Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
MATKABLOGGAAJAT
MATKAILUMARKKINOINNIN
UUSI MENEST YSKONSEPTI
Marinella Ruusunen, 2014
Matkabloggaajat
matkailumarkkinoinnin
uusi menestyskonsepti
Mediakenttä on murroksen keskellä, ja median kulutuksessa on t...
“

On uskottavampaa, kun bloggaaja
kertoo hyvästä kokemuksestaan,
kuin että luet mainoslauseen.
Inna-Pirjetta Lahti, Innas...
Miksi matkabloggaaja kannattaa
lähettää blogi- tai pressimatkalle
Medianäkyvyyden hallintaan, mediatietoon ja viestintäpal...
Älä tuijota pelkkiä kävijälukuja tai
lukijamääriä, sillä..
”Etu on juuri se, että viesti leviää. Se leviää niin laajalle, ...
Fokusoi kestävään markkinointiin
Väitän, että harva meistä säilöö kaikki matkalehtien numerot tai
siirtyy lukemaan niitä k...
Kohdennettu mainonta tuottaa
parhaat tulokset
Jokainen matkabloggaaja on erilainen: Meitä on reppureissaajia, luksus- ja p...
Tutustu matkablogin some-kanaviin
ja kirjoittajan nettipersoonaan
Muista tutustua myös matkablogin lukijoiltaan saamiin ko...
Muistilista
yhteistyökumppanille
• Tutustu matkablogiin ja blogin kirjoittajaan
• Tutustu bloggaajan some-käyttäytymiseen
...
Marinella Ruusunen on Kaukokaipuu matkablogin kirjoittaja, freetoimittaja, valokuvaaja ja digitoimiston Junior Content Pla...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Matkabloggaajat matkailumarkkinoinnin uusi menestyskonsepti

7.100 visualizaciones

Publicado el

"Hyvien ja hyödyllisten blogikirjoitustensa ansiosta tutuksi tullut bloggaaja ja kirjoittaja on lukijalle – ja tässä tapauksessa myös potentiaaliselle asiakkaalle – kuin ystävä, jonka sanaan ja vinkkeihin luotetaan."

”Vuoden, kahden päästä matkabloggaajien hyödyntäminen erinomaisena markkinointikanavana on jo mainstreamia”, toteaa Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi Matka 2014 -messujen yhteydessä järjestettävän Nordic Bloggers’ Experience -blogikampanjan Bloggers & Industry –seminaarissa.

”Mukaan bloggaajayhteistyöhön kannattaa lähteä nyt, sillä kahden vuoden päästä sitä hyödyntävät kaikki”, summaa Rantapallo.fi:n päätoimittaja Riikka Krenn.

”Kun mukaan lähtee nyt, ei myöhästy.”

Publicado en: Viajes
 • Dating direct: ❶❶❶ http://bit.ly/2ZDZFYj ❶❶❶
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/2ZDZFYj ♥♥♥
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí

