ANTECEDENTS
•Anarquisme (Bakunin): moviment obrer nascut a finals del segle
XIX arran de la Revolució industrial que defen...
 Congrés de Sants: assamblea convocada per la Confederació Regional
del Treball de Catalunya (CRTC) que tingué lloc a l’a...
VAGA DE L’ANY 1919: (CANADIENSE)
Del 5 febrer al 14 de març.
O CANADIENSE: companyia canadenca d’energia
elèctrica amb un ...
○ Vuit dels seus treballadors van formar un sindicat que la
empresa no acceptà i per tant els va acomiadar.
○ Conseqüentme...
ESTUDI DE L’AUTOR I DEL
SEU MOMENT HISTÒRIC
•Ángel Pestaña
-De família humil, molt jove es començà a implicar en les vague...
-Convocà al 1917 el Congrés de Sants per
refermar les idees de la CNT.
-Va assistir al Segon Congrés de la Tercera
Interna...
COMENTARI DEL TEXT
la CNT i el Congrés de sants
NATURALESA DEL
TEXT
 Segons la FORMA: informatiu
 Segons el CONTINGUT: sociopolític
 Segons l’ ORIGEN: font primària
ANÀLISI INTERNA
 Idea principal: l’agrupació dels moviments obrers en
sindicats únics (especialitzats segons l’ofici).
 ...
PARAULES CLAU
 Sindicat únic (o de ram): agrupació dels obrers segons el seu ofici
en sindicats propis.
 Acció directa: ...
ANÀLISI EXTERNA
Congrés de Sants:
 Acords:
○Sindicats basats en els oficis (únics).
○Mètode d’actuació: acció directe o d...
Altres acords:
Reinvindicació de:
•Salaris mínims,
•Jornada de vuit hores
•No a les hores extres.
•No a l’explotació de m...
FOMENT DEL TREBALL
NACIONAL
És una confederació d’organitzacions i empreses de Catalunya
 Característiques:
•Mentalitat c...
•Ajudar al desenvolupament de les empreses amb les seves polítiques .
•Representar als sectors productius, els territoris ...
SÍNTESI
 El moviment anarquista començà a tenir una gran
incidència a Espanya, i més concretament a Catalunya a
principis...
VALORACIÓ PERSONAL
A finals del segle XIX i principis del segle XX, degut a la
situació social el moviment obrer es va fer...
B l’enfortiment de la cnt i el congrés de sants ac monique i sandra
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

