PROJECTE DE TECNOLOGIA
RÀDIO
4t d’ESO
MEMÒRIA DEL TREBALL
1- INDEX.................................................................................................
ESTRUCTURA
VISTES
CIRCUIT ELÈCTRIC
Descripció del treball:
Aquest muntatge permet rebre ones mitjanes de ràdio OM.
La senyal es captada per mitjà d’una anten...
Llistat de materials
Comercials: Reciclats:
- Transistor BC548. - Aglomerat.
- Resistència 1MΩ. - Llistons.
- Resistència ...
Full de procés:
Fase Dibuix Operacions Ferramentes Duració
Dissenyar les vistes
i l’esquema del
circuit elèctric de la
ràd...
Fixar els
components
electrònics amb el
LED, l’interruptor
l’altaveu i la
regleta.
Soldar els components
electrònics tal i...
Si el circuit
funciona, caldrà
construir un suport
per a l’altaveu a
l’interior de la
capsa.
Mesurar, marcar,
traçar, serr...
I.E.S: José Rodrigo Botet TECNOLOGIA Full de treball
Nom de la proposta: RÀDIO Alumne: Sergi Navarro Albalat Grup: 4t B
CO...
PROVES DE CONTROL I DE FUNCIONAMENT
Observacions. Modificacions.
-La primera vegada que es va provar -Es varen haver que c...
Construcció d'una ràdio
Construcció d'una ràdio
Construcció d'una ràdio
Construcció d'una ràdio
Construcció d'una ràdio
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Construcció d'una ràdio

774 visualizaciones

Publicado el

0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
774
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
68
Acciones
Compartido
0
Descargas
10
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Construcció d'una ràdio