Matkabloggaajat matkailumarkkinoinnin uusi menestyskonsepti

 1. 1. MATKABLOGGAAJAT MATKAILUMARKKINOINNIN UUSI MENEST YSKONSEPTI Marinella Ruusunen, 2014
 2. 2. Matkabloggaajat matkailumarkkinoinnin uusi menestyskonsepti Mediakenttä on murroksen keskellä, ja median kulutuksessa on tapahtumassa valtava rakennemuutos: Eri julkaisukanaviin pirstaloitunut ja vauhdikkaasti digitalisoitunut mediakenttä on jo muuttanut kuluttajien ja ostajien, myyjienkin, mediankäyttötottumuksia sekä ostokäyttäytymistä. Mitä tämä tarkoittaa matkailumarkkinoinnissa ja –mainonnassa? ”Vuoden, kahden päästä matkabloggaajien hyödyntäminen erinomaisena markkinointikanavana on jo mainstreamia”, toteaa Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi Matka 2014 -messujen yhteydessä järjestettävän Nordic Bloggers’ Experience -blogikampanjan Bloggers & Industry –seminaarissa. ”Mukaan bloggaajayhteistyöhön kannattaa lähteä nyt, sillä kahden vuoden päästä sitä hyödyntävät kaikki”, summaa Rantapallo.fi:n päätoimittaja Riikka Krenn. ”Kun mukaan lähtee nyt, ei myöhästy.”
 3. 3. “ On uskottavampaa, kun bloggaaja kertoo hyvästä kokemuksestaan, kuin että luet mainoslauseen. Inna-Pirjetta Lahti, Innastus Oy Matkabloggaajista povataan matkailumarkkinoinnin kuuminta trendiä vuonna 2014 Matkabloggaajayhteistyöstä on povattu vuoden 2014 matkailumarkkinoinnin kuuminta trendiä. Perinteisen markkinoinnin sijaan matkanjärjestäjät ovat vihdoin uskaltautuneet luottamaan sosiaalisen median ja vaihtoehtoisten markkinointitapojen voimaan potentiaalisten asiakkaiden kiinnostuksen herättäjinä. Suomen suurimpana matkailumediana tunnetun Rantapallo.fi-sivuston kävijöiden kesken tehdyssä kyselytutkimuksessa (12/2013) selviää, että matkablogeista haetaan ideoita etenkin uusille matkakohteille (58%), ja myös hotelli- sekä majoitusarvostelut kiinnostavat (52%). Eikä ihme: hyvien ja hyödyllisten blogikirjoitustensa ansiosta tutuksi tullut bloggaaja ja kirjoittaja on lukijalle – ja tässä tapauksessa myös potentiaaliselle asiakkaalle – kuin ystävä, jonka sanaan ja vinkkeihin luotetaan: 62% vastaajista piti matkablogien tarjoamaa kohdetietoa luotettavana tai erittäin luotettavana.
 4. 4. Miksi matkabloggaaja kannattaa lähettää blogi- tai pressimatkalle Medianäkyvyyden hallintaan, mediatietoon ja viestintäpalveluihin erikoistunut Cision julkaisi loppuvuodesta 2013 infograafin The State of Travel Blogging 2013, jonka luvut hämmästyttävät ja sitten eivät kuitenkaan. Verratessa vaikka lifestyle-, mamma-, ruoka- tai muotibloggaajiin ovat matkabloggaajat kaikkein aktiivisin ryhmä esimerkiksi Twitterissä. Myös blogin Facebook-sivulle jaetaan paljon reissu- ja kuvakuulumisia, Instagram sen sijaan on yhtä suosittu lähes kaikkien käyttäjien kesken. 41% kyselyyn vastanneista seuraa suosikkibloggaajiaan myös sosiaalisen median palveluissa, joista suosituimpina mainittiin kaikki edellä mainitut: Facebook, Twitter ja Instagram. ”Tämä on muuttanut matkailumarkkinointia perusteellisesti. Matkojen ostotapa on muuttunut, matkat ostetaan enimmäkseen netistä, ja siksi bloggaaminen toimi juuri matkailussa hyvin. Ostopäätöstä tukeva tieto löytyy netistä, ja on uskottavampaa, kun bloggaaja kertoo hyvästä kokemuksestaan, kuin että luet mainoslauseen”, toteaa Inna-Pirjetta Lahti Ylelle 15.1.2014 antamassaan haastattelussa.
