Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
MIL
LLETRESJUNY 2015 - Nº 27
HORT 1r CICLE
1
ÍNDEX
Pàgina de l'APIMA ------------------------------------ Pàg. 2
Racó de la biblioteca
➢
Inauguració de la biblioteca...
2
PÀGINA DE L'APIMA
PER SANT JORDI, INAUGURACIÓ DE LA
BIBLIOTECA!!
El passat divendres 24 d'abril i aprofitant la celebrac...
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
P3 contacontes
P3 contacontes
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 42 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (15)

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio

Similares a Nº27 juny (20)

Más reciente (20)

Anuncio

Nº27 juny

 1. 1. MIL LLETRESJUNY 2015 - Nº 27 HORT 1r CICLE
 2. 2. 1 ÍNDEX Pàgina de l'APIMA ------------------------------------ Pàg. 2 Racó de la biblioteca ➢ Inauguració de la biblioteca ---------------- Pàg. 3-4 ➢ Sant Jordi a Educació Infantil -------------- Pàg. 5-6 ➢ Club de lectura --------------------------------- Pàg. 7 ➢ Auca de la biblioteca -------------------------- Pàg. 8-9 Racó literari ➢ Recomanació de llibres ---------------------- Pàg. 10-12 ➢ Taller de contes -------------------------------- Pàg. 13-16 ➢ Rodolins ----------------------------------------- Pàg. 17 ➢ Juan Ramón Jiménez ------------------------ Pàg.18 Fotos jornada de portes obertes Equitat de gènere ---------------------------- Pàg. 19-22 ➢ Juan Ramón Jiménez ------------------------ Pàg. 23-28 ➢ Fotos col·laboració amb el geriàtric -------- Pàg. 29 Cuidem el medi ambient ➢ Les 3 R -------------------------------------------- Pàg. 30 ➢ Traffic snake game ----------------------------- Pàg. 31 Què hem fet? ➢ La oca de la equidad -------------------------- Pàg. 32-33 ➢ Una sessió diferent ---------------------------- Pàg. 34-35 ➢ Llegir en parella -------------------------------- Pàg. 36-37 ➢ Feim conferències ----------------------------- Pàg. 38 ➢ Sortida a Trepucó ------------------------------ Pàg. 39 English corner ➢ Who is Laura Mustakos ---------------------- Pàg. 40
 3. 3. 2 PÀGINA DE L'APIMA PER SANT JORDI, INAUGURACIÓ DE LA BIBLIOTECA!! El passat divendres 24 d'abril i aprofitant la celebració de Sant Jordi vam poder inaugurar la biblioteca nova de l'escola “Un món de llibres” amb na Mussoleta com a mascota. Després de la inauguració vam poder gaudir de la festa amb un conte- contes i també amb les representacions d'algunes rondalles per part dels alumnes de tercer cicle. A més els fillets i filletes van poder xalar amb un pinta-cares, partides d'escacs i d'una bona bereneta que moltes famílies van aportar. Des de l'APIMA volem donar les gràcies a tota la comunitat educativa que ha fet possible que la biblioteca ja sigui una realitat i que els nostres infants puguin gaudir d'UN MÓN DE LLIBRES” MOLTES GRÀCIES A TOTS PER LA VOSTRA COL·LABORACIÓ!
 4. 4. 3 RACÓ DE LA BIBLIOTECA INAUGURACIÓ DE LA BIBLIOTECA El 24 d'Abril hem inaugurat la nova biblioteca de l'escola amb una festa organitzada per l'APIMA. Hem pogut celebrar Sant Jordi i el dia del llibre amb aquest acte, ben acompanyats per alumnes, famílies i mestres, amb molta il·lusió i alegria pel que significa per a nosaltres recuperar un espai dedicat als llibres i el foment de la lectura. Hi ha hagut música, contacontes, bereneta i venda de samarretes i punts de llibre molt creatius confeccionats pels alumnes per conmemorar aquest dia. També hem aprofitat per presentar la mascota, el logotip i el nom de la biblioteca que han sortit escollits després de la campanya que es va dur a terme durant el segon trimestre. Van ser moltes les idees, ben originals i variades, per això volem agrair la gran participació de l'alumnat, que no és altra cosa que la manifestació del seu interès per aquest nou projecte de centre.
 5. 5. 4 RACÓ DE LA BIBLIOTECA WONDER Aquest llibre ens explica la història de n’August. Ell no és un nen normal, per molta mala sort té un problema a la cara. Ell mai ha anat a l’escola. La raó és que l’havien operat moltes vegades i passava molt de temps a l’hospital. Als 10 anys comença a anar a l’escola. L’August et durà dins una història plena d’emocions i sentiments. Aquesta història li dona 1.000 voltes a totes les que he llegit, és un historia molt bonica. Et fa pensar que vius les mateixes experiències que l’August, com si et fiquessis dins la seva pell. Iria Fernández-Cid Rodríguez 6èC RECOMANACIÓ DE LLIBRES Durant tota la setmana, i dins l'horari lectiu, s'ha fet la presentació de la biblioteca a tots els grups de l'escola. Els fillets i filletes han mostrat molt d'interès i estan molt il·lusionats amb aquest nou espai que ben segur els proporcionarà bons moments de lectura i recursos per a l'aprenentage. BIBLIOPATIS Com podeu observar a les fotografies la posada en marxa dels bibliopatis proporciona als fillets i filletes estones de lectura compartida a l'aire a lliure. Títol: WONDER Autora: R.J.Palacio Editorial: La Campana
 6. 6. 5 RACÓ DE LA BIBLIOTECA ELS ALUMNES D’EDUCACIÓ INFANTIL  CELEBREM LA DIADA DE SANT JORDI AMB DIVERSES ACTIVITATS. UNA D'ELLES ÉS UN RACÓ QUÈ HEM MONTAT AL PASSADÍS, UNA BIBLIOTECA DE CICLE, ON ELS FILLETS I FILLETES HAN APORTAT UN CONTE DE CASA SEVA PER COMPARTIR AMB ELS ALTRES COMPANYS. AMB PETITS GRUPS DE P3, P4 I P5 HEM POGUT GAUDIR D’AQUEST ESPAI .
