BOTOHET KOLONA E VEPRAVE TË AT ZEF VALENTINIT

Marjan DODAJ
Marjan DODAJNIL en NIL

Për herë të parë botohen 11 vepra të panjohura më parë të albanologut At Giuseppe (Zef) Valentinit në lidhje me studime të historisë së Shqipërisë, ligjeve e zakoneve shqiptare, etj. Kolana me 20 vepra të At Giuseppe (Zef) Valentinit përmban vepra si: • "Ligji i maleve shqiptare 1880-1932", • "Kontribute në kronologjinë e historinë e Shqipërisë 1060-1560", • "Fjalor bio-bibliografik iliro shqiptar", • "Studime dhe tekste kritike dhe letrare", • "Studime dhe tekste juridike", • "Studime dhe tekste historike", • "E drejta e komuniteteve në traditën juridike shqiptare", etj.

o
                BOTOHET KOLONA E VEPRAVE TË AT ZEF VALENTINI,
                   11-TË PREJ TYRE TË PANJOHURA MË PARË
                    Link: http://www.voal-
                    online.ch/index.php?mod=article&cat=SHQIPTAR%C3%8BT&
                    article=10542
                  Për herë të parë botohen 11 vepra të panjohura më parë të albanologut At
Giuseppe (Zef) Valentinit në lidhje me studime të historisë së Shqipërisë, ligjeve e
zakoneve shqiptare, etj. Kolana me 20 vepra të At Giuseppe (Zef) Valentinit
përmban vepra si:

    "Ligji i maleve shqiptare 1880-1932",
    "Kontribute në kronologjinë e historinë e Shqipërisë 1060-1560",
    "Fjalor bio-bibliografik iliro shqiptar",
    "Studime dhe tekste kritike dhe letrare",
    "Studime dhe tekste juridike",
    "Studime dhe tekste historike",
    "E drejta e komuniteteve në traditën juridike shqiptare", etj.

Në promovimin e kësaj kolane ishte i pranishëm edhe ministri i Turizmit, Kulturës,
Rinisë dhe Sporteve, Ferdinand Xhaferaj, i cili u shpreh se, botimi i 11 veprave të
panjohura më parë është një nga objektivat e MTKRS-së që ka të bëjë me
zbardhjen e një prej veprave dhe dokumentave me rëndësi.

"Është pikërisht një trashëgimi e tillë albanologjike, e cila na jep mundësinë të
njihemi nga afër me ato vepra që shoqërisë sonë i japin identitet dhe dallueshmëri
nga kombet dhe kulturat e tjera", tha ministri Xhaferaj. Sipas kreut të MTKRS, me
përurimin e këtij korpusi të madh veprash, para së gjithash vlerësohet dhe
nderohet historia, traditat zakonore dhe juridike shqiptare, vlerat tona intelektuale,
humane dhe shpirtërore, të cilat na shfaqen sot jo vetëm si dokument, por edhe si
realitet i së kaluarës dhe i vazhdimësisë sonë europiane.

"Botimi për herë të parë në gjuhën shqipe të një korpusi prej 11 veprash të
panjohura më parë në kulturën shqiptare të Valentinit, është dhe mbetet një ndër
objektivat parësore të Ministrisë së Turizmit, Kulturës, Rinise dhe Sporteve, i cili ka të
bëjë me zbardhjen e një sërë veprash dhe dokumentash me rëndësi, sa i përket
historisë dhe mendimit intelektual shqiptar. Është pikërisht një trashëgimi e tillë
albanologjike, e cila na jep mundësinë të njihemi nga afër me ato vepra që
shoqërisë sonë i japin identitet dhe dallueshmëri nga kombet dhe kulturat e tjera",
tha ndër të tjera ministri Xhaferaj. Për të gjitha këto arsye, projekti i botimit të
veprave të Valentinit, i nisur nga Shtëpia Botuese "PLEJAD" që para 10 vjetësh, dhe
duke e zgjeruar bashkëpunimin në këtë drejtim tashmë edhe me Shtëpinë Botuese
55, vlerësohet nga kreu i MTKRS si projekti më i madh i albanologjisë dhe kulturës
shqiptare.

                     1 / 12
Me botimin e këtyre 11 veprave të reja shkon në 20 numri i veprave të botuara në
shqip, të At Giuseppe (Zef) Valentinit, me studime për historinë e Shqipërisë, ligjeve
dhe zakoneve shqiptare, etj., me të cilat ai ka hedhur dritë mbi shumë anë të
panjohura të jetës së shqiptarëve.

"Botimi i 20 vëllimeve të veprës së një albanologu të njohur si Giuseppe Valetini,
nga shtëpia botuese "Plejad" dhe "55", duhet të trajtohet e vlerësohet ne disa
rrafshe, - tha rektori Universitetit të Tiranës prof. Dr. Dhori Kule. Në rrafshin shkencor,
ai hap shtigje të shumta studimi të mëtejshëm, sidomos në fushat që At Valentini
lëvroi më tepër, si historia dhe kronologjia shqiptare, marrëdhëniet midis Venedikut
dhe Arbërisë, midis Skënderbeut dhe Papatit, mbi të drejtën zakonore shqiptare,
mbi gjuhen dhe letërsinë shqipe, etj. Ndaj do të qe një përpjekje e çmuar
shkencore dhe akademike, edhe organizimi i një konference studimore mbi vlerat
e mëdha të veprës se tij nga ana e Universitetit të Tiranës".

Në këtë promovim të kësaj vepre voluminoze të At Zef Valentinit foli edhe botuesi i
"55" Fahri Balliu, i cili vlerësoi figurën e albanologut të shquar, që ishte i dashuruar
me shqipërinë dhe punoi pa u lodhur për të. Ndër të tjera z. Balliu tha se "ne iu
bashkangjitëm me kënaqësi botimit të kësaj vepre në shqip për ta sjellë sa më afër
për shqiptarët.

Botuesi dhe njëkohësisht dhe përgatitësi për botim i këtyre veprave, Ndriçim Kulla,
e ka cilësuar këtë kolanë si një punë shkencore, dhe jo vetëm një përkthim dhe
botim i tyre. "At Giuseppe (Zef) Valentini ka patur fatin e Mit'hat Frashërit, përsa i
përket keqtrajtimit që i është bërë dijeve të tij dhe personalitetit të tij", tha Kulla
gjatë promovimit paraditen e sotme të veprave të At Valentinit. Sipas botuesit
Ndriçim Kulla nuk ka qenë e lehtë që ta bëjë prezent At Giuseppe (Zef) Valentinit
në realitetin shqiptar. "Aritëm që të botonim disa nga veprat e tij dhe kjo ishte
baza për të kuptuar se unë nuk po krijoja një legjendë të rreme, por doja që
realitetit shqiptar t'i sillja vërtet një legjendë që kishte të bënte me vlerat e tij", tha
Kulla.

At Giuseppe (Zef) Valentini ka lindur në rrethinat e Padovës më 1 korrik 1900. Ai u
diplomua për filozofi në vitin 1924 dhe më pas për teologji në vitin 1928. Kur ishte
vetëm 20 vjeç, ai mbërriti në Shqipëri me detyrën e misionarit jezuit. Ndërmjet
viteve 1922-1932 ushtroi profesionin e mësuesit në Gjimnazin Jezuit të Shkodrës.
Ndërsa vepra e tij e parë, për Shqipërinë, titullohet "Kolegja Saveriane ndër 50
vjetët e para", një vepër e cila u botua në gjuhën shqipe dhe italiane. Më tej, ai
shkruan në gjuhën shqipe një biografi të Garcia Moreno-s dhe në vitet që pasojnë
merret me shumë përkthime në gjuhën shqipe të autorëve të njohur botërorë dhe,
paralelisht, disa studime historike mbi shqiptarët dhe studime të tjera letrare mbi
autorët shqiptarë. Nga viti 1932, drejtoi revistën "LEKA" deri më 1943, së bashku me
të, revistën "Lajmtari i zemrës së Krishtit".

Në fund të vitit 1943, At Zef Valentini largohet nga Shqipëria për në Itali, ku drejtoi
revistën "Letture". Në vitin 1955, ai bëhet titullar i Katedrës së Gjuhës Shqipe në
Universitetin e Palermos, ku themelon dhe drejton "Qendrën ndërkombëtare të
studimeve shqiptare". Albanologu dhe studiuesi At Giuseppe (Zef) Valentini vdiq
në vitin 1979.


                     2 / 12
Disa nga veprat e At Giuseppe (Zef) Valentini, që ndodhen ne bibliotekën e
South East European University / Library “Max van der Stoel”

