Lidhja e matematikes me lendet e tjera

O
Projekt
PROJEKT
Lenda: Mateamtike
Klasa: 7-te
Viti shkollor 2015-2016
TEMA :
“Lidhja e matematikes me lendet e
tjera ”
Matematika ne:
o Gjeografi dhe Histori
o Gjuhe (Matematika gjuhesore)
o Histori
o Kimi
o Muzike
o Biologji
o Fizike
 Matematika dallohet nga shkencat e tjera për njëlidhje të veçantë që ka
ajo me realitetin.Ajo është e njënatyre të pastërin telektuale, e bazuar tek
njëseri aksiomash të deklaruara të vërteta (do të thotë që aksiomat nuk i
janë nënshtruar asnjë eksperience por janë të frymëzuara nga eksperienca)
ose mbi disaligje përkohësisht të pranuara. Një pohim matematikor – i
quajtur për gjithësisht teoremë ose propozicion konsiderohet i vërtetë
nëse procesi i vërtetimit formal që përcakton vlefshmërinë e saj respekton
një strukturë arsyetuese logjike-deduktive. Statistika ështëshkenca
qëstudion marrjen, organizimin, analizimin dhe interpretimin e ndryshime
vesasiore në zhvillimin e shoqërisë, të ekonomisë, të kulturës etj, duke
mbledhur të dhëna numërore për to, të cilat grupohen e përpunohen me
Disastudiues e identifikojnë origjinën e statistikave në1663, me publikimin
natyror dhe politiktë “Vëzhgimet mbi Ligjet e Vdekshmërisë”nga John
Graunt.
1. Lidhja e matematikës me fizikën
 Matematikën me fizikën e lidhin një sere formulash qe shërbejnë për gjetjen e
vlerave të madhësive fizike (shpejtësia, rruga e përshkuar, masa, nxitimi,pesha,
forca gravitacionale, forcat bashkevepruese). Këto formula kërkojnë përdorimin e
veprimeve matematikore (sifaktorizime, shumëzime, pjesëtime, mbledhje,
zbritje).Gjithashtu fizika vë në përdorim të gjitha format e grafikëve FIZIKË &
MATEMATIKË:
 5 FORMULAT E PADUKSHME QË KOMANDOJNË HESHTUR BOTËN
 1. Teoria e Prospektit V(x,p) = v(x)w(p)
 2. Rëniaeksponenciale N(t) = N0e-λt
 3. Ekuacioni Dopler Δλ/ λ = v/c
 4. Ekuacioni I Dirakut
 5. (cα⋅pÌ‚ + Βmc2) ψ = iâ„•δψ/δt
 6. Evolucioni i përbërë K = 2NuPK = u
 Shembull:
 Fuqitë e dhjetës janë një veprim matematikor që përdoret e dhenë fizikë kur kemi
të bëjmë me vlera shumë të mëdha ose shumë të vogla. Fuqia e dhjetës nuk
përdoret vetëm në fizik, por edhe në kimi, biologji e shkenca të tjera.
 Shembuj të përdorimit të fuqive të dhjetës janë:
 1. masa e Tokës=6x10ne fuqite
 24 24kg: Rrezja e Tokë
 s= 6400km=6.4 •10 ne fuqi te 24
 Rrezja e Hënë
 s=1.7 •10ne fuqi te 6 m
 Të shkruarit e një numri si prodhim midis një numri tjetër, më I madh ose I
barabartë me 1 dhe më I vogël se 10, dhe një fuqitë 10.
Matematika ne gjuhe :
Matematika ne lidhje me gjuhen. Ne gjuhe ne perdorim presjen per te ndare fjalet dhe
fjalite por, presja perdoret edhe ne matematike ne numrat me presje .p.sh. 0,5 ;5,7 etj..
Gjithashtu edhe kllapat (rrethore dhe katrore)te cilat ne gjuhe i perdorim per te vecuar
fjale ose fjali ne matematike i perdorim ne shprehjet numerike.Viza ne gjuhe perdoret
ne dialog kurse, ne lidhje me matemetiken viza perdoret ne figura gjeometrike ,
