Publicidad
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad
Publicidad

Berga d'aprop

  1. Berga d'aprop Montse Grané
  2. Ciutat de Berga ● És una ciutat de la Catalunya central, capital de la comarca del Berguedà i antiga capital del Comtat de Berga. La ciutat és al bell mig del Berguedà, al peu de la Serra de Queralt i de cara a la vall del Llobregat. Amb una superfície de 22,56 km quadrats i una població de 16.609 habitants.
  3. Plaça de St. Pere ● Aquesta plaça és d'orígen medieval i deu el seu nom a 'antiga església romànica de St. Pere de Caors. És reconeguda també amb el nom de plaça cremada, ja que al segle XVII els francesos, que van assaltar el castell i la vola, la van cremar. Els dies de Corpus es converteix en l'escenari principal de les festes de La Patum. ● L'església parroquial de Sta. Eulàlia, es construí a l'antiga església de St. Pere l'any 1655, després que els francesos incendiessin l'antiga parroquial situada al castell. ● L'edifici de l'Ajuntament, dissenyat per l'arquitecte Emili Porta, va ser inaugurat el 1930.
  4. La Patum ● La Patum és una representació sacro-històrico-popular nascuda i derivada de les representacions del teatre medieval, que se celebra anualment a la ciutat de Berga durant la setmana de Corpus. El seu orígen cal buscar-lo en els antics entremesos que desfilaven a les processons del Corpus i estaven destinats a educar i moralitzar el poble per tal d'aprofondir en el coneixement de les Sagrades Escriptures. És la festa dels sentits i dels sentiments. ● La Casa de La Patum (museu) pretén donar un petit tast de la festa berguedana per excel.lència, la Patum, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2005. ● El mural de ceràmica de la façana (any 1992) és obra de l'artista Joan Casas i Ortínez. L'edifici era l'antic Hospital St. Bernabé, fundat al s. XIV com a hospital de pobres.
  5. Queralt ● El Santuari de Queralt està situat al nord-oest del municipi de Berga, concretament dins l'antic terme de La Valldan. És una obra protegida com a bé cultural d'interès local. Situat a una alçada de 1.200 m. i construït al segle XVIII, d'estil barroc-modernista.
  6. Castell de St. Ferran ● La fortificació fóu, probablement, el nucli originari de Berga, que al s. XIV es convertí en vila reial. Al llarg del s. XVI l'antic castell esdevingué una important fortalesa per frenar els atacs dels francesos. La seva posició estratègica va ser clau durant les Guerres Carlines del s. XIX. Ha estat declarat bé d'interès cultural.
  7. St. Quirze de Pedret ● L'església de St. Quirze de Pedret, dins el comtat de Berga i la jurisdicció del Bisbat d'Urgell, té uns orígens molt poc documentats. La primera notícia del lloc és de l'any 983 que surt esmentat Pedret com un dels dominis del monestir de St. Llorenç prop Bagà. Situada al terme de Cercs, és una obra cabdal de la nostra arquitectura pre-romànica. Al 1959 va ser cedida pel Bisbat de Solsona a l'Ajuntament de Berga. ● El pont de Pedret, d'estil gòtic, documentat l'any 1286, amb la forma d'esquena d'ase i fet amb pedra irregular i sense polir, i amb quatre arcs de mides desiguals, travessa el riu Llobregat i és el punt d'accés a l'església de St. Quirze de Pedret.
  8. Gastronomia Aquest llegum, que va entrar a la nostra comarca a mitjans del s.XVIII, provinent de la Vall de Lord, es conreat en zones de muntanya en quantitats molt petites, i té una forma irregular. Quan és cru el seu color és verd grisós, però un cop cuit s'enfosqueix. Té una textura fina i un gust profund i aromàtic. És una varietat del blat de moro groc, que es va començar a conrear el s.XVIII. Només es troba a la comarca del Berguedà. El seu peculiar color blanc s'adquireix a través del procés d'escairat. El dia 8 de desembre, cada any es celebra a Gironella la tradicional Fira de la Puríssima, on tothom pot fer un tast d'aquest exquisit plat, elaborat pel prestigiós cuiner berguedà Miquel Màrquez. Pèsols negres Blat de moro escairat
Publicidad