 E drejta e komuniteteve në traditën juridike
shqiptare / At Giuseppe (Zef) Valentini
   Title : E drejta e komuniteteve në traditën juridike shqiptare
  Material
       printed text
   Type:
  Authors: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Dritan Thomollari, Translator
 Publisher: Tiranë : Plejad
 Publication
       2007
    Date:
 Pagination: 453p.
   Layout: tab.
    Size: 21cm
  ISBN (or
       978-99956-619-2-2
other code):
       Includes appendix (p.[249]-434)
  General
       Includes bibliographical references (p.435-454)
    note:
       Includes bibliographical footnotes
Languages : Albanian (sqi)
       Community Law
Descriptors:
       Traditional law - Albania
    Class
       340.09
  number:
       Duke pasur nga njëra anë në dispozicion një numër të mash kopjesh të
       dokumentacionit historik, të botuar e të pabotuar, dhe nga ana tjetër, një
       experience të mjaftueshme dhe të drejtpërdrejtë të zakoneve e dokeve të vendit,
       unë mendova t’i mblidhja ato në një “korpus”të dokumenteve të ndrryshme
       juridike, antike, mesjetare dhe moderne, për të nxjerrë më pas një parashtrim
       sistematik historiko-pershkrueso-analitik, të gjithë fushës së gjërë të jetës dhe
  Abstract: aktivitetit njerzor të rregulluar nga këto zakone; Dëshirova kështu, t’i bëja një
       shërbim studiuesve të interesuar në këtë fushë (por ndoshta edhe studiuesve të
       sociologjisë, nëse kanë ndonjëher interes t’i befasojne institucionet sociale në
       mënyrën e në llojin e sistemit të tyre më të thjeshtë),e në të njëjtën kohë edhe
       kombit shqiptar aq të dashur për mua, antikiteti, personaliteti dhe fisnikëria e të
       cilit demsotrohet nga mentaliteti i fuqishëm juridik, jo më pak e ndoshta më
       shumë se sa dhe vetë gjuha dhe poezia e tij.
       Parimet themelore të së drejtës publike; Komunitetet: Mbi komunitetet në
  Contents
       përgjithësi; Mbi vëllazëritë; Karakteristika dhe cilësia e parë e fisit është ajo e
    note:
       individualitetit të përsosur; Mbi katundet (fshatrar); Mbi bajraqet;
Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=381
                       3 / 12
Fjalor Bio-biblografik Iliro-Shqiptar / At Giuseppe
(Zef) Valentini
   Title : Fjalor Bio-biblografik Iliro-Shqiptar : nomenklator
  Material
       printed text
   Type:
       At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Ndriçim Kulla, Editor ; Dritan
  Authors:
       Thomollari, Editor
 Publisher: Tiranë : Plejad
 Publication
       2009
    Date:
   Series: Plejada e mendimit shqiptar
 Pagination: 494 p.
    Size: 21 cm
  ISBN (or
       978-99956-571-7-8
other code):
   Price: 1000 lekë
  General
       Includes bibliographical footnotes
    note:
Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi)
       Albania - Bibliography
Descriptors:
       Iliryans - History and culture
    Class
       012
  number:
       Tri janë elementët, që në kompozimin e tyre i dhanë jetë lindjes së kësaj vepre,
       që mund të quhet me plot të drejtë, një enciklopedi “në miniaturë: e historisë së
       Shqipërisë. Ajo doli përplot 16 numra, si një shtojcë e revistës LEKA, nga viti
       1939 deri më 1943, kur u ndërpre për arsye të luftës, deri në zërin Aldobrandini.
       Ka një vlerë të spikatur historike dhe përbën një përmbledhje sistematike
       emrash, artistësh, humanistësh, letrarësh të botës shqiptare, tituj veprash, tekste
       me një interes të veçantë historik, e toponime të ndryshme të nxjerra nga
       skedarët e arkivit të stërmaadh të historisë në Bibliotekën albbanologjike dhe në
       arkivin historik Saverian të grumbulluar në vite nga Jezuitët e Shkodrës, një
       arkiv ky pjesërisht i shkatërruar në vitin 1946 dhe pjesërisht i transferuar në
       Arkivin shtëtëror në Tiranë. Shihet pra se Arkivi dhe Biblioteka Saveriane,
  Abstract:
       revista Leka dhe At Valentini, që e sistemoi dhe botoi këtë material, përbëjnë
       vlerat kompozuese të kësaj vepre. Por merita më e madhe i takon jezuitëve dhe
       misioneve të tyre hulumtuese që mboldhën lëndën që mbrojti këtë Fjalor
       Bibliografik, të shfaqur në kohën e botimit si oorvatjen e parë të një
       enciklopedie të plotë, në të tërë kuptimin e fjalës, nëse do të qenë botuar të
       paktën 4000 skedat që tashmë qenë sistemuar ( ashtu siç na e lajmëron edhe
       vetë valentini në parathënie). Gjithësesi, edhe kështu, kjo vepër përbën një
       instrument të pashmangshëm për “lundrimin” në historinë e trazuar mijëra-
       vjeçare të Shqipërisë, përveçse një vizion të gjerë dhe depërtues në tërësinë e
       ambientit historik dhe gjeografik, mbi popullsinë, strukturat sociale dhe
       institucionet shqiptare që e përbënin atë.
Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14357                       4 / 12
Ligji i maleve shqiptare / At Giuseppe (Zef) Valentini
        Ligji i maleve shqiptare : nga relacionet e Misionit Shëtitës Jezuit në Shqipëri
   Title :
        1880-1932
  Material
       printed text
   Type:
       At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Dilaver Baxhaku, Translator ; Gusepe
  Authors:
       Valentini, Editor
 Publisher: Tiranë : Plejad
 Publication
       2007
    Date:
   Series: Plejada e mendimit albanologjik
 Pagination: 430 p.
    Size: 21 cm
  ISBN (or
       978-99956-619-4-6
other code):
   Price: 800 lekë
  General
       Includes bibliographical footnotes
    note:
Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi)
       Canon law
Descriptors:
       Law - History - Albania
    Class
       340.141
  number:
       Një nga veçoritë më të spikatura e më të qenësishme të kombit Shqiptar është,
       pa dyshim, tradita e tij juridike, e ruajtur, të paktën pjesërisht, që nga epoka e
       hershme e depërtimeve greke e romake deri në ditët tona; falë kjo jo vetëm
       besnikërisë së kombit për traditat e tij, por, besojmë, edhe për karakterin
       organik e logjik këtë traditë juridike. Kanuni ishte pranuar qartësisht si ligji i
       botës shqiptare për botën shqiptare; gjithsesi ai njihte dhe respektonte
       çfarëdolloj përkatësie tjetër, të drejtat sovrane të Shtetitdhe ato të fushën
  Abstract:
       shpirtërore. Mbledhja e tij ka qenë për shekuj meritë shumë e qëndrueshme dhe
       natyrisht e shquar e klerit shqiptar dhe e fetarëve françeskanë që punonin në
       famullitë a nëpër strehët vorfënorë (jetimore) të zonave më të epërme malore.
       Por të vazhdën e misionit që ndërmor në Shqipëri, misionarët shkonin në grupë
       të vogla të përbëra me një a dy Etër, pra priftërin jezuitë, dhe me një fetar laik a
       një tjetër katekist si ndihmës, dhe punonin në të gjithë e famullisë gjatë gjithë
       një stine.
  Contents "Kanuni" Shqiptar; Natyra dhe shtrirja e kanunit; Kanuni, shteti dhe kisha;
    note: Misioni shëtitës i Jezuitëve; Shnënime mbi botimin e pranishëm; Relazione;
Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14400
                        5 / 12
Papa Kalisti III, Skënderbeu, Shqipëria dhe
Kryqezata : / At Giuseppe (Zef) Valentini
    Title : Papa Kalisti III, Skënderbeu, Shqipëria dhe Kryqezata : : 1455-1458
   Material
        printed text
    Type:
        At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; M. Sciambra, Author ; I Parrino, Author ;
   Authors:
        Ndriçim Kulla, Translator ; Dritan Thomollari, Editor
  Publisher: Tiranë : Plejad
 Publication
        2007
    Date:
   Series: Plejada e mendimit shqiptar
 Pagination: 303 p.
    Size: 21 cm
  ISBN (or
        978-99956-571-8-5
 other code):
    Price: 800 lekë
General note: Includes bibliographical footnotes
 Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi)
        George Castriot Skanderbeg
 Descriptors:
        Law - History - Albania
    Class
        949.65
   number:
        Ky vëllim ka për bazë të vet një punim të tre autorëve (Shambra, Parino, Valentini)
        mbi dëshmitë që japin dokumentet e arkivës së Vatikanit mbi përkujdesjen e Papa
        Kalistit III për çlirimin e Shqipërisë dhe vendeve të tjera ballkanike nga zgjedha
        otomane dhe për organizimin e një Kryqëzate që do të vinte në krye të saj heroin tonë
        kombëtar, Gjergj Kastrioti. Për të qartëzuar mendimin dhe interpretimin që Zef
        Valentini i bën prejardhjes, rolit, historiografisë së jetës së Skënderbeut e në mënyrë
        kurioze edhe gjatësisë së shumë-diskutuar të tij, në libëtr përfshihet një kapitulli i
        veçantë me titull "Skënderbeu në thjerrzën Valentiniane", ç'ka e pasuron atë me një
        aspekt kritik mjaft të domosdoshëm. Ndërsa për t'i njohur dhe këndvështruar në një
  Abstract:
        perspektivë të përgjithshme dhe historike marrëdhëniet shqiptaro-papnore, të cilit ky
        Hbër i zhvellon vetëm një kontribut, kemi dashur të jepnim edhe një shtojcë ku
        përfshihen dokumenta e dëshmi për një kontribut tjetër të rëndësishëm të këtyre
        marrëdhënieve, atë të një përpjekje për çlirimin e Shqipërisë në vitet 1593-1596 e më
        vonë, të synuar e mbështetur po njëlloj nga selia e Shenjtë. Të gjithë këta kapituj, si
        pjesë të një mozaiku, duhen parë në qëllimin për t'i paraqitur lexuesit një sërë
        kontributesh, në përforcim të parashtrimit se marrëdhëniet shqiptaro-papnore përbëjnë
        për Shqipërinë një periudhë afat-gjatë, një strukturë përsëritëse të historisë së saj, që ka
        arritur kështu t'i plazmojë, në pjesën më të madhe, edhe vetë identitetin e kulturës.
        Dy fjalë për strukturën e këtij libri; Në vend të parathënies; SKËNDERBEU në
        thjerzën Valentiniane; Kastriotët a kanë kenë serbë a shqiptarë, matjanë a drishtjanë?;
        Një dokument kurioz mbi shtatin e Skënderbeut. Probleme historiografike kastriotiane;
  Contents
        Si do studjue historija e Kastriotit;
    note:
        Shqipëria në kohën e Gjergj Kastriotit-Skenderbeut 1443-1468; Shqipëria dhe
        skenderbeu në planin e përgjithshem të kryqëzatës së Papa Kalistit III; Papa Kalisti III:
        një biografi e shkurtër;

