TICS I GENT
GRAN           Francesca Pérez i Gil
     Màster en dinamització de la SIC
        ...
INTRODUCCIÓ

  Amb aquest projecte es pretén incorporar al col·lectiu de la gent gran a
  la societat de la informació...
CONTEXT


  TERRITORI: ciutat de SABADELL
  UBICACIÓ: Punt Òmnia de l’associació de
  veïns d’Espronceda del sector ...
JUSTIFICACIÓ

  Els beneficis que proporcionen les TIC i en especial la anomenada
  Web 2.0 al col·lectiu de la gent g...
OPORTUNITAT


  La idea d’utilitzar Facebook per apropar a la gent gran a la web
  2.0 va sorgir perquè actualment es ...
PERQUE FACEBOOK I NO
        UN ALTRE XARXA SOCIAL?
  El Facebook permet:
-  Connectar i contactar amb amics, f...
DISSENY DEL
PROJECTE

  MISSIÓ:
  Incorporar a aquest col·lectiu a la Societat de la
  Informació per a aconseguir l...
OBJECTIUS GENERALS


  Ajudar a millorar la qualitat de vida de la gent gran
  gràcies a tots els recursos i serveis q...
OBJECTIUS ESPECÍFICS

  Mostrar perquè serveixen les noves tecnologies, els seus
  avantatges i usos i que podem obten...
INDICADORS

QUANTITATIUS           QUALITATIUS
•  Número de participants
  dels tallers d’iniciació   •Gr...
PÚBLIC
        DESTINATARI
  El públic al que es pretén arribar és el col·lectiu de la gent gran
  majors de 5...
PRESSUPOST
                           PLA

  RECURSOS MATERIALS:               ...
CALENDARI
               D’ACCIONS
                setembre  octubre  novembre  desembre ...
PLA DE TREBALL

              PLA DE TREBALL
PLA DE COMUNICACIÓ     PLA DE FORMACIÓ       PLA...
IMPLEMENTACIÓ

  La implementació del projecte s’ha anat complint segons el
  calendari d’accions previst, i progressi...
AVALUACIÓ

  Durant el desenvolupament del projecte s’ha fet una avaluació
  continuada per tal de no només avaluar el...
CONCLUSIONS
  Amb aquest projecte el que es pretén és facilitar l’accés a les Tecnologies de la
  Informació i la Comu...
RESUM EXECUTIU
Descripció
•  Gent Gran 2.0 és un projecte que té com a missió introduir les TIC a gent gran per tal de In...
VIDEO
“Que et sembla el
 Facebook?”
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Gent Gran 2 0, de Francesca Pérez

1.110 visualizaciones

Publicado el

Presentació de Gent Gran 2.0, projecte de final de Màster de la Societat de la Informació i el Coneixement de la UOC, de Francesca Pérez

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en recomendar esto

Gent Gran 2 0, de Francesca Pérez

 1. 1. TICS I GENT GRAN Francesca Pérez i Gil Màster en dinamització de la SIC Projecte Final
 2. 2. INTRODUCCIÓ  Amb aquest projecte es pretén incorporar al col·lectiu de la gent gran a la societat de la informació per a aconseguir:  Reduir els efectes de l’exclusió social.  Aportar elements que puguin significar una millora en la seva qualitat de vida  Satisfer les inquietuds que demanda la gent gran  Descobrir una nova forma d’ocupar el seu temps lliure  Elevar la seva autoestima.  Amb la creació de noves xarxes socials que són eines molt valuoses avui en dia ja que permeten la connectivitat familiar, l’educació on line (molt important per mantenir l'activitat vital), el teletreball (inserció laboral), per esmentar algunes, poden permetre a la gent gran mantenir l'autosuficiència, que a mitjà i curt termini els donarà una millor qualitat de vida i un envelliment actiu.
 3. 3. CONTEXT  TERRITORI: ciutat de SABADELL  UBICACIÓ: Punt Òmnia de l’associació de veïns d’Espronceda del sector sud de Sabadell
 4. 4. JUSTIFICACIÓ  Els beneficis que proporcionen les TIC i en especial la anomenada Web 2.0 al col·lectiu de la gent gran són indiscutibles, des d'una millora de la seva eficiència, fins a la prevenció de la deterioració cognitiva, al foment de les habilitats i capacitats personals, la millora de l'autoestima i, sens dubte, una major i millor integració social i tecnològica.  Moltes persones han manifestat que gràcies a l'ús de les eines de la web 2.0 es senten més integrades, ja que coneixen aspectes dels quals escolten parlar habitualment als seus néts i als més joves i que la tecnologia també els resulta d'utilitat, els facilita la comunicació amb altres persones, coneixements, experiències, informació, etc. A més de poder construir els seu propi coneixement, transmetre el seu saber fer i tenir una major sensació de sentir-se útils.
 5. 5. OPORTUNITAT  La idea d’utilitzar Facebook per apropar a la gent gran a la web 2.0 va sorgir perquè actualment es tracta de la xarxa social més gran que existeix.  El seu objectiu és que els usuaris tinguin a tots els seus coneguts a mà, per a així poder contactar amb ells cada vegada que ho desitgin. A més d’oferir diferents eines per interactuar amb altres usuaris creant, trobant nous amics, compartint fotos, vídeos, informació, etc.  Facebook és una eina extraordinària per a la gent gran ja que és un canal de comunicació important i complementària de la relació cara a cara.
 6. 6. PERQUE FACEBOOK I NO UN ALTRE XARXA SOCIAL?  El Facebook permet: - Connectar i contactar amb amics, familiars, grups d’interès, etc. - Obtenir les últimes noticies d’aquests contactes. - Configurar la pròpia privacitat. - Crear o unir-se a un grup sobre un tema determinat - Organitzar un espai propi i crear de nous. - Pujar imatges, vídeos, compartir enllaços, noticies... - Publicar events, notes...  Mitjançant aquesta xarxa social, es poden crear llaços entre persones que comparteixen coses en comú, en aquest cas, mantenir el contacte amb participants del Punt Omnia d’Espronceda una vegada finalitzin els tallers en el quals hagin participat per tal de sentir-se més acompanyats i entretinguts.
 7. 7. DISSENY DEL PROJECTE  MISSIÓ: Incorporar a aquest col·lectiu a la Societat de la Informació per a aconseguir la seva integració social, evitar l'exclusió digital i millorar la seva qualitat de vida, així com satisfer les inquietuds que demanda la gent gran a més de descobrir una nova forma d’ocupar el seu temps lliure i elevar la seva autoestima.
 8. 8. OBJECTIUS GENERALS  Ajudar a millorar la qualitat de vida de la gent gran gràcies a tots els recursos i serveis que ofereixen les noves tecnologies.  Fomentar l’adquisició per part dels nous usuaris d’independència en l’ús de les TIC.  Estrènyer en la mesura del possible la bretxa digital.
 9. 9. OBJECTIUS ESPECÍFICS  Mostrar perquè serveixen les noves tecnologies, els seus avantatges i usos i que podem obtenir amb elles.  Aconseguir que la gent gran utilitzi les xarxes socials com a sistemes moderns d'informació i comunicació com un recurs més, satisfent les seves inquietuds i desmitificant la complexitat del seu ús descobrint una altra manera d’oci.  Habilitar espais i assessorar afavorint el treball col·laboratiu, continuats en el temps, a través del Facebook i de la participació en el blog.  Fomentar la relació intergeneracional de la gent gran amb la seva pròpia xarxa social i Intentar afavorir les relacions socials a través del taller del Facebook.  Desenvolupar la seva creativitat dels usuaris amb l’activitat de participació en el blogs.  Cobrir el temps lliure i d'oci dels usuaris del projecte a través dels tallers proposats.
 10. 10. INDICADORS QUANTITATIUS QUALITATIUS • Número de participants dels tallers d’iniciació •Grau de participació que tenen interès per •Enquesta realitzada a continuar fent el taller la Gent Gran. sobre Web 2.0. •Enquestes de • Número d'espais virtuals valoració creats. • Número de persones totals que són usuaris de la xarxa social del Facebook del Punt Òmnia d’Espronceda. • Número de publicacions als espais virtuals creats. • Grau de comprensió i assoliment dels continguts dels tallers proposats al pla formatiu.
 11. 11. PÚBLIC DESTINATARI  El públic al que es pretén arribar és el col·lectiu de la gent gran majors de 55 anys de la ciutat de Sabadell.  L’evolució de la població en els últims anys s’està caracteritzant per un augment de les persones més grans de 65 anys. La davallada de la natalitat, l’increment de l’esperança de vida i els avenços en la sanitat, han convertit la nostra societat en una societat vella, on la importància relativa d’aquesta població s’ha incrementat significativament.  Segons d’Institut d’Estadística de Catalunya, l’any 2030 es preveu que les persones més grans de 65 anys arribin a ser d’un 24% del conjunt de la població de Catalunya. L’envelliment també es donarà dins la mateixa població de gent gran, produint-se el fenomen d’increment del sobre envelliment
 12. 12. PRESSUPOST PLA RECURSOS MATERIALS: Fotocopies 1fotoc.= 300 15 € FOR 0,05 € fotocop. El lloc per desenvolupar aquest projecte és un MACI Ó Punt Tic , en aquest cas el Punt Òmnia Pendrives 1 8 40 € d’Espronceda. pendrive participa =5 € nts RECURSOS HUMANS: El dinamitzador/a que gestioni el Punt.  Aquest projecte està ideat per desenvolupar- PLA se en un equipament Punt TIC, concretament Fulletons 1 fulletó x 100 30 € en el Punt Òmnia d’Espronceda. Si no fos així 0,30€ DE s’hauria de afegir les despeses de muntar una sala (aprox. 6000€) amb els següents 6000 COM Jornada de 1h = 20 € 5h UNIC portes obertes 100 € requisits: ACIÓ  8 ordinadors Windows/Linux Cartells Cartells 4 unitatas  1 escàner, 1 impressora. informatius mides 0 100 €  telèfon + ADSL ´75/1’5  mobiliari, etc. 230 €  sou d’una persona dinamitzadora i formadora.
 13. 13. CALENDARI D’ACCIONS setembre octubre novembre desembre gener Febrer/ Març Xerrades Informatives Pla Fulletons comunicació Entrevistes Jornada portes obertes Taller iniciació a la Pla informàtica formació Taller internet i Correu i Taller Web 2.0 Pla de FACEBOOK I BLOGS treball en xarxa
 14. 14. PLA DE TREBALL PLA DE TREBALL PLA DE COMUNICACIÓ PLA DE FORMACIÓ PLA DE TREBALL EN XARXA Xerrades Taller d’iniciació a informàtives FACEBOOK la informàtica Entrevistes BLOGS Taller d’iniciació a Fulletons Internet i correo electrònic Jornada de portes obertes Taller WEB 2.0 Facebook i Blogs
 15. 15. IMPLEMENTACIÓ  La implementació del projecte s’ha anat complint segons el calendari d’accions previst, i progressivament s’han anat assolint els objectius marcats a cada unitat formativa. Ara mateix es troba en el desenvolupament del taller de Facebook.  Casi tots els participants tenen una actitud de superació i de creixement personal, ja que a mesura que avancen es van sorprenent de les moltes possibilitats que dona el Facebook per tal de poder compartir tot tipus de informació.  Totes aquests tallers s’han desenvolupat dins un espai on el alumne és el protagonista del seu aprenentatge. S’ha creat un bon ambient ja que son ells mateixos, amb l’ajuda dels companys i el suport de la dinamitzadora els que van resolent dubtes.
 16. 16. AVALUACIÓ  Durant el desenvolupament del projecte s’ha fet una avaluació continuada per tal de no només avaluar el final del procés d'aprenentatge, l'assimilació de coneixements i el desenvolupament de competències per part dels participants, sinó que al llarg del procés dels tallers s’han anat proposant amb certa periodicitat activitats, facilitant l'assimilació i desenvolupament progressius dels continguts de la matèria i de les competències a arribar respectivament, assolint tots els objectius marcats.  El taller de Facebook que s’està desenvolupant actualment ha superat les expectatives que es tenia al principi del seu començament, ja que ha anat més enllà dels participants del taller anant-se engrandint entre els usuaris del Punt a més a més dels antics alumnes d’anteriors tallers.  La sorpresa ha estat que ha hagut molta interacció entre tots els amics del Facebook del Punt Òmnia d’Espronceda conjuntament amb els familiars i coneguts personals de cadascú.
 17. 17. CONCLUSIONS  Amb aquest projecte el que es pretén és facilitar l’accés a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació per evitar la bretxa digital i possibilitar, amb la participació de tots, la construcció i millora de la pròpia comunitat a més de poder introduir al col·lectiu de la gent gran en diferents xarxes socials com ha estat el Facebook.  Amb el projecte es vol impulsar i afavorir la participació del teixit associatiu, dels serveis i del conjunt de la població per tal de:  Desenvolupar les habilitats i les capacitats personals i ocupacionals de la gent gran a través de l’accés a les noves tecnologies i de processos de formació i reciclatge.  Dinamitzar les diferents associacions de gent gran de la comunitat perquè accedeixin a la societat de la informació, per tal de poder millorar les seves actuacions i participar en la prevenció i lluita contra l’exclusió social.  Promoure i reforçar les xarxes existents per afavorir la cohesió social a través de les noves xarxes socials virtuals.  Afavorir les relacions interpersonals, així com la vinculació de les persones a la comunitat a través de la xarxa social del Facebook.  En aquest projecte s’han abordat les xarxes socials, en concret la del Facebook, per mostrar les possibilitats que ofereixen aquest tipus de xarxes per a interactuar i comunicar-se amb altres entorns, informacions, contextos o persones més o menys allunyats de l’emissor.  L’evolució i participació en xarxes socials és un fenomen que no tindrà marxa enrere.
 18. 18. RESUM EXECUTIU Descripció • Gent Gran 2.0 és un projecte que té com a missió introduir les TIC a gent gran per tal de Incorporar a aquest col·lectiu a la Societat de la Informació per a aconseguir la seva integració social, evitar l'exclusió digital i millorar la seva qualitat de vida, així com satisfer les inquietuds que demanda la gent gran a més de descobrir una nova forma d’ocupar el seu temps lliure i elevar la seva autoestima. Duració • Del setembre de 2009 al març de 2010 Implicats • Gent gran de la ciutat de Sabadell. Equip de treball • El projecte s’està desenvolupant un Punt Tic, concretament en el Punt Òmnia d’Espronceda que està ubicat al sector Sud de Sabadell. La dinamitzadora del Punt amb el suport de l’associació que el gestiona estan fent possible d’implementació del projecte. Activitats  Les activitats es podem agrupar en tres tallers que són: • Taller d’Iniciació a la informàtica • Taller d’iniciació a Internet i correu electrònic. • Taller Web 2.0 : Facebook i Blogs Recursos necessaris • L’Equipament del Punt Òmnia d’Espronceda. Pressupost • El projecte té un pressupost de 530 € ja que l’equipament i la dinamitzadora estan a dins del Punt Òmnia. Valoració • La valoració sobre tot del taller de Facebook ha estat molt positiva ja que s’haurien de desenvolupar més tallers sobre xarxes socials sobre tot per què la gent gran està molt sola i així tenen més oportunitats de relacionar-se amb moltes més persones, encara que sigui d’una manera més virtual.
 19. 19. VIDEO “Que et sembla el Facebook?”

×