Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Omleiding... een kinderboek voor volwassenen

886 visualizaciones

Publicado el

Op zondag 1 oktober 2017 komt het eerste boek van Karl Mortier uit: Omleiding... een kinderboek voor volwassenen. Wat begon als een wekelijkse vitamines bij zijn lezers is uitgegroeid tot een kort en kracht manifest voor de beelddenker in ons allen. Het full colour boek, met tekst en beeld van Karl Mortier, kost 14,95 euro. En is te bestellen bij karl.mortier@outlook.com De opbrengst van het boek gaat naar een goed doel.

Publicado en: Empleo
  • Sé el primero en comentar

Omleiding... een kinderboek voor volwassenen

  1. 1. Inhoud WELKOM 5 Woord vooraf 6 VERBEELDING 9 TALENT 11 Meugdeugd 11 Wereldtop 12 Het leren delen 15 Verbeteren 17 GRENZELOOS 18 Pori 18 Schaamrood 21 Goeiendag 23 CREATIVITEIT 24 In the box 24 Paden 27 Banaan 28 Limieten 31 Hoed 32 Afspraken 34 Breinfijn 37 Spieken 39 Merlijn 40 POSITIEF 43 Potlood 44 Ombuigen 47 STIJLVOL 48 Aandacht 51 Informatie 52 Beslist 55 Vakantie 56 STRESS 58 Desserts 59 Benjamin 61 Powernap 62 SLOTWOORD 65 DANK JE WEL 66 Copyright (c) 2017 Karl Mortier - Uitgeverij BVBA KMCONSULTING.BE Alles uit deze uitgave mag gebruikt worden mits duidelijke en oorspronkelijke bronvermelding. Tekst en tekeningen: Karl Mortier - Foto: Elke Spinnewyn ISBN 978-9-082-73650-2 / NUR 100 en NUR 800
  2. 2. 54 Woord vooraf Wist je dat de Spaanse titel van dit boek ‘Desvío’ is? Kort nadat ik mijn eerste Iberische taal leerde, belandde een e-mail van Karl in mijn mailbox met de vraag of hij een aantal nachten bij ons kon verblijven. Een nieuwe uitdaging bracht hem naar Bokrijk, en voor iemand wiens modus operandi ‘creativiteit’ is, krijgt overnachten bij nieuwe vrienden altijd de voorkeur op pendelen van Ieper naar Genk. Zo leerde ik Karl kennen. Een goedlachse, energieke man met een grappig accent. Een persoon die enthousiasme uitstraalt en altijd de tijd neemt voor zijn medemens. Iemand die de wereld door een kritische bril bekijkt en op een positieve manier vertelt over hetgeen hij geleerd heeft. Het was dan ook gemakkelijk om Karl uit te nodigen op mijn podcast, waar onze lange babbel nu ook naar boekvorm vertaald is. Het schrijven van een boek is, zoals zoveel dingen in het leven, een oefening in ‘minder’. Een boek bestaat niet louter uit het samenbrengen van eindeloos veel ideeën, maar uit het distilleren van een kernboodschap die je met de wereld wil delen. Wat begon bij wekelijkse Vitamines is nu een kort maar krachtig manifesto voor de beelddenker in ons allen. ‘Beelddenken’ bestaat trouwens voor de helft uit ‘denken’, en het zou jammer zijn om daar te stoppen. Karls sterkte is dat hij je niet alleen aan het denken zet, maar je ook aanspoort om te doen. Om te ondernemen. Om uit te voeren. Net zoals een kind geen grammaticaboek nodig heeft om een taal te leren, maar vooral moet proberen, hebben de meesten onder ons baat bij echte ervaringen. Aan het ondervinden en het al doende te leren. In een wereld waar structuur en organisatie - nota bene in de vorm van taal - onze omgeving vormgeven, is het makkelijk te vergeten dat beelden en geuren onze wereld inkleuren. Met creativiteit als basisgereedschap toont Karl dat geen enkel probleem te groot is. Hij brengt op een originele manier zijn antwoord op grote vragen die we onszelf stellen, op een manier die ‘breinfijn’ is, zoals hij het zelf graag noemt. Kobe van Reppelen auteur, ondernemer De Limburger wereldburger