 7. 7. 6 RACÓ DE LA BIBLIOTECA COMPARTIR EL CONTE QUE MÉS ENS AGRADA AMB ELS COMPANYS/ES OBSERVAR LES ILUSTRACIONS, PASSAR UNA ESTONA DIVERTIDA,… PODRIA SER UN BON RESUM PER DEFINIR AQUEST ESPAI.
 8. 8. 7 RACÓ DE LA BIBLIOTECA CLUB DE LECTURA A quart hem orgnitzat un club de lectura. Primer, amb el mestre, vàrem fer tres grups. El primer grup es va llegir Los despistes de Spider. El fillets i filletes tenien tres setmanes per a llegir-lo i preparar-lo a casa. Quan arriba el dia ens seiem fent una mitja lluna davant la resta de la classe i el comentam amb els altres fillets/es que se l'han llegit. Quan acabam de comentar el llibre, els nostres companys/es ens fan preguntes i noltros contestam. El segon club de lectura comentarà el llibre Kika revoluciona la clase i el tercer, La bicicleta robada. És una experiència positiva i molt interessant! Quart C Los despistes de Spider Kika revoluciona la clase La bicicleta robada
 9. 9. 8 RACÓ DE LA BIBLIOTECA
 10. 10. 9 RACÓ DE LA BIBLIOTECA
 11. 11. 10 RACÓ LITERARI TITOL: LA GEGANTA I EL CORB NEGRE AUTORES: Montserrat Ginesta i Marta Balaguer ARGUMENT( de què tracta): A la geganta Marcel·lina li va picar una abella en el dit del peu i se li va inflar molt. Els veïns no sabien que fer i res la curava, fins que un dia va arribar un corb que la va curar, cridant a uns altres corbs i fent-li pessigolles. PER QUÈ RECOMANAM EL LLIBRE: Perquè el conte ens ensenya que riure és important i ens pot ajudar a espassar qualsevol mal. QUI EL RECOMANA: Miquel, Lluriac i Maribel (2n) TITOL: EL DRAC SIMÓ I EL LLOP QUE NO FA POR AUTORA: Mercè Arànega ARGUMENT(de què tracta): El drac Simó visita a la seva àvia Aurèlia. L'àvia li dóna pastís de castanyes i en Simó en vol més, però no hi ha castanyes. En Simó va al bosc a agafar-ne i es troba amb un llop que el regira. Però el llop es bo i li conta que els seus germans s'han perdut. En Simó ajuda al llop a trobar als seus germans i a salvar- los d'un incendi. PER QUÈ RECOMANAM EL LLIBRE: Perquè és un conte diferent, ja que un llop i un drac es fan amics i el llop és bo. QUI EL RECOMANA: Carla i Fausto(2n)
 12. 12. 11 RACÓ LITERARI TITOL: PARE, JO VULL SER PIRATA AUTOR: Javier Marquina ARGUMENT( de què tracta): Una filleta tenia un rebesavi que era un pirata molt dolent. Es va posar a llegir llibres de pirates i va pensar que quan fos grossa seria pirata. Després es va posar a somiar tot el que faria per ser pirata. PER QUÈ RECOMANAM EL LLIBRE: Si t'agraden els pirates, amb aquest llibre et divertiràs molt i sobretot amb els seus personatges. QUI EL RECOMANA: Lorena i Bruno (2n) TITOL: HANSEL Y GRETEL AUTORS: Adaptación de la obra de los hermanos Grimm ARGUMENT(de què tracta): Yoyo y Doc Croc viajan con el libro mágico a la casa de Hansel y Gretel. Ellos son muy pobres. Su madrastra los deja en el bosque y encuentran una cabaña de chocolate. Allí vive una bruja que quería engordar a Hansel para comérselo. Doc Croc ayuda a Hansel y Gretel a escapar. Hansel y Gretel vuelven a casa con su padre y se despiden de Yoyo y Doc Croc hasta un nuevo encuentro. PER QUÈ RECOMANAM EL LLIBRE: Porque nos cuenta la historia de Hansel y Gretel de una forma original y divertida. QUI EL RECOMANA: Hayam i Adrià(2n)
 13. 13. 12 RACÓ LITERARI TITOL: SOY UN MONSTRUO AUTORES: Gemma Lienas i Africa Fanlo ARGUMENT( de què tracta): Max es un niño al que todo le sale mal. Por eso piensa que es un monstruo. Entonces se le aparece la hada Menta y le dice que él es un niño muy listo y que sólo tiene que recordar que lo es. Luego le da un hilo verde para que se lo ate en la muñeca y se acuerde de que es un niño bueno. PER QUÈ RECOMANAM EL LLIBRE: Porque nos enseña que para ser buenos sólo tenemos que pensar que lo podemos ser. QUI EL RECOMANA: Noa i Roberto(2n) TITOL: ¡QUIERO UNA MASCOTA! AUTORES: Anna Canyelles/Agustín Corominas ARGUMENT( de què tracta): María quiere una mascota pero sus padres no le dejan porque piensan que dan problemas. Los gatos arañan las sillas, las tortugas son de lo más aburridas, los conejos hacen un montón de cacas... Al final encuentra un animal que le gusta mucho, una araña. PER QUÈ RECOMANAM EL LLIBRE: Si os gustan las mascotas, con este cuento os lo pasaréis muy bien. QUI EL RECOMANA: Iker i Elisa (2n)
