Más contenido relacionado

Presentaciones para ti(20)

Sejarah asia tenggara

 1. SEJARAH ASIA TENGGARA SEJARAH PENGGAL 3 940/3
 2. PMBESAR Untuk membantu raja/maharaja dalam melaksanakan tugas dan melicinkan pentadbiran. Berperanan penting dalam sitem politik.
 3. Menduduki lapisan kedua selepas raja. Diberi tugas di peringkat pusat,daerah dan kampung. Pembesar si pelbagai peringkat mempunyai tanggungjawab tertentu.
 4. INSTITUSI PEMBESAR DI VIETNAM Abad ke-19 di bawah Maharaja Gia Long merupakan sebuah kerajaan pusat.Segala urusan kerajaan berpusat di Hue. Vietnam tidak mempunyai pembesar yang terdiri daripada bangsawan. Kedudukan dan kuasa tradisi golongan bangsawan telah dihapuskan oleh Maharaja Gia Long.
 5. Kedudukan dan kuasa pembesar terletak pada golongan Mandarin.Mempunyai kedudukan istimewa dalam pentadbiran kerajaan. Golongan Mandarin mengetuai setiap birokrasi dalam kerajaan.Golongan ini dipengaruhi oleh sistem pentadbiran Tanah Besar China. Setiap lapis masyarakat berpeluang menjadi Mandarin dengan syarat mendapat pendidikan tinggi berasaskan pendidikan Conficius.Mereka akan dipilih melalui peperiksaan dalam bidang bahasa dan kesusasteraan China dan mereka perlu mendapat sokongan daripada seorang Mandarin.
 6. Quan dibahagikan berdasarkan peringkat atau gred.Taraf Quan yang paling tinggi ialah Quan Awan. Quan Awan lebih tinggi daripada taraf Quan Tentera. Quan Awan perlu mengetuai tentera atau membuat keputusan berkaitan ketenteraan di peringkat daerah walaupun tiada latihan ketenteraan.
 7. Pentadbiran pusat dibantu oleh enem kementerian(Quan) Kewangan Peperangan Kehakiman Istiadat. Perkhidmatan awam. Kerja raya.
 8. Dasar Kerajaan Ditetapkan oleh Majlis Sulit (co- mat-vien) yang dipengerusikan oleh Maharaja. Majlis Sulit dianggotai empat Menteri Kanan dan beberapa pegawai istana. Majlis bertanggungjawab luluskan atau beri pandangan kepada Maharaja.
 9. Tugas Pembesar Desa Menyelia projek awam. Membahagikan tanah dan air untuk pertanian. Membahagi tanah desa kepada petani. Menentukan individu yang akan terlibat dalam memenuhi kerahan kerajaan.
 10. INSTITUSI PEMBESAR DI THAILAND (Terdiri daripada keturunan raja yang dikenali sebagai golongan Chao dan golongan bangsawan (Khunnang)).
 11. Golongan Chao Chao Fa Phra Ong Chao Mom Chao
 12. Tiga Jenis Krom Krom Mahattai Krom Kalahon Krom Khlang
 13. Jatu Sadom Krom Maung Krom Na Krom Wang Krom Khlang
 14. KESIMPULAN
 15. Kedatangan barat telah mengubah peranan pembesar Vietnam dan Thailand. Golongan Mandarin di Vietnam kehilangan kedudukan dan kuasa. Tempat mereka diambil alih oleh golongan pendidikan Barat. Sistem pendidikan Perancis menolak sistem pendidikan Confucius telah menghancurka n struktur pemerintahan tradisional Vietnam dan sistem pembesar tradisional.
 16. Walaupun Thailand tidak dijajah, tetapi permodenan dalam sistem pentadbiran telah mengubah peranan pembesar tradisional yang terdiri daripada kerabat diraja dan golongan bangsawan. Raja Mongkut melantik 80 orang pegawai Barat dalam sistem pemerintahannya bagi melemahkan kuasa pembesar feudal. Raja Chulalongkorn lantik mereka yang berpendidikan Barat seperti puteranya untuk mengetuai Kementerian dalam kabinetnya.
 17. Raja Chulanlongkorn memperkenalkan satu sistem pentadbiran daerah iaitu thesapinban pada tahun 1893 dan meletakkannya di bawah kementerian Dalam Negeri demi menghapuskan pengaruh pembesar daerah dan mengukuhkan kerajaan pusat. Usaha beliau bukan sahaja bertujuan memutuskan sistem lama iaitu raja yang terlalu bergantung kepada pembesar yang berkuasa di peringkat pusat dan daerah juga memelihara kemerdekaan negara pada zaman imperialisme Barat.