 5. 5. Älä tuijota pelkkiä kävijälukuja tai lukijamääriä, sillä.. ”Etu on juuri se, että viesti leviää. Se leviää niin laajalle, että me emme voi sitä koskaan edes mitata. Tiedämme blogin lukijamäärät ja Facebookin fanimäärät, mutta miten se leviää vielä heidän kavereiden ja heidän kavereiden kautta, niin sitähän me emme koskaan tiedä. Sehän on ainoastaan positiivista”, sanoo tuottaja Virpi Aittokoski Matkailun edistämiskeskuksesta Ylen haastattelussa 7/2013. Tottakai luvut ovat nannaa ja ne pitää kysyä bloggajalta ennen ja jälkeen blogiyhteistyön, mutta mitä uskollisempi blogin vakilukijakunta on, sitä todennäköisimmin lukijat myös harkitsevat saman matkatarjoajan tai reissun, tai kohteen, valitsemista. Suuret kävijämäärät eivät suoraan korreloi terävään lukijakuntaan, vaikka massassa toki on painetta. Hyvin kasatut postaukset kestävät aikaa Kaukokaipuun suosituimpiin blogikirjoituksiin lukeutuvat esimerkiksi Thaimaan Koh Lantalta jo kaksi vuotta sitten kirjoitetut postaukset, jotka tuovat edelleen trafiikkia matkablogiin. Myynnin tulokset eivät siis kulje ajallisesti käsi kädessä yhteistyön tiimoilta julkaistujen blogipostausten kanssa, sillä voi olla, että potentiaalinen asiakas löytää kirjoitukset vasta puolen vuoden päästä, kun matkan etsiminen ja ostaminen on hänelle ajankohtaista.
 6. 6. Fokusoi kestävään markkinointiin Väitän, että harva meistä säilöö kaikki matkalehtien numerot tai siirtyy lukemaan niitä kirjastoon uutta matkaa suunnitellessaan ja/ tai etsiessään tietoa tulevasta matkakohteesta. Sähköinen tiedonhaku onnistuu helpommin ja nopeammin niin matkailusivustoilta, Pallontallaajat.net-palvelun tyylisiltä keskustelupalstoilta kuin matkablogeista. Älä siis vertaa pitkäikäistä näkyvyyttä blogipostausten jälkeiseen puolen vuoden myyntitulokseen, vaan rakenna itsellesi kestävä markkinointitapa, joka jää elämään nettiin aina siihen saakka, kunnes potentiaalinen asiakas etsii palveluitasi ja tarjoamaasi matkaa tai kohdetta. Tätä kutsutaan myös Inbound-markkinoinniksi; löydyt silloin, kun ostoaikeissa oleva potentiaalinen asiakas etsii palveluitasi. Matkabloggaajat, Suomen omat tripadvisorit Lehtiartikkelille ei voi jättää viestiä kommenttiboksiin, mutta matkablogille voi, ja ammattimaiset matkabloggaajat ovat palvelualttiita kaikille lukijoilleen. Tarkentava kysymys on helppo jättää kommentilla, johon bloggaajat käyvät vastaamassa lukijoilleen. Blogipostausta on myös helppo päivittää, toisin kuin julkaistua lehtiartikkelia tai printtimainosta - eläähän blogipostaus netissä vielä vuosia julkaisun jälkeenkin. Myös postauksen jakaminen ystäville on helppoa ja vaivatonta.
 7. 7. Kohdennettu mainonta tuottaa parhaat tulokset Jokainen matkabloggaaja on erilainen: Meitä on reppureissaajia, luksus- ja perhematkaijoita, reissaavia pariskuntia, ruoka- ja soolomatkailijoita. Tyyppejä on yhtä monta kuin on kirjoittajiakin. Meillä kaikilla on oma kulmamme kirjoittamiseen ja verkkosisällön tuottamiseen, ja parhaan hyödyn yhteistyöstä saa vain, kun tutustuu kunnolla tekijään ja hänen kiinnostuksensa kohteisiin. En tarkoita, etteikö reppureissaajaa voisi kutsua mukaan luksusmatkalle, mutta reppureissaajan lukijakunta mitä todennäköisimmin seuraa bloggaajaa juuri sen vuoksi, että hän on profiloitunut