Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

"Сурвакари"

1.074 visualizaciones

Publicado el

"Цветовете на сурвачката"

Publicado en: Educación
 • Inicia sesión para ver los comentarios

 • Sé el primero en recomendar esto

"Сурвакари"

 1. 1. НАРОДНИ ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ
 2. 2. ВЕСЕЛА ГОДИНА Атанас Цанков Атанас Цанков е роден на 29.02.1932 г. в гр. Пазарджик. Завършил е Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Бил е учител в 22 СОУ "Георги Ст. Раковски" в София, ръководител на студио "Поезия" към Дом на литературата и изкуствата за деца и юноши в София, редактор на детско-юношеските издания "Другарче", "Йо-хо-хо", "Палячо".
 3. 3. . Над покривите сведена – под снежна пелена – търкаля пита медена голямата луна. Просветват телевизори, надпяват се петли, комините до призори димят като лули
 4. 4. Не съмнало, а старците поглеждат внук засмян: - Къде са сурвакарите с напъпилия дрян? Че баба е омесила колачетата пак. И “Сурва, сурва, весела!” звучи на всеки праг
 5. 5. ЦВЕТОВЕТЕ НА СУРВАЧКАТА Радой Киров
 6. 6. - Сурвачке, в ранен час поела през преспи и през снегове Кажи ми ти отде си взела чудесните си цветове? - Отде ли, мой юнак, отде ли? – бял цвят от снеговете бели. Зеленият пък - от градините на родния ни край богат, от язовирите ни, сините, получих синия си цвят.
 7. 7. И златен цвят блести на мен- в полето той пък е роден. Червения ли, питаш ти накрая кой ми даде, кой? Той върху бузките пламти на хиляди връстници твои.
 8. 8. По какво си приличат двете стихотоворения? -По темата -По героите -По заглавията
 9. 9. Между кого се води диалогът в стихотворението на Радой Киров? -зимата и луната -- зимата и сурвачката -детето и сурвачката
 10. 10. Сурвакането е стар български обичай. Корените му се губят далеч в миналото в предхристиянската епоха. Спорен е и произходът му - славянски, прабългарски или тракийски е. Смисълът на сурвакането се крие в това, да се измоли от върховната сила или от божествата успешна нова година. Сурвачката е важна, но не по-малко важно е благословията или наричането. Важно е да се знае, че сурвакарската благословия не се пее, а се изрича. Тя представлява вербална магия /каквото е и всяко пожелание по всякакъв повод/. Смисълът на благословията е да благослови за здраве и благоденствие дома.
 11. 11. Някога си пожелавали най-хубавото, което може да се случва на всеки човек – здраве, учение, берекет, женитби, деца и изобилие от блага в дома. Изричали специални благословии за главата на всяко семейство – стопанина и за всичко що е „живина” в къщата. Сурвакали добитъка, оръдията на труда като ралото например, нивята, плодните дръвчета и лозите. Според представите удрянето с жилавата дрянова пръчка ще направи човека също жилав и здрав. А ефектът се подсилва със сакралните формули – благословии. Достатъчно е понякога да се каже само „Сурва година, весела година, живо здраво до година, до година, до амина”, ако не се научи специално за целта благославяне.
 12. 12. Изготви за малките сурвакари: Димитрийка Вучкова

×