                       6 / 12
Statusi personal në Shqipëri në epokën e
Skënderbeut / At Giuseppe (Zef) Valentini
        Statusi personal në Shqipëri në epokën e Skënderbeut : shënime nga arkivat e
   Title :
        Republikës Venete
  Material
       printed text
   Type:
  Authors: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Dritan Thomollari, Translator
 Publisher: Tiranë : Plejad
 Publication
       2007
    Date:
   Series: Plejada e mendimit albanologjik
 Pagination: 236 p.
    Size: 21 cm
  ISBN (or
       978-99956-619-4-6
other code):
   Price: 800 lekë
  General
       Includes bibliographical footnotes
    note:
Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi)
       Canon law
Descriptors:
       Law - History - Albania
    Class
       340.141
  number:
       Qytetet kryesore shqiptare të asaj kohe, ato përgjatë bregut të Adriatikut, e jo shumë
       larg prej tyre, si Durrësi, Shkodra, Ulqini, Drishti, Lezha dhe Tivari e konsideronin
       vetveten “latine” (edhe pse Surrësi mundë të konsiderohej në një farë shkalle
       “greke” (në kuptimin e ritit ortodoks)” , ndërsa Vlora, në të kundërtën, në një farë
       shkalle “latine. Po në çfarë elementesh konsistonte një “latinitet i tillë? Sigurisht, në
       ritin fetar, mirëpo kjo gjë s’përbënte ndonjë dallim kryesor me pjesën tjetër të
       vendit. Më tej, në kulturë e në gjuhë, ose të paktën në gjuhën e kulturës. E kur thuhet
       kulturë, është e pashmangshme të mos përfshihen në të edhe institucionet e vertë
       mentalitetit kuridik, qëe shkon deri në epokën e vjetër imperiale, të mbajtur gjallë
  Abstract: nëpërmjet shkëmbimeve të shpeshta tregtare dhe demogarfike me Dalmacinë, Italinë
       apo Greqinë, e të rinovuara vazhdimisht nga aktiviteti i noterëve latinë dhe grekë,
       gjithnjë të pranishëm e aktivë nëpër këto vende. Në veçanti, na duhet të bisedojmë se
       “autoritetet noteriale të perandorisë” të ardhur prej shkollave të Bolonjës, Padovës,
       Napolit, e ndoshta dhe Pavisë, nuk qenë të kufizuara vetëm në njohjen e koncepteve
       të së drejtës imperiale romane (ose gjermatike) apo ta asaj kanonike, por qenë të
       ndikuara jo pak nga mentaliteti juridik i komunave italiane, aq më tepër që
       gjendeshin në shërbim jo të Zotërinjëve, por të komunitetit. Falë kësaj veçantie,
       besojnë se qe e mundur prirja e tyre për institucione të lira dhe për formimin e
       statuteve lokale, për të cilët ky libër themelor jep një përshkrim pothuajse shterues.
  Contents Mbi barazinë; Garancitë-statutet; Liria personale; Prona private; Liritë politike;
    note: Shërbimi ushtarak; Drejtësia Venedike;
Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14358                       7 / 12
Studime dhe tekste juridike / At Giuseppe (Zef)
Valentini
   Title : Studime dhe tekste juridike
  Material
       printed text
   Type:
       At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Ndriçim Kulla, Editor ; Dritan
  Authors:
       Thomollari, Editor
 Publisher: Tiranë : Plejad
Publication
       2009
    Date:
   Series: Plejada e mendimit shqiptar
 Pagination: 494 p.
    Size: 21 cm
  ISBN (or
       978-99956-571-6-1
other code):
   Price: 1000 lekë
  General
       Includes bibliographical footnotes
    note:
Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi)
       Canon law
Descriptors: Code of - Lekë Dukagjini
       Law - History - Albania
    Class
       340.141
  number:
       Njëri nga kontributet më të çmuar që botimet e pas viteve 90-të, kanë dhënë për
       kulmrën shqiptare, janë prurjet e reja që kanë të bëjnë me një aspekt kulturor e
       tradicional, deri më sot po kaq pak të njohur sa dhe interesant: atë të mentalitetit
       juridik dhe të së drejtës tradicionale shqiptare, për të provuar kështu, ne mënyrë
       rigorozisht shkencore, faktin se kombit shqiptar, ne një nivel goxha te
       kënaqshëm, antikiteti, personaliteti dhc fisnikëria i demonstrohet nga
       mentaliteti i fuqishëm juridik, jo më pak e ndoshta shumë më tepër se sa dhe
       nga vetë gjuha e poezia e tij. Në të drejtën tradicionale shqiptare, gjejmë një
  Abstract: kompleks traditash juridike edhe më lart se sa e drejta civile, por - në thellësi -
       edhe më poshtë se ajo, në mënyre të atillë që, duke ruajtur dhe shpjeguar
       parimet themelore apo normat e përgjithshme të së drejtës, e duke e bërë një gjë
       të tillë në një mënyrë të mahnitshme logjike dhe konstante, të arrijmë të na
       paraqesin spektaklin e një koncepti thellësisht të vërtete e special juridik, te
       ruajtur sipas traditës, për një periudhë jo më pak se 16 shekuj. Në mbështetje të
       lashtësisë që nënkuptoni ky pohim, mund të sjellim disa analogji, të studiuara
       dhc provuara nga ana e Koliqit, në një punim të tij goxha erudit, mbi të drejtën
       e kanunit shqiptar dhe të drejtën romake, të perhhire të plotc në këte libër.
       Fiset e Shqipërisë së veriut; Parathënia e botuesit; Nga skica e parathënies së
       autorit; E drejta civile; Familja, krerët dhe anëtarët e saj; Miqtë; Pronësia; E
  Contents
       drejta penale; Konsiderata paraprake; Krimet kundra personit; Krime kundra
    note:
       pronësisë; Mosardhja në dasëm; Ligje të vecanta locale; Procedura; Ndërtimi
       politik; Fisi; Bajraku; Nën-ndarja e Bajrakut; Qeverisja e fisit, Bajraku dhe nën-

                       8 / 12
ndarjet; Ernest Koliqi- E drejta e kanunit shqiptar e drejta romake; A.Bernardin
       Palaj- mbi kanunin e maleve; Kanuni i maleve; Bajraku; Familja malcore;
       Mikpritja e maleve; Grueja në botën e vogël të maleve; Kanunja e Lekë
       Dukagjinit; Shpija e të drejtat e saja; At. Zef Valentini- Mendime; Historia e
       Kanunit; Përmbajtja e kanunit; Përmisimet në kanun; Kuptimi i drejtësis
       sidomos ndëshkimore, kanun; Tekste juridike shqiptare; Serxherde të xhibalit;
       Zakonet e skythvet; (Prej arkivit t’ambashatës së spajës përanë selis shej e prej
       arkivit të mbëshehet vatikan); (Prej arkivit t’ambashatës së spajës përanë selis
       shej e prej arkivit të mbëshehet vatikan); Korporatat e Voskopjes; Rregullorja e
       Rufetit të Bakajvet të Voskopojes; Sulle për Ksctenim Katolik; Pleqni për
       cashtje kufijsh; Për rrugë kan ba njashtu; Sulle (usulle) (t) Bamun (a) Prei;
       T’nneruescmvet missionar P. Camillo Prei; Tribbinit E P. Gjoni Prei Firenzet
       n’ket dit 14 tetorit 1983; Besa e shales, shoshit, nikvajet e merkurit; Zotni
       bairaktar e keren e gjith Chalia Grudes ne Grud; Sullet e fees n’dioces t’gaceve;
       Sullet (e Shkodrës) e Vj.; Kanune të Shales; “Besa” në Mirditë; Besa e
       Kurbanit;
Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14356  Vepra ll / At Giuseppe (Zef) Valentini
   Title : Vepra ll : publicistikë, studime dhe tekste
  Material
       printed text
   Type:
       At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Ksenofon Krisafi, Author ; Ndriçim
  Authors:
       Kulla, Author ; Dritan Thomollari, Author
 Publisher: Tiranë : Plejad
Publication
       2006
    Date:
   Series: Plejada e mendimit shqiptar
 Pagination: 496 p.
    Size: 21 cm
  ISBN (or
       978-99943-7199--0
other code):
   Price: 1000 lekë
  General
       Includes bibliographical footnotes
    note:
Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi)
       Albanian literature - Publications, studies, texts
       Art, culture, languages - Albanian literature and criticism - Publications,
       studies, texts
Descriptors:
       Education-Sociology - Albanian literature and criticism - Publications, studies,
       texts
       Philosophy - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts
    Class
       891.9839
  number:
       Ai nuk u morrë kurrë me politikë militante në Shqipni. Vepra e tij frymëzohej
  Abstract: prej qëllimit të naltësimit të klasës intelektuale shqiptare drejt nji koncepti ma
       t’gjanë të jetës sociale në kultin e rregulit e frymës krenare t’energjive, ngjye në

                       9 / 12
burimet ma t’thella të substances etnike. Mbeti, pra i huaj ndaj çdo nisme që
       s’kishte si qëllim ripërtrirjen morale e qytetare, nëpërmjet debatit të lirë t’ideve
       e përdorimit të mjeteve që ofron kultura. Ky qëndrim nuk vinte si pasojë e një
       vendi për t’u pozicionue përmbi situatën politike gjithnji të trazueme në
       Ballkan, por pikërisht ngase gjindej në një mjedis krejtësisht të papërshtatshëm
       për të mbrojtë idetë e tij në një klimë që s’mund të ishte paqësisht intelektuale
       Në vend të parathënies; Cili është ky burrë i dijtun?; Njeriu Valentini; At Zef
       Valentini-cili asht ky burr i dijtun?; Kontributi i misionarëve italianë në
       zhvillimin e kulturës shqiptare-P. Zef Valentini; Sprovë për gjetjen e kritreve në
       analizën e emnave të vend banimeve; Publicistike; Letra dhe mendime;
       Importacjon; Klubi”gjuha shqype” në Shkodër; Çashtja e gjuhës vëlerësim
       pasunim e bashkim; Përkthime; Mbas dekes së shkrimtarit M.Gorki; Françesk
       Nopca; Vrojtime të shpëtuara mbi bukrinë e natyrës; Zi në familje të “Lekës”;
  Contents Kur u çil rruga e thethit; Vjersha heroike shqiptare; Karl Gurakuqi në Palermë;
   note: Pak t’imta për nji lamtumirë; Nji tjetër piktor shqiptar; Nji familje artistash;
       themistokli Gërmenji; Bajram Curri; Kulturë popullore; Nëpër shtigje të
       kulturës; Studimet e dhurueme arkivit tinë prei I.M Qafëzezit; Pius XI si e
       njofta un; Vepra të zgjedhuna të letërsisë botërore; Bibliografi; Fjalë ari;
       Martesa ndër andrra të nji “Xheni” në kllapi; Revistë e shtypit 1937-1938;
       Kolegjia Saverjane; Studime dhe tekste; Në parahistori të shqipes; Vargu
       alfabetik i fjalvet; Dokumenta mbi pashallarë të Shkoders; Dorëshkrimi ASHB
       1167 i Laurencianës; Antroponomastika;
Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14355  Vepra lll / At Giuseppe (Zef) Valentini
   Title : Vepra lll : Publicistikë, studime dhe tekste
  Material
       printed text
   Type:
       At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Ksenofon Krisafi, Author ; Ndriçim
  Authors:
       Kulla, Author ; Dritan Thomollari, Author
 Publisher: Tiranë : Plejad
Publication
       2006
    Date:
   Series: Plejada e mendimit shqiptar
 Pagination: 496 p.
    Size: 21 cm
  ISBN (or
       978-99943-7199--0
other code):
   Price: 1000 lekë
  General
       Includes bibliographical footnotes
    note:
Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi)
       Albanian literature - Publications, studies, texts
       Art, culture, languages - Albanian literature and criticism - Publications,
Descriptors: studies, texts
       Education-Sociology - Albanian literature and criticism - Publications, studies,
       texts