reppureissaamiseen; reppureissublogia lukevat ihmiset eivät välttämättä lähde luksusmatkalle ainakaan yhtä helposti, kuin luksusmatkailuun erikoistuneen matkablogin lukijat. Kohtele bloggaajaa yksilönä Massapostitukset otsikolla ”Hei bloggaaja, olemme kiinnostuneet/ tarjoamme/ehdotamme...” eivät toimi. Massapostitukset ärsyttävät, sillä jokainen bloggaaja haluaa tulla kohdelluksi yksilönä. Matkabloggaaja ei ole ilmainen mainos, eikä bloggaajan mielipidettä osteta rahalla. Positiivinen näkyvyys ansaitaan hyvällä ja onnistuneella yhteistyöllä, ja lukijat kyllä huomaavat, onko kyseessä kirjoittajan aito mielipide. Eikä sovi unohtaa, että matkan onnistuminen on suurelta osalta myös matkanjärjestäjästä kiinni.
 8. 8. Tutustu matkablogin some-kanaviin ja kirjoittajan nettipersoonaan Muista tutustua myös matkablogin lukijoiltaan saamiin kommentteihin ja bloggajaan vastauksiin, blogin sosiaalisen median kanaviin sekä siihen, mistä bloggaaja on kirjoittanut aiemmin. Ensimmäiset kymmenen postausta eivät taatusti kerro koko totuutta, vaan blogiin ja blogin some-kanaviin kannattaa paneutua ajan kanssa – vain sillä varmistat, että pystyt kohdentamaan markkinointisi oikein. Mitä paremmin markkinointisi kohdennat, sitä parempia tuloksia voit blogiyhteistyöltä odottaa. Siispä: käytät aikaa markkinoinnin ja mainonnan suunnitteluun, joten käytät aikaa myös juuri sen oikean matkabloggaajan etsimiseen. #omahashtagtoimiiaina Ei ole lainkaan hullumpi idea sopia matkabloggaajan kanssa sosiaalisessa mediassa käytettävästä hashtagista, jossa voi esiintyä esimerkiksi kohteen ja/tai matkantarjoajan nimi. Näin kaikki some-postaukset löytyvät helposti koostettuina ja päivityksiä on helppo seurata. Hashtageja voivat olla esim: #kaukokaipuusingapore tai #kaukokaipuunortherncyprus, joita käytin omilla reissuillani, yhteisöllinen #nbefinland tai vaikka matkanjärjestäjän nimellä varustettu ja esimerkinomainen #apollomatkallakreikkaan.
 9. 9. Muistilista yhteistyökumppanille • Tutustu matkablogiin ja blogin kirjoittajaan • Tutustu bloggaajan some-käyttäytymiseen • Selvitä bloggaajan kiinnostuksen kohteet • Pyydä bloggaajalta lukuja, mutta älä tee valintaa pelkästään niiden perusteella • Valitse tarjoamaasi yhteistyöhön parhaiten sopiva bloggaaja tai räätälöi sopiva paketti haluamallesi matkabloggaajalle • Lähesty bloggaajaa henkilökohtaisesti • Sovi bloggajaan kanssa linkkien ja tulosten toimittamisesta yrityksellenne • Älä vaadi bloggaajaa kirjoittamaan mistään, bloggaaja tekee itse päätökset mistä hän kirjoittaa • Älä pelkää negatiivista palautetta: bloggaaja kirjoittaa reissusta negatiivisesti vain, mikäli siihen on oikeasti aihetta - tähän sinä voit vaikuttaa • Odota rehellistä palautetta: bloggaaja kertoo lukijoilleen sen, mitä on reissussa kokenut • Lähde mukaan nyt, niin et myöhästy
 10. 10. Marinella Ruusunen on Kaukokaipuu matkablogin kirjoittaja, freetoimittaja, valokuvaaja ja digitoimiston Junior Content Planner, joka on tuottanut useita matka-artikkeleita, puhunut kutsuvieraana matkailusta ja matkabloggaamisesta, ja tehnyt blogimatkoja yhteistyössä eri matkajärjestäjien kanssa Suomen Turusta Euroopan kautta Singaporeen. Esityksen valokuvat ovat samaisen reissaajan taltioimia. www.kaukokaipuumatkablogi.net linkedin/in/marinellaruusunen

×