Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
МАХОВЕРОВ ТЕСТ 
Приредиле: 
Тијана Јокић II5 
Ђурђа Марчетић II5 
Kристина Николић II5 
Андриана Раденковић II5 
XV београ...
 КАРЕН МАХОВЕР (1902-1996) 
 Била је психолог, експерт за 
клиничку употребу пројективних 
техника а позната је као ауто...
 Тумачење цртежа представља пројективну 
технику за препознавање аспеката личности, 
проистеклу из дубинске психолгије и ...
 Решили смо да испитамо наше одељење задавањем овог теста. 
Цртеже смо обрадили и покушали да их протумачимо. 
 Тестирал...
Углавном су цртали 
прво мушке фигуре 
које више нагињу ка 
горњем левом углу, 
што значи да су 
оптимисти који 
неретко и...
 Све фигуре које су цртали 
дечаци, имају раширене ноге 
и танка уста, не улазе у 
детаље али имају шаке и 
стопала које ...
 Мушкарци су 
мушку фигуру 
презентовали са 
ширим 
раменима, док је 
женска фигура 
нацртана без 
облина.
80% женских фигура представљена је са 
израженим облинама. 
65% женских фигура је веома оскудно 
обучено или необучено. 
В...
 Две трећине женских испитаника је изостављала 
део лица или чак целу главу, али оне које су 
нацртале главу показују вел...
 Три четвртине 
мушких фигура 
(цртаних од 
стране женског 
пола) нацртано 
је са израженом 
мускулатуром, 
наго и без ли...
Мушки испианик је нацртао 
косу и лице док је нпр. 
женска испитаница није 
нацртала 
Мушки испитаник је нацртао 
раширене...
 Девојчице су одговорније од дечака; 
 Дечаци су сигурнији у себе више него 
девојчице, вероватно због тога што се 
смат...
Kристина Николић 
Aндриана Раденковић 
Ђурђа Марчетић 
Тијана Јокић
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Crtez ljudske figure

5.095 visualizaciones

Publicado el

Istraživanje unutrašnjih sadržaja ličnosti koje su sproveli gimnazijalci primenom testa Karen Mahover "Crtež ljudske figure"

Publicado en: Educación
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/39mQKz3 ❶❶❶
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/39mQKz3 ♥♥♥
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí

Crtez ljudske figure

 1. 1. МАХОВЕРОВ ТЕСТ Приредиле: Тијана Јокић II5 Ђурђа Марчетић II5 Kристина Николић II5 Андриана Раденковић II5 XV београдска гимназија, октобар 2014. Ментор : Симонида Вукобрат
 2. 2.  КАРЕН МАХОВЕР (1902-1996)  Била је психолог, експерт за клиничку употребу пројективних техника а позната је као аутор теста „Цртеж људске фигуре“ који и носи њено презиме.  За коришћење овог теста психолози се и данас обучавају у оквиру психодијагностике.
 3. 3.  Тумачење цртежа представља пројективну технику за препознавање аспеката личности, проистеклу из дубинске психолгије и психоанализе.  Пројективне технике су тестови личности у оквиру којих се испитаник изражава преко недовољно структуираног материјала дајући му лични печат и кроз то изражавање несвесно испољава своје унутрашње садржаје који се могу даље анализирати.  Тумачење цртежа нам много тога може рећи о особи која црта, без обзира на њену спретност и вештину цртања, њен таленат, заправо, без обзира на то да ли се уопште интересује за цртање и ликовни израз. Маховерова је приметила да одређени стил цртања обично „иде“ са неким особинама личности, тензијама, чак и са одређеном патологијом.
 4. 4.  Решили смо да испитамо наше одељење задавањем овог теста. Цртеже смо обрадили и покушали да их протумачимо.  Тестирали смо цело одељење, а посебно обрађивали женски и мушки део одељења. Циљ нам је био да утврдимо има ли било каквих полних разлика у начину цртања људске фигуре.  Задатак ученика је био да нацртају цртеж људске фигуре, а после тога фигуру супротног пола од оне што су је најпре нацртали.  На основу њихових цртежа, ми смо одредили профил женског и мушког дела одељења.  Надамо се да ће вам се свидети оно што ћемо показати.
 5. 5. Углавном су цртали прво мушке фигуре које више нагињу ка горњем левом углу, што значи да су оптимисти који неретко изражавају агресивност.
 6. 6.  Све фигуре које су цртали дечаци, имају раширене ноге и танка уста, не улазе у детаље али имају шаке и стопала које говоре о спремности на комуникацију и добром утемељењу.  У случају овог цртежа са десне стране, уста која се цере значе жељу за одобравањем од стране других, док једноставна уста представљају тензију.
 7. 7.  Мушкарци су мушку фигуру презентовали са ширим раменима, док је женска фигура нацртана без облина.
 8. 8. 80% женских фигура представљена је са израженим облинама. 65% женских фигура је веома оскудно обучено или необучено. Већина испитаница прво је нацртала женску фигуру, док су сви мушкарци нацртали најпре фигуру јачег, дакле – сопственог пола.
 9. 9.  Две трећине женских испитаника је изостављала део лица или чак целу главу, али оне које су нацртале главу показују велику сексуалну израженост цртањем бујне косе.
 10. 10.  Три четвртине мушких фигура (цртаних од стране женског пола) нацртано је са израженом мускулатуром, наго и без лица.
 11. 11. Мушки испианик је нацртао косу и лице док је нпр. женска испитаница није нацртала Мушки испитаник је нацртао раширене руке, док их је испитаница нацртала уз тело што доказује да су испитаници по природи слободнији од испитаница Мушкарци су се мало више потрудили да обликују мушку фигуру него испитанице, они су је нацртали тако да су им рамена шира што значи да они више маре за своју интелигенцију (наглашавање горњег дела тела) али и телесну снагу. Исто правило као за руке, важи и за ноге
 12. 12.  Девојчице су одговорније од дечака;  Дечаци су сигурнији у себе више него девојчице, вероватно због тога што се сматрају јачим полом;  Дечаци су такође су одлучнији него девојчице;  Девојчице више пазе на то како ће нешто да представе, него дечаци.
 13. 13. Kристина Николић Aндриана Раденковић Ђурђа Марчетић Тијана Јокић

×