Semundjet kanceri

Semundjet i kane
rrenjet tek gjenet
Kanceri,
nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri
 Trupi është i përbërë prej qelizave të vogla.
Qelizat normale të organizmit zhvillohen dhe
vdesin në një mënyrë të kontrolluar. Ndonjëherë
qelizat vazhdojnë të ndahen dhe të rriten pa
kontrollin e zakonshëm, duke shkaktuar rritje
anormale të quajtura tumor.
 Nëse tumori nuk ndodh në afërsi të indeve dhe
pjesëve të trupit, ai quhet tumor beninj ose jo-
kanceroz. Tumoret beninje rrallë ndodh të jenë
kërcënuese për jetën.
 Nëse tumori pushton dhe shkatërron qelizat në
afërsi të indeve, ai quhet tumor malinj, ose
kancer. Kanceret ndonjëherë mund të jenë
kërcënuese për jetën. Qelizat kanceroze mund
po ashtu të shpërndahen në pjesë të ndryshme
të organizmit përmes enëve të gjakut dhe
kanaleve limfatike
 Njihen 4 tipa te
Kancerave :
KARCINOMAT,
SARKOMAT,
LEUKEMIA
,LYMFOMA.
 1)Karcinomat janë
kancere qe rrjedhin nga
indet epiteliale dhe
përfshijnë rreth 80-90
% te numrit te
përgjithshëm te
kancerave.
 2)Sarkomat janë
tumore te indit lidhor.
 3)Leucemia është
kancer i tipit qe
karakterizohet me rritje
shume te shpejt te
Kanceri i lekures
 Kanceri I lekures
eshte forma me e
shpeshte e
kancerit.Ne vendin
tone si nje vend
mesdhetar me
rrezatim te larte
diellor, kanceri I
lekures eshte
shume I shpeshte.
Melanoma
 Melanoma eshte forma
me e rrezikshme malinje
e kancerit te lekures qe
zhvillohet nga rritja e
pakontrolluar e
qelizave melanoma.
Melanoma mund te
shfaqet papritur ose
mund te zhvillohet mbi
nje
nishan ekzistues.
Kanceri i gjakut (Leucemia)
 Leucemia është kancer i
cili fillon në indin që krijon
gjakun. Ekzistojnë dy lloje
të leucemisë: ajo kronike
dhe leucemia akute, të cilat
bazohen kryesisht në atë
se sa shpejt sëmundja
paraqitet dhe
përkeqësohet. Te leucemia
kronike, përkeqësimi i
sëmundjes zakonisht
ndodh ngadalë, ndërsa te
ajo akute, zakonisht
përkeqësohet shpejt.
Leucemia kronike Në fazat
e hershme të leucemisë
kronike, qelizat leucemike
ende mund të bëjnë një
pjesë të punës të qelizave
 Njerëzit mund të mos
kenë simptoma së pari.
Megjithatë, mjekët
shpesh e kuptojnë se
pacienti ka leucemi
kronike gjatë ndonjë
kontrolli rutinë – edhe kur
nuk ka asnjë simptomë.
Në rastin e leucemisë
akute, qelizat leucemike
nuk mund të bëjnë
asnjërën prej punëve të
qelizave të bardha
normale të gjakut. Numri
i qelizave leucemike rritet
me shpejtësi, prandaj
leucemia akute zakonisht
përkeqësohet shpejt.
Kanceri i stomakut
 Kanceri i stomakut është
një ndër tumoret malinje
më të shpeshta, përgjegjës
për një numër të madh
vdekjesh në vit në
Shqipëri. Cilat llojet më të
përhapura të kancerit Janë