B l’enfortiment de la cnt i el congrés de sants ac monique i sandra

243 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

B l’enfortiment de la cnt i el congrés de sants ac monique i sandra

 1. 1. ANTECEDENTS •Anarquisme (Bakunin): moviment obrer nascut a finals del segle XIX arran de la Revolució industrial que defensa un sistema polític basat en la creació de sindicats independents,eliminant qualsevol forma de govern. El mitjà per arribar a la Societat Igualitària és la Cultura llibertària. •Revolució Russa: al 1917 a Rússia es van portar a la pràctica per primer cop les idees comunistes. Culmina amb l’ascens al poder de Lenin.
 2. 2.  Congrés de Sants: assamblea convocada per la Confederació Regional del Treball de Catalunya (CRTC) que tingué lloc a l’ateneu Racionalista de Barcelona els dies 28,29,30 i 1 de juliol de 1918. +Promogut per revistes com Solidaridad Obrera i Tierra y Libertad  Organització del Congrés: • Sindicats agrupats en oficis: SINDICATS ÚNICS • Els Sindicats s’englobaven en les Federacions Locals que formaven la Confederació Regional del Treball de Catalunya. • CRTC: formada per un comitè executiu de 13 membres. CONTEXT HISTÒRIC
 3. 3. VAGA DE L’ANY 1919: (CANADIENSE) Del 5 febrer al 14 de març. O CANADIENSE: companyia canadenca d’energia elèctrica amb un gran nombre d’accions a Catalunya.
 4. 4. ○ Vuit dels seus treballadors van formar un sindicat que la empresa no acceptà i per tant els va acomiadar. ○ Conseqüentment, s’inicià una vaga general a Barcelona que culminà amb el tallament de la xarxa elèctrica. ○ L’empresa va acceptar les condicions dels treballadors i el 14 de març signà un conveni que finalitzà el conflicte.
 5. 5. ESTUDI DE L’AUTOR I DEL SEU MOMENT HISTÒRIC •Ángel Pestaña -De família humil, molt jove es començà a implicar en les vagues per una jornada laboral més justa. -Viatjà a Moscú i questionà la dictadura del proletariat que propugnaven Lenin y Trotski. -Director de la revista “Solidaridad obrera” -L‘any 1919 després secundar les protestes de la Canadiense fou arrestat.
 6. 6. -Convocà al 1917 el Congrés de Sants per refermar les idees de la CNT. -Va assistir al Segon Congrés de la Tercera Internacional representant al s-indicat de la CNT -A causa de que Pestaña defensava una ideologia més moderada va ser víctima d’un intent d’assassinat,l’any 1922. -Tot i ser el secretari general de la CNT durant molt de temps, posteriorment constituí el Partit Sindicalista, de caràcter anarquista i moderat.
 7. 7. COMENTARI DEL TEXT la CNT i el Congrés de sants
 8. 8. NATURALESA DEL TEXT  Segons la FORMA: informatiu  Segons el CONTINGUT: sociopolític  Segons l’ ORIGEN: font primària
 9. 9. ANÀLISI INTERNA  Idea principal: l’agrupació dels moviments obrers en sindicats únics (especialitzats segons l’ofici).  Idees secundàries: critica la burgesia (Foment del Treball Nacional) i l’acció directa.  Resum del contingut: promulgació de la ideologia anarcosindicalista.  Destinatari: els obrers.  Autor: Ángel Pestaña
 10. 10. PARAULES CLAU  Sindicat únic (o de ram): agrupació dels obrers segons el seu ofici en sindicats propis.  Acció directa: fa referència a l’actuació dels obrers independentment del sindicat o institució de la que formen part.  Esquirol: aquells treballadors que han decidit no recolzar la vaga i realitzen la seva tasca tot i la presència dels piquets.
 11. 11. ANÀLISI EXTERNA Congrés de Sants:  Acords: ○Sindicats basats en els oficis (únics). ○Mètode d’actuació: acció directe o d’altres com cooperativisme i mutualisme. ○Que els polítics professionals no representessin l'organització (sindicació femenina), establir el carnet confederal, creació de tallers col·lectius, centralitzar el comitè pro-presos i impulsar les escoles racionalistes.
 12. 12. Altres acords: Reinvindicació de: •Salaris mínims, •Jornada de vuit hores •No a les hores extres. •No a l’explotació de menors.
 13. 13. FOMENT DEL TREBALL NACIONAL És una confederació d’organitzacions i empreses de Catalunya  Característiques: •Mentalitat capitalista i regionalista •Va impulsar una opció política regeneracionista per al govern espanyol .  Finalitats: •Contribuir al progrés econòmic i social de Catalunya. • Promoció de la iniciativa privada i empresarial.
 14. 14. •Ajudar al desenvolupament de les empreses amb les seves polítiques . •Representar als sectors productius, els territoris i les empreses petites, mitjanes i grans davant les administracions i institucions públiques. •Promoure i coordinar les actuacions de les organitzacions afiliades en benefici de les empreses.
 15. 15. SÍNTESI  El moviment anarquista començà a tenir una gran incidència a Espanya, i més concretament a Catalunya a principis del segle XX, sobretot després del triomf de la Revolució Russa.  Gràcies a la CNT i Àngel Pestaña, un dels seus membres, es va fer difusió i es posà a la pràctica les idees anarquistes, convocant coma conseqüència el Congrés de Sants.  Al 1919, va tenir lloc a Madrid una Conferència encapçalada per Ángel Pestaña on va promulgar les idees anarcosindicalistes.
 16. 16. VALORACIÓ PERSONAL A finals del segle XIX i principis del segle XX, degut a la situació social el moviment obrer es va fer popular entre el proletariat. El moviment anarquista va tenir molta importància a Catalunya i una de les figures més importants que va promulgar aquestes idees fou Ángel Pestaña.

×