Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Bubreg ren (1)

23 visualizaciones

Publicado el

основни карактеристики на бубрег, местоположба и градба

Publicado en: Educación
  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Bubreg ren (1)

  1. 1. Градба на бубрег(ren) Изработила: Славица Ламбевска II-17
  2. 2. Стуктура на бубрегот – Бубрези се два парни органи, одговорни за одржување на постојана рамнотежна состојба во организмот т.н. состојба на хомоестаза, но исто така истите се одговорни и за отстранување (екскреција) на крајните непотребни продукти (екскрети) од метаболизмот. – Бубрезите се составени од милиони мали единици – филтри, наречени нефрони. Овие нефрони ја вршат екскрецијата на вишокот соедниненија во урината.
  3. 3. Локација на бубрезите – Бубрезите се сместени во грбниот дел од стомачнат празнина. Секој бубрег е затворен во капсула од сврзно ткиво, а исто така бубрезите се обвиени со масно ткиво кое ги штити бубрезите од: повреди, потреси и настинки (термоизолатор).
  4. 4. Надворешен изглед на бубрезите Бубрегот е со форма на зрно грав. Сплескан орган е со должина од 10см, широчина од 5см и дебелина од 2,5см. Од внатрешната страна на бубрегот се наоѓа вдалбнатина наречена бубрежна чашка низ која бубрежната артерија, вена и мочоводите се поврзуваат со бубрегот.
  5. 5. Внатрешна градба на бубрезите На напречен пресек на бубрегот се разликуваат три слоеви: – Бубрежна капсула служи за прицврстување на бубрезите за телесниот ѕид и амортизација на потресите. Бубрежна кора (кортекс) е надворешнот слој на бубрегот во кој се сместени нефроните (основни структурни и функционални телца на бубрегот). Во бубрежната кора има 1 милион нефрони.Целиот бубрег е опфатен со тенка сврзна обвивка која го држи компактно бубрежно ткиво.
  6. 6. Внатрешна градба на бубрег – Бубрежната срцевина (медула) е составена од собирни каналчиња кои ги градат бубрежните пирамиди(10- 12)кои се отвараат во бубрежните чашки. – Бубрежното леѓенче е највнатрешниот дел од бубрегот во кој се собира мочта, која потоа оди во мочководите, а од таму во мочниот меур и преку мочниот канал се исфрла во надворешната средина.

×