                       10 / 12
Philosophy - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts
   Class
       891.9839
  number:
       Po e anashkaloj biografinë e profesor Valentinit e aspektet e ndryshme që mund
       të spikasin në të, sepse për to mund të flasin shumë të tjere më mirëë. Do doja
       lë ndalesha në një sektor të veçantë të aktivitetit të tij), duke e paraqitur kështu
       në "veshjen" e profesorit të gjuhës dhe literaturës shqiptare. Në vitin akademik
 Abstract:
       1952-53, me vdekjen e profesor Papas Gaetano Petrofta, ai u thir të drejtonte
       katedrën e guhës dhe letërsisë shqiptare në Universitetin e Palermos. Që nga ky
       vit e për disa të tjerë në vazhdim, me cilësine e një e një asistenteje vullnetare,
       unë pata privilegjin të ndiqja të gjitha leksionet e tij të shumëllojshme.
       At.Zef Valentini në figurën e “Mësuesit” publicistikë; Venecia dhe Shqipëria;
       Studimi i fundit mbi Buzukun; Alois Schmaus; Pbrobleme historigrafike
       kastriotiane; Ungjilli për Shqipërinë; Përpjekjet shqiptare për të shpëtuem nga
       zghjedhja turke; Cinsio Alddobrandini; Gjon Gazuli; Mecenatizma shqiptare;
       Ndër gjenerala Gjergj Basta; Ulku mbret; Evolucjon a por qindrim i farës? (
       Species); Studime dhe tekste shënime mbi regjimin e vend-qëndrimeve
       Veneciane në Shqipëri në shekullin XIV dhe XV; Shëtitje historikenë Shqipërin
       e Veriut; Nga Tirana në Mat; nga Mati drejt Lezhës; Nga Lezha në Shkodër;
       Kështjella e Shkodrës; Shtëpija Shkodrane; Shtëpia shqiptare; Brezoret; Tjerja e
       leshit; Shënime turistike dhe artistike Koça dhe krahinat; Shqipnija e vjetër
       arkeologjike fenkija; Përpjekje për lirim të Shqipnis ndër vj. 1596-1611 do
       dokumenta prej arkivit t’ambashatës së Spajës tu selia Shejte; Perjudha I vj.
       1596 lirimi klishit në Dalmati e ndihmat e dergueme në Shqipni; Periudha e
       dytë përpjekje të Shqipnis per lirim vj.1593-1621 ( prej arkivit t’ambashatës së
       Spajës përanë selisë shë e prej arkivit të mbësheshët Vatikan)-perjudha I (1593-
       96); Përpjekje të Shqipnis për lirim vj. 1593-1621 ( prej arkivit t’ambashatës së
       Spajës përanë selis shejtë e prej arkivit të mbëshehët Vatikan)- perjudha I
       (1593-96); Perpjekje per lirim të Shqipnis 1593-1621 documenta de liberatione
       Albania a jugo turcarum; Perpjkeje per lirim të Shqipnis documenta de
  Contents
       liberatione Albania a jugo turcarum;Methodet pedagogjike klassike per nji
   note:
       studjim ma objektiv te historis se pedagogjis; Regullimi i shkollavet të
       Zhezyitëvet gjendet në “Planin e mësimevet ( Ratio Studiorum)” Q’u botua në
       1559 dhe ka mbetur kodi pedagogjik i pandrruar; Idet’ e tyre nuk janë
       orizhinale, pse i kanë huajtur nga vives-I, nga sturimi-I, nga traditat e më së
       fundi nga Oratojanët; Xhezuitët kurrë s’kanë themeluar shkolla; asnja nga ata
       q’shërbejnë shoqërisë buk duhet të dinë të shkruajën e të këndojnë; Spjegimet
       jepeshin që të gjitha Lltinisht. Gjuha amëtare ishte e ndaluar; I gjith kujdesi ish
       që të zbukuronin mendjen si me nje verniq, por jo si t’a ushqenin; Spjegimi dhe
       mësimi kufizoheshinpër të bërë të qartë formën e auktorëvet; Nga historia e nga
       shkenca mësonin fare pak; Mjetet kryesore për të siguruar dishiplinën dhe
       përparimin ishin: sedra, akuza, ndëshkimet; “Sedra-thosh plani i mësimit-është
       ndihma më e madhja për mësime, për t’a mbajtur të gjallë; spijonazhi meriton
       të dënohet; Ndër shkollat e Zhezuitëvet lavdohet ay që përsëritë për mendsh,
       lavdohet më tepër zotësia; Shufra ka nji vent të ndershëm ndër Zhezuitët;
       Shkolla Zhezuite e lë nëxanësin passiv; Zhezuitët kërkojnë nji bindje të vërtetë
       kundrejt mësuesit; Ndër shkolla të Zhezuitëvet duhet t’i bindesh perëndisë;
       Zhezuitët duan që femia të ndahet nga familja; Edukata e tyre i jepte shoqërisë
       një mis i cili vepronte ndryshej nga çë mejtonte dhe mejtonte ndryshej nga çe
       thonte;
Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14354


                       11 / 12
Vepra I / At Giuseppe (Zef) Valentini
    Title : Vepra I : Publicistikë, studime dhe tekste
   Material
        printed text
    Type:
        At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Ksenofon Krisafi ; Ndriçim Kulla ; Dritan
   Authors: Thomollari ; Zef Valentini Giuseppe ; Ksenofon Krisafi, Editor ; Ndriçim Kulla,
        Editor ; Dritan Thomollari, Editor
  Publisher: Tiranë : Plejad
 Publication
        2005
    Date:
   Series: Plejada e mendimit shqiptar
 Pagination: 1024 p.
    Size: 21 cm
  ISBN (or
        978-99943-640-4-6
 other code):
General note: Includes index
 Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi)
        Albanian literature - Publications, studies, texts
        Art, culture, languages - Albanian literature and criticism - Publications, studies,
 Descriptors: texts
        Education-Sociology - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts
        Philosophy - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts
    Class
        891.9839
   number:
 Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=2926
                www.facebook.com/marjan.dodaj
Mblodhi:

                       12 / 12

Recomendados

ARISTIDH KOLA - SHQIPJA, NËNA E GJUHËS GREKE por
ARISTIDH KOLA - SHQIPJA, NËNA E GJUHËS GREKEARISTIDH KOLA - SHQIPJA, NËNA E GJUHËS GREKE
ARISTIDH KOLA - SHQIPJA, NËNA E GJUHËS GREKEMarjan DODAJ
4.5K vistas9 diapositivas
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret por
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretMarjan DODAJ
7.9K vistas41 diapositivas
64538093 fragmente-hulumtimesh-te-studiuesit-dhimiter-pilika por
64538093 fragmente-hulumtimesh-te-studiuesit-dhimiter-pilika64538093 fragmente-hulumtimesh-te-studiuesit-dhimiter-pilika
64538093 fragmente-hulumtimesh-te-studiuesit-dhimiter-pilikaEduart Mucaj
825 vistas17 diapositivas
Aurel plasari - ORIENTI APO HIJA NGA OKSIDENTI? por
Aurel plasari - ORIENTI APO HIJA NGA OKSIDENTI?Aurel plasari - ORIENTI APO HIJA NGA OKSIDENTI?
Aurel plasari - ORIENTI APO HIJA NGA OKSIDENTI?Albania Energy Association
1.8K vistas35 diapositivas
Letersi por
LetersiLetersi
LetersiTmerri Cherrave
9.3K vistas9 diapositivas
Shkrimi antik nga osinchani, shkup. por
Shkrimi antik nga osinchani, shkup.Shkrimi antik nga osinchani, shkup.
Shkrimi antik nga osinchani, shkup.Bajram Doka
472 vistas5 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Tik projekt por
Tik projektTik projekt
Tik projektMirsad
1.1K vistas23 diapositivas
Tetova por
TetovaTetova
Tetovaarsim1
319 vistas4 diapositivas
Abdyl frashëri, jeta dhe veprimtaria por
Abdyl frashëri, jeta dhe veprimtariaAbdyl frashëri, jeta dhe veprimtaria
Abdyl frashëri, jeta dhe veprimtariaAndi Belegu
7.9K vistas22 diapositivas
Emrat e lumenjve dhe vendeve nw serbi por
Emrat e lumenjve dhe vendeve nw serbiEmrat e lumenjve dhe vendeve nw serbi
Emrat e lumenjve dhe vendeve nw serbiIsmet Azizi
1.1K vistas19 diapositivas
Projekt histori por
Projekt historiProjekt histori
Projekt historiGenti Germizi
4.2K vistas8 diapositivas
110 vjet ma pare ka le dijetari at donat kurti por
110 vjet ma pare ka le dijetari  at donat kurti110 vjet ma pare ka le dijetari  at donat kurti
110 vjet ma pare ka le dijetari at donat kurtiMarjan DODAJ
1.1K vistas11 diapositivas

La actualidad más candente(15)

Tik projekt por Mirsad
Tik projektTik projekt
Tik projekt
Mirsad1.1K vistas
Tetova por arsim1
TetovaTetova
Tetova
arsim1319 vistas
Abdyl frashëri, jeta dhe veprimtaria por Andi Belegu
Abdyl frashëri, jeta dhe veprimtariaAbdyl frashëri, jeta dhe veprimtaria
Abdyl frashëri, jeta dhe veprimtaria
Andi Belegu7.9K vistas
Emrat e lumenjve dhe vendeve nw serbi por Ismet Azizi
Emrat e lumenjve dhe vendeve nw serbiEmrat e lumenjve dhe vendeve nw serbi
Emrat e lumenjve dhe vendeve nw serbi
Ismet Azizi1.1K vistas
110 vjet ma pare ka le dijetari at donat kurti por Marjan DODAJ
110 vjet ma pare ka le dijetari  at donat kurti110 vjet ma pare ka le dijetari  at donat kurti
110 vjet ma pare ka le dijetari at donat kurti
Marjan DODAJ1.1K vistas
Humanistet shqiptar por Marjan DODAJ
Humanistet shqiptarHumanistet shqiptar
Humanistet shqiptar
Marjan DODAJ36.4K vistas
Alfabeti pellazgjik i dhaskal todhrit por Gezim Zim
Alfabeti pellazgjik i dhaskal todhritAlfabeti pellazgjik i dhaskal todhrit
Alfabeti pellazgjik i dhaskal todhrit
Gezim Zim516 vistas
OLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQI por Marjan DODAJ
OLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQIOLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQI
OLIMPI SHQIPTAR liber nga Flori BRUQI
Marjan DODAJ8.9K vistas
Punim seminarik-2 por Ramiz Ilazi
Punim seminarik-2Punim seminarik-2
Punim seminarik-2
Ramiz Ilazi7.9K vistas
Feja dhe flamuri - DANIEL GÀZULLI por Marjan DODAJ
Feja dhe flamuri - DANIEL GÀZULLIFeja dhe flamuri - DANIEL GÀZULLI
Feja dhe flamuri - DANIEL GÀZULLI
Marjan DODAJ3.2K vistas
Letersia nen Diktature por Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K vistas
Rilindja Kombetare Shqiptare por Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K vistas
Kosova nje veper kapitale historiografike shkruan ramadan musliu por Marjan DODAJ
Kosova nje veper kapitale historiografike  shkruan ramadan musliuKosova nje veper kapitale historiografike  shkruan ramadan musliu
Kosova nje veper kapitale historiografike shkruan ramadan musliu
Marjan DODAJ898 vistas

Similar a BOTOHET KOLONA E VEPRAVE TË AT ZEF VALENTINIT

Academe 2012 Vol 1 No 1 por
Academe 2012 Vol 1 No 1Academe 2012 Vol 1 No 1
Academe 2012 Vol 1 No 1Fatos Tarifa
381 vistas146 diapositivas
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare por
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptarePyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare#MesueseAurela Elezaj
11.7K vistas30 diapositivas
Prejardheja e shiptarve por
Prejardheja e shiptarvePrejardheja e shiptarve
Prejardheja e shiptarveJURIST
2.8K vistas5 diapositivas
110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI por
 110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI 110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI
110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANIMarjan DODAJ
1.1K vistas11 diapositivas
Dy Drinat #14 por
Dy Drinat #14Dy Drinat #14
Dy Drinat #14Essat Bilali
3.4K vistas104 diapositivas
Si do të ndryshoje gjuha shqipe… by SADIONA ABAZAJ por
Si do të ndryshoje gjuha shqipe… by SADIONA ABAZAJSi do të ndryshoje gjuha shqipe… by SADIONA ABAZAJ
Si do të ndryshoje gjuha shqipe… by SADIONA ABAZAJSadiona Abazaj
1.4K vistas12 diapositivas

Similar a BOTOHET KOLONA E VEPRAVE TË AT ZEF VALENTINIT(20)

