Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Szövegértés a zenében

 • Sé el primero en comentar

Szövegértés a zenében

 1. 1. SZÖVEGÉRTÉS A ZENÉBEN - DALSZÖVEGEK, ZENE ÉS IRODALOM
 2. 2. Zenei gyűjtemény bemutatása http://brody.iif.hu/hu/zenei_gyujtemeny_informaciok
 3. 3. Parla Più Piano Speak Softly Love Gyöngéden ölelj át
 4. 4. Ha csak pár szó motoszkál benned a dalból Dalszövegkereső
 5. 5. Miről szól egy dal? Hallgatjuk a nagy művet és nem értjük. Mi járhatott valójában a dalszöveg írójának fejében? Ha járt valami egyáltalán. About-kategória
 6. 6. Dalszövegfordítások: Dalszövegfordítás magyarra Dalszövegek magyarul angolul Dalszövegek magyarul Külföldi Zeneszöveg
 7. 7. Hogyan kell ... dalszöveget írni? Írjunk dalszöveget: 1. Katt a Wikipédián a “Lap találomra” hivatkozásra. A cikk címe az együttes neve. 2. az idézeteket tartalmazó Wikidézet oldalon katt a “Lap találomra” és a megjelenő szerzőtől vagy címből a legelső idézet utolsó 4-5 szava az első album címe. 3. a Wikimedia Commons oldalon katt a “Random file” hivatkozásra, majd a fotó letöltése. 4. végül valamelyik képszerkesztővel összeállítani mindezeket. A feladat az lenne, hogy a demónk szövegét megírjuk közösen: Az út mentén Feledni gyakran szeretnélek én, RÍMSZÓTÁR
 8. 8. ADAMIS ANNA “Az a szöveg jó, amelyik a zenével együtt él, vele együtt válik teljessé. A zene a szavakat az emberi beszéd szférájából más megértési és hangulati dimenzióba emeli át. Nyilván mindenkire másképp hat. Mindenkiben másféle érzéseket és gondolatokat ébreszt. De hullámokat kell hogy verjen az emberekben. Nem baj, ha mindenkiben másféle hullámokat. Az a jó, ha az emberi fantázia hozzáadja a magáét.”
 9. 9. OPERA – szövegkönyv, librettó Amit mindenképp érdemes tudni az operáról: 1. Az operában végig énekelnek. Ha valaki abbahagyja akár egy pillanatra is, hálából rögtön meg kell tapsolni. 2. Az operák alaptörténete a következő: két kövér ember szerelmes egymásba és a végén egyikük vagy mindkettő meghal. Őket kell a leghangosabban megtapsolni. Ha nem halnak meg, vígoperáról beszélünk. 3. Az operák általában nem szinkronizáltak, de a szereplők gesztusaiból is kitalálható a történet. - Ha mellükre szorítják a kezüket, mint Lajcsi, szerelmesek, - ha a plafonra néznek: boldogok, - ha a padlóra: szomorúak, - ha pedig a kardjukat csapkodják: kardozni akarnak valakivel. - a gonosz általában gonoszan néz, vagy ki van vastagítva a szemöldöke. 4. Aki a legmagasabb hangon énekel, az keresi a legtöbbet, mind a férfiaknál mind a nőknél. 5. Mivel az operákat régen írták, a szövegírók többsége szerencsére már nem kap pénzt az idióta dalszövegekért. 6. A jó és a gonosz kövér nőket a ruhájukról lehet megkülönböztetni: a jó kövér nőnek ugyanis általában jobban kivan a melle. 7. A zenészek nem azért vannak egy árokban, mert szar számokat fognak játszani, hanem azért, hogy látsszanak az énekesek. 8. Ne aggódjunk, senkit sem ölnek meg annyira, hogy a halála előtt ne tudjon még tíz percet énekelni!
 10. 10. Zenészek az irodalomban Számos zenész irodalmi téren is tevékenykedik. Dalszövegíráshoz kell a múzsa csókja, a zenészek önéletrajzainál valószínűleg csak tollbamondók ők, s a társszerzők formálják irodalmivá a történteket. Remek önéletrajzok jelennek meg magyarul a Cartaphilus Kiadó Legendák élve vagy halva sorozatában, pl. Lemmy – Fehércsíkláz, Nikki Sixx A heroin-naplók, Slash, Én, Ozzy stb. Henry Rollins több könyvet is írt, valószínű, hogy a Punk a platón a saját alkotása. A sorozat kölcsönözhető zenei gyűjteményünkből.
 11. 11. Megzenésített versek Blind Myself - Két karodban MOLY
 12. 12. Megzenésített versek Szabó Balázs: Bájoló
 13. 13. RÁJÁTSZÁS Rájátszás egy olyan koncertsorozat, ahol kortárs magyar költők, írók és az alternatív pop-rock zenei színtér dalszerző-zenészei egymás műveit gondolják újra, a zenészek megzenésítik a költők verseit, míg a költők a zenészek ismert dalaihoz írnak új dalszövegeket.
 14. 14. Slam Poetry III. Slam Poetry Verseny

×