 14. 14. 13 RACÓ LITERARI EL TALLER DE CONTES DE 4t A Seguim publicant... Escriure és una tasca difícil i complexe i per aquesta raó ens fa molta d'il·lusió poder aprofitar aquesta ocasió que ens brinda la “Revista Mil lletres” per publicar. A veure si trobem lectors que aprofitin aquests contes... LA RECEPTA DESAPAREGUDA La setmana passada la classe de 4tA era la única que no podia fer bunyols, perquè no tenia la recepta, en Nando va pensar on podia estar la recepta . Vam estar pensant durant una bona estona i de repent n' Olga va dir: -“Ja se on pot estar la recepta” -“ on, Olga ???” va dir n'Henar -“a ne's Molí de Dalt” va contestar n' Olga. Vam anar as Molí de Dalt perquè hi ha moltes coses antigues i a lo millor hi pot haver la recepta . Vam demanar a un senyor: -“on teniu totes ses antiguitats ?” i el senyor va dir: -“a baix, al soterrani”. Vam anar al soterrani i vam cercar i cercar i n 'Olga va dir: -“ mirau, he trobat la recepta !” La recepta estava davall una carretilla molt vella. De repent, en Nando va dir : -“ correu anem a l'escola abans de que sigui tard” . Vam arribar a l'escola i n'Olga i jo, n'Henar, vam trobar una petjada de color negre , vam estar pensant i investigant durant una bona estona i al final va ser en Paquito, un esquelet màgic que tenim a la classe , és molt simpàtic però és molt pillo, té vint – i – dos anys. En Paquito volia fer ell els bunyols i no volia que els féssim nosaltres, així que amb sa seva màgia va fer uns bunyols que per cert els va fer ràpid i bons . Al final com ja teníem la recepta cada classe van poder fer els bunyols, que per cert en Paquito l'esquelet també ens va ajudar. Quan va arribar l'hora de fregir els bunyols hi va haver un problema , mos faltava sa mel i sa sucre, així que vam haver d'anar a Ca's Tix a comprar la mel i la sucre. Vam arribar just perquè només quedava un pot de mel . Vam arribar a l'escola, vam muar els bunyols amb la sucre i la mel i ho vam acabar tot d'un bon pas. Henar Rodríguez Pons
 15. 15. 14 RACÓ LITERARI L'ÀGUILA ES VOL MENJAR ELS BUNYOLS Hi havia una vegada a una escola que es deia CEIP Sant Lluís, que va venir una àguila que es deia Alex, era blanca i marró, i tenia els ulls blaus. Tenia molta gana i no trobava res per menjar i va anar volant i va veure una escola que feia molt bona olor i va pensar que hi aniria, i va veure que es celebrava Tots Sants, i allà va veure bunyols i se'ls volia menjar. Quant els fillets i filletes van veure a l'àguila van cridar a tots els mestres, peró els mestres no els escoltaven. L'àguila esteia a punt de menjar-se un bunyol i una filleta que es deia Eva que tenia el cabell curt i tenia els ulls blaus va dir: - “jo aniré al menjador a cercar alguna cosa per matar a l'àguila”. Mentres n'Eva anava al menjador, l'àguila tenia uns petits ajudants que eren verds, i quant l'àguila deia “hoooooo” els ajudants de l'àguila sortien de devall les retjoles i l'ajudaven. Un dels petits ajudants de l'àguila va veure que anava a cercar cosa per matar a l'àguila . L'ajudant de l'àguila li va contar tot i l'àguila es va enfadar molt i cada vegada tenia més ganes de menjar-se els bunyols. Després una filleta que es deia Iris va tenir una idea, duria una mosca perque a l'àguila li feien por les mosques perque li feien feien pessigolles. I així l'àguila se n'aniria i tots els fillets i filletes es podrien menjar els bunyols. N'Eva i na Iris s'en van anar al bosc amb bicicleta i per el bosc van veure una planta que a les mosques li agradaven molt, van contar fins a tres “1, 2 i 3” i van atrapar a la mosca i la van posar dins una bossa. Quan van arribar a la escola van anar devora l'àguila i van amollar a la mosca, i n'Eva i na Iris es van amagar i van contar fins a tres “1, 2 i 3” i l'àguila s'en va anar volant. I tots van estar molt contents perquè tota la feina que havien fet per fer tots els bunyols no sa la va menjar l'àguila, sino tots els fillets i filletes de l'escola. I van estar molt contents. I ho van celebrar al pati de l'escola menjant els bunyols. Iris Torrent Pons
 16. 16. 15 RACÓ LITERARI EL MISTERI DE LA RECEPTA PERDUDA Hi havia una vegada un poble que es deia Sant Lluis . A l'escola, a la classe de 4tA mentres preparaven la recepta dels bunyols, els professors que es deien Marcos, Nina, Merçè i Nando (peró en Marcos era mexicà), van anar a cercar la recepta però la van perdre i van cridar a ne'n Xavi, generós, alt, rabiós, un poc pillo i mexicà , a ne'n Felipe, roig, alt i amistós, a n'Henar i a na Laura, altes, intel·ligentes i amables, que anessin a cercar la recepta i la van trobar pero RAS!!! Dues bruixes dolentes que es deien Núria i Lua, baixes, van agafar sa recepta i se la van endur. -”oh no, sa recepta” van dir tots desesperadament tristos. Van avisar a un policía que esteia amb sa seva família... que es deien José, Mari i Eric. Mentres cercaven sa recepta es van quedar tancats dins sa classe de 2nA en clau. Després van trobar sa clau dins un llibre que es deia “ELS BUNYOLS ENCANTATS” i n'Henar i na Laura van dir: -”sa clau és aqui!”