segmente , drejteza , viza thyesore . Kemi dypikeshin qe ne gjuhe perdoret ne ligjerate
,kur numerojme gjymtyre ne matematike ai serbesi veprimi i Matematikes ne gjuhe.
 Shembull :
 Matematikagjuhësore ne gjuhët e Europes.
Matematika ne Kimi :
 Si ne matematikeashtu dhe ne kimi te bejme me veprime te ndryshme numerike
pra, ketu ngjasojne Matematika me kimine. Ne kimi kemi numra natyrore , jo
natyrore , veprime me numra me presje , shumezime, pjese time,fuqi dhe
problemat e ndryshme . Gjithashtu kimia ka dhe shume formula ashtu si
matematika.
 Sintetizimi i elementit me numër atomik 117
 Elementi Ununseptium është elementi i fundit që mbush periodën e shtatë të
Tabelës Periodike të Elementëve. Ai do të shkruhet së shpejti mes elementëve me
numër atomik 116 dhe 118 që tashmë janë zbuluar. Përveç kësaj, eksperimentet
kanë provuar një rritje të qëndrueshmërisë të bërthamave me rritjen e neutroneve
që i përbëjnë ato.
Matematika ne Histori dhe Gjeografi :
 Lidhja e matimatikes me historin aka te bej vetem me numrat e datave , te dhena
vete luftrave (.p.sh. numri i ushtareve,tevrareve ) .
 Nje nga vizatimet më të famshme të Leonardo da Vinçit – Njeriu Vitruvian – është
cilësuar si shembull i përpjekjeve për të bashkuar matematikën, artin dhe
shkencën.“Njeriu Vitruvian” është skicë e hollësishme e trupit të njeriut, e vizatuar
në qendër të një katrori dhe rrethi, me krahet dhe këmbët e shtrira.Krahët dhe
këmbët prekin skajet e katrorit dhe rrethit duke treguar stërgjatje, si per të lënë të
kuptohet se njeriu sfidon cdo ndrydhje dhe është i prirur te kapërcejë cdo kufi,
sapo nje kufizim i vendoset. Me këtë vizatim, Leonardo me konsiderate thellësinë
dhe madhësinë trupore, simetrinë dhe lidhjet gjeometrike, duke u bazuar në idete
e Vitruviusit – studiues, artist, projektues, inxhinjer dhe arkitekt i lashtëromak
 Matematika ne ndertimine Piramidave :
Matematika ne Muzika :
 Matematika me muziken lidhen me njera-tjetren nga numrat thyesore . Ne muzik koha
6/8 , ne matematike eshte nje numer thyesor .
 – Së pari, disa hulumtime kanë dëshmuar se fëmijët duke luajtur në piano shpesh,
tregojnë aftësi të përmirësuara në shkenca të aplikuara, në zgjidhjen e problemeve
(enigmave), duke luajtur shah apo kryerjen e veprimeve matematikore.
 Së dyti, në një analizë të veçantë krahasuese – Nxënësi duke marrë një kurs muzike
tregoi rezultate më të mira rreth njëmbëdhjetëpërqind mbi mesataren në mësim. - Më i
zakonshëm dhe më i drejtë është interpretimi gjeometrik i seksionit të artë (mesit
tëartë). - Njëndarje e një linje kreative dhe imagjinare në dypjesë të pabarabarta quhet
mesi i artë.
 DO = 1 - RE = 8/9(~0.89)
 - MI = 64/81(~0.79)
 - FA = 3/4(~0.75)
 - SOL = 2/3(~0.66)
 - LA = 16/27(~0.59)
 - SI = - 128/243(~0.53) –
 - DO = 1/2(0.5)
Matematika dhe Biologjia:
 Tejcimi I ngjyres se syve
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
JU FALEMINDERIT PER VÉMÉNDJEN!
PUNOI:OLGERT NUHI
PRANOI :ENKELEJDA ALIJAJ
1 de 15

Recomendados

Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.5K vistas15 diapositivas
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
62.6K vistas9 diapositivas
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
169.7K vistas37 diapositivas
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.6K vistas14 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
18.1K vistas11 diapositivas
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
55.7K vistas21 diapositivas
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeS Gashi
30.8K vistas10 diapositivas
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vistas13 diapositivas
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
39.7K vistas14 diapositivas

La actualidad más candente(20)

Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
enis vladi18.1K vistas
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi55.7K vistas
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
S Gashi30.8K vistas
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vistas
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
Melissa Cani39.7K vistas
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
#MesueseAurela Elezaj72.8K vistas
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.6K vistas
PROJEKT MATEMATIKE PROJEKT MATEMATIKE
PROJEKT MATEMATIKE
#MesueseAurela Elezaj9.2K vistas
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
Matilda Gremi151.2K vistas
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
2206200240.9K vistas
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara57.7K vistas
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vistas
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.3K vistas
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Matilda Gremi88.3K vistas
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.1K vistas
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.7K vistas
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K vistas
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Admin Nuriu54.8K vistas
Zbatimi i matematikes ne gatimZbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatim
ira_12315.1K vistas

Más de olinuhi

Revista kulturore redaksia e arsimitRevista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitolinuhi
1.1K vistas10 diapositivas
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitetolinuhi
2.4K vistas45 diapositivas
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.6K vistas17 diapositivas
AutizmiAutizmi
Autizmiolinuhi
1.6K vistas7 diapositivas
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveolinuhi
2.3K vistas6 diapositivas

Más de olinuhi(20)

Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitet
olinuhi2.4K vistas
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K vistas
AutizmiAutizmi
Autizmi
olinuhi1.6K vistas
MikrofonatMikrofonat
Mikrofonat
olinuhi535 vistas
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi36K vistas
Pjeset e VeshitPjeset e Veshit
Pjeset e Veshit
olinuhi1.2K vistas
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
olinuhi3.3K vistas
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
olinuhi391 vistas
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
olinuhi22.5K vistas
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
olinuhi14.3K vistas
RobotëtRobotët
Robotët
olinuhi99 vistas
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqi
olinuhi10.7K vistas
Shqiptaret ne italiShqiptaret ne itali
Shqiptaret ne itali
olinuhi1.1K vistas
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
olinuhi8.9K vistas

Lidhja e matematikes me lendet e tjera

 • 2. PROJEKT Lenda: Mateamtike Klasa: 7-te Viti shkollor 2015-2016 TEMA : “Lidhja e matematikes me lendet e tjera ”
 • 3. Matematika ne: o Gjeografi dhe Histori o Gjuhe (Matematika gjuhesore) o Histori o Kimi o Muzike o Biologji o Fizike
 • 4.  Matematika dallohet nga shkencat e tjera për njëlidhje të veçantë që ka ajo me realitetin.Ajo është e njënatyre të pastërin telektuale, e bazuar tek njëseri aksiomash të deklaruara të vërteta (do të thotë që aksiomat nuk i janë nënshtruar asnjë eksperience por janë të frymëzuara nga eksperienca) ose mbi disaligje përkohësisht të pranuara. Një pohim matematikor – i quajtur për gjithësisht teoremë ose propozicion konsiderohet i vërtetë nëse procesi i vërtetimit formal që përcakton vlefshmërinë e saj respekton një strukturë arsyetuese logjike-deduktive. Statistika ështëshkenca qëstudion marrjen, organizimin, analizimin dhe interpretimin e ndryshime vesasiore në zhvillimin e shoqërisë, të ekonomisë, të kulturës etj, duke mbledhur të dhëna numërore për to, të cilat grupohen e përpunohen me Disastudiues e identifikojnë origjinën e statistikave në1663, me publikimin natyror dhe politiktë “Vëzhgimet mbi Ligjet e Vdekshmërisë”nga John Graunt.
 • 5. 1. Lidhja e matematikës me fizikën  Matematikën me fizikën e lidhin një sere formulash qe shërbejnë për gjetjen e vlerave të madhësive fizike (shpejtësia, rruga e përshkuar, masa, nxitimi,pesha, forca gravitacionale, forcat bashkevepruese). Këto formula kërkojnë përdorimin e veprimeve matematikore (sifaktorizime, shumëzime, pjesëtime, mbledhje, zbritje).Gjithashtu fizika vë në përdorim të gjitha format e grafikëve FIZIKË & MATEMATIKË:  5 FORMULAT E PADUKSHME QË KOMANDOJNË HESHTUR BOTËN  1. Teoria e Prospektit V(x,p) = v(x)w(p)  2. Rëniaeksponenciale N(t) = N0e-λt  3. Ekuacioni Dopler Δλ/ λ = v/c  4. Ekuacioni I Dirakut  5. (cα⋅pÌ‚ + Βmc2) ψ = iâ„•δψ/δt  6. Evolucioni i përbërë K = 2NuPK = u
 • 6.  Shembull:  Fuqitë e dhjetës janë një veprim matematikor që përdoret e dhenë fizikë kur kemi të bëjmë me vlera shumë të mëdha ose shumë të vogla. Fuqia e dhjetës nuk përdoret vetëm në fizik, por edhe në kimi, biologji e shkenca të tjera.  Shembuj të përdorimit të fuqive të dhjetës janë:  1. masa e Tokës=6x10ne fuqite  24 24kg: Rrezja e Tokë  s= 6400km=6.4 •10 ne fuqi te 24  Rrezja e Hënë  s=1.7 •10ne fuqi te 6 m  Të shkruarit e një numri si prodhim midis një numri tjetër, më I madh ose I barabartë me 1 dhe më I vogël se 10, dhe një fuqitë 10.
 • 7. Matematika ne gjuhe : Matematika ne lidhje me gjuhen. Ne gjuhe ne perdorim presjen per te ndare fjalet dhe fjalite por, presja perdoret edhe ne matematike ne numrat me presje .p.sh. 0,5 ;5,7 etj.. Gjithashtu edhe kllapat (rrethore dhe katrore)te cilat ne gjuhe i perdorim per te vecuar fjale ose fjali ne matematike i perdorim ne shprehjet numerike.Viza ne gjuhe perdoret ne dialog kurse, ne lidhje me matemetiken viza perdoret ne figura gjeometrike , segmente , drejteza , viza thyesore . Kemi dypikeshin qe ne gjuhe perdoret ne ligjerate ,kur numerojme gjymtyre ne matematike ai serbesi veprimi i Matematikes ne gjuhe.
 • 8.  Shembull :  Matematikagjuhësore ne gjuhët e Europes.
 • 9. Matematika ne Kimi :  Si ne matematikeashtu dhe ne kimi te bejme me veprime te ndryshme numerike pra, ketu ngjasojne Matematika me kimine. Ne kimi kemi numra natyrore , jo natyrore , veprime me numra me presje , shumezime, pjese time,fuqi dhe problemat e ndryshme . Gjithashtu kimia ka dhe shume formula ashtu si matematika.  Sintetizimi i elementit me numër atomik 117  Elementi Ununseptium është elementi i fundit që mbush periodën e shtatë të Tabelës Periodike të Elementëve. Ai do të shkruhet së shpejti mes elementëve me numër atomik 116 dhe 118 që tashmë janë zbuluar. Përveç kësaj, eksperimentet kanë provuar një rritje të qëndrueshmërisë të bërthamave me rritjen e neutroneve që i përbëjnë ato.
 • 10. Matematika ne Histori dhe Gjeografi :  Lidhja e matimatikes me historin aka te bej vetem me numrat e datave , te dhena vete luftrave (.p.sh. numri i ushtareve,tevrareve ) .  Nje nga vizatimet më të famshme të Leonardo da Vinçit – Njeriu Vitruvian – është cilësuar si shembull i përpjekjeve për të bashkuar matematikën, artin dhe shkencën.“Njeriu Vitruvian” është skicë e hollësishme e trupit të njeriut, e vizatuar në qendër të një katrori dhe rrethi, me krahet dhe këmbët e shtrira.Krahët dhe këmbët prekin skajet e katrorit dhe rrethit duke treguar stërgjatje, si per të lënë të kuptohet se njeriu sfidon cdo ndrydhje dhe është i prirur te kapërcejë cdo kufi, sapo nje kufizim i vendoset. Me këtë vizatim, Leonardo me konsiderate thellësinë dhe madhësinë trupore, simetrinë dhe lidhjet gjeometrike, duke u bazuar në idete e Vitruviusit – studiues, artist, projektues, inxhinjer dhe arkitekt i lashtëromak
 • 11.  Matematika ne ndertimine Piramidave :
 • 12. Matematika ne Muzika :  Matematika me muziken lidhen me njera-tjetren nga numrat thyesore . Ne muzik koha 6/8 , ne matematike eshte nje numer thyesor .  – Së pari, disa hulumtime kanë dëshmuar se fëmijët duke luajtur në piano shpesh, tregojnë aftësi të përmirësuara në shkenca të aplikuara, në zgjidhjen e problemeve (enigmave), duke luajtur shah apo kryerjen e veprimeve matematikore.  Së dyti, në një analizë të veçantë krahasuese – Nxënësi duke marrë një kurs muzike tregoi rezultate më të mira rreth njëmbëdhjetëpërqind mbi mesataren në mësim. - Më i zakonshëm dhe më i drejtë është interpretimi gjeometrik i seksionit të artë (mesit tëartë). - Njëndarje e një linje kreative dhe imagjinare në dypjesë të pabarabarta quhet mesi i artë.  DO = 1 - RE = 8/9(~0.89)  - MI = 64/81(~0.79)  - FA = 3/4(~0.75)  - SOL = 2/3(~0.66)  - LA = 16/27(~0.59)  - SI = - 128/243(~0.53) –  - DO = 1/2(0.5)
 • 13. Matematika dhe Biologjia:  Tejcimi I ngjyres se syve
 • 15. JU FALEMINDERIT PER VÉMÉNDJEN! PUNOI:OLGERT NUHI PRANOI :ENKELEJDA ALIJAJ