Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Oli en un llum: el camí més segur per a la formació docent per al desenvolupament professional

157 visualizaciones

Publicado el

L'objectiu del curs és establir una anàlisi de la nostra tasca docent que permeti el debat pedagògic i el paper de l'educació en la formació d'adults. Intentarem definir un sistema organitzatiu per incorporar metodologies i introduir l'anomenada "innovació pedagògica" a l’aula de manera gradual i reflexiva.

El canvi com a element de renovació metodològica
Per què canviar?
I per on comencem?
Què necessitem per introduir la innovació a classe?
Com introduïm aquests canvis al projecte curricular?

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Oli en un llum: el camí més segur per a la formació docent per al desenvolupament professional

 1. 1. Oli en un llum: el camí més segur per a la formació docent per al desenvolupament professional Josep Miquel Arroyo Centre de Formació Permanent d'Osona Sud #femclaustre
 2. 2. Com millorem l’experiència a classe? Com introduïm la innovació pedagògica? Què cal fer?
 3. 3. Però, tinc clar què és l'educació per a adults?
 4. 4. Què entenc jo què és l'educació per a adults? Facilita una segona oportunitat... i les que siguin necessàries! ...i això, com es fa? Què cal fer? Activa el “canvi de xip”, per implicar els alumnes en la seva formació. És un procés permanent de construcció i d'adquisició de coneixements formal i informal (lifelong learning). Motiva els alumnes a refer i encarrilar el procés d'aprenentatge. Dirigeix també aquest aprenentatge fins a l'estació d'una formació futura. Reorganitza allò que ha après fins ara pels alumnes per orientar-lo fins al que li falta aconseguir.
 5. 5. Metodologia: com ho faig? Fer croquetes del pollastre que sobra - Valoració de la creació (no vinculada amb la innovació). Sí, sí, molt bé. Però podries concretar-ho una mica??? El repte del docent d'adults és conviure amb les diferències, harmonitzar-les. Humanització de l'aprenentatge d'adults. Les metodologies s'han de crear des de la singularitat. Aplicació de la reflexió a la formació d'adults. Revifament de la curiositat. La curiositat pot ser divertida, però necessita de l'esforç. No hi ha d'haver imposicions pedagògiques, cal aprendre des de la vinculació, no des de la semblança.
 6. 6. Síiiiiiiiii!!!!! Hem d'agitar els alumnes perquè se'n surtin de les maneres tradicionals, que siguin més vives, més dinàmiques i pràctiques, que connectin amb el seu entorn entorn real i que permetin la reflexió del món que els envolta. Hem de fomentar, doncs, mètodes d'aprenentatge motivadors amb projectes reals que analitzin i reflexionin sobre el món que ens ha tocat viure.
 7. 7. Síiiiiiiiii!!!!! Hem de construir una educació que reprengui la humanitat, la senzillesa. Hem de crear experiències d'aprenentatge vinculades a l'entorn i que responguin a la singularitat de l'entorn.
 8. 8. Coneix-te com a docent... de persones adultes!
 9. 9. Anàlisi DAFO de la meva situació pedagogica
 10. 10. Podem començar a plantejar- nos el canvi metodològic! Si coneixem la funció de l'educació de persones adultes... i ens coneixem com a docents...
 11. 11. Per on comencem? El canvi com a element de renovació metodològica
 12. 12. Per què canviar? Els pèssims resultats d'Espanya en estudis educatius internacionals com l'Informe PISA. Els alumnes estan per sota de la mitjana en matemàtiques o lectura- i l'alta taxa d'abandonament escolar deixa d'estudiar sense haver finalitzat Secundària. És el percentatge més alt de la UE.
 13. 13. Per què canviar? PROU!!!!! Hem de començar a canviar!!! Per l'alumne i per nosaltres mateixos!!! L'actual sistema d'ensenyament desmotiva a molts alumnes. La clau, asseguren, està en la seva rigidesa: cada hora toca una assignatura diferent, que els seus continguts ja estan classificats en temes tancats i per aprendre'ls, a més de la classe magistral del professor s'utilitza la repetició d'exercicis sempre similars.
 14. 14. Però vols dir que hem de canviar? SÍ, si no volem que els alumnes sospirin...
 15. 15. El sospir... No cardis!!! Què passa?
 16. 16. Per què sospira l'alumne?
 17. 17. La metodologia i les activitats La classe magistral El professor transmet els coneixements L'alumne roman passiu El professor avaluarà a través d'exàmens... No s'abandona mai el camí marcat pel llibre de text Les activitats de comprensió són totes tancades La majoria d'activitats no tenen vincles reals amb l'alumne
