossis un cargol com et defensaries dels perills? Molt bé! Ho heu encertat!! Els cargols es protegeixen amagant el seu cos dins la closca, igual que quan fa molt de fred o molt de vent. Anem a comprovar-ho: JOC DELS CARGOLS Som cargols que anem passejant Tranquil·lament pel bosc. Però, de tant en tant, apareixen les àligues que ens volem atacar. Només ens salvarem si ens amaguem dins la closca... Comença el joc amb dues àligues, que només poden menjar en sentir dues palmades. Els cargols que agafin es tornen del seu bàndol.
 9. 9. Tornar a l'esquema ON VIUEN? Els cargols que vam trobar a la pati són els anomenats CARGOLS DE TERRA. Aquests viuen en zones humides a prop de plantes i arbustos. Però, cercant a les webs, hem descobert que també hi ha CARGOLS D'AIGUA. Aquests sí que neden!! Observem les diferències:
 10. 10. QUÈ MENGEN? Partint de les hipòtesis dels nens i nenes de la classe hem donat als cargols diferents tipus d'aliments. D'acord amb el seu comportament i hem confeccionat la següent taula: Tornar a l'esquema MIREU COM MENGEN!! GENYS POC MOLT ELS HI AGRADA...
 11. 11. COM NEIXEN? Per a saber com neixen els cargols hem buscat informació a través de YOUTUBE i hem trobat aquest vídeo tan interessant: Naixement dels cargols Efectivament; els cargols neixen d'ous com els peixos... Aquest és el procés Tornar a l'esquema 3.- NEIXEN ELS CARGOLETS 2.- ELS AMAGA A TERRA 1.- EL CARGOL POSA OUS
 12. 12. CAN ç ONS, POEMES I CONTES Durant el treball d'investigació hem descobert un grapat de produccions artístiques relaciones amb els cargols. Volem compartir amb vosaltres les nostres troballes. Cliqueu a sobre la cançó i el conte EL CARGOL On vas cargol, tan carregat? duc la casa, o el terrat. Què fas cargol dins el jardí? menjo fulles sota un pi. CARGOL TREU BANYA EL CARGOL I L'HERBETA DE POLIOL
 13. 13. JUGUEM !! Durant aquests dies hem treballat de valen per a conèixer com diferents aspectes de la vida dels cargols que ens hem trobat al pati. Hem aprés moltes coses que hem pogut practicar a través de diferents jocs on-line. Cliqueu sobre les paraules si voleu participar. PARTS DEL CARGOL CARGOLS A P5 AGAFEM CARGOLS!
 14. 14. QUÈ HEM APRÉS DELS CARGOLS? L'elaboració d'aquest projecte ha resultat força interessant. Els nens i nenes de P5 s'han engrecat força en al solució del problema inicial i en la investigació de noves qüestions que han anat sorgint. Ara podem dir que sabem moltes coses sobre els cargols, com les que transcribim a continuació i que hem compartit amb els companys de P4. PAU: Els cargols que hem trobat al pati no saben nedar, però alguns cargols viuen a l'aigua. MIGUEL: Els que viuen e a l'aigua tenen una closca més allargada. MAX: La closca serveix per a amagar-se. GRETA: S'amaguen quan tenen por, com quan els hi posem els dits a les banyes. ALBA: I també quan fa fred. És com un abric. DYLAN: Los caracoles tienen quatre banyes: dos largas y dos más cortitas. MARTÍ: Les llargues són els ulls i les curtes serveixen per a olorar. NORAH: La closca dels cargols és la seva casa i es on guarden el cor i les pulmons per a respirar. BIEL: Mengen enciam, però no els hi agrada la xocolata. JOSÉ: También comen coles y pan y el papel. IRATI: Sí, però el paper els hi fa mal. MARIA: Posen ous com els peixos i les granotes. ARNAU: Molt petits i de color blanc. MIGUEL: Els ous estan a sota de terra fins que els cargols són gran i poden sortir. SARA. Jo vull tornar a veure el vídeo de com neixen els cargols. ALBA: I veurem el conte del cargol i l'herba de poliol?
 15. 15. FEM CARGOLS Hem utilitzat el PAINT per a fer aquests dibuixos tant artístics!!
 16. 16. HEM TREBALLAT MOLT!!

×