Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

medikamentet antihipertensive

9.445 visualizaciones

Publicado el

 • Inicia sesión para ver los comentarios

medikamentet antihipertensive

 1. 1. MedikamenetAnti-hipertensive<br />
 2. 2. Anti-hipertensivet<br /><ul><li>Medikamentet anti-hipertensive
 3. 3. Menyra e perdorimit
 4. 4. Efektet anesore
 5. 5. kujdesi infermieror</li></li></ul><li>Medikamentetantihipertensiveperdoren ne mjekesi per temjekuartensionin e larte arterial osehipertensionin.<br />
 6. 6. Vleratnormaletetensionit arterial jane 120-80 mmHg. Kurkjovlerendryshon (ngrihet), mjeketrekomandojneperdorimin e antihipertensivevetendryshem ne varesitesimptomavetepacientit.<br />
 7. 7. Ujla e HTA ndikon ne:<br />Uljen e rreziqeve per IM me 15-20%<br />
 8. 8. Ulja e HTA ndikon ne:<br />Uljen e mundesise per Infarkt cerebral me 40%<br />
 9. 9. Klasat e medikamenteveqemjekojne HTA<br /><ul><li>Diuretiket
 10. 10. Beta bllokuesit
 11. 11. Alfabllokuesit
 12. 12. Alfa dhe Beta bllokuesit e perzier
 13. 13. Calci-Bllokuesit
 14. 14. ACE-inhibitoret </li></li></ul><li>Calci-Bllokuesit (ose frenuesit e kanaleve te joneve te Calciumit).<br />Efektet ne Zemer: <br />-Keto medikamente pakesojne forcen e kontraksionit te miokardit te zemres (inotrop negativ),<br /> -Ngadalsojne perçueshmerine e aktivitetit elektrik (kronotrop negativ) , <br />Efektet ne vazat e gjakut:<br /> -Shkaktojne vazodilatacion duke ndikuar ne uljen e rezistences periferike te gjakut.<br />
 15. 15. Disa medikamente calci-bllokues<br />Felodipine<br />Nifedipina<br />Verapramil<br />Diltiezem<br />
 16. 16. Kur perdoren dhe efektet anesore:<br />Keto medikamente perdoren si tableta per mjekimin e HTA dhe ne angina pectoris gjithashtu mund te perdoren te kombinuar me medikamente te tjera.<br />Efektet anesore: skuqje te fytyres, dhimbje koke, palpitacione, vertigo, shtim te urinimit, edema ne kembe dhe hipotension. Nuk duhet dhene ne gravidance.<br />
 17. 17. ACE- inhibitoret ose Frenuesit e Enzimes qe konverton Angiotenzinen C.<br /> Keto medikamente perdoren ne mjekimin e Hipertensionit dhe te Insuficiences se zemres, gjithashtu keto medikamente perdoren ne parandalimin e Nefropative.<br />
 18. 18. Medikamentet <br />Captopril<br />Enalapril<br />
 19. 19. Perdorimi I tyre:<br /> Jepen per trajtimin e HTA vetem ose te kombinuara me diuretike. Karakteristike e ACE-inhibitoreve eshte se jepen ne tableta dhe doza vjen duke u rritur.<br />
 20. 20. Vazodilatatoret<br /> Jane medikamente qe perdoren per te mjekuar Hipertensionin si dhe Angina Pectoris. Keto veprojne mbi endotelin e eneve te gjakut. Ne pergjithesi jane vazodilatore te perzjere sepse zgjerojne dhe arteriolat dhe venulat.<br />
 21. 21. Medikamentet <br />NitroprusidiiNatriumit.<br />Hidralazina.<br />IsosorbitMononitrati.<br />
 22. 22. Kur perdoren dhe efektet anesore:<br />Jane medikamente qe perdoren per te mjekuar Hipertensionin , Angina Pectoris, perdoren edhe per profilaksi. Disa jepen me tableta ndersa disa te tjere IV. <br />-Efektet anesore: dhimbje koke, hipotension te rende, shqetesim, frike, takikardi. Nuk jepet tek pacientet qe kane sindrom te LED dhe nuk duhet dhene ne rastet kur pacienti ka insuficience te rende hepatike.<br />
 23. 23. KujdesiInfermierorper Anti-hipertensivet<br />-Para Fillimit te Terapise marrim nje Anamneza Morbis dhe beni nje egzaminim nga koka-deri tek kembet.<br />-Shikoni Kundraindikacionet per medikanete Antihipertensive specifike.<br />-Edukoni pacientin qe te mos harroje vaftet e marrjes se dozave.<br />-Ne rastet e dhenies iv, bejeni por me shume kujdes. <br />-Inkurajoni acientin te kujdeset per dieten e te evitoje : stresin, alkolin, dhe te normalizoje peshen.<br />
 24. 24. Kujdesi Infermieror per Anti-hipertensivet <br /><ul><li>-Pacientiduhet te rasportojenese ka shqetesime.
 25. 25. -Duhetinformuarpacientiqeqendrimi per njekohe te gjate ne dush me uje te nxehte e qendrimishtrire per njekohe te gjate, marrjet e alkolitmund te rendojnehipotensionindhemund te çojne ne gjendje e fiktidhe ne demtimenga renia nga te fikti.
 26. 26. -Monitoroniefektetanesoredheato te kunderta si vertigo, hipotensioninortostatik, lodhjen, dheefekte te tjeratoksike.
 27. 27. -Monitoroniefektetterapeutike.
 28. 28. -TA duhetmbajtur ne nivelin 14090 mm</li></li></ul><li>Per MedikamentetAnginoze (nitrateve).<br /><ul><li>Kontrolloniritminrespirator( nese ka dispne) dheatekardiak (pulsinen 60min), Matni TA
 29. 29. Vleresoninese ka nderveprime me medikamente te tjera
 30. 30. Instruktojeni se si pacienti te vendoseTrintrinen me adeziv ne lekure ose ne forme unguenti. Mund te ketendjenjedjegie. Instruktojeniqepasi te mbarojeefekti pas disaoresh, duhet te pastrojevendin, e pastaj te vendosetjetren.
 31. 31. -Medikamentiduhetruajturngadritadhelageshtira</li></li></ul><li>Punoi: FlorianNurçellari<br />

×