Academe 2012 Vol 1 No 1 por Fatos Tarifa
Academe 2012 Vol 1 No 1Academe 2012 Vol 1 No 1
Academe 2012 Vol 1 No 1
Fatos Tarifa381 vistas
Prejardheja e shiptarve por JURIST
Prejardheja e shiptarvePrejardheja e shiptarve
Prejardheja e shiptarve
JURIST2.8K vistas
110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI por Marjan DODAJ
 110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI 110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI
110 VJET MA PARE KA LE DIJETARI AT DONAT KURTI Shkruan nga Fritz RADOVANI
Marjan DODAJ1.1K vistas
Si do të ndryshoje gjuha shqipe… by SADIONA ABAZAJ por Sadiona Abazaj
Si do të ndryshoje gjuha shqipe… by SADIONA ABAZAJSi do të ndryshoje gjuha shqipe… by SADIONA ABAZAJ
Si do të ndryshoje gjuha shqipe… by SADIONA ABAZAJ
Sadiona Abazaj1.4K vistas
Nga Pena Me Boje ne Moshen Dixhitale - TIK PROJEKT por Mirsad - New
Nga Pena Me Boje ne Moshen Dixhitale - TIK PROJEKTNga Pena Me Boje ne Moshen Dixhitale - TIK PROJEKT
Nga Pena Me Boje ne Moshen Dixhitale - TIK PROJEKT
Mirsad - New853 vistas
Ilir MALINDI Aristidh KOLEN e vranë shërbimet sekrete greke por Marjan DODAJ
Ilir MALINDI  Aristidh KOLEN e vranë shërbimet sekrete grekeIlir MALINDI  Aristidh KOLEN e vranë shërbimet sekrete greke
Ilir MALINDI Aristidh KOLEN e vranë shërbimet sekrete greke
Marjan DODAJ334 vistas
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature por Marjan DODAJ
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim matureLetersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature
Marjan DODAJ46.3K vistas
Kryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri por Marjan Dodaj
Kryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në ShqipëriKryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri
Kryepeshkopi Aleksander sjell ëndrrën e Fan Nolit në Shqipëri
Marjan Dodaj371 vistas
Koment vepre (1) por pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K vistas
Kundërshti ndaj metodologjisë së Auron Tares por UDHA E SHKRONJAVE
Kundërshti ndaj metodologjisë së Auron TaresKundërshti ndaj metodologjisë së Auron Tares
Kundërshti ndaj metodologjisë së Auron Tares
UDHA E SHKRONJAVE482 vistas
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore) por Diana Lamaj
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Diana Lamaj6.1K vistas
Islami - ndikimi i tij në civilizim por RregullatIslame
Islami - ndikimi i tij në civilizimIslami - ndikimi i tij në civilizim
Islami - ndikimi i tij në civilizim
RregullatIslame493 vistas
Islami - ndikimi i tij në civilizim por Lexo dhe Mëso
Islami - ndikimi i tij në civilizimIslami - ndikimi i tij në civilizim
Islami - ndikimi i tij në civilizim
Lexo dhe Mëso6 vistas
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet por Albi Muca
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehetSami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Sami frashri shqipriaqkaqenqeshteqdotebehet
Albi Muca11.4K vistas
Kallmeti, fakte dhe gojedhena por Evaristo Coli
Kallmeti, fakte dhe gojedhenaKallmeti, fakte dhe gojedhena
Kallmeti, fakte dhe gojedhena
Evaristo Coli3K vistas

Más de Marjan DODAJ

“OH SHQIPËRI, SHQIPËRIA IME E MJERË!” NGA J. W. PANDELI por
“OH SHQIPËRI, SHQIPËRIA IME E MJERË!” NGA J. W. PANDELI“OH SHQIPËRI, SHQIPËRIA IME E MJERË!” NGA J. W. PANDELI
“OH SHQIPËRI, SHQIPËRIA IME E MJERË!” NGA J. W. PANDELIMarjan DODAJ
5.5K vistas118 diapositivas
Kalkulator-i por
Kalkulator-iKalkulator-i
Kalkulator-iMarjan DODAJ
1.1K vistas1 diapositiva
Kodi i procedurës penale i kosoves por
Kodi i procedurës penale i kosovesKodi i procedurës penale i kosoves
Kodi i procedurës penale i kosovesMarjan DODAJ
14.5K vistas207 diapositivas
Kodi penal i kosoves por
Kodi penal i kosovesKodi penal i kosoves
Kodi penal i kosovesMarjan DODAJ
19.9K vistas163 diapositivas
FLAGS OF THE WORLD - FLAMUJT E BOTES por
FLAGS OF THE WORLD - FLAMUJT E BOTESFLAGS OF THE WORLD - FLAMUJT E BOTES
FLAGS OF THE WORLD - FLAMUJT E BOTESMarjan DODAJ
23.4K vistas14 diapositivas
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci por
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter LogoreciPranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter LogoreciMarjan DODAJ
1.8K vistas7 diapositivas

Más de Marjan DODAJ(20)

“OH SHQIPËRI, SHQIPËRIA IME E MJERË!” NGA J. W. PANDELI por Marjan DODAJ
“OH SHQIPËRI, SHQIPËRIA IME E MJERË!” NGA J. W. PANDELI“OH SHQIPËRI, SHQIPËRIA IME E MJERË!” NGA J. W. PANDELI
“OH SHQIPËRI, SHQIPËRIA IME E MJERË!” NGA J. W. PANDELI
Marjan DODAJ5.5K vistas
Kodi i procedurës penale i kosoves por Marjan DODAJ
Kodi i procedurës penale i kosovesKodi i procedurës penale i kosoves
Kodi i procedurës penale i kosoves
Marjan DODAJ14.5K vistas
Kodi penal i kosoves por Marjan DODAJ
Kodi penal i kosovesKodi penal i kosoves
Kodi penal i kosoves
Marjan DODAJ19.9K vistas
FLAGS OF THE WORLD - FLAMUJT E BOTES por Marjan DODAJ
FLAGS OF THE WORLD - FLAMUJT E BOTESFLAGS OF THE WORLD - FLAMUJT E BOTES
FLAGS OF THE WORLD - FLAMUJT E BOTES
Marjan DODAJ23.4K vistas
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci por Marjan DODAJ
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter LogoreciPranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Pranvera e Demokracise greva e 1991 nga Pjeter Logoreci
Marjan DODAJ1.8K vistas
Te pavertetat dhe faktet rreth Pjeter Bogdanit por Marjan DODAJ
Te pavertetat dhe faktet rreth Pjeter BogdanitTe pavertetat dhe faktet rreth Pjeter Bogdanit
Te pavertetat dhe faktet rreth Pjeter Bogdanit
Marjan DODAJ1.6K vistas
GRADAT apo INSIGNIA per Forcat e Armatosura te Shqiperise - Albanian Armed Fo... por Marjan DODAJ
GRADAT apo INSIGNIA per Forcat e Armatosura te Shqiperise - Albanian Armed Fo...GRADAT apo INSIGNIA per Forcat e Armatosura te Shqiperise - Albanian Armed Fo...
GRADAT apo INSIGNIA per Forcat e Armatosura te Shqiperise - Albanian Armed Fo...
Marjan DODAJ1.1K vistas
ROZAFA NJE VIT PA DON SIMON JUBANIN por Marjan DODAJ
ROZAFA NJE VIT PA DON SIMON JUBANINROZAFA NJE VIT PA DON SIMON JUBANIN
ROZAFA NJE VIT PA DON SIMON JUBANIN
Marjan DODAJ444 vistas
Angjelina Krasniqi Bardhaj - Nene TEREZA - poezi por Marjan DODAJ
 Angjelina Krasniqi Bardhaj - Nene TEREZA - poezi Angjelina Krasniqi Bardhaj - Nene TEREZA - poezi
Angjelina Krasniqi Bardhaj - Nene TEREZA - poezi
Marjan DODAJ8.5K vistas
Xhenc Bezhi - At Gjergj Fishtes (poezi) por Marjan DODAJ
Xhenc Bezhi - At Gjergj Fishtes (poezi)Xhenc Bezhi - At Gjergj Fishtes (poezi)
Xhenc Bezhi - At Gjergj Fishtes (poezi)
Marjan DODAJ2.3K vistas
Dom Nikolle Kacorri nje gur themeli per shtetin shqyptar por Marjan DODAJ
Dom Nikolle Kacorri nje gur themeli per shtetin shqyptar Dom Nikolle Kacorri nje gur themeli per shtetin shqyptar
Dom Nikolle Kacorri nje gur themeli per shtetin shqyptar
Marjan DODAJ670 vistas
libri i autorit Gjon KEKA ”Vetëplotësimi i Kombit” por Marjan DODAJ
libri i autorit Gjon KEKA ”Vetëplotësimi i Kombit”libri i autorit Gjon KEKA ”Vetëplotësimi i Kombit”
libri i autorit Gjon KEKA ”Vetëplotësimi i Kombit”
Marjan DODAJ495 vistas
Agim Gashi - N`aeroplan Zotin e luta por Marjan DODAJ
Agim Gashi - N`aeroplan Zotin e lutaAgim Gashi - N`aeroplan Zotin e luta
Agim Gashi - N`aeroplan Zotin e luta
Marjan DODAJ1.2K vistas
ZBATIM I SAKTE I KANUNIT TE MALEVE TONA ... SOT - nga Fritz Radovani por Marjan DODAJ
ZBATIM I SAKTE I KANUNIT TE MALEVE TONA ... SOT - nga Fritz RadovaniZBATIM I SAKTE I KANUNIT TE MALEVE TONA ... SOT - nga Fritz Radovani
ZBATIM I SAKTE I KANUNIT TE MALEVE TONA ... SOT - nga Fritz Radovani
Marjan DODAJ640 vistas
CLIRIMI I SERBISE PREJ KOSOVES - Ismail Kadare por Marjan DODAJ
CLIRIMI I SERBISE PREJ KOSOVES - Ismail KadareCLIRIMI I SERBISE PREJ KOSOVES - Ismail Kadare
CLIRIMI I SERBISE PREJ KOSOVES - Ismail Kadare
Marjan DODAJ1.1K vistas
Si ndikon Facebook ne lidhjen tuaj por Marjan DODAJ
Si ndikon Facebook ne lidhjen tuajSi ndikon Facebook ne lidhjen tuaj
Si ndikon Facebook ne lidhjen tuaj
Marjan DODAJ365 vistas
Dr. sc. Kole KRASNIQI - Terrorizmi Nderkombetar - 2010.pdf por Marjan DODAJ
Dr. sc. Kole KRASNIQI - Terrorizmi Nderkombetar - 2010.pdfDr. sc. Kole KRASNIQI - Terrorizmi Nderkombetar - 2010.pdf
Dr. sc. Kole KRASNIQI - Terrorizmi Nderkombetar - 2010.pdf
Marjan DODAJ17K vistas

