Autopistes

598 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Viajes, Empresariales
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
598
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
72
Acciones
Compartido
0
Descargas
1
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Autopistes

 1. 1. L’AUTOPISTA DEL MARESME 40 ANYS DE PEATGES Dossier de Premsa de la Federació d’Esquerra al Maresme
 2. 2. L’AUTOPISTA DEL MARESME. 40 ANYS DE PEATGES • L’origen de la qüestió qüestió • Un negoci de 40 anys • Les solucions d’Esquerra
 3. 3. L’origen de la qüestió Catalunya, país emprenedor, s’ha vist ofegada per l’estat espanyol en molts sentits: culturalment, lingüísticament, políticament, comercialment, econòmicament... El greuge també ha afectat les infraestructures, especialment a partir de la segona meitat del s.XX
 4. 4. L’origen de la qüestió - A finals dels 60, Catalunya necessitava vies de comunicació modernes. -Com passa avui, fa 40 anys l’estat tampoc no volia pagar amb diners públics les infraestructures que el nostre país necessitava. - Contra les inversions públiques d’altres indrets de l’estat, les autopistes catalanes s’han construït majoritàriament a través de la iniciativa privada, cosa que ha generat els famosos peatges.
 5. 5. L’origen de la qüestió -El juliol de 1969 s'inaugurava la primera autopista de peatge del país entre Montgat i Mataró. També era la primera autopista de pagament de l’estat. -La tendència es va mantenir en els següents anys, i actualment més del 60% de les vies ràpides catalanes són de pagament. -A Espanya, només són de peatge un 25% dels quilòmetres de via ràpida. Algunes CCAA, com Extremadura, ni tan sols tenen un quilòmetre de via ràpida de pagament. I Andalusia, la CCAA més extensa, només paga l’autopista de Cadis a Sevilla i la de Màlaga a Estepona.
 6. 6. L’AUTOPISTA DEL MARESME. 40 ANYS DE PEATGES • L’origen de la qüestió • Un negoci de 40 anys • Les solucions d’Esquerra
 7. 7. Un negoci de 40 anys L’empresa encarregada de l’Autopista del Maresme és Acesa, integrada dins del grup Abertis. Al Principat, Acesa gestiona bona part de l’AP-7, la C-32 nord, l’AP-2 i la C-33. A més, Aumar, també d’Abertis, gestiona el tram sud de l’AP-7, i Aucat, també d’Abertis, la C-32 sud.
 8. 8. Un negoci de 40 anys La C-32 nord, l’Autopista del Maresme (antiga A-19) porta 40 anys rendibilitzant-se. La seva concessió finalitzava el 2004, però es va prorrogar en dues ocasions. Ara acaba el 2021. Les millores, les prolongacions i els peatges tous són les armes de les concessionàries per negociar pròrrogues amb l’administració.
 9. 9. Un negoci de 40 anys L’autopista del Maresme porta 40 anys en explotació. Són 49 quilòmetres, de Montgat a Palafolls, a un preu de 4 euros. Estem parlant de pràcticament 1 euro per cada 10 quilòmetres. És una autopista sense via gratuïta alternativa real, ja que la N-II no pot vertebrar la mobilitat del Maresme.
 10. 10. Un negoci de 40 anys Els veïns de la comarca són els principals damnificats pels peatges de la C-32. Els grans viatgers travessen Catalunya per l’AP-7, de manera que la C-32 és una via de perfil més laboral i comarcal.
 11. 11. L’AUTOPISTA DEL MARESME. 40 ANYS DE PEATGES • L’origen de la qüestió • Un negoci de 40 anys • d’ Les solucions d’Esquerra
 12. 12. Les solucions d’Esquerra Esquerra aposta de forma clara i decidida per la supressió total dels peatges de l’Autopista del Maresme. Es tracta d’una vella reivindicació veïnal, totalment justificada per la més que amortitzada concessió de 40 anys d’Acesa. La gratuïtat de la C-32 permetria pacificar d’una vegada la N-II, convertint-la en una via urbana i veïnal.
 13. 13. Les solucions d’Esquerra Mentre no sigui possible un rescat total dels peatges de la C- 32, Esquerra aposta per la seva gratuïtat pels veïns de la comarca, especialment en els casos de mobilitat obligada. Igualment, cal potenciar el transport públic, tant per carretera com millorant la xarxa ferroviària.
 14. 14. Les solucions d’Esquerra Esquerra manifesta un cop més que la solució dels vorals a l’autopista o de la via alternativa gratuïta no és la solució. No podem trinxar més el territori d’una comarca tan castigada com el Maresme. Cal apostar per un nou model de mobilitat, més racional i sostenible.

×