. Van obrir sa porta de sa classe i van anar a sa cuina, van mirar per dins el forn, per dins sa nevera... Peró n'Henar i na Laura van veure dues coses que brillaven. Eren dues varetes màgiques - ”què bé, son dues varetes màgiques” van dir n'Henar i na Laura, les van agafar i van fer un pla. Es van dividir en dos grups, n'Henar i en Xavi i en Felipe i na Laura. Després en Xavi i n'Henar van trobar na Lua i en Felipe i na Laura es van trobar a na Núria. Na Lua que estava a la classe de música tenia una copia de sa recepta i na Núria que estava a la sala de professors tenia sa real - “és sa real” va dir na Laura. Després na Lua va intentar tornar dolenta a n'Henar pero no va poder i na Núria també va intentar tornar a na Laura dolenta ,dolenta ,peró en Xavi i en Felipe no les van deixar. I després n'Henar i na Laura van agafar les varetes màgiques i les van fer tornar bruixes bones. Es van fer molt amics i na Núria i na Lua van dir: - “perdó, és que esteiem poseïdes” i en Xavi, en Felipe, n'Henar i na Laura van dir: - “pero qui os va poseïr?” - “unes bruixes volien conquerir el món pero totes soles no ho podien fer i van posïer les nostres mares i noltros vam intentar fugir pero també ens van poseïr, també al nostre ca Tot i a la nostra moixa Zipi, peró una vegada quan l'encanteri es desfà a una o dues persones, tots els poseïts es tornen bons”. I van fer bunyols per tots i van ser feliços per sempre. Laura Pinilla Pons
 17. 17. 16 RACÓ LITERARI ELS LLADRES A LA BUNYOLADA Hi havia una vegada tres lladres que es van disfressar de senyores perquè volien robar els bunyols . La classe estava fent els bunyols. Quan els lladres van passar per devora de la classe i van veure la pasta dels bunyols van pensar en robar-los. Quan van acabar de fer els bunyols, les mares se'n van anar a les seves cases i algunes es van quedar per fregir els bunyols. Els lladres van pensar un pla i van pensar que podien tirar una bomba de fum perquè no els descobrissin. Quan van tirar les bombes de fum les mares es van desmaiar . Llavors els lladres van agafar una bossa i van agafar tots els bunyols. Els lladres van anar al seu amagatall que era la casa d'un lladre. Un lladre era científic i volíen que els bunyols xerressin. Van posar els bunyols a les màquines i van programar el temps Quan els tres ninjas van pasar per allà van veure les mares desmaiades i van sortir de l'escola per agafar al lladres. Quan van sortir al carrer van veure unes potes. Les van seguir fins que van arribar a la casa. Van entrar i van lluitar. Els tres ninjes van guanyar. Van rompre les màquines i van agafar els bunyols. Quan van arribar a l'escola van tirar un pot d'aigua a les mares. Van anar al telèfon de la cuina i van cridar a la policia i els van ficar a la presó i van menjar bunyols. Joel Sintes Climent CONTES PENDENTS DE PUBLICAR El Bruixot Malvat. Nuri Piris El volcà menja-bunyols. Felipe Virgili Els lladres de l'escola. Miryam Egea La broma de Tot Sants. Alex López Les àguiles a sa bunyolada. Mario Seguí Mos van llevar els ingredients. Olga Tudurí La bunyolada. Kim Moll ELS ANIREM PUBLICANT AL NOSTRE BLOC http://nandosegoncicle.blogspot.com.es/ ENS AGRADEN MOLT ELS COMENTARIS !!
 18. 18. 17 RACÓ LITERARI AL CIRC HI HA UN ELEFANT QUE ESTÀ CANTANT. (POL RIERA I ANDER, 1r CURS) A MALLORCA HI HA UNA GIRAFA QUE NINGÚ MAI NO L'AGAFA. (HUGO CRUCES, PEDRO I POL RAPALLO,1r CURS) AL BOSC HI HA UN LLOP QUE ESTÀ MOLT XOP. (IRIS I ANA, 1r CURS) M'HE TROBAT UNA PATATA DINS DE LA MEVA SABATA. (BRUNA I ÉRIC, 1r CURS) LA NOSTRA GERMANA TÉ UN GOS QUE TOTHOM DIU QUE ÉS PRECIÓS. (HUGO COLL I MARC, 1r CURS)
 19. 19. 18 RACÓ LITERARI JUAN RAMÓN JÍMENEZ: LOS 100 AÑOS DE “ PLATERO Y YO” En clase hemos trabajado sobre las poesías de Juan Ramón Jiménez. Empezamos leyendo un capítulo de “Platero y yo”, del cual se celebró recientemente (2014) el centenario de su publicación. A continuación buscamos información sobre el autor. Posteriormente cada uno de nosotros escogimos una poesía que nos gustara porque nos transmitía sentimientos. Recitamos las poesías en clase a nuestros compañeros y fuímos al geríàtrico a recitarlos en grupos para celebrar el día de Sant Jordi. Los residentes del geriátrico también nos recitaron poemas y lo hicieron con ilusión para que nos gustara. Ellos se sintieron felices de que les escucháramos y les aplaudiéramos. Hemos aprendido a leer y recitar poesías, a entender qué nos quieren expresar. En la visita al geriátrico, aunque al principìo estábamos nerviosos, nos gustó recitar la poesía a la gente porque estaban escuchando. Las personas mayores se sintieron a gusto y acompañadas. Esta experiencia nos ha dado más confianza en nosotros mismos y hemos perdido un poco la vergüenza de hablar en público.