më shumë se 9200 njerëz
që vuajnë nga kanceri në
stomak. Tre janë llojet
kryesore të kancerit në
stomak: limfatik, tumori i
stomakut, dhe tumori
kancerogjen. •Limfatik,
janë kancere të indeve të
sistemit imunitar që
ndonjëherë gjendet në
“muret” e stomakut.
•Tumori i stomakut
zhvillohet nga indet e
 Tumoret kancerogjene
janë tumoret e qelizave
të stomakut. Cilat janë
shkaqet e sëmundjes
Infeksioni përcaktohet
si një nga shkaqet
kryesorë. Kanceri
shfaqet atëherë kur një
pjesë shumë e vogël e
mekanizmit të qelizës
nuk funksionon në
mënyrën e duhur.
Kanceri në stomak
është më shumë i
përhapur tek meshkujt,
sidomos pas moshës
60-vjeçare.
Kanceri i veshkave
 Kanceri i veshkave
është kanceri i cili
krijohet në indin e
veshkave. Kanceri i
veshkave përfshin këto
dy lloje të kancereve:
1)karcinoma e qelizave
veshkore (kanceri që
krijohet në
mbështjellësin e gypave
shumë të vegjël të
veshkave të cilat filtrojnë
gjakun dhe largojnë
produktet e
panevojshme)
2)karcinoma e legenit të
veshkave (që formohet
në qendër të veshkave
ku mblidhet urina).
Kanceri i mushkerive
 Kanceri i mushkërisë është
një nga problemet kryesore
të shëndetit në vendin tonë
ashtu si edhe në të gjithë
botën... Në ditët e sotme
kanceri i mushkërisë është
shkaku kryesor i vdekjeve
nga kanceri për të dy
gjinitë. Në vendet e
zhvilluara çdo vit numri i
personave që vdesin nga
kanceri i mushkërisë është
më i madh se numri total i
personave që vdesin nga
kanceri i gjirit, prostatës,
zorrës së trashë dhe
pankreasit.
 Kanceri i mushkërisë
është kanceri më
”vdekjeprurës” të cilit i
njihet shkaku. Duke u
krahasuar me llojet e
tjera të kancereve,
kanceri i mushkërisë
përhapet më shpejt
dhe sidomos në fazat
e fundit përhapet në
kraharor dhe prek
edhe organet kryesore
për jetën që ndodhen
prane ose përhapet
me anë të gjakut në
organe të tjera të
trupit.
Kanceri i gjirit  Kanceri i gjirit është forma
më e shpeshtë e kancerit
që prek femrat, por jo më
edhe shkaktari kryesor i
vdekjeve nga kanceri.
Rreth një në tetë femra
diagnostikohen me kancer
të gjirit çdo vit. Shkaktarët
e saktë të kancerit të gjirit
kurrë nuk mund të
konfirmohen. Mjekët rrallë
mund ta kuptojnë se pse
një femër ka zhvilluar
kancer dhe një tjetër jo.
Megjithatë goditja, lëndimi
ose prekja e gjinjve nuk
shkakton kancer. Dhe,
kanceri i gjirit nuk është i
ngjitshëm
Studimet kanë gjetur
këto faktorë të rrezikut
për kancerin e gjirit:
 Mosha
 Histori personale
shëndetësore
 Histori familjare
shëndetësore
 Ndryshime të
caktuara gjenetike
 Terapia e rrezatimit
në gjoks
 Raca
 Mungesa e aktivitetit
fizik
 Pirja e alkoolit
Punuan : Melissa Cani Marsila Mema
Milena Keshteja Marian Zhuri
1 de 15

Recomendados

Kanceri nje forme e rebelimit qelizor por
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor D. Sh
20.4K vistas60 diapositivas
Kanceri i gjirit por
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritM.Selimi90
12K vistas37 diapositivas
Kanceri,forme e rebelimit qelizor por
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKlevi Hoxha
4.5K vistas23 diapositivas
Kanceri i gjirit por
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritEriola Gjeka
5.2K vistas40 diapositivas
Kanceri por
KanceriKanceri
KanceriDonikaLici
1.2K vistas37 diapositivas
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni por
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta GjoniSemundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjonieniacs
20.4K vistas25 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Komunizmi ne shqiperi por
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
49.4K vistas14 diapositivas
Kanceri i gjirit por
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritMuhamed01
2.1K vistas38 diapositivas
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA por
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJABesjona Jusufi
11.5K vistas9 diapositivas
Regjimi komunist në shqipëri por
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriKlea Vyshka
40K vistas13 diapositivas
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.9K vistas9 diapositivas
Valet elektomagnetike por
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetikedionis dioni
18.5K vistas15 diapositivas

La actualidad más candente(20)

Komunizmi ne shqiperi por Elton Gjoka
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka49.4K vistas
Kanceri i gjirit por Muhamed01
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
Muhamed012.1K vistas
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA por Besjona Jusufi
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJAShkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Shkolla e parë shqipe - MËSONJËTORJA
Besjona Jusufi11.5K vistas
Regjimi komunist në shqipëri por Klea Vyshka
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
Klea Vyshka40K vistas
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.9K vistas
Valet elektomagnetike por dionis dioni
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
dionis dioni18.5K vistas
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K vistas
Kequshqyerja dhe semundjet por Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K vistas
Armiqtë e shëndetit por Gerta Hoxha
Armiqtë e shëndetitArmiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetit
Gerta Hoxha3.1K vistas
Bashkimi Europian - Projekt histori por Mirsad - New
Bashkimi Europian - Projekt histori Bashkimi Europian - Projekt histori
Bashkimi Europian - Projekt histori
Mirsad - New18.5K vistas
Projekt ngrohja globale por Matilda Gremi
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Matilda Gremi88.4K vistas
Balada e murimit por sara7991
Balada e murimit Balada e murimit
Balada e murimit
sara799112.6K vistas
Sëmundjet gjenetike por XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vistas
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.4K vistas
Semundjet e trashegueshme por An An
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
An An19K vistas
energjia por ANA KOSHI
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27.1K vistas
Elementët kimikë por Esmer Alda
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda19.6K vistas
Revolucioni i pare industrial por FialdoMema
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
FialdoMema8.8K vistas

Destacado

Kanceri i mushkrive por
Kanceri i mushkrive Kanceri i mushkrive
Kanceri i mushkrive Donjet Bislimi
8.1K vistas39 diapositivas
Kanceri i Mushkerise por
Kanceri i MushkeriseKanceri i Mushkerise
Kanceri i MushkeriseArdian Z. Kryeziu
2.3K vistas12 diapositivas
Kanceri por
Kanceri Kanceri
Kanceri sara7991
4.5K vistas8 diapositivas
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor por
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorsindi idnis
1.2K vistas24 diapositivas
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l por
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)lKanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)lIzabela Bajrami
522 vistas24 diapositivas
Tarea seminario ii por
Tarea seminario iiTarea seminario ii
Tarea seminario iiEulalia González Rodríguez
184 vistas11 diapositivas

Destacado(20)

Kanceri por sara7991
Kanceri Kanceri
Kanceri
sara79914.5K vistas
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor por sindi idnis
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
sindi idnis1.2K vistas
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l por Izabela Bajrami
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)lKanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor (biologji)l
Izabela Bajrami522 vistas
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas por pjj_kemenkes
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi NifasKB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas
KB 3 Mengidentifikasi Komplikasi Nifas
pjj_kemenkes1.1K vistas
Global Warming por Gestjana
Global WarmingGlobal Warming
Global Warming
Gestjana1.4K vistas
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt... por AndiRabiaj21
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
AndiRabiaj21517 vistas
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010) por octo zulkarnain
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)
Perawatan hiv komprehensif(8 12-2010)
octo zulkarnain 2.6K vistas
Workshop palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014 por mbakrhyta
Workshop  palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014Workshop  palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014
Workshop palliative care in hospitals - an overview - 13 januari 2014
mbakrhyta1.2K vistas
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014 por makerot413
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014
Workshop - Palliative Care in Hospital - 13 januari 2014
makerot4131.8K vistas
Sëmundjet Iskemike të Zemrës por Driton Baloku
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Driton Baloku4.9K vistas
Projekt biologji por Xhoana Pepa
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji
Xhoana Pepa3.1K vistas
Paliative Care and Pahrmacist por sujatno angga
Paliative Care and PahrmacistPaliative Care and Pahrmacist
Paliative Care and Pahrmacist
sujatno angga2.4K vistas
gjenet dhe semundjet gjenetike por Dajana Gjini
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
Dajana Gjini6.7K vistas

Similar a Semundjet kanceri

Projekt.docx 2.. por
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Peci Ademaj
2.2K vistas12 diapositivas
Projekt biologji xc por
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xcGoogle
3.9K vistas14 diapositivas
Biologjia por
BiologjiaBiologjia
Biologjianida63
3.1K vistas36 diapositivas
Projekti Biologji por
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti BiologjiErjonaHaka
209 vistas13 diapositivas
Bio por
BioBio
Biogili14
526 vistas32 diapositivas
Esi kancer por
Esi kancerEsi kancer
Esi kancershkolla-arianiti
398 vistas6 diapositivas

Similar a Semundjet kanceri(16)

Projekt.docx 2.. por Peci Ademaj
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..
Peci Ademaj2.2K vistas
Projekt biologji xc por Google
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xc
Google3.9K vistas
Biologjia por nida63
BiologjiaBiologjia
Biologjia
nida633.1K vistas
Projekti Biologji por ErjonaHaka
Projekti BiologjiProjekti Biologji
Projekti Biologji
ErjonaHaka209 vistas
Bio por gili14
BioBio
Bio
gili14526 vistas
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS por Marjan Dodaj
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINSINFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
INFORMACIONET ME TE FUNDIT RRETH KANCERIT NGA Dr JOHN HOPKINS
Marjan Dodaj851 vistas
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx por AlbianaSyla1
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptxKANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
KANCERI I QAFES SE MITRES.pptx
AlbianaSyla140 vistas

Más de Melissa Cani

Statistike dhe probabilitet por
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
39.8K vistas14 diapositivas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Melissa Cani
8.3K vistas14 diapositivas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori) por
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Melissa Cani
5.1K vistas12 diapositivas
Ds ( Down Syndrone) por
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)Melissa Cani
2.1K vistas17 diapositivas
Adoleshenca por
AdoleshencaAdoleshenca
AdoleshencaMelissa Cani
24.9K vistas21 diapositivas
Obeziteti por
ObezitetiObeziteti
ObezitetiMelissa Cani
13.1K vistas9 diapositivas

Más de Melissa Cani(9)

Statistike dhe probabilitet por Melissa Cani
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
Melissa Cani39.8K vistas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Melissa Cani8.3K vistas
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Melissa Cani5.1K vistas
Ds ( Down Syndrone) por Melissa Cani
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)
Melissa Cani2.1K vistas

Semundjet kanceri

 • 1. Semundjet i kane rrenjet tek gjenet Kanceri, nje forme e rebelimit qelizor
 • 2. Kanceri  Trupi është i përbërë prej qelizave të vogla. Qelizat normale të organizmit zhvillohen dhe vdesin në një mënyrë të kontrolluar. Ndonjëherë qelizat vazhdojnë të ndahen dhe të rriten pa kontrollin e zakonshëm, duke shkaktuar rritje anormale të quajtura tumor.  Nëse tumori nuk ndodh në afërsi të indeve dhe pjesëve të trupit, ai quhet tumor beninj ose jo- kanceroz. Tumoret beninje rrallë ndodh të jenë kërcënuese për jetën.  Nëse tumori pushton dhe shkatërron qelizat në afërsi të indeve, ai quhet tumor malinj, ose kancer. Kanceret ndonjëherë mund të jenë kërcënuese për jetën. Qelizat kanceroze mund po ashtu të shpërndahen në pjesë të ndryshme të organizmit përmes enëve të gjakut dhe kanaleve limfatike
 • 3.  Njihen 4 tipa te Kancerave : KARCINOMAT, SARKOMAT, LEUKEMIA ,LYMFOMA.  1)Karcinomat janë kancere qe rrjedhin nga indet epiteliale dhe përfshijnë rreth 80-90 % te numrit te përgjithshëm te kancerave.  2)Sarkomat janë tumore te indit lidhor.  3)Leucemia është kancer i tipit qe karakterizohet me rritje shume te shpejt te
 • 4. Kanceri i lekures  Kanceri I lekures eshte forma me e shpeshte e kancerit.Ne vendin tone si nje vend mesdhetar me rrezatim te larte diellor, kanceri I lekures eshte shume I shpeshte.
 • 5. Melanoma  Melanoma eshte forma me e rrezikshme malinje e kancerit te lekures qe zhvillohet nga rritja e pakontrolluar e qelizave melanoma. Melanoma mund te shfaqet papritur ose mund te zhvillohet mbi nje nishan ekzistues.
 • 6. Kanceri i gjakut (Leucemia)  Leucemia është kancer i cili fillon në indin që krijon gjakun. Ekzistojnë dy lloje të leucemisë: ajo kronike dhe leucemia akute, të cilat bazohen kryesisht në atë se sa shpejt sëmundja paraqitet dhe përkeqësohet. Te leucemia kronike, përkeqësimi i sëmundjes zakonisht ndodh ngadalë, ndërsa te ajo akute, zakonisht përkeqësohet shpejt. Leucemia kronike Në fazat e hershme të leucemisë kronike, qelizat leucemike ende mund të bëjnë një pjesë të punës të qelizave
 • 7.  Njerëzit mund të mos kenë simptoma së pari. Megjithatë, mjekët shpesh e kuptojnë se pacienti ka leucemi kronike gjatë ndonjë kontrolli rutinë – edhe kur nuk ka asnjë simptomë. Në rastin e leucemisë akute, qelizat leucemike nuk mund të bëjnë asnjërën prej punëve të qelizave të bardha normale të gjakut. Numri i qelizave leucemike rritet me shpejtësi, prandaj leucemia akute zakonisht përkeqësohet shpejt.
 • 8. Kanceri i stomakut  Kanceri i stomakut është një ndër tumoret malinje më të shpeshta, përgjegjës për një numër të madh vdekjesh në vit në Shqipëri. Cilat llojet më të përhapura të kancerit Janë më shumë se 9200 njerëz që vuajnë nga kanceri në stomak. Tre janë llojet kryesore të kancerit në stomak: limfatik, tumori i stomakut, dhe tumori kancerogjen. •Limfatik, janë kancere të indeve të sistemit imunitar që ndonjëherë gjendet në “muret” e stomakut. •Tumori i stomakut zhvillohet nga indet e
 • 9.  Tumoret kancerogjene janë tumoret e qelizave të stomakut. Cilat janë shkaqet e sëmundjes Infeksioni përcaktohet si një nga shkaqet kryesorë. Kanceri shfaqet atëherë kur një pjesë shumë e vogël e mekanizmit të qelizës nuk funksionon në mënyrën e duhur. Kanceri në stomak është më shumë i përhapur tek meshkujt, sidomos pas moshës 60-vjeçare.
 • 10. Kanceri i veshkave  Kanceri i veshkave është kanceri i cili krijohet në indin e veshkave. Kanceri i veshkave përfshin këto dy lloje të kancereve: 1)karcinoma e qelizave veshkore (kanceri që krijohet në mbështjellësin e gypave shumë të vegjël të veshkave të cilat filtrojnë gjakun dhe largojnë produktet e panevojshme) 2)karcinoma e legenit të veshkave (që formohet në qendër të veshkave ku mblidhet urina).
 • 11. Kanceri i mushkerive  Kanceri i mushkërisë është një nga problemet kryesore të shëndetit në vendin tonë ashtu si edhe në të gjithë botën... Në ditët e sotme kanceri i mushkërisë është shkaku kryesor i vdekjeve nga kanceri për të dy gjinitë. Në vendet e zhvilluara çdo vit numri i personave që vdesin nga kanceri i mushkërisë është më i madh se numri total i personave që vdesin nga kanceri i gjirit, prostatës, zorrës së trashë dhe pankreasit.
 • 12.  Kanceri i mushkërisë është kanceri më ”vdekjeprurës” të cilit i njihet shkaku. Duke u krahasuar me llojet e tjera të kancereve, kanceri i mushkërisë përhapet më shpejt dhe sidomos në fazat e fundit përhapet në kraharor dhe prek edhe organet kryesore për jetën që ndodhen prane ose përhapet me anë të gjakut në organe të tjera të trupit.
 • 13. Kanceri i gjirit  Kanceri i gjirit është forma më e shpeshtë e kancerit që prek femrat, por jo më edhe shkaktari kryesor i vdekjeve nga kanceri. Rreth një në tetë femra diagnostikohen me kancer të gjirit çdo vit. Shkaktarët e saktë të kancerit të gjirit kurrë nuk mund të konfirmohen. Mjekët rrallë mund ta kuptojnë se pse një femër ka zhvilluar kancer dhe një tjetër jo. Megjithatë goditja, lëndimi ose prekja e gjinjve nuk shkakton kancer. Dhe, kanceri i gjirit nuk është i ngjitshëm
 • 14. Studimet kanë gjetur këto faktorë të rrezikut për kancerin e gjirit:  Mosha  Histori personale shëndetësore  Histori familjare shëndetësore  Ndryshime të caktuara gjenetike  Terapia e rrezatimit në gjoks  Raca  Mungesa e aktivitetit fizik  Pirja e alkoolit
 • 15. Punuan : Melissa Cani Marsila Mema Milena Keshteja Marian Zhuri