BOTOHET KOLONA E VEPRAVE TË AT ZEF VALENTINIT

 • 1. o BOTOHET KOLONA E VEPRAVE TË AT ZEF VALENTINI,  11-TË PREJ TYRE TË PANJOHURA MË PARË  Link: http://www.voal- online.ch/index.php?mod=article&cat=SHQIPTAR%C3%8BT& article=10542  Për herë të parë botohen 11 vepra të panjohura më parë të albanologut At Giuseppe (Zef) Valentinit në lidhje me studime të historisë së Shqipërisë, ligjeve e zakoneve shqiptare, etj. Kolana me 20 vepra të At Giuseppe (Zef) Valentinit përmban vepra si:  "Ligji i maleve shqiptare 1880-1932",  "Kontribute në kronologjinë e historinë e Shqipërisë 1060-1560",  "Fjalor bio-bibliografik iliro shqiptar",  "Studime dhe tekste kritike dhe letrare",  "Studime dhe tekste juridike",  "Studime dhe tekste historike",  "E drejta e komuniteteve në traditën juridike shqiptare", etj. Në promovimin e kësaj kolane ishte i pranishëm edhe ministri i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, Ferdinand Xhaferaj, i cili u shpreh se, botimi i 11 veprave të panjohura më parë është një nga objektivat e MTKRS-së që ka të bëjë me zbardhjen e një prej veprave dhe dokumentave me rëndësi. "Është pikërisht një trashëgimi e tillë albanologjike, e cila na jep mundësinë të njihemi nga afër me ato vepra që shoqërisë sonë i japin identitet dhe dallueshmëri nga kombet dhe kulturat e tjera", tha ministri Xhaferaj. Sipas kreut të MTKRS, me përurimin e këtij korpusi të madh veprash, para së gjithash vlerësohet dhe nderohet historia, traditat zakonore dhe juridike shqiptare, vlerat tona intelektuale, humane dhe shpirtërore, të cilat na shfaqen sot jo vetëm si dokument, por edhe si realitet i së kaluarës dhe i vazhdimësisë sonë europiane. "Botimi për herë të parë në gjuhën shqipe të një korpusi prej 11 veprash të panjohura më parë në kulturën shqiptare të Valentinit, është dhe mbetet një ndër objektivat parësore të Ministrisë së Turizmit, Kulturës, Rinise dhe Sporteve, i cili ka të bëjë me zbardhjen e një sërë veprash dhe dokumentash me rëndësi, sa i përket historisë dhe mendimit intelektual shqiptar. Është pikërisht një trashëgimi e tillë albanologjike, e cila na jep mundësinë të njihemi nga afër me ato vepra që shoqërisë sonë i japin identitet dhe dallueshmëri nga kombet dhe kulturat e tjera", tha ndër të tjera ministri Xhaferaj. Për të gjitha këto arsye, projekti i botimit të veprave të Valentinit, i nisur nga Shtëpia Botuese "PLEJAD" që para 10 vjetësh, dhe duke e zgjeruar bashkëpunimin në këtë drejtim tashmë edhe me Shtëpinë Botuese 55, vlerësohet nga kreu i MTKRS si projekti më i madh i albanologjisë dhe kulturës shqiptare. 1 / 12
 • 2. Me botimin e këtyre 11 veprave të reja shkon në 20 numri i veprave të botuara në shqip, të At Giuseppe (Zef) Valentinit, me studime për historinë e Shqipërisë, ligjeve dhe zakoneve shqiptare, etj., me të cilat ai ka hedhur dritë mbi shumë anë të panjohura të jetës së shqiptarëve. "Botimi i 20 vëllimeve të veprës së një albanologu të njohur si Giuseppe Valetini, nga shtëpia botuese "Plejad" dhe "55", duhet të trajtohet e vlerësohet ne disa rrafshe, - tha rektori Universitetit të Tiranës prof. Dr. Dhori Kule. Në rrafshin shkencor, ai hap shtigje të shumta studimi të mëtejshëm, sidomos në fushat që At Valentini lëvroi më tepër, si historia dhe kronologjia shqiptare, marrëdhëniet midis Venedikut dhe Arbërisë, midis Skënderbeut dhe Papatit, mbi të drejtën zakonore shqiptare, mbi gjuhen dhe letërsinë shqipe, etj. Ndaj do të qe një përpjekje e çmuar shkencore dhe akademike, edhe organizimi i një konference studimore mbi vlerat e mëdha të veprës se tij nga ana e Universitetit të Tiranës". Në këtë promovim të kësaj vepre voluminoze të At Zef Valentinit foli edhe botuesi i "55" Fahri Balliu, i cili vlerësoi figurën e albanologut të shquar, që ishte i dashuruar me shqipërinë dhe punoi pa u lodhur për të. Ndër të tjera z. Balliu tha se "ne iu bashkangjitëm me kënaqësi botimit të kësaj vepre në shqip për ta sjellë sa më afër për shqiptarët. Botuesi dhe njëkohësisht dhe përgatitësi për botim i këtyre veprave, Ndriçim Kulla, e ka cilësuar këtë kolanë si një punë shkencore, dhe jo vetëm një përkthim dhe botim i tyre. "At Giuseppe (Zef) Valentini ka patur fatin e Mit'hat Frashërit, përsa i përket keqtrajtimit që i është bërë dijeve të tij dhe personalitetit të tij", tha Kulla gjatë promovimit paraditen e sotme të veprave të At Valentinit. Sipas botuesit Ndriçim Kulla nuk ka qenë e lehtë që ta bëjë prezent At Giuseppe (Zef) Valentinit në realitetin shqiptar. "Aritëm që të botonim disa nga veprat e tij dhe kjo ishte baza për të kuptuar se unë nuk po krijoja një legjendë të rreme, por doja që realitetit shqiptar t'i sillja vërtet një legjendë që kishte të bënte me vlerat e tij", tha Kulla. At Giuseppe (Zef) Valentini ka lindur në rrethinat e Padovës më 1 korrik 1900. Ai u diplomua për filozofi në vitin 1924 dhe më pas për teologji në vitin 1928. Kur ishte vetëm 20 vjeç, ai mbërriti në Shqipëri me detyrën e misionarit jezuit. Ndërmjet viteve 1922-1932 ushtroi profesionin e mësuesit në Gjimnazin Jezuit të Shkodrës. Ndërsa vepra e tij e parë, për Shqipërinë, titullohet "Kolegja Saveriane ndër 50 vjetët e para", një vepër e cila u botua në gjuhën shqipe dhe italiane. Më tej, ai shkruan në gjuhën shqipe një biografi të Garcia Moreno-s dhe në vitet që pasojnë merret me shumë përkthime në gjuhën shqipe të autorëve të njohur botërorë dhe, paralelisht, disa studime historike mbi shqiptarët dhe studime të tjera letrare mbi autorët shqiptarë. Nga viti 1932, drejtoi revistën "LEKA" deri më 1943, së bashku me të, revistën "Lajmtari i zemrës së Krishtit". Në fund të vitit 1943, At Zef Valentini largohet nga Shqipëria për në Itali, ku drejtoi revistën "Letture". Në vitin 1955, ai bëhet titullar i Katedrës së Gjuhës Shqipe në Universitetin e Palermos, ku themelon dhe drejton "Qendrën ndërkombëtare të studimeve shqiptare". Albanologu dhe studiuesi At Giuseppe (Zef) Valentini vdiq në vitin 1979. 2 / 12
 • 3. Disa nga veprat e At Giuseppe (Zef) Valentini, që ndodhen ne bibliotekën e South East European University / Library “Max van der Stoel” E drejta e komuniteteve në traditën juridike shqiptare / At Giuseppe (Zef) Valentini Title : E drejta e komuniteteve në traditën juridike shqiptare Material printed text Type: Authors: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Dritan Thomollari, Translator Publisher: Tiranë : Plejad Publication 2007 Date: Pagination: 453p. Layout: tab. Size: 21cm ISBN (or 978-99956-619-2-2 other code): Includes appendix (p.[249]-434) General Includes bibliographical references (p.435-454) note: Includes bibliographical footnotes Languages : Albanian (sqi) Community Law Descriptors: Traditional law - Albania Class 340.09 number: Duke pasur nga njëra anë në dispozicion një numër të mash kopjesh të dokumentacionit historik, të botuar e të pabotuar, dhe nga ana tjetër, një experience të mjaftueshme dhe të drejtpërdrejtë të zakoneve e dokeve të vendit, unë mendova t’i mblidhja ato në një “korpus”të dokumenteve të ndrryshme juridike, antike, mesjetare dhe moderne, për të nxjerrë më pas një parashtrim sistematik historiko-pershkrueso-analitik, të gjithë fushës së gjërë të jetës dhe Abstract: aktivitetit njerzor të rregulluar nga këto zakone; Dëshirova kështu, t’i bëja një shërbim studiuesve të interesuar në këtë fushë (por ndoshta edhe studiuesve të sociologjisë, nëse kanë ndonjëher interes t’i befasojne institucionet sociale në mënyrën e në llojin e sistemit të tyre më të thjeshtë),e në të njëjtën kohë edhe kombit shqiptar aq të dashur për mua, antikiteti, personaliteti dhe fisnikëria e të cilit demsotrohet nga mentaliteti i fuqishëm juridik, jo më pak e ndoshta më shumë se sa dhe vetë gjuha dhe poezia e tij. Parimet themelore të së drejtës publike; Komunitetet: Mbi komunitetet në Contents përgjithësi; Mbi vëllazëritë; Karakteristika dhe cilësia e parë e fisit është ajo e note: individualitetit të përsosur; Mbi katundet (fshatrar); Mbi bajraqet; Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=381 3 / 12
 • 4. Fjalor Bio-biblografik Iliro-Shqiptar / At Giuseppe (Zef) Valentini Title : Fjalor Bio-biblografik Iliro-Shqiptar : nomenklator Material printed text Type: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Ndriçim Kulla, Editor ; Dritan Authors: Thomollari, Editor Publisher: Tiranë : Plejad Publication 2009 Date: Series: Plejada e mendimit shqiptar Pagination: 494 p. Size: 21 cm ISBN (or 978-99956-571-7-8 other code): Price: 1000 lekë General Includes bibliographical footnotes note: Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi) Albania - Bibliography Descriptors: Iliryans - History and culture Class 012 number: Tri janë elementët, që në kompozimin e tyre i dhanë jetë lindjes së kësaj vepre, që mund të quhet me plot të drejtë, një enciklopedi “në miniaturë: e historisë së Shqipërisë. Ajo doli përplot 16 numra, si një shtojcë e revistës LEKA, nga viti 1939 deri më 1943, kur u ndërpre për arsye të luftës, deri në zërin Aldobrandini. Ka një vlerë të spikatur historike dhe përbën një përmbledhje sistematike emrash, artistësh, humanistësh, letrarësh të botës shqiptare, tituj veprash, tekste me një interes të veçantë historik, e toponime të ndryshme të nxjerra nga skedarët e arkivit të stërmaadh të historisë në Bibliotekën albbanologjike dhe në arkivin historik Saverian të grumbulluar në vite nga Jezuitët e Shkodrës, një arkiv ky pjesërisht i shkatërruar në vitin 1946 dhe pjesërisht i transferuar në Arkivin shtëtëror në Tiranë. Shihet pra se Arkivi dhe Biblioteka Saveriane, Abstract: revista Leka dhe At Valentini, që e sistemoi dhe botoi këtë material, përbëjnë vlerat kompozuese të kësaj vepre. Por merita më e madhe i takon jezuitëve dhe misioneve të tyre hulumtuese që mboldhën lëndën që mbrojti këtë Fjalor Bibliografik, të shfaqur në kohën e botimit si oorvatjen e parë të një enciklopedie të plotë, në të tërë kuptimin e fjalës, nëse do të qenë botuar të paktën 4000 skedat që tashmë qenë sistemuar ( ashtu siç na e lajmëron edhe vetë valentini në parathënie). Gjithësesi, edhe kështu, kjo vepër përbën një instrument të pashmangshëm për “lundrimin” në historinë e trazuar mijëra- vjeçare të Shqipërisë, përveçse një vizion të gjerë dhe depërtues në tërësinë e ambientit historik dhe gjeografik, mbi popullsinë, strukturat sociale dhe institucionet shqiptare që e përbënin atë. Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14357 4 / 12