 20. 20. 19 JORNADA PORTES OBERTES JORNADA PORTES OBERTES EQUITAT DE GÈNERE
 21. 21. 20 JORNADA PORTES OBERTES
 22. 22. 21 JORNADA PORTES OBERTES
 23. 23. 22 JORNADA PORTES OBERTES MOLTES GRÀCIESMOLTES GRÀCIES A TOTHOM!!!!A TOTHOM!!!!
 24. 24. 23 RACÓ LITERARI JUAN RAMÓN JIMÉNEZ Y SU CONTEXTO POLÍTICO- SOCIAL Nació el 23 de Diciembre de 1881 en Huelva, vivió, pues, el tránsito de una monarquía absoluta a otra más liberal. El pueblo hacía intentos para escoger a sus gobernantes(sólo votaban los hombres) Podía votar entre dos partidos que, finalmente, parecía que se iban alternando el poder. Conflictos sociales, una dictadura, la segunda republica para acabar con la guerra civil y la dictadura franquista. A pesar de tener siempre inquietudes sociales y políticas no fue hasta 1931, durante la segunda República,cuando empezó a manifestar de forma más pública sus intereses políticos. A continuación unas frases que recogen sus ideas: “No soy politico ni quiero serlo” “No se puede hacer otra cosa que apoyar a la república” “Una república con orden y trabajo donde haya libertad necesaria” “Pero en España era precisamente el Rey lo malo” “Yo soy hombre, no politico, que tengo ideas propias, unas que van bien con una monarquía, otras con un comunismo”. Al estallar la guerra civil las declaraciones que hizo Juan Ramón Jiménez le obligaron a eimigrar y salir del país. Los acontecimientos van adquiriendo un cariz que desencantan al poeta. Detalles como llevar barba, traje y corbata era suficiente como para ser acusado de fascista por los grupos armados que se aprovechan de la situación política e imponen su arbitraria ley ante tribunales furibundos. Ante tal situación y como ya él había firmado un manifiesto apoyando al gobierno de la República es instigado por sus amigos para que abandone España. Mantiene una reunión con el presidente de la República, Manuel Azaña, y le solicita el pasaporte para dirigirse a Puerto Rico donde debe cumplir con ciertos compromisos literarios. Se le llega a ofrecer una embajada pero la rechaza y se le concede pasaporte diplomático de Agregado Cultural honorario a la Embajada de España en Washington y de este modo parte para Valencia y de allí a Figueras, Paris, y Cherburgo donde embarcan en el trasatlántico Aquitania, rumbo a Nueva York". Murió el día 29 de Mayo de 1958 y nunca regresó a España. EN LA SIGUIENTE PÀGINA TENÉIS EL EJE DE ESTE CONTEXTO
 25. 25. 24 RACÓ LITERARI
 26. 26. 25 RACÓ LITERARI TAL COMO ESTABAS En el recuerdo estas tal como estabas. Mi conciencia ya era esta conciencia, pero yo estaba triste, siempre triste, porqué aún mi presencia no era la semejante de esta final conciencia. Entre aquellos geranios, bajo aquel limón junto aquel pozo, con aquella niña tu luz estaba ahi, dios deseante; tu estabas a mi lado, dios deseado, pero no habias entrado todavia en mi. El sol, el azul,el oro eran, como la luna y las estrellas, tu chispear y tu coloracion completa, pero yo no podia coger tu esencia, la esencia se me iba, (como la mariposa de la forma) porque la forma estaba en mi y al correr tras lo otro la dejaba; tanto,tan fiel que la llevaba, que no me parecia lo que era. Y hoy, asi,sin yo saber porque , la tengo entera, entera. No se que dia fue ni con que luz vino a un jardin, tal vez, casa, mar, monte, y vi que era mi nombre sin mi nombre, sin mi sombra, mi nombre, el nombre que yo tuve antes de ser oculto en este ser que me cansaba, porque no era este ser que hoy he fijado (que pude no fijar) para todo el futuro iluminado iluminante, dios deseado y deseante. COMENTARIO. El poema de Juan Ramón Jimenez trata de un chico que se enamoró de una chica. Representa un momento especial en la vida. El autor que ha querido expresar el momento perfecto, en el lugar perfecto. También que cuando estás en ese momento no sabes que hacer y crees que tienes un dios delante tuyo. El autor nos da a entender que cuando tuvo a la chica se canso. Por otra parte Juan Ramón Jimenez se escondió en un ser donde no se comportaba y vivía como antes. Nosotros pensamos que cuando lo lees sientes muchos sentimientos. Por un lado el amor que siente el chico por la chica y por otro lado la tristeza que siente el chico porqué se cansó de ella. Os recomendamos leerlo.
 27. 27. 26 RACÓ LITERARI COMENTARIO. Juan Ramón Jimenez escribió el viaje definitivo pensando en que pasaría después de su muerte, porque cuando muere alguien cambia la vida de muchas personas, creemos que escribió este poema pensando en que su muerte estaba cerca, y como seria la vida después de la muerte. El poema nos a transmitido el miedo, la tristeza y la desesperación de saber que la muerte es inevitable, y también que el poema es triste, pero es tan bonito que lo quieres leer otra vez. VIAJE DEFINITIVO Y yo me iré. Y se quedarán los pájaros cantando; y se quedará mi huerto, con su verde árbol, y con su pozo blanco. Todas las tardes el cielo será azul y plácido; y tocarán, como esta tarde están tocando, las campanas del campanario. Se morirán aquellos que me amaron; y el pueblo se hará nuevo cada año; y en el rincón aquél de mi huerto florido y encalado, mi espíritu errará, nostálgico. Y yo me iré; y estaré sólo, sin hogar, sin árbol verde, sin pozo blanco, sin cielo azul y plácido… Y se quedarán los pájaros cantando.
