Se ha denunciado esta presentación.

0016 les perífrasis verbals

0

Compartir

Próximo SlideShare
Perifrasis verbals
Perifrasis verbals
Cargando en…3
×
1 de 3
1 de 3

Más Contenido Relacionado

0016 les perífrasis verbals

  1. 1. Les perífrasis verbals La perífrasi és un conjunt de verbs que expressa una sola idea; el segon verb de la perífrasi és el que porta el significat bàsic i va en infinitiu, gerundi o participi. Els matisos que en altres llengües s'expressen amb aspectes del verb, en català es transmeten amb perífrasis verbals o verbs modals, com per exemple "començo a estudiar", "acostumava a beure massa" o "continua dormint" per indicar una acció incoativa, reiterativa o continuativa. Les més corrents són les perífrasis d'obligació i les de probabilitat. Valor Apunt Estructura Exemple OBLIGACIÓ o necessitat de fer una cosa D'obligació personal haver de + infinitiu - Has de portar-m'ho de seguida. - Haig d'entrenar-me cada dia. caldre + que + subjuntiu - Caldrà que llegeixis tots els documents. ser necessari + que + oració subordinada - Era necessari que el fessin desaparèixer. D'obligació impersonal haver-se de + infinitiu - S'ha d'anar amb compte. caldre + infinitiu - Cal fer-ho. ser necessari + infinitiu - Era necessari fer-hi reformes. PROBABILITAT Expressa una cosa probable però no segura deure + infinitiu - Deuen estar a punt d'arribar; fa estona que han sortit. També s'indica probabilitat amb les expressions és probable o probablement és fàcil o fàcilment segurament - És probable que siguin ells; fa estona que han sortit. - És fàcil que siguin ells; fa estona que han sortit. - Segurament són ells.
  2. 2. IMMINÈNCIA o de futur immediat És correcta quan significa 'moure's d'un lloc a un altre' 'dirigir-se a' anar + a + infinitiu - Anàvem a pujar. - Vaig a obrir la porta. - Vaig a fer el dinar. (correcta si implica desplaçament) estar a punt de + infinitiu - L'aigua estava a punt de sortir. estar per + infinitiu - El cel està per nevar També s'indica imminència amb les expressions ara + present o futur tot seguit + present o futur - Ara anirem a ca l'oncle. - Tot seguit començarà l'espectacle. POSSIBILITAT Que pot ésser o esdevenir- se poder + infinitiu - Podem anar al cine. - Avui podria ser que plogués. INTENCIONALITAT voler + infinitiu - Volen aclarir l'assumpte. REITERACIÓ tornar + a + infinitiu - Tornarem a fer-ho. APROXIMATIU venir a + infinitiu - Ve a ser el mateix. PONDERATIU arribar a + infinitiu - Ha arribat a convèncer-los. TEMPORAL acabar de + infinitiu - Ara acaba d'arribar. DURATIU o REPETITIU estar + gerundi - Està estudiant. anar + gerundi - Van passant. CONTINUATIU continuar + gerundi - Encara que li parlessin, continuava escrivint. seguir + gerundi - Segueix empipant-lo. RESOLUTIU tenir + participi - Aquest llibre el tinc demanat.
  3. 3. CONSECUTIU quedar + participi - Les converses quedaren interrompudes. restar + participi - El problema restarà resolt si el parlem. deixar + participi - La teva decisió em deixa parat. acabar + gerundi - Acabarà produint un desastre. INCOATIU posar-se a + infinitiu - Després de caure va posar-se a riure. rompre a + infinitiu - Va rompre a plorar. començar a + infinitiu - Començava a ploure. arrencar a + infinitiu - Quan va veure la serp, arrencà a córrer.

×