 • 5. Ligji i maleve shqiptare / At Giuseppe (Zef) Valentini Ligji i maleve shqiptare : nga relacionet e Misionit Shëtitës Jezuit në Shqipëri Title : 1880-1932 Material printed text Type: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Dilaver Baxhaku, Translator ; Gusepe Authors: Valentini, Editor Publisher: Tiranë : Plejad Publication 2007 Date: Series: Plejada e mendimit albanologjik Pagination: 430 p. Size: 21 cm ISBN (or 978-99956-619-4-6 other code): Price: 800 lekë General Includes bibliographical footnotes note: Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi) Canon law Descriptors: Law - History - Albania Class 340.141 number: Një nga veçoritë më të spikatura e më të qenësishme të kombit Shqiptar është, pa dyshim, tradita e tij juridike, e ruajtur, të paktën pjesërisht, që nga epoka e hershme e depërtimeve greke e romake deri në ditët tona; falë kjo jo vetëm besnikërisë së kombit për traditat e tij, por, besojmë, edhe për karakterin organik e logjik këtë traditë juridike. Kanuni ishte pranuar qartësisht si ligji i botës shqiptare për botën shqiptare; gjithsesi ai njihte dhe respektonte çfarëdolloj përkatësie tjetër, të drejtat sovrane të Shtetitdhe ato të fushën Abstract: shpirtërore. Mbledhja e tij ka qenë për shekuj meritë shumë e qëndrueshme dhe natyrisht e shquar e klerit shqiptar dhe e fetarëve françeskanë që punonin në famullitë a nëpër strehët vorfënorë (jetimore) të zonave më të epërme malore. Por të vazhdën e misionit që ndërmor në Shqipëri, misionarët shkonin në grupë të vogla të përbëra me një a dy Etër, pra priftërin jezuitë, dhe me një fetar laik a një tjetër katekist si ndihmës, dhe punonin në të gjithë e famullisë gjatë gjithë një stine. Contents "Kanuni" Shqiptar; Natyra dhe shtrirja e kanunit; Kanuni, shteti dhe kisha; note: Misioni shëtitës i Jezuitëve; Shnënime mbi botimin e pranishëm; Relazione; Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14400 5 / 12
 • 6. Papa Kalisti III, Skënderbeu, Shqipëria dhe Kryqezata : / At Giuseppe (Zef) Valentini Title : Papa Kalisti III, Skënderbeu, Shqipëria dhe Kryqezata : : 1455-1458 Material printed text Type: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; M. Sciambra, Author ; I Parrino, Author ; Authors: Ndriçim Kulla, Translator ; Dritan Thomollari, Editor Publisher: Tiranë : Plejad Publication 2007 Date: Series: Plejada e mendimit shqiptar Pagination: 303 p. Size: 21 cm ISBN (or 978-99956-571-8-5 other code): Price: 800 lekë General note: Includes bibliographical footnotes Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi) George Castriot Skanderbeg Descriptors: Law - History - Albania Class 949.65 number: Ky vëllim ka për bazë të vet një punim të tre autorëve (Shambra, Parino, Valentini) mbi dëshmitë që japin dokumentet e arkivës së Vatikanit mbi përkujdesjen e Papa Kalistit III për çlirimin e Shqipërisë dhe vendeve të tjera ballkanike nga zgjedha otomane dhe për organizimin e një Kryqëzate që do të vinte në krye të saj heroin tonë kombëtar, Gjergj Kastrioti. Për të qartëzuar mendimin dhe interpretimin që Zef Valentini i bën prejardhjes, rolit, historiografisë së jetës së Skënderbeut e në mënyrë kurioze edhe gjatësisë së shumë-diskutuar të tij, në libëtr përfshihet një kapitulli i veçantë me titull "Skënderbeu në thjerrzën Valentiniane", ç'ka e pasuron atë me një aspekt kritik mjaft të domosdoshëm. Ndërsa për t'i njohur dhe këndvështruar në një Abstract: perspektivë të përgjithshme dhe historike marrëdhëniet shqiptaro-papnore, të cilit ky Hbër i zhvellon vetëm një kontribut, kemi dashur të jepnim edhe një shtojcë ku përfshihen dokumenta e dëshmi për një kontribut tjetër të rëndësishëm të këtyre marrëdhënieve, atë të një përpjekje për çlirimin e Shqipërisë në vitet 1593-1596 e më vonë, të synuar e mbështetur po njëlloj nga selia e Shenjtë. Të gjithë këta kapituj, si pjesë të një mozaiku, duhen parë në qëllimin për t'i paraqitur lexuesit një sërë kontributesh, në përforcim të parashtrimit se marrëdhëniet shqiptaro-papnore përbëjnë për Shqipërinë një periudhë afat-gjatë, një strukturë përsëritëse të historisë së saj, që ka arritur kështu t'i plazmojë, në pjesën më të madhe, edhe vetë identitetin e kulturës. Dy fjalë për strukturën e këtij libri; Në vend të parathënies; SKËNDERBEU në thjerzën Valentiniane; Kastriotët a kanë kenë serbë a shqiptarë, matjanë a drishtjanë?; Një dokument kurioz mbi shtatin e Skënderbeut. Probleme historiografike kastriotiane; Contents Si do studjue historija e Kastriotit; note: Shqipëria në kohën e Gjergj Kastriotit-Skenderbeut 1443-1468; Shqipëria dhe skenderbeu në planin e përgjithshem të kryqëzatës së Papa Kalistit III; Papa Kalisti III: një biografi e shkurtër; 6 / 12
 • 7. Statusi personal në Shqipëri në epokën e Skënderbeut / At Giuseppe (Zef) Valentini Statusi personal në Shqipëri në epokën e Skënderbeut : shënime nga arkivat e Title : Republikës Venete Material printed text Type: Authors: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Dritan Thomollari, Translator Publisher: Tiranë : Plejad Publication 2007 Date: Series: Plejada e mendimit albanologjik Pagination: 236 p. Size: 21 cm ISBN (or 978-99956-619-4-6 other code): Price: 800 lekë General Includes bibliographical footnotes note: Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi) Canon law Descriptors: Law - History - Albania Class 340.141 number: Qytetet kryesore shqiptare të asaj kohe, ato përgjatë bregut të Adriatikut, e jo shumë larg prej tyre, si Durrësi, Shkodra, Ulqini, Drishti, Lezha dhe Tivari e konsideronin vetveten “latine” (edhe pse Surrësi mundë të konsiderohej në një farë shkalle “greke” (në kuptimin e ritit ortodoks)” , ndërsa Vlora, në të kundërtën, në një farë shkalle “latine. Po në çfarë elementesh konsistonte një “latinitet i tillë? Sigurisht, në ritin fetar, mirëpo kjo gjë s’përbënte ndonjë dallim kryesor me pjesën tjetër të vendit. Më tej, në kulturë e në gjuhë, ose të paktën në gjuhën e kulturës. E kur thuhet kulturë, është e pashmangshme të mos përfshihen në të edhe institucionet e vertë mentalitetit kuridik, qëe shkon deri në epokën e vjetër imperiale, të mbajtur gjallë Abstract: nëpërmjet shkëmbimeve të shpeshta tregtare dhe demogarfike me Dalmacinë, Italinë apo Greqinë, e të rinovuara vazhdimisht nga aktiviteti i noterëve latinë dhe grekë, gjithnjë të pranishëm e aktivë nëpër këto vende. Në veçanti, na duhet të bisedojmë se “autoritetet noteriale të perandorisë” të ardhur prej shkollave të Bolonjës, Padovës, Napolit, e ndoshta dhe Pavisë, nuk qenë të kufizuara vetëm në njohjen e koncepteve të së drejtës imperiale romane (ose gjermatike) apo ta asaj kanonike, por qenë të ndikuara jo pak nga mentaliteti juridik i komunave italiane, aq më tepër që gjendeshin në shërbim jo të Zotërinjëve, por të komunitetit. Falë kësaj veçantie, besojnë se qe e mundur prirja e tyre për institucione të lira dhe për formimin e statuteve lokale, për të cilët ky libër themelor jep një përshkrim pothuajse shterues. Contents Mbi barazinë; Garancitë-statutet; Liria personale; Prona private; Liritë politike; note: Shërbimi ushtarak; Drejtësia Venedike; Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14358 7 / 12
 • 8. Studime dhe tekste juridike / At Giuseppe (Zef) Valentini Title : Studime dhe tekste juridike Material printed text Type: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Ndriçim Kulla, Editor ; Dritan Authors: Thomollari, Editor Publisher: Tiranë : Plejad Publication 2009 Date: Series: Plejada e mendimit shqiptar Pagination: 494 p. Size: 21 cm ISBN (or 978-99956-571-6-1 other code): Price: 1000 lekë General Includes bibliographical footnotes note: Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi) Canon law Descriptors: Code of - Lekë Dukagjini Law - History - Albania Class 340.141 number: Njëri nga kontributet më të çmuar që botimet e pas viteve 90-të, kanë dhënë për kulmrën shqiptare, janë prurjet e reja që kanë të bëjnë me një aspekt kulturor e tradicional, deri më sot po kaq pak të njohur sa dhe interesant: atë të mentalitetit juridik dhe të së drejtës tradicionale shqiptare, për të provuar kështu, ne mënyrë rigorozisht shkencore, faktin se kombit shqiptar, ne një nivel goxha te kënaqshëm, antikiteti, personaliteti dhc fisnikëria i demonstrohet nga mentaliteti i fuqishëm juridik, jo më pak e ndoshta shumë më tepër se sa dhe nga vetë gjuha e poezia e tij. Në të drejtën tradicionale shqiptare, gjejmë një Abstract: kompleks traditash juridike edhe më lart se sa e drejta civile, por - në thellësi - edhe më poshtë se ajo, në mënyre të atillë që, duke ruajtur dhe shpjeguar parimet themelore apo normat e përgjithshme të së drejtës, e duke e bërë një gjë të tillë në një mënyrë të mahnitshme logjike dhe konstante, të arrijmë të na paraqesin spektaklin e një koncepti thellësisht të vërtete e special juridik, te ruajtur sipas traditës, për një periudhë jo më pak se 16 shekuj. Në mbështetje të lashtësisë që nënkuptoni ky pohim, mund të sjellim disa analogji, të studiuara dhc provuara nga ana e Koliqit, në një punim të tij goxha erudit, mbi të drejtën e kanunit shqiptar dhe të drejtën romake, të perhhire të plotc në këte libër. Fiset e Shqipërisë së veriut; Parathënia e botuesit; Nga skica e parathënies së autorit; E drejta civile; Familja, krerët dhe anëtarët e saj; Miqtë; Pronësia; E Contents drejta penale; Konsiderata paraprake; Krimet kundra personit; Krime kundra note: pronësisë; Mosardhja në dasëm; Ligje të vecanta locale; Procedura; Ndërtimi politik; Fisi; Bajraku; Nën-ndarja e Bajrakut; Qeverisja e fisit, Bajraku dhe nën- 8 / 12