 28. 28. 27 RACÓ LITERARI COMENTARIO. Este poema esta escrito por Juan Ramón Jimenez, fue uno de los más importantes para él, porque en 1956 ganó el premio Nobel de Literatura. Juan describe a un burro pequeño, a un burro feliz, un burro que puede vivir libre. En el poema salen metáforas y comparaciones, un ejemplo de metáfora es: No lleva huesos, significa que es como un peluche. Un ejemplo de comparación es: Platero es suave, tan blando por fuera que se diría de algodón, significa que Platero es suave como el algodón. Si nos pudiéramos quedar con una palabra clave de cada parágrafo, serían: 1-Ternura 2-Dureza 3-Libertad 4-Alegría 5-¡(le gusta comer)! 6-Dulzura Nosotros creemos que es un poema que trata muy bien el tema de la explotación de animales. Nos ha transmitido tranquilidad y amor. Es un poema tierno y muy bonito. El mensaje que nos quiere dar Juan Ramón Jimenez es que los animales quieren ser libres y bien tratados. PLATERO Y YO Platero es pequeño,peludo y suave;tan blando por fuera,que se diria todo de algodón,que no lleva huesos. Solo los espejos de azabache de sus ojos són duros cual dos escarabajos de cristal negro. Lo dejo suelto y se va al prado, y acaricia tibiamente con su hocico, rozándolas apenas, las florecillas rosas, celestes y gualdas... lo llamo dulcemente:” ¿platero?”, y viene a mí con un trocecillo alegre que parece qe se rie, en no se que cascabeleo ideal... Come cuando le doy. Le gustan las naranjas mandarinas, las uvas moscatales, todas de ámbar;los higos morados con su cristalina gotita de miel... Es tierno y hermoso como una niña y niño.
 29. 29. 28 RACÓ LITERARI COMENTARIO. Juan Ramón Jimenez escribió el poema “Caricia” porque en ese momento trata de explicar sus emociones y sentimientos hacia su madre, echando de menos como su madre le daba caricias y besos, recordando sus bellos momentos que pasaba con su madre en la primavera, para él, su madre no era solo su madre, sino que era una madre que siempre ponía a los demás primero y eso le hacia muy especial, no solo para el sino también para otras personas. A nosotros este poema nos ha gustado mucho porque se ve el amor de una madre a un hijo y el amor de un hijo a su madre, Nosotros creemos que es muy importante que haya amor de los padres a sus hijos y al revés. También nos ha gustado porque hemos investigado que este poema originalmente no lo escribió Gabriela Mistral y Juan Ramón Jimenez lo difundió. Por otra parte nos ha gustado porque el poema esta escrito en la época de la Guerra Civil, tiempo en que muchas palabras estaban prohibidas y a veces se decían las cosas mediante los poemas. Creemos que en todos los poemas de Juan Ramón Jimenez hay cosas escondidas... CARICIA Madre, madre, tú me besas, pero yo te beso más, y el enjambre de mis besos no te deja ni mirar... Si la abeja se entra al lirio, no se siente su aletear. Cuando escondes a tu hijito ni se le oye respirar... Yo te miro, yo te miro sin cansarme de mirar, y qué lindo niño veo a tus ojos asomar... El estanque copia todo lo que tú mirando estás; pero tú en las niñas tienes a tu hijo y nada más. Los ojitos que me diste me los tengo de gastar en seguirte por los valles, por el cielo y por el mar...
 30. 30. 29 RACÓ LITERARI
 31. 31. 30 CUIDEM EL MEDI AMBIENT LES 3 R Durant unes setmanes vam estar pensant com fer l'exposició de les 3r als nens i nenes de primer. Després vam preparar uns murals que els hi havíem de presentar. Vam fer 4 murals, un que explicava què són les 3r i els altres explicaven què són cada una d'elles: reduir, reutilitzar i reciclar. També vam preparar quatre tallers Un joc de taller de reciclatge amb ordinadors, un altre de manualitats, un altre d'un joc d'oca i un de relleus. Aquests tallers els vam fer amb material reutilitzat que no empràvem. Quan ho vam tenir tot preparat vam anar a explicar els murals a l'aula de primer, el dia 11 de març i 2 dies després vam fer el tallers. A nosaltres ens va agradar molt fer de monitors i ajudar als companys de 1r a fer les activitats. Activitat entre 5è i 1r de primària Classe de 5è B
 32. 32. 31 CUIDEM EL MEDI AMBIENT TRAFFIC SNAKE GAME Aquest curs el CEIP Sant Lluís s'ha unit a la campanya Traffic Snake Game. Aquesta campanya a nivell europeu tracta d'aconseguir que els alumnes dels centres participants vagin a l'escola de manera sostenible. Es considera que la manera sostenible és anar a peu, en bici, en bus o en cotxe compartit, i anar de manera no sostenible és anar amb cotxe particular. A mitjans de Març totes les classes hem mirat quants alumnes venen de manera sostenible i quants no, i hem calculat el percentatge que suposa a cada classe i a tota l'escola (56%). L'objectiu que ens han marcat per la nostra escola és arribar al 76% de desplaçaments sostenibles. Cada classe tenim un objectiu a complir i cada vegada que l'aconseguim obtenim una ferratina grossa que posam a una serp molt llarga que hi ha al passadís. Quan estigui plena de punts s'obtindrà un premi. La campanya va començar dia 13 i va acabar dia 24 d'Abril. ENTRE TOTS I TOTES HEM ACONSEGUIT ARRIBAR AL 87% DE DESPLAÇAMENTS SOSTENIBLES!! Podeu trobar més informació a:http://www.trafficsnakegame.eu/spain/ Classe de 5èB
 33. 33. 32 QUÈ HEM FET? Materiales necesarios: - Tablero de juego - Cuatro fichas de colores para los jugadores - Dos dados - Tarjetas con las preguntas y hoja con las respuestas de control - Tarjetas con las pruebas LA OCA DE LA EQUIDAD Este último trimestre ha comenzado frenético en el colegio. Todas las clases hemos estado preparando nuestros productos finales sobre la equidad de género para enviar a los chicos y chicas de Nicaragua y previamente enseñárselos a nuestras familias aquí en Sant Lluís. Nos gustaría acercaros un poco al trabajo que hemos hecho en nuestra clase de 3º. Se trata de un juego de la oca sobre la equidad de género que hemos estudiado en clase.