  3. 3. "Verbeelding is belangrijker dan kennis" - Albert Einstein - Verbeelding
  4. 4. 1312 131313 Het leren delen Leren doe je permanent: op de werkplek, via coaching of een opleiding, door toevallig iets te lezen of te horen. Je leert het best wanneer je daartoe niet gedwongen wordt. Houd wat je geleerd hebt niet voor jezelf. Durf je kennis te delen. Kennis delen zorgt ervoor dat het geprogrammeerd wordt in je langetermijngeheugen. Je herhaalt hiermee wat je hebt geleerd. Bovendien leert diegene met wie je iets deelt ook bij. Het maakt deel uit van het breinfi jn leren3 . Gebruik de volgende vragen als kapstok: Wat heb je geleerd? Met wie zal je deze kennis delen? In welke situatie zal je nieuwe kennis van pas komen? Wie of wat helpt je om dit toe te passen? Wat heb je toegepast van wat je hebt geleerd? 3 Breinfijn leren is de visie op het leren van Karl. Gebaseerd op de werking van je brein het leren aangenaam maken. 1212 "Je vermenigvuldigt door te delen"
  5. 5. 2322 "Out-of-the box?"7 "Ik denk in cirkels" In the box 7 Vergeet "out-of-the-box denken". De term zou bij wet moeten verboden worden. Leer denken in andere contexten.
  6. 6. 2928 Limieten Strenge eisen en limieten zijn een krachtige stimulans in creativiteit. Heb je ooit te maken gekregen met een klein budget of moest je tegen een strakke deadline oplossingen zoeken? Dan heb je waarschijnlijk ervaren dat je vindingrijker was dan wanneer je ‘carte blanche’ kreeg. Limieten kun je ook zelf opzoeken. Vraag je eens af: Tip: Bruistablet Op zoek naar ideeën of een belangrijke beslissing. Neem een glas water. Neem een bruistablet. Verwacht van jezelf ideeën, beslissingen, oplossingen in de tijd dat de bruistablet is opgelost. "Opgelost" Waar zitten jouw limieten in je huidige situatie? Kun je deze limieten nog strikter maken? Welke ideeën vind je binnen deze striktheid? Met welke ideeën ga je aan de slag? "Limieten zijn de beste vriend van de schilder, anders was elk doek te klein"
  7. 7. 4544 Ombuigen Moeten impliceert dwang. Bovendien weegt moeten zo zwaar als mammoeten. En mensen begrijpen “niet” niet. Gebruik daarom geen dwingend negatief taalgebruik Dat werkt niet, en helemaal niet voor de persoon voor wie de boodschap is bedoeld. Buig je taalgebruik positief om zodat het vrijheid biedt. Enkele voorbeelden: Tip: Luister naar negatief en dwingend taalgebruik. Buig dit spontaan om naar dynamische en positieve taal. Ik moet gaan werken. – Ik ga werken. Je moet dat probleem zo aanpakken. – De oplossing hiervoor is… Je moet niet zo negatief doen. – Bekijk de zaak positief. Je moet leren op je strepen staan. – Opkomen voor jezelf is heel belangrijk. Ik ben hier nog niet klaar voor. – Ik zal me hier verder in ontwikkelen. "Taal ombuigen betekent ook zaken benoemen"
  8. 8. 5756 Desserts Wist je dat je 'stressed'achterstevoren schrijft als 'desserts'
  9. 9. 6362 Slotwoord "Sta ik als ondernemer na 10 jaar waar ik wilde staan?" Karl Mortier, 1 oktober 2017 "Ik kon verder staan als ondernemer, en toch nooit gelukkiger zijn als mens"

×