Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

07.02 traubleshoot

 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

07.02 traubleshoot

 1. 1. LOGO M03 EQUIPMENT MAINTENANCE TASK 07.02 (Troubleshoot Test Measurement Instrument) Disediakan oleh; NOR HIDAYAH BINTI MOHAMED JAAFAR ADTEC Shah Alam ELECTRONIC INDUSTRI LEVEL 4
 2. 2. PENGENALAN LOGO Testing dan troubleshoot adalah penyelenggaraan yang memerlukan kemahiran teknikal yang baik. Troubleshooter haruslah boleh menilai kebolehan peralatan/mesin sebelum membuat penyelenggaraan – pengetahuan mengenai peralatan tersebut dan keadaan ia beroperasi.
 3. 3. PROSEDUR ASAS TROUBLESHOOT LOGO Step 1 : Kenalpasti masalah  menyediakan diri anda dengan operasi peralatan merujuk kepada operator manual, atau technical manual.  dapatkan maklumat daripada orang yang melaporkan kerosakan.  memerhatikan bahagian yang mengalami kerosakan
 4. 4. LOGO Contt..PROSEDUR ASAS TROUBLESHOOT Step 2 : Senaraikan blok litar kerosakan  rujuk kepada sistem diagram peralatan tersebut untuk masalah yang telah dikenalpasti sahaja.  membentuk mapping mind diagram
 5. 5. LOGO Cont..PROSEDUR ASAS TROUBLESHOOT Step 3 : Tentukan blok litar kerosakan  sentiasa mencari kerosakan utama - power not connected, input disconnected  gunakan deria – penglihatan, bunyi dan bau komponen terbakar. Step 4 : Tentukan litar kerosakan  rujuk kepada panduan troubleshoot di dalam servis manual – maklumat voltan, arus, gelombang (disediakan oleh penggeluar)
 6. 6. LOGO Cont..PROSEDUR ASAS TROUBLESHOOT Step 5 : Mencari kerosakan komponen  pastikan orientasi, posisi, nombor dan lokasi alat gantian adalah betul.  terdapat 2 teknik iaitu :i) Board Level Substitution - juruteknik akan mematikan bekalan kuasa sistem itu, megeluarkan PCB yang rosak dan menggantikan. ii) Component Level Substitution - juruteknik akan menggantikan komponen di dalam litar.
 7. 7. LOGO Cont..PROSEDUR ASAS TROUBLESHOOT Step 6 : Baiki, menguji sistem itu dan menyiapkan Service Report  pastikan semuanya dalam keadaan baik sebelum menghidupkan sesuatu mesin.  kemungkinan perlu direset dan diprogram semula.  akhir sekali, pastikan ia beroperasi seperti spesifikasi –> operator perlu buy-off  serah peralatan pada operator yang bertugas dan rekod kerosakan dalam Service Report sebagai pengesahan.
 8. 8. TROUBLESHOOT YANG BERKESAN LOGO Troubleshoot yang berkesan mestilah mempunyai perkara-perkara berikut : Gambarajah litar yang mudah difahami.  Manual peralatan yang sesuai dan lengkap.  Menggunakan peralatan/tools yang sesuai dan berkualiti tinggi.  Mempunyai stok bahan/alat ganti.  Kemahiran mendalam tentang peralatan tersebut.
 9. 9. LOGO LANGKAH KESELAMATAN TEST EQUIPMENT Peralatan pengukuran elektrik memerlukan penjagaan rapi untuk mengelakkan ia dari rosak dan bagi memastikan pengukuran yang tepat diperolehi. Tiga hazards / bahaya yang perlu dielakkan bagi peralatan pengukuran elektrik adalah :1. Kejutan mekanikal 2. Medan magnet 3. Arus yang berlebihan
 10. 10. 3 HAZARDS LOGO 1. Kejutan mekanikal – alat yang mengandungi magnet kekal, meter adalah peka kepada kejutan. Getaran-getaran berat atau kejutan teruk boleh mempengaruhi kejituannya. 2. Medan magnet – alat yang terdedah pada medan magnet yang kuat boleh mempengaruhi ketepatan satu alat ujian. 3. Arus yang berlebihan – gunakan skala yang besar terlebih dahulu, , kemudian ubah kepada yang lebih kecil. ** Kejutan elektrikal dikurangkan dengan membumikan peralatan.
 11. 11. LOGO Click to edit company slogan .

×