 34. 34. 33 QUÈ HEM FET? Normas de juego: Todos los jugadores elegirán una ficha de un color diferente y se colocarán en la casilla número uno para empezar la partida. Todos lanzarán un dado y el que obtenga el resultado mayor empezará en primer lugar. El resto de jugadores participarán en sentido de las agujas del reloj. En su turno cada jugador lanzará dos dados y sumará sus resultados para determinar los espacios que se desplazará su ficha sobre el tablero. El objetivo es llegar a la casilla número 66 que es la última. Si un jugador cae en una casilla roja deberá coger una tarjeta de pregunta e intentar responderla. Si acierta podrá lanzar un nuevo dado y avanzar esas casillas extras. Si falla la pregunta permanecerá en la casilla roja. Si un jugador cae en una casilla verde deberá coger una tarjeta de prueba. En la tarjeta se explica cómo realizar la prueba. Si la supera podrá avanzar una casilla extra pero si la falla deberá retroceder una casilla. Si un jugador cae en una casilla morada avanzará automáticamente hasta la casilla morada siguiente en el recorrido y podrá volver a jugar un turno extra. Classe 3A
 35. 35. 34 QUÈ HEM FET? UNA SESSIÓ DIFERENT I BEN PROFITOSA El passat 20 d'abril vam rebre la visita de na Iolanda Aduart, tia del nostre company Oriol. Ella és professora de plàstica i dibuix a l'IES Cap de Llevant. Va venir a fer dues coses. Per una banda ens va dibuixar uns personatges que vàrem dissenyar i inventar-nos noltros per un treball d'escriptura i per l'altra, en el mateix moment, ens anava mostrant i explicant estratègies, maneres, idees, detalls, trucs... per dibuixar personatges i persones en general. Noltros, a la vegada que ella anava dibuixant a mida real els personatges i fent explicacions també vam anar dibuixant-los en petit en els nostres fulls.
 36. 36. 35 QUÈ HEM FET? Aquests personatges, na Carolina Esmeralda i en Jose Luís, són els personatges principals elegits per la classe i que seran presents a tots els contes que esteim escrivint i que es troben ambientats a San Lucas, Nicaragua. Va ser una classe divertida i amb la qual vam aprendre molt. A més a més, vam aconseguir llençar-nos amb el dibuix i a no tenir por de fer-ho malament. De fet, els dibuixos ens van sortir ben polits. Amb les imatges us podreu fer una idea de com va ser el procés que vam seguir. Alumnes de 4t B
 37. 37. 36 QUÈ HEM FET? LLEGIR EN PARELLA Hola, som na Laia de cinquè. Avui és dilluns, són les onze i mitja i estic esperant a n'Àlvaro que vengui per començar l'activitat “Llegir en parella”. Ell és el fillet amb qui m'ha tocat fer aquesta feina. Saps en què consisteix aquesta activitat? No? Ara vos ho explicaré: Aquesta activitat consisteix en ajudar a que els alumnes de tercer millorin la lectura, l'escriptura, aprenguin paraules noves, entenguin millor el que llegeixin... Per això, el que feim és donar-lis algun tipus de lectura, cada setmana diferent, com una carta, un còmic, una poesia... i l'han de llegir el millor possible. Primer jo llegeixo el text i n'Àlvaro m'escolta, després el llegeix ell i jo li dic si ho fa bé o no. Quan acaba la lectura hi ha unes preguntes que ha de contestar escrivint-les en un paper. Però abans de fer l'activitat amb els fillets de tercer, nosaltres l'hem de preparar bé a casa i després ho corregim a classe.