 1. 1. PROJECTE DE TECNOLOGIA RÀDIO 4t d’ESO
 2. 2. MEMÒRIA DEL TREBALL 1- INDEX..............................................................................................1 2- DESCRIPCIÓ DEL TREBALL........................................................2 3- ESTRUCTURA.................................................................................3 3.1- VISTES 3.1.1- RÀDIO: PRESPECTIVA ISOMÈTRICA...................4 3.1.2- RÀDIO: ALÇAT.........................................................5 3.1.3- RÀDIO: PERFIL ESQUERRE...................................6 3.1.4- RÀDIO: PLANTA......................................................7 3.2- CIRCUIT ELÈCTRIC..............................................................8 3.2.1- ESQUEMA ELÈCTRIC..............................................9 4- MATERIALS.................................................................................10 4.1- COMERCIALS 4.2- RECICLATS 5- FERRAMENTES..........................................................................10 6- PROCÉS..............................................................................11,12,13 7- COST FINAL DEL PROJECTE...................................................14 8- PROVES DE CONTROL I DE FUNCIONAMENT....................15
 3. 3. ESTRUCTURA VISTES
 4. 4. CIRCUIT ELÈCTRIC
 5. 5. Descripció del treball: Aquest muntatge permet rebre ones mitjanes de ràdio OM. La senyal es captada per mitjà d’una antena, aïllada pel circuit oscil·lant de modulació, amplificada i audible a través d’un petit altaveu. La selecció de l’emissora es fa movent més o menys un nucli de “ferrita” per l’interior d’una bobina. Una antena de varios metres de fil i una toma de terra eficaç, si es possible una tuberia de calefacció o d’aigua; són imprescindibles. Generalment la recepció és millor per la nit. La “banda de barrido” del receptor es prou ampla, es a dir que la sintonització fina es pràcticament impossible. Si no es possible una antena, és necessari construir una amb un fil d’uns deu a trenta metres d’altura, que se el fixem verticalment, dóna un bon resultat. Abans d’iniciar el muntatge del circuit caldrà saber identificar els components que el formen i les característiques de cadascun d’ells. Cal comprendre l’esquema interpretat, així com els símbols dels components, les connexions, les polaritats, etc. Data de començament: 15-12-2008 Data d’entrega: 26-3-2009 Fonts d’informació consultades: Internet, mestres de tecnologia, fotocopies 4t d’ESO (Unitat.4.- Control elèctric i electrònic) RESPONSABILITATS: NETEJAR Y CUIDAR EL METERIAL.
 6. 6. Llistat de materials Comercials: Reciclats: - Transistor BC548. - Aglomerat. - Resistència 1MΩ. - Llistons. - Resistència 6,8Ω. - Resistència 2,2 kΩ. - Altaveu 0,4 W. - Condensador 270 pF. - Condensador 10000 pF. - C. Electrolític 100 µF. - C. Electrolític 2,2 µF. - Condensador 3900 pF. - Díode de germani. - Potenciómetre 1MΩ. - Interruptor. - Pila 4V. - Xapa (60x30). - Cargols. - Cable de M 1mm2 . - Reixa de metall. Llistat de ferramentes: - Llapis i goma d’esborrar. - Regle, escaire i cartabò. - Cinta mètrica. - Compàs. - Cargol de banc. - Serra de costella. - Serra de marqueteria. - Llima. - Barrena. - Trepant de columna. - Martell. - Tornavís. - Cola blanca. - Pegament de contacte. - Soldador d’estany. - Gats. - Claus fixes. - Pistola de silicona.
 7. 7. Full de procés: Fase Dibuix Operacions Ferramentes Duració Dissenyar les vistes i l’esquema del circuit elèctric de la ràdio. pàg:3,4,5,6,7. Traçar, marcar, mesurar, acotar i retolar. Programa AutoSketch. 5h Una vegada fet el disseny, agafem les mides per a construir la caixa. pàg:4,5,6. Mesurar, marcar i traçar. Llapis, goma d’esborrar, regle i compàs. 1h Tallem les fustes, i fem els forats on aniran l’altaveu, el LED, el sintonitzador, els cables de la regleta i l’interruptor. Serrar, foradar i llimar. (Assegurar-se de que les peces encaixen correctament) Gats, serra de costella, serra de marqueteria, llimes. Construïm la caixa. Unir les peces i retallar i tapar amb una reixa l’espai on anirà l’altaveu. (Deixar la fusta de darrere sense pegar) Cola blanca, tisores, pegament de contacte i gats. 1h Construïm la tapa de darrere. Mesurar i cargolar les frontisses a la fusta. Idear un mecanisme per a que es tanque la porta. Regle i tornavís. Una vegada feta la caixa, cal serrar un tros de fusta on damunt anirà el circuit elèctric. Mesurar, marcar, traçar, serrar i llimar. Assegurar-se que la fusta entre correctament a la caixa. Regle, llapis i goma d’esborrar, serra de costella i llima. 1h Clavar les xinxetes necessàries a la fusta anterior per col·locar els components del circuit elèctric i fer forats per a la subjecció de la bobina. Mesurar, marcar, fixar les xinxetes i clavar- les. Llapis, goma d’esborrar, tenaces(per fixar) i martell.
 8. 8. Fixar els components electrònics amb el LED, l’interruptor l’altaveu i la regleta. Soldar els components electrònics tal i com s’indica a l’esquema del circuit elèctric. Esquema elèctric, soldador i estany. 1h Construir una bobina. Serrar un tub de plàstic, mesurar el fil d’aram, tallar-lo, i enroscar-lo al voltant del tub de plàstic i subjectant-lo amb cinta adhesiva. Després afixar-lo amb brides a la fusta. Serra de marqueteria, cinta mètrica, tenaces, cargol de banc (per facilitar la subjecció a l’hora d’enroscar el fil d’aram) i cinta adhesiva. 1h Col·locar un nucli de ferrita a l’interior de la bobina junt amb un llistó allargat per poder-lo moure i així poder fer la sintonització des de fóra. Fixar la ferrita amb el llistó de fusta mitjançant un plàstic termocontraible. Serrar el llistó de fusta, fixar la ferrita amb el llisto dins del plàstic termocontraible i calfar-lo. Ara que ja tenim el circuit complet, caldrà comprovar el seu funcionament. Connectar el circuit a una pila (4,5V), fixar- li una antena així com una toma de terra eficaç. Circuit elèctric, pila, antena i toma de terra. Si el circuit no funciona, tal vegada es deu a: -La pila està esgotada. -L’antena no agafa senyal. -La toma de terra no es suficient. -Els components estan col·locats incorrectament (comprovar el circuit i les polaritats) o estan danyats (s’han pogut cremar amb el soldador). Trobar on està el problema i solucionar- lo. Segons quin sia el problema, caldrà triar unes ferramentes. Segons el problema
 9. 9. Si el circuit funciona, caldrà construir un suport per a l’altaveu a l’interior de la capsa. Mesurar, marcar, traçar, serrar, llimar i fixar el suport amb l’altaveu a dins. (L’altaveu haurà de quedar ben subjectat a la reixa). Regle, llapis, goma d’esborrar, serra de costella, llima i cola blanca. 1h Instal·lar la resta del circuit elèctric. Col·locar a dins de la capsa la fusta amb el circuit elèctric, i fixar el LED, l’interruptor, la regleta i el sintonitzador als seus llocs corresponents. Pistola de silicona (per a la fixació del LED), barrena i tornavís (per a la regleta) i claus fixes (per a l’interruptor). Col·locació d’una pila, antena i toma de terra. Col·loquem una pila junt amb el circuit elèctric, fixem una antena a la regleta i connectem el cable que ix de la regleta a una toma de terra. Tornavís per poder obrir i tancar la regleta. 30min + modifi- cacions Comprovem el funcionament correcte de la ràdio i fem les modificacions que calga. Li donem a l’interruptor. Segons les modificacions que calga fer utilitzarem unes ferramentes.
 10. 10. I.E.S: José Rodrigo Botet TECNOLOGIA Full de treball Nom de la proposta: RÀDIO Alumne: Sergi Navarro Albalat Grup: 4t B COST FINAL DEL PROJECTE: A) COST DELS MATERIALS Material Quantitat Preu unitari Total Transistor BC548 2 0,15 € 0,30€ Resistència 1MΩ 1 0,15 € 0,15 € Resistència 6,8Ω 1 0,05 € 0,05 € Resistència 2,2 kΩ 1 0,25 € 0,25 € Altaveu 0,4 W 1 3,01 € 3,01 € Condensador 270 pF 1 0,15 € 0,15 € Condensador 10000 pF 1 0,33 € 0,33 € C. Electrolític 100 µF 1 0,35 € 0,35 € C. Electrolític 2,2 µF 1 0,20 € 0,20 € Condensador 3900 pF 1 0,25 € 0,25 € Díode de germani 1 0,70 € 0,70 € Potenciómetre 1MΩ 1 0,55 € 0,55 € Interruptor 1 1,00 € 1,00 € Pila 4V 1 0,90 € 0,90 € Total materials: 8,19 € B) COST DE LA MÀ D’OBRA Temps de classe Quantitat Preu unitari Total 1h 20 2€ 40€ Total mà d’obra: 30€ C) COSTOS GENERALS Total despeses generals: 5€ COST TOTAL: 61,70 € (iva 16% inc.)
 11. 11. PROVES DE CONTROL I DE FUNCIONAMENT Observacions. Modificacions. -La primera vegada que es va provar -Es varen haver que canviar de lloc el circuit no s’escoltava. dos condensadors. -Després d’haver provat a fixar diver- -Es deixa la ràdio sense antena i el ses antenes, ninguna ha donat bon re- que es fa es connectar-la a un tub sultat. de calefacció.

×