Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Kapitulli 4 Cikli I jetes se produkteveJeta e nje produkti kalon ne 4 faza:1) Faza e hyrjes – eshte nje faze me ritje te d...
-tregu teorik I profesionit -jo konsumator relative-keta konsumator mund ta blejn produktin por aktualish jo,sepsecmimi I ...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Cikli i jetes se produktit ( marketing )

8.108 visualizaciones

Publicado el

Parimet e marketingut

Publicado en: Viajes, Empresariales
  • Sé el primero en comentar

Cikli i jetes se produktit ( marketing )

  1. 1. Kapitulli 4 Cikli I jetes se produkteveJeta e nje produkti kalon ne 4 faza:1) Faza e hyrjes – eshte nje faze me ritje te dobet shitjesh,dhe korenspondojne meshperndarjen progressive ne treg. Lakorja e fitimit paraqitet negative ( me humbje) pershkak te shpenzimeve te larta te nisjes. Gjate kesaj faze ndermarja mund te zgjedh se sido te jete promocioni dhe cmimi I produktit. a. strategjia e ajkes se shpejt – produkti me cmim te larte, promocion te larte b. strategjia e ajkes progressive – produkt me cmim te larte, promocion te ulet c. strategjia e ajkes se depertimit masiv – cmim te ulet, promocion te larte d. strategjia e depertimit progresiv- cmim te ulet, promocion te ulet2) Faza e ritjes - shitja ritet hovshem, bleresit e pare e riblejn produktit, nderkaqkonsumatore te rij paraqiten nen ndikimin e thashethemeve te favorshme. Konkurente terij hyjne ne treg. Ne kete faze produktit I shtohen karakteristikat dheperfekcionimi.Marzhet dhe fitimtimet jane ne maximum per shkak se shpenzimet eprodhimit ulen me shpejt.ndermarja perpiqet qe kete faze ta mbeshtet sa me gjate qe tejete e mundur. Kete e realizon nepermjet disa menyrave : a. permisimin te cilesise se produktit ose shtimit te modeleve te tjera karakteristike b. goditjes se segmenteve te reja c. bindjes permes publicitetit dhe jo vetem te realizimit te njohjes d. publiciteti per krijim parapelqimesh e. ulje progressive te cmimeve me qellim qe te terhiqen ne treg konsumatoret me teardhura me te pakta,pra ata qe jane me te ndjeshem dnaj cmimit. f. perdorimi I kananaleve te reja ne shperndarje.3) Faza e pjekurise – paraqet fazen kur ngadalsohet ritja e shitjeve per shkak se produktitash me esht pranuar nga tregu.fitimi arin nivelin maximal pastaj fillon te bjer per shkakte shpenzimeve te marketingut qe behet per te mbeshtet produktin perballkonkurencec.kjo faze permban 3 periudha:A} Pjekuria ritese-nenkupton fazen kur kemi shitje mirpo me ritem renes pershkak tengopjes se shpendarjes. B}Pjekuria e qenderueshme-shitjet qendrojne ne nje nivel constant C}Pjekuria me renje-niveli I shitjeve ne vler absolute fillon te bjer,disa konsumator udrejtohen produkteve te tjera ose zevendesuesve te tyre.gjate fazes se pjekuris ndermarjetperdorin 3 strategji:a}Modifikimi I tregutb.Modifikimi I produktit{permisim ne cilesi,karakteristika dhe kerkim stili}c}Modifikimi I marketingut mix{cmimit,shperndarjes,publicitetit,promocionit} 4}Faza e renies-gjate kesaj faze shitjet nuk pushojne se renuari, poashtu edhefitimet.shitjet bien per shum arsye si: a.progresi teknologjik chon ne lindjen e produkteve te reja qe zevendsojn ekzistuesin b.modefikimet ne shitje dhe ne mod provojne ne largimin e clientelesc.importimi I produkteve nga jasht con ne mohimin e atyre te tregut te mbrendshem Evoluimi I nje tregu -tregu mund te evuloj me paraqitjen e nevojave te reja, te veprimit te konkurences, teteknologjis si dhe faktoreve te tjer.
  2. 2. -tregu teorik I profesionit -jo konsumator relative-keta konsumator mund ta blejn produktin por aktualish jo,sepsecmimi I duket I shtrejt

×