 38. 38. 37 QUÈ HEM FET? La meitat de les parelles queden a la classe de tercer i l'altra meitat pugen a la nostra classe, cada setmana canviam. Aquesta activitat va molt bé pels fillets de tercer per aprendre a llegir millor i més coses. Però també va molt bé per nosaltres, els fillets de cinquè, perquè aprenem a ser mestres i a ajudar a alumnes més petits que nosaltres. Em sembla que els fillets aprenen molt i que de cada vegada ho fan millor. Amb aquesta activitat entenc la feina dels mestres que a vegades volen que facin feina més ràpid o més bé i costa molt. Quan s'equivoca llegint li deim que ho repeteixi i ho fan molt bé. Jo crec que el primer dia ho feim molt bé i molt seriosos, però després ja ens coneixem més i ens feim bromes i xalam més. No solem tenir molt de temps, però a vegades ens en sobra... és molt estrany. LAIA ESCANDELL - 5èA
 39. 39. 38 QUÈ HEM FET? FEIM CONFERÈNCIES Enguany quan vam començar el curs, n'Ester, sa nostra professora de Medi Natural, ens va dir que faríem conferències d'animals típics de Menorca. Va venir amb un llistat d'animals molt llarg i cadascú de noltros en va triar un, o el que ens agradava més, o aquell que volíem estudiar, el que trobàvem més interessant ... Una vegada teníem s'animal triat, ens varen donar un guió amb tota sa informació que havíem de cercar amb s'ajud de la família. El guió era: -. Com és? -. Hàbitat. -. Alimentació. -. Reproducció. -. Desplaçament. -. Habilitats i curiositats. Necessitàvem seguir un guió per poder-nos estudiar tota sa informació del nostre animal, per després explicar-la a l'hora de Català (els dimarts i dijous) a la resta de companys. Per fer les exposicions teníem dues opcions, o fer una presentació Power Point, o fer una presentació amb l'ajud d'un mural amb una cartolina. Mentre feim l'exposició, la resta de companys agafa apunts de tot el que deim, ja que tenim un full- guió amb tots els apartats que hem dit abans perquè ens sigui més fàcil agafar els apunts. Quan acabam sa conferència, feim preguntes de coses que ens interessa saber al conferenciant. En acabar, feim una avaluació de com ha fet sa conferència. Avaluam, si ha rallat amb claretat, si ho ha explicat sense llegir, si hem entès tot el que ha dit, si el to de veu és s'adequat i si ens ha agradat el material que ha portat. Cada conferenciant s'emporta un full perquè ses famílies també avaluïn la feina feta a casa. Després, n'Ester penja al bloc de l'aula la conferència de tots i cadascú de noltros, per poder-ho compartir amb ses famílies. Ara que quasi esteim a punt d'acabar ses conferències, ens hem adonat que gràcies a elles hem après moltes coses. Que les feim per saber més coses dels animals (coses que mai havíem vist ni sentit), per divertir-nos aprenent, per aprendre a escoltar a qui ralla, a saber cercar i destriar informació d'internet o d'un llibre i a no tenir ni por ni vergonya a rallar en públic. A la majoria de noltros ens ha agradat molt fer aquesta activitat i ens agradaria que l'any que ve ho tornéssim a fer d'animals d'altres països, d'animals perillosos, de països o d'esports. Aquest escrit ha estat fet de manera conjunta per tots els alumnes de 3rB
 40. 40. QUÈ HEM FET? 39 SORTIDA A TREPUCÓ Dimarts dia 31 de març tots els cinquès vam anar de sortida junts. Vam sortir a les 9:00 h de l'escola i vam caminar tres quarts d'hores pel carril bici fins arribar a Trepucó. Quan vam arribar ens esperava en Borja, que va ser el nostre guia. Ens vam dividir en dos grups perquè erem molts. El primer grup es va quedar amb els professors i vam fer molts jocs que ja havíem fet a l'àrea d'educació física. Més tard vam berenar i després ens vam canviar els llocs. Amb en Borja van veure els talaiots, ens va explicar el que eren les coves i per a què servien. També ens va comentar com estava distribuida una casa de pedra en l'època talaiòtica així com construien els monuments com la taula o el mateix talaiot. En el cas de la taula posaven una rampa de terra per desllisar la pedra fins que quedava de manera vertical del tot i després posaven una altra pedra en posició horitzontal al damunt i així ja tenien el talaiot o monument creat. Tenien un significat de tipus religiós, per exemple es realitzaven misses segons ens va comentar en Borja. Va ser molt interessant!. 5èC
 41. 41. 40 ENGLISH CORNER WHO IS LAURA MUSTAKOS? This is Laura Mustakos, our school language assistant. She helps the students to learn English. She comes to Sant Lluís School on Tuesdays and Thursdays. She lives in Maó and she comes to school by bike but when it’s raining she takes the bus. She comes to our 5A class every Thursday after the break, from 11.30 to 12.30 and she also teaches these groups: P3, 3A, 4B and 6C. She did three presentations in our class: she talked about herself, Milford (her town) and about Christmas in the United States. We learnt a few words in American English* Laura is from Connecticut in the USA. She is 31 years old and her birthday is on 27th December. She has got two older sisters, their names are Tara and Lisa. She has got a cat too, her name is Momo and she’s seven years old. Her town is named Milford. It has got 50,000 residents. In Milford there are many beaches, boats, farms and there is an annual sand castle competition. In the winter it gets very cold and it snows. She likes Menorca, especially now, in spring because it is her favourite season. In her free time she usually goes to the beach by bike, she reads,she sometimes goes to the cinema and she teaches private English lessons. She likes travelling, cycling, running, swimming, watching movies, making art, going to museums, reading books and magazines and going out with her friends. Lots of things!! Laura lived in New York for five years and she really likes travelling because she has been to lots of countries: Italy, England, France, The Czech Republic, Canada, Belgium and Austria. She doesn’t like snakes at all and taking the subway. She doesn’t like tomatoes, pasta or peas. Finally, she thinks our school is fantastic and we think Laura is great because she is very nice and kind and she helps us. We’ll miss you Laura and thank you for being so patient with us!! * American English - British English Movie=Film Fall = Autumn Eraser = Rubber Fries = Chips Chips = Crisps Elevator = Lift Apartment = Flat Vacation = Holiday Mall= Shopping center Bills=Notes (money) 5A class
 42. 42. JOCS DE PATI DE PRIMER CICLE

×