 18. 18. Buffffffffffffff!!!!!!!!!Buffffffffffffff!!!!!!!!!
 19. 19. Què passa, doncs? 1) L'alumne no vol repetir metodologies que l'han fet fracassar. 2) L'alumne no vol tornar a «l'aprenentatge bulímic». 3) L'alumne sent que no es tenen en compte els coneixements adquirits al llarg de la seva vida acadèmica. 4) L'alumne no es troba còmode amb els companys de classe. 5) L'alumne no vol ser a classe.
 20. 20. I què fem, llavors?
 21. 21. Ets capaç de canviar el xip?
 22. 22. ¡¿¿¿Perrrrrdonaaaa???! Plantegem reptes als alumnes!
 23. 23. Uns quants exemples... Fes una revista del centre!
 24. 24. Dissenya una campanya publicitària!
 25. 25. Altres reptes d'enguany...
 26. 26. El repte... està basat en l'aprenentatge basat en projectes (ABP). és diferent a un projecte. Per això, prefereixo anomenar-lo aprenentatge basat en reptes (ABR). I ha de ser un repte comunicatiu! planteja una experiència real, accessible, propera, perdurable (que no memorable), significativa, vivencial, evident. deixa de centrar tot l'interès en el contingut i l'emfasitza en el procés d'aprenentatge. altera els rols en l'aprenentatge (alumne i professor formen part del mateix bàndol). motiva l'alumne i l'esperona en l'aprenentatge. fa que a la classe hi hagi un ambient òptim per passar-ho molt bé.per passar-ho molt bé.
 27. 27. I com construïm un repte? REPTE FINALREPTE FINAL (comunicatiu)(comunicatiu) Triar el tema sobre el qual es desenvoluparà el repte Delimitar els objectius Especificar els continguts del repte Funcions Nocions Exponents Gramàtica Aspectes socioculturals Planificar el procés Tipus de tasques Organització i seqüenciació Avaluació
 28. 28. Molt bé tot! Però funciona això dels reptes? És clar!!! Però...
 29. 29. Punts febles del repte!!! - El repte no sempre s'assoleix com s'ha planificat Per tant, cal saber readaptar-lo sempre a les necessitats i inconvenients que sorgeixin. El professor ha d'assumir que el repte implica aventura, valentia i un pèl d'inconsciència... - El professor no sabrà quin paper hi juga Per tant, s'ha d'implicar de ple en el repte i, sobretot, en l'aprenentatge de l'alumne assumint papers diversos. El professor ha d'adoptar un rol actiu perquè l'alumne també en té un, de diferent. - El repte farà por a tothom Per tant, caldrà fer pinya, incidir en el treball col·laboratiu com a motor per superar el repte... i sospirar de felicitat.
 30. 30. Punts febles del repte!!! - El repte no compleix amb els objectius del mòdul Un repte ben planificat compleix amb tot el que se li exigeix a un mòdul de GES (objectius comunicatius, adquisició de competències bàsiques, etc.) - El repte m'obliga a «innovar» les classes No necessàriament. La innovació educativa és un concepte que confronta sense necessitat. El repte no nega, per tant, l'ensenyament tradicional. Només nega que sigui l'única via per a l'aprenentatge. Per tant, mes que innovar cal renovar. - El repte no permet fer una avaluació com Déu mana! Fals com una promesa de la Troika! El problema és que no es pot fer una avaluació només basada en els continguts. Hi ha maneres d'avaluar continguts (rúbriques, proves de validació, recull d'evidències) que poden combinar-se amb avaluacions basades en el procés. No us recordeu de l'aprenentatge al llarg de la vida?
 31. 31. Conclusions El repte capgira el sospir de l'alumne i també el del professor. Aporta significat a l'aprenentatge al llarg de la vida (lingüística). I mentre aprenem, ens ho passem bé!
 32. 32. Però a part de l'ABP, hi ha... Gamificació Flipped classroom Aprenentatge basat en problemes Desapoderament educatiu
 33. 33. Per tant... Impregnem d'educació el claustre, creem espais, construïm-los, generem-los. Formem-nos per oferir una educació de qualitat. Canviem el concepte «formació del professorat» per «desenvolupament professional». Hem de prendre decisions pedagògiques que permetin situacions d'aprenentatge. Això ens exigeix una posició activa en el procés d'ensenyament-aprenentatge.
 34. 34. I doncs, què necessitem per introduir la innovació a classe? I al centre?
 35. 35. FORMACIÓ: tipus de formació, interessos docents, etc. SEGUIMENT, ANÀLISI I REFLEXIÓ: portafoli docent. Com introduïm aquests canvis al projecte curricular? A través de l’anàlisi de cada departament. Tasca intedepartamental.
 36. 36. Si comencem a caminar en aquesta direcció... ...oli en un llum!
 37. 37. MoltesMoltes gràcies!!!gràcies!!! Contacte: jmarroyo@osonaformacio.org @jmab76 facebook.com/jmab76

×