 • 9. ndarjet; Ernest Koliqi- E drejta e kanunit shqiptar e drejta romake; A.Bernardin Palaj- mbi kanunin e maleve; Kanuni i maleve; Bajraku; Familja malcore; Mikpritja e maleve; Grueja në botën e vogël të maleve; Kanunja e Lekë Dukagjinit; Shpija e të drejtat e saja; At. Zef Valentini- Mendime; Historia e Kanunit; Përmbajtja e kanunit; Përmisimet në kanun; Kuptimi i drejtësis sidomos ndëshkimore, kanun; Tekste juridike shqiptare; Serxherde të xhibalit; Zakonet e skythvet; (Prej arkivit t’ambashatës së spajës përanë selis shej e prej arkivit të mbëshehet vatikan); (Prej arkivit t’ambashatës së spajës përanë selis shej e prej arkivit të mbëshehet vatikan); Korporatat e Voskopjes; Rregullorja e Rufetit të Bakajvet të Voskopojes; Sulle për Ksctenim Katolik; Pleqni për cashtje kufijsh; Për rrugë kan ba njashtu; Sulle (usulle) (t) Bamun (a) Prei; T’nneruescmvet missionar P. Camillo Prei; Tribbinit E P. Gjoni Prei Firenzet n’ket dit 14 tetorit 1983; Besa e shales, shoshit, nikvajet e merkurit; Zotni bairaktar e keren e gjith Chalia Grudes ne Grud; Sullet e fees n’dioces t’gaceve; Sullet (e Shkodrës) e Vj.; Kanune të Shales; “Besa” në Mirditë; Besa e Kurbanit; Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14356 Vepra ll / At Giuseppe (Zef) Valentini Title : Vepra ll : publicistikë, studime dhe tekste Material printed text Type: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Ksenofon Krisafi, Author ; Ndriçim Authors: Kulla, Author ; Dritan Thomollari, Author Publisher: Tiranë : Plejad Publication 2006 Date: Series: Plejada e mendimit shqiptar Pagination: 496 p. Size: 21 cm ISBN (or 978-99943-7199--0 other code): Price: 1000 lekë General Includes bibliographical footnotes note: Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi) Albanian literature - Publications, studies, texts Art, culture, languages - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts Descriptors: Education-Sociology - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts Philosophy - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts Class 891.9839 number: Ai nuk u morrë kurrë me politikë militante në Shqipni. Vepra e tij frymëzohej Abstract: prej qëllimit të naltësimit të klasës intelektuale shqiptare drejt nji koncepti ma t’gjanë të jetës sociale në kultin e rregulit e frymës krenare t’energjive, ngjye në 9 / 12
 • 10. burimet ma t’thella të substances etnike. Mbeti, pra i huaj ndaj çdo nisme që s’kishte si qëllim ripërtrirjen morale e qytetare, nëpërmjet debatit të lirë t’ideve e përdorimit të mjeteve që ofron kultura. Ky qëndrim nuk vinte si pasojë e një vendi për t’u pozicionue përmbi situatën politike gjithnji të trazueme në Ballkan, por pikërisht ngase gjindej në një mjedis krejtësisht të papërshtatshëm për të mbrojtë idetë e tij në një klimë që s’mund të ishte paqësisht intelektuale Në vend të parathënies; Cili është ky burrë i dijtun?; Njeriu Valentini; At Zef Valentini-cili asht ky burr i dijtun?; Kontributi i misionarëve italianë në zhvillimin e kulturës shqiptare-P. Zef Valentini; Sprovë për gjetjen e kritreve në analizën e emnave të vend banimeve; Publicistike; Letra dhe mendime; Importacjon; Klubi”gjuha shqype” në Shkodër; Çashtja e gjuhës vëlerësim pasunim e bashkim; Përkthime; Mbas dekes së shkrimtarit M.Gorki; Françesk Nopca; Vrojtime të shpëtuara mbi bukrinë e natyrës; Zi në familje të “Lekës”; Contents Kur u çil rruga e thethit; Vjersha heroike shqiptare; Karl Gurakuqi në Palermë; note: Pak t’imta për nji lamtumirë; Nji tjetër piktor shqiptar; Nji familje artistash; themistokli Gërmenji; Bajram Curri; Kulturë popullore; Nëpër shtigje të kulturës; Studimet e dhurueme arkivit tinë prei I.M Qafëzezit; Pius XI si e njofta un; Vepra të zgjedhuna të letërsisë botërore; Bibliografi; Fjalë ari; Martesa ndër andrra të nji “Xheni” në kllapi; Revistë e shtypit 1937-1938; Kolegjia Saverjane; Studime dhe tekste; Në parahistori të shqipes; Vargu alfabetik i fjalvet; Dokumenta mbi pashallarë të Shkoders; Dorëshkrimi ASHB 1167 i Laurencianës; Antroponomastika; Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14355 Vepra lll / At Giuseppe (Zef) Valentini Title : Vepra lll : Publicistikë, studime dhe tekste Material printed text Type: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Ksenofon Krisafi, Author ; Ndriçim Authors: Kulla, Author ; Dritan Thomollari, Author Publisher: Tiranë : Plejad Publication 2006 Date: Series: Plejada e mendimit shqiptar Pagination: 496 p. Size: 21 cm ISBN (or 978-99943-7199--0 other code): Price: 1000 lekë General Includes bibliographical footnotes note: Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi) Albanian literature - Publications, studies, texts Art, culture, languages - Albanian literature and criticism - Publications, Descriptors: studies, texts Education-Sociology - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts 10 / 12
 • 11. Philosophy - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts Class 891.9839 number: Po e anashkaloj biografinë e profesor Valentinit e aspektet e ndryshme që mund të spikasin në të, sepse për to mund të flasin shumë të tjere më mirëë. Do doja lë ndalesha në një sektor të veçantë të aktivitetit të tij), duke e paraqitur kështu në "veshjen" e profesorit të gjuhës dhe literaturës shqiptare. Në vitin akademik Abstract: 1952-53, me vdekjen e profesor Papas Gaetano Petrofta, ai u thir të drejtonte katedrën e guhës dhe letërsisë shqiptare në Universitetin e Palermos. Që nga ky vit e për disa të tjerë në vazhdim, me cilësine e një e një asistenteje vullnetare, unë pata privilegjin të ndiqja të gjitha leksionet e tij të shumëllojshme. At.Zef Valentini në figurën e “Mësuesit” publicistikë; Venecia dhe Shqipëria; Studimi i fundit mbi Buzukun; Alois Schmaus; Pbrobleme historigrafike kastriotiane; Ungjilli për Shqipërinë; Përpjekjet shqiptare për të shpëtuem nga zghjedhja turke; Cinsio Alddobrandini; Gjon Gazuli; Mecenatizma shqiptare; Ndër gjenerala Gjergj Basta; Ulku mbret; Evolucjon a por qindrim i farës? ( Species); Studime dhe tekste shënime mbi regjimin e vend-qëndrimeve Veneciane në Shqipëri në shekullin XIV dhe XV; Shëtitje historikenë Shqipërin e Veriut; Nga Tirana në Mat; nga Mati drejt Lezhës; Nga Lezha në Shkodër; Kështjella e Shkodrës; Shtëpija Shkodrane; Shtëpia shqiptare; Brezoret; Tjerja e leshit; Shënime turistike dhe artistike Koça dhe krahinat; Shqipnija e vjetër arkeologjike fenkija; Përpjekje për lirim të Shqipnis ndër vj. 1596-1611 do dokumenta prej arkivit t’ambashatës së Spajës tu selia Shejte; Perjudha I vj. 1596 lirimi klishit në Dalmati e ndihmat e dergueme në Shqipni; Periudha e dytë përpjekje të Shqipnis per lirim vj.1593-1621 ( prej arkivit t’ambashatës së Spajës përanë selisë shë e prej arkivit të mbësheshët Vatikan)-perjudha I (1593- 96); Përpjekje të Shqipnis për lirim vj. 1593-1621 ( prej arkivit t’ambashatës së Spajës përanë selis shejtë e prej arkivit të mbëshehët Vatikan)- perjudha I (1593-96); Perpjekje per lirim të Shqipnis 1593-1621 documenta de liberatione Albania a jugo turcarum; Perpjkeje per lirim të Shqipnis documenta de Contents liberatione Albania a jugo turcarum;Methodet pedagogjike klassike per nji note: studjim ma objektiv te historis se pedagogjis; Regullimi i shkollavet të Zhezyitëvet gjendet në “Planin e mësimevet ( Ratio Studiorum)” Q’u botua në 1559 dhe ka mbetur kodi pedagogjik i pandrruar; Idet’ e tyre nuk janë orizhinale, pse i kanë huajtur nga vives-I, nga sturimi-I, nga traditat e më së fundi nga Oratojanët; Xhezuitët kurrë s’kanë themeluar shkolla; asnja nga ata q’shërbejnë shoqërisë buk duhet të dinë të shkruajën e të këndojnë; Spjegimet jepeshin që të gjitha Lltinisht. Gjuha amëtare ishte e ndaluar; I gjith kujdesi ish që të zbukuronin mendjen si me nje verniq, por jo si t’a ushqenin; Spjegimi dhe mësimi kufizoheshinpër të bërë të qartë formën e auktorëvet; Nga historia e nga shkenca mësonin fare pak; Mjetet kryesore për të siguruar dishiplinën dhe përparimin ishin: sedra, akuza, ndëshkimet; “Sedra-thosh plani i mësimit-është ndihma më e madhja për mësime, për t’a mbajtur të gjallë; spijonazhi meriton të dënohet; Ndër shkollat e Zhezuitëvet lavdohet ay që përsëritë për mendsh, lavdohet më tepër zotësia; Shufra ka nji vent të ndershëm ndër Zhezuitët; Shkolla Zhezuite e lë nëxanësin passiv; Zhezuitët kërkojnë nji bindje të vërtetë kundrejt mësuesit; Ndër shkolla të Zhezuitëvet duhet t’i bindesh perëndisë; Zhezuitët duan që femia të ndahet nga familja; Edukata e tyre i jepte shoqërisë një mis i cili vepronte ndryshej nga çë mejtonte dhe mejtonte ndryshej nga çe thonte; Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=14354 11 / 12
 • 12. Vepra I / At Giuseppe (Zef) Valentini Title : Vepra I : Publicistikë, studime dhe tekste Material printed text Type: At Giuseppe (Zef) Valentini, Author ; Ksenofon Krisafi ; Ndriçim Kulla ; Dritan Authors: Thomollari ; Zef Valentini Giuseppe ; Ksenofon Krisafi, Editor ; Ndriçim Kulla, Editor ; Dritan Thomollari, Editor Publisher: Tiranë : Plejad Publication 2005 Date: Series: Plejada e mendimit shqiptar Pagination: 1024 p. Size: 21 cm ISBN (or 978-99943-640-4-6 other code): General note: Includes index Languages : Albanian (sqi) Original Language : Albanian (sqi) Albanian literature - Publications, studies, texts Art, culture, languages - Albanian literature and criticism - Publications, studies, Descriptors: texts Education-Sociology - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts Philosophy - Albanian literature and criticism - Publications, studies, texts Class 891.9839 number: Record link: https://library.seeu.edu.mk/index.php?lvl=notice_display&id=2926 www.facebook.com/marjan.dodaj Mblodhi: 12 / 12