Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Grupirane

 • Sé el primero en comentar

Grupirane

 1. 1. Групиране на растениятаАвтор: Росица Милева Човекът и природатаНУ “Илия Р. Блъсков” 3 клас Гр. Шумен Булвест 2000
 2. 2.  Да си припомним! Видове растенияНа какви групи можем да разделим според стъблата растенията според вида на стъблото им? •Дървета – имат здраво и твърдо стъбло, покрито с кора. От корена излиза едно стъбло. •Храсти – приличат на дърветата, но са по- ниски. Имат няколко стъбла, които излизат от един корен. Също са здрави и покрити с кора. •Тревисти – имат тънки зелени стъбла, които са меки и лесно се пречупват.
 3. 3.  Видове растения според вида на листата им Въпрос: По какво се различават листата на елата и бора от листата на дъба и бука?
 4. 4.  Дърветата с листа като иглички се наричат иглолистни дървета.Те са винаги зелени, защото листата им падат и се сменят с нови постепенно през цялата година.
 5. 5.  Въпрос: Как ще различите елата от бора? Разгледайте игличките им. Кои са единични и кои – на снопче?
 6. 6.  Дърветата с широки листа се наричат широколистни дървета. Техните листа пожълтяват през есента и окапват – листопад. Това е сезонно явление.Чрез него широколистните дървета са се приспособили да преживеят студената зима. Без листа те изпаряват по-малко вода и не измръзват. Голите клони почти не задържат снега и не се чупят под неговата тежест.
 7. 7. КЕСТЕН БУК
 8. 8. БРЕЗА ЯВОРЯСЕН
 9. 9.  Коя гора е иглолистна?  Коя е широколистна?  А коя е смесена?През кой сезон може лесно да се различат широколистна от иглолистна гора?
 10. 10.  Какво растение е дрянът? Дряновият храст има много здрави и еластични стъбла. За какво използваме дряновите пръчки и пъпки по Коледа и Нова година? Къде ще окачите мартеницата си на Първа пролет?
 11. 11. Какви други храстипознавате? боровинкалеска глог къпина
 12. 12. Лечебни растения Тези растения, които се използват за укрепване на здравето и лекуване на различни болести се наричат ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ.
 13. 13.  Различни лечебни свойства имат различни части от някои дървета и храсти.Цвят на липа Плод от шипка Семена от дюля
 14. 14.  Диворастящите тревисти растения, които хората събират и използват за лечение, се наричат билки. Синя жлъчка ЛайкаБилките трябва да се берат рано сутрин, като севнимава да не се унищожи цялото растение. Бял равнец
 15. 15. Вратига Златна пръчица ПодбелОвчарска торбичка
 16. 16. Мащерка Жълт кантарионРанилист Лечебна ружа
 17. 17.  Задача: Избройте няколко лечебни растения, от цветовете или плодовете на които се вари чай.
 18. 18. Задача от учебната татрадка – с. 24 бор дъб ела бреза мура орех смърч бук клек кестен
 19. 19. СмърчЗапознайте се стези дървета МураКлек – вид бор
 20. 20. Групиране на растенията Автор: Росица Милева НУ “Илия Р. Блъсков” Град Шумен

×