Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Забележителности в моето родно селище

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio

Eche un vistazo a continuación

1 de 39 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (17)

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio

Más de СУ "Проф. д-р Асен Златаров" (20)

Anuncio

Más reciente (20)

Забележителности в моето родно селище

 1. 1. Забележителности в моето родно селище
 2. 2. Годѐч е град в Западна България. Тойсе намира в Софийска област. Градът е административен център на Община Годеч. Населението на града е 4 379 души. Годеч
 3. 3. Годеч се намира в планинскирайон. Отстои на 47 километра от град София. На север се издига Берковскиятдял на Стара планина с връх Ком (2016 м), на юг е разположена Чепън планина с най-висок връх Петровскикръст(1206 м), а на изток са крайните издънки на Мала планина. На запад границата на България със Сърбия е много близо.
 4. 4. В градаима останки от малък римскихрам II — IV в. от н.е.(вероятно принадлежална богинята на лова Диана), който е обявенза националенпаметник на културата. В църквата „Св. Никола“ в селоТудене запазеннадпис, според който храмъте построенпрез 1400 г.През 1905 г. село Годеч, което е център на община от три села, наброява 488 души, разпределени в 9 махали: Глотница, Елечанова, Йовкина, Молак, Негулова, Равна, Старо село, Стойкина и Трап. Към гр. Годеч има още една махала, м. Скривена. Сега е почти обезлюдена. Основно препитание е било животновъдството.
 5. 5. На 18 юни,1956г. е официалнообявеноза град.Акосе проследихронологично историятана града,се открояватследнитеважниза развитиетому събития: 1887—строисе новоучилищес четириучебнистаи 1899—учреденое читалището 1900—откритиса пощата,прогимназията,седмичниятпазар 1905—създавасе полицейскиучастък 1908—създадениса първатакооперацияи пчеларскотодружество(селоГолеш) 1915—откритисасанитаренучастък,земеделскабанка,болница,съдилище 1920—откритае млекарскакооперация,селоГодечставаадминистративенцентър на Царибродскаоколия 1942—селоГодечставаадминистративенцентърна Годечкаоколия 1948—създавасе ТКЗС 1956—Годече обявенза град 1960–1965 —построяватсе заводите„Ком“и „Магнит
 6. 6. На територията на община Годеч се намира завод „Магнит АД“ ,който част от шведската група фирми AQ Group. Основното производство на предприятието е трансформатори и индуктивни компоненти. През 2011 г. се открива заводза мощни светодиоди „Окта Лайт България“ АД. В града има мандра за производство на сирене и кашкавал „Могила ЕООД“
 7. 7. На територията на община Годеч има 2 училища: СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ , НУ „ХристоБотев“ и 1 ОДЗ „Юрий Гагарин“, Районно управление „Полиция“, пожарна.
 8. 8. Всяка сряда в града се провежда пазарен ден. На Видовден, койтосе отбелязва в последните два почивни дни от месец юни, се организира събор. Видовден се пада на празникаЛисе или още наричан Елисей. Тогава в Годеч се събиратхора от цяла България, близки, роднинии познати.
 9. 9. В община Годеч няма курорт с националнозначение, но планинският характер на местностите и природните даденостиса благоприятствали изграждането на вилни зони около града и около селата Гинци, Връбница, Туден и др. На територията ѝ се намират хижа Малина и хижа Петрохан —в землището на селоГинци, до прохода Петрохан, които се посещаватгодишно от стотици туристи.
 10. 10. На 1 януари1899 г. будни и родолюбиви годечаниосновават читалище „Напредък“. Къмнего започва да работи библиотека, чийто фонд е набранпредимно от дарения. През1954г. читалището е разширено, достроява се театраленсалонс 300 места и нова сцена. По това време читалището се преименува на „Никола ЙонковВапцаров“. От тогава до днес то не спира да работи, като осъществява просветна и културна дейностсред населението. Неговиколективи са носители на златнимедали от фестивала на народното творчество в Копривщица, участвали са в международни културнипрояви.
 11. 11. В моментачиталището разполага с богата материална база, която включва библиотека с 30 000 тома, три репетиционни зали, салонс 300 места, 2 гримьорни, гардеробни и складови помещения, оборудвана сцена, обширно фоайе, удобно за организиране на изложби. Днесв читалищетовлизат седмично около 90 самодейци, за да участват в репетициите на няколко самодейниколектива –Вокалнагрупа с ръководителДимитър Драгомиров, три възрастови групи танцьорив ансамбъл „Лудо-младо” с ръководителМария Цветанова и модеренбалет, и хип-попгрупас ръководителЦветомир Цветанов.
 12. 12. Градът и околностите му се характеризират с живописна природа, чиствъздухи природна свежест. В близостима няколко малки манастира и параклиса, запазилисвоята православна автентичност през годините.
 13. 13. Горите в района на Чепън и подножията на връх Ком —с. Гинци, с. Комщица, с. Губеш, с. Смолча и др., са удобни за туризъми лов. Река Нишава, планинските рекички и водоемите до с. Връбница са подходящи обекти за спортен риболов. За тяхното ежегоднозарибяване се грижи Ловно-рибарското дружество в Годеч.
 14. 14. За град Годеч Ви разказа: